"Prokuratura tropi przeciek o SKOK-ach. Chce wiedzieć, kto ujawnił aferę z wyprowadzeniem 65 mln zł."
"Daty popełnienia "przestępstwa", które obejmuje śledztwo (3 do 9 marca 2015 r.), jasno wskazują, że chodzi o ujawnienie mediom pisma, które skompromitowało senatora Grzegorza Biereckiego /.../"
Jeśli będzie robiony syf przy Biereckim, to ..... w przypadku wybrania Fratrii rumor byłby potężny. .... Z jednej strony coś ma na sumieniu przy skokach z drugiej dzięki pisowi dostaje zetkę. To byłby istny strzał w kolano dla pis.
Student, miałem nie pisać, ale Cię lubię, więc... Po pierwsze, wiem, że jesteś polskim patriota i Polskę piszesz z wielkiej litery, ale "polskie" to przymiotnik i pisze się z małej litery. Po drugie - jak Fratria przejmie radio, to spadnie sluchalnosc i Polska nic na tym nie zyska. Dlatego to radio powinniśmy przejąć my. A jak Ci prezes nie odpowiada, to wiedz, że bracia z senatorem lepsi nie są. Dlatego jemu trzeba kibicować! Co ja, wbrew swojemu pesymizmowi, czynię. :)
Amerykański fundusz inwestycyjny North Base Media coraz bardziej angażuje się w notowaną na rynku NewConnect spółkę Gremi Media SA (m.in. wydawca dzienników „Rzeczpospolita” i „Parkiet”). NBM ma prawie 7-proc. udział w kapitale akcyjnym GM. To kolejna tego typu transakcja na przestrzeni ostatniego roku
„Gremi Media to unikalna kombinacja tradycyjnych i innowacyjnych aktywów mediowych, co w połączeniu z jej zaangażowaniem w jakościowe dziennikarstwo dobrze wróży firmie w przyszłości"
Dnia 2018-12-18 o godz. 10:28 ~Ferdek napisał(a): > Bez komentarza pozostawię wasze spostrzeżenia na obiektywne, niezależne, polskie media. Jaka cena takie media, jaki prezes taki kurs.
Z ciekawości spytam ciebie. Są twoim zdaniem w Polsce jakieś niezależne media ? Jakiekolwiek ?
Śmiać mi się chce z warszawskich lemingów. Właśnie im podniesiono olejne opłaty. Tym razem za parkingi . I tak np. w telewizji pokazano, że zamiast dotychczasowych 50-80 zł za rok będzie ....... uwaga 700-800 zł.
Nie ma niezależnych mediów, są partyjne czy nastawione tylko na kasę, ale są też takie, które da się czytać i znajdziesz o wiele więcej wiadomości z wszystkich obszarów niż media dla betonu, które ..........do dzisiaj się z tego śmieję, najnowsze w Sieci, Karnowskich będą Polaków przekonywać, że zarabiają ludzie w Polsce tyle co na zachodzie i potem wytłumacz coś studentowi. Wiem co mówię, znam ludzi po studiach co uważają, że zarabiamy więcej jak Niemcy i nie jestem w stanie ich przekonać, że w Niemczech minimalna za godzinę to ponad 9 euro , średnia to chyba 3800 euro gdzie zarabia ponad połowa Niemców a w Polsce średnią zarabia tylko 32 % społeczeństwa. Beton który słucha Morawieckiego czy czyta prawicowe popłuczyny wierzy w to. Dla prezesa nie ma rzeczy niemożliwych do obiecania. Czas obiecać nam nieśmiertelność. Jest szansa, że ze trzydzieści procent przygłupów uwierzy. Jeszcze raz na koniec, szok !!! Tylko w sieci, tylko w prawicowych mediach będą was informować na bieżąco ...Sieci' o planach PiS na 2019 r.: Będą przekonywać Polaków o dobrobycie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DOBROBYT PiSsiorów, rydzyka i biskupów jest powszechnie znany - nie trzeba nikogo o nim przekonywać. O tym, że na niego nie zarobili też... No to jestem w wielkim szoku, Polak zarabia..........więcej czy mniej od Greka czy Portugalczyka? Jak tam sądzisz student, wytęż umysł !!! Podpowiem Ci Z danych Eurostat za 2017 rok wynika, że średnia stawka za godzinę pracy wynosi w Polsce 6,8 euro i należy do najniższych w Unii Europejskiej. Gorzej zarabiają jedynie Bułgarzy (5,1 euro) oraz Rumuni (5,6 euro), a wyprzedzają nas m.in. Węgrzy i Czesi Istnieją trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, bezczelne kłamstwa i statystyka. Dlatego czytaj w Sieci i słuchaj tylko mamy i radia Zet. i do Sławka , idź do sklepu i zobacz na ceny, już wiesz skąd ta nadwyżka w budżecie ? Od przyszłego roku vat na soki wzrasta z 5 % na 23 %. Tak walczą z uszczelnieniem podatków, leming zapłaci a po po wyborach oprzytomniejesz jak będziesz zarabiał mniej niż rumun czy Bułgar. Zacznijmy od obiecanek obecnej ekipy rządzącej. Gdzie te 3 mln mieszkań? Gdzie choćby jeden elektryczny samochód z tego miliona co krzywogęby pokazywał na slajdach? Gdzie te drony? Gdzie ta kwota wolna 8 tyś dla wszystkich uczciwie pracujących Polaków? Gdzie ten VAT 22%? Gdzie te gabinety w kazdej szkole? Gdzie normalna podwyżka emerytur a nie jakiś ochłap który nawet w części nie pokrywa wzrostu kosztów utrzymania? Gdzie te przewalutowanie kredytów po kursie zawarcia umowy? Gdzie te śmigłowce dla wojska? Gdzie ta obniżka wieku emerytalnego, bez obniżenia wysokości wypłacanych emerytur? I nie piszcie tu o pięćsetkach bo to zwyczajna łapówka wyborcza za pożyczone, co ujawnił sam krzywogęby na spotkaniu ze swoimi sympatykami w Bydgoszczy
Ja nawet bym Cię Ferdek zrozumiał, powiem Ci tylko tyle wolę żeby mnie Pisiory dymały niż komuchy które pasły się na krwawicy tego narodu i strzelali do robotników , bo ten zły biskup to przynajmniej kropidłem nikomu krzywdy nie zrobi AMEN a jak Ci tak źle i masło po 6 zeta to jedź do Moskwy tam pożyjesz w demokracji
Powiadasz, że mnie bliżej do komuchów niż pisiorom? A po czym to wywnioskowałeś? Wiesz dlaczego w Polsce jest lepiej, bo unia daje (jeszcze raz powtórzę daje) nam miliardy euro na infrastrukturę i zachodnie firmy inwestują tutaj, żebyś miał pracę, dlatego jest lepiej. Tylko PiS to niszczy i wciska kit. Chcesz przykłady? To masz najnowsze: Orlen inwestuje, kupuje kioski Ruch-u, inwestycja po h....deficytowa, nigdy nie będzie dochodowa, nikt tych kiosków nie chce, będą utrzymywane jak Autosan, leming zapłaci za to na orlenie w benzynie czy dieslu i będzie bił jeszcze brawo. A jak jest na Węgrzech? Koncern Airbus Helicopters zbuduje na Węgrzech fabrykę części do śmigłowców – poinformował minister spraw zagranicznych i handlu Węgier Peter Szijjarto. Fabryka ma powstać do 2021 r. i zapewnić kilkaset miejsc pracy. W zeszłym tygodniu poinformowano, że węgierskie siły zbrojne nabyły 16 śmigłowców Airbusa. Porozumienie dotyczy nowych wielozadaniowych śmigłowców wojskowych H225M (Caracal). Te Carakale co pis opluwał przez ostatnie 3 lata, miała być montownia, setki miejsc pracy, 50 helikopterów za 12 mld zł, nigdy takiej ceny pis już nie dostanie i taniej żadnych innych nie kupi. Za to będzie rozdawał miliardy dolarów na obce bazy, które i tak tutaj będą. Będzie to jedyny kraj na świecie który będzie płacił za wojska okupacyjne.
Wymienić Ci jakie poszły w ciągu 3 lat inwestycje na Węgry a jakie Polska przyciągnęła albo dokonała? Ale Orban musi mieć polewkę z Kaczyńskiego . Orban kupuje od ruskiego tani gaz, Rosjanie rozbudowują im elektrownię atomową a w Polsce? Wstrzymali 50 % podwyżkę cen energii, co ja tam piszę, jest w fakturze 13 pozycji, cena energii pozostanie ta sama a podwyższą abonament, opłaty przesyłowe, stałe i leming z zachwytu będzie bił brawo jaki ma wspaniałomyślny rząd. Tak jak z gazem, nigdy się nie dowiesz za ile go kupujemy ale na pewno tanio, jak tam Ci co grzeją na gaz 17 st. C w mieszkaniu nie za zimno? Dzieci zdrowe? Najbardziej śmiać mi się chce, WSZYSTKICH których znam co mają mieszkania ogrzewane gazem, mówią jednym głosem, ze nie lubią w mieszkaniu jak jest za gorąco.
Do Sławka Poprawiło się nam jak weszliśmy do Unii czy przed unią nam lepiej się żyło? Czy wszyscy pracują w orlenie, kghm-e czy zakładach energetycznych czy kopalniach otóż nie? Idz do budżetówki, załamiesz się jaki tam dobrobyt czy polskiego prywaciarza. Wiesz dlaczego wszystkie kraje Europy Wsch. biją się o inwestycje i jeszcze setki mln dopłacają? Na które tak plujecie !
Powiadasz: Dlatego jest coś takiego jak parytet siły nabywczej . Przekonasz się na własnej skórze po rządach PiS co to znaczy parytet siły nabywczej. Nie mają nic do zaoferowania firmom oprócz podwyżek, prądu, vatu, zusu, kosztów pracy, paliwa. Gdzie się mylę? Czy rekord upadłości małych firm w szczycie koniunktory to kłamstwo? czy można o 7 % rok w rok podnosić im sztucznie koszty pracy, aby wpływy do zusu były wyższe? Wszystko ma swoje granice.
W Grecji, Hiszpanii czy Portugalii też było pięknie, ale to wszystko do czasu. Jeśli nie ma inwestycji to gospodarka długookresowo nie może się rozwijać. W Polsce nie ma kapitału, społeczeństwo się starzeje, kraj nie rozwija innowacji, coraz więcej ludzi na socjalu. Rozdymanie konsumpcji na krótką metę daje iluzję rozwoju, ale to jest zwykła bańka, wzmacniana jeszcze przez dobrą sytuację na świecie. Jak to wszystko pęknie to Polska się z tego szybko nie podniesie. Skończy się ten bal.
Ferdek , to co piszesz o zarobkach to prawda, ale ......... nie do końca.
Piszesz, że min pensja w Niemczech to 9 euro na godz., a w Polsce ok. 3,5-4,0 Euro.
Tak, ale ....
Po pierwsze Niemiec pracuje krócej niż Polak, a ceny w Niemczech , szczególnie usługi i nieruchomości są .... znacznie wyższe od polskich cen.
Dlatego jest coś takiego jak parytet siły nabywczej .
Patrząc na to wygląda to już nieco inaczej. Wiem. Nadal jesteśmy biedniejsi od Niemców, ale 2 pokolenia komuny, 2 wojny i zabory zrobiły swoje. Przez ostatnie 225 lat tylko 25 lat to powiedzmy wolna Polska. To czego dokonaliśmy w 1 pokolenie to i tak cud.
A jakie GUS podaje wartość dominanty, czyli najczęstsze miesięczne wynagrodzenie ogółem brutto otrzymywane przez pracowników zatrudnionych w gospodarce narodowej. Nie średnia krajowa dla 32 % społeczeństwa pracujących w przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 9 osób. Czy w Niemczech też tak manipulują? Tylko się nie załam, ile to będzie, 2900 brutto dla wszystkich? To jak wówczas ta siła nabywcza wygląda? Patrząc pod względem wartości zgromadzonych środków wciąż daleko nam do zamożniejszych krajów Europy Zachodniej. Dla porównania, na jednego Holendra przypada 175,7 tys., Szweda 150 tys., a Brytyjczyka 141 tys. USD oszczędności, czyli ponad czterokrotnie więcej niż na obywatela Polski. Więcej oszczędności per capita mają od nas także Czesi, Węgrzy, czy nawet Grecy - odpowiednio 41,5 tys., 36,2 tys., 41,8 tys. dolarów
4 798 PLN wyniosło w sierpniu przeciętne wynagrodzenie brutto w sektorze przedsiębiorstw. To o 6,7 procent więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Ponieważ inflacja wyniosła w analogicznym okresie 2 procent, zarobki brutto wzrosły realnie o prawie 5 procent, zwiększając siłę nabywczą gospodarstw domowych.
Zarabiamy więcej, ale... Czy ta tendencja widoczna jest również na rynku mieszkaniowym? Tu niestety sytuacja nie wygląda aż tak optymistycznie. Pozytywny efekt rosnących wynagrodzeń niwelowany jest bowiem przez drożejące w zbliżonym tempie nieruchomości. W efekcie, choć zarabiamy więcej, to wcale nie możemy pozwolić sobie na zakup większych mieszkań. To wzrosła nasza siła nabywcza czy nie? A które produkty stoją w miejscu, że zwiększa się przeciętnemu polakowi siła nabywcza pieniądza?
Lepiej mieć mniej pieniędzy, ale coś wartych, za które można godnie przeżyć kolejny miesiąc. Podnoszenie płac, rent i emerytur to inflacja w czystej postaci, tylko po to, żeby prezentacje Morawieckiego wyglądały imponująco.
Kiedyś żelazna dama powiedziała:
Państwo niczego nie daje, bo niczego nie ma. Jeśli rząd twierdzi, że daje komuś, znaczy że zabiera Tobie. Rząd nie ma własnych pieniędzy! Problem z socjalistami jest taki, że w końcu zawsze kończą im się pieniądze.
Teraz wiecie skąd PiSlam ma pieniądze na swoje rozdawnictwo i kto za to będzie płacił.
I tak na koniec, bo jesteście młodzi i nie wiecie o tym. Za komuny często były organizowane strajki , za każdym razem wywalczyli sobie podwyżki i wiecie do czego to doprowadziło ? Każdy był milionerem ale czy żyło się lepiej ? Podobnie było z Grekami i ich drachmą czy Włochami i lirą, tam zawsze była wysoka inflacja bo ludzie dostawali duże podwyżki ale więcej osób było co na inflacji traciło . Teraz nawet nie zdajecie sobie sprawy jak mocno was obecny rząd grabi że składek emerytalnych. Tylko jedno macie w głowie że Tusk was okradł. Ale z tym się nie dyskutuje.
Ferdek . Trochę bredzisz. Piszesz że na Węgrzech więcej inwestują niż w polsce.
Dawno się tak nie uśmiałem.
Miszkam pod Wrocławiem i tyle inwestycji ile tu jest na 1 km kw. To nie ma w całej Europie. To raz.
Dwa
Popatrz ile miejsc pracy w przemyśle powstało za ostatnie 2-3 lata o których piszesz w polsce.
Otóż podpowiem ci. W Polsce powstało więcej niż w całej reszcie UE razem wziętej !!!!!!!!!
Komu Ty chcesz te głodne kawałki sprzedać.
Poziom życia mamy znacznie wyższy niż Grecy czy Portugalia i gonimy Włochów i Hiszpanie.
1pokolenie temu tj. 25 lat byliśmy za nimi strasznie daleko.
Rozwijamy się najszybciej w eu w każdym przedziale czasowym .
Czy to rok czy 10. Czy 25 lat.
Tobie się to nie podoba. Twój problem.
Mnie się podoba że polska się rozwija.
Sławek ale po co dyskutujesz przecież to zrozumiałe, że Polacy są zadowoleni popatrz kto jest niezadowolony KOD, PO, Nowocześni i inni wrogowie polscy no jak mogą być zadowoleni ? skoro w Polsce idzie dobrze, wiadomo kto to Pierdek