• Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~Ferdek [83.26.243.*]
    A oto z wprost.pl
    Prezes NBP w programie „Gość Wiadomości” w TVP 
    Wyraził przekonanie, że brak jest podstaw do wszczęcia śledztwa w tej sprawie i zaatakował dziennikarzy, którzy ujawnili aferę.
    Dlatego już wiecie dlaczego jest potrzebna repolonizacja mediów, aby czasami Sławek nie wszedł przypadkowo na TVN i ujrzał jak palą flagi czy krzyczą śmierć ....jednej nacji.

Czytam dalej, jeszcze większy ubaw :
    Oświadczył, że KNF pracuje normalnie i przyznał, że nie widzi żadnego zamieszania.
    A to nowość pracują normalnie czyli Prezes NBP z ludźmi KNF pracują w niedzielną noc jak wszyscy oglądają rolnik szuka żony.

Czy to mój zły punkt widzenia? To poczytajcie sobie komentarze pod tym artykułem we wprost. Dzisiaj dałem zlecenie wybrania pieniędzy z banku, Santander bank, piszę poważnie .......mam czekać tydzień na moje pieniądze. A prezes NBP zapewnia mnie że mamy najlepszy system bankowy w Europie. Zachwalania nie ma końca
  • Re: Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    Ferdek nie podniecaj się tak ......................................
    posłuchaj sobie rozmów z Sowy i Przyjaciele to szybko zejdziesz na ziemię
    ................... najlepsze było na przesłuchaniu w komisji jak synuś mówił że oni z tatusiem wiedzieli że to lipa, tylko tatuś nic nie mógł zrobić bo miał już stołek "marynarkowego" zaklepany
  • Re: Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~Ferdek [83.26.243.*]
    haha, jak rozmawiam z każdym PiSiorem i na mój każdy argument dzisiejszej polityki, afery czy czegoś tam zawsze pierwsza linia obrony jest a Tusk, a PO. Tuska już nie ma, siedzi w pierdlu za te afery jak i większość platformersów. Za Tuska było takie słynne powiedzenie, nic nie mogę a za PiS, widzicie wszystko można, siedzą aferzyści w pierdlu, dobra zmiana to dobra zmiana i basta.

Tusk ustawy reprywatyzacyjnej nie wprowadził, bo Tusk nic nie mogę
    A pis się dało: "Duża" ustawa reprywatyzacyjna. Patryk Jaki: Zadośćuczynienie w wysokości 20 proc. utraconego mienia
    Mam pytanie , czy ktoś wie kiedy wejdzie? ?????????????? Dobra zmiana, dało się w końcu !!!!

Polscy żołnierze zostaną wysłani na granicę izraelsko-syryjską! Rząd wyraził chęć do interwencji. W zamian to co zwykle, czyli nic.
    Dało się, dało !!!!
    „Kontyngent ma liczyć ok. 150 żołnierzy, w jego skład może wchodzić m.in. 15 kołowych transporterów opancerzonych Rosomak oraz dwa samobieżne moździerze Rak. Najpewniej będzie to kompania manewrowa i pluton inżynieryjny” 

A z gospodarki: Boryszew, impexmetal szukają inwestorów, Ferro 50 mln kary, ursus, wdrożenie planu ucieczki przed bankructwem, pesa, dramat, Orlen najwyższe zyski w historii, wystarczy kupić ruską ropę i dowalić marżę, jak to powiedział Suski, podwyżka dotknęła stacje paliw a nie obywateli :) Energia elektryczna o 50 % do góry dla zakładów, jeszcze mocniej się te zakłady rozwiną, wszystko przez unię i co2. Radzę śledzić raporty kwartalne odnośnie zysków firm energetycznych, już mocno idą na giełdzie do góry, tak im zaszkodziło to CO2
    Nasze statki, samochody elektryczne , już wiecie skąd mamy tą nadwyżkę budżetową :)

Aha w Szanghaju się odbywa Chińska Międzynarodowa Wystawa Importowa CIIE.
    Tygrys europejski czyli Polska wystawiła wizerunek Roberta Lewandowskiego i bursztyn (mam nadzieję, że nie ten odkupywany z Litwy i Kaliningradu, bo tam jest go najwięcej) Słowacy zaprezentowali latający samochód

Jak to Kaczyński powiedział, najpierw dogonimy Włoch, potem Francję i za 20 lat Niemcy. Do tego sukcesu potrzeba jednej rzeczy, repolonizacji mediów.

• Re: Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    ..... za dużo oglądasz TVNu

czekam z niecierpliwością na repolonizację mediów .................... nie darmo prezo lansuje się z Premierem
    przynajmniej coś się zarobi
    Trzymam Cię za słowo, modlę się jedynie żeby PiS nie znalazło nowych haków na prezesa i nie zrepolonizowało wprost i dorzeczy :)
    Oczywiście za przysłowiową złotówkę, tak jak repolonizuje obecnie polski bank:)
  • Re: Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~wieśniak [153.19.95.*]
    Ferdek niedojdo, zanim zabierzesz głos w sprawie rzekomej afery KNF to przeczytaj sobie stenogramy z podsłuchu może w końcu się kapniesz że znowu cię w konia robią

https://s1.dziennik.pl/pliki/11751000/11751381-stenogram-calej-rozmowy-marka-chrzanowskiego-z-leszkiem-czarneckim.pdf
    No popatrz, nie ma afery a zdymisjonowali prezesa KNF-u. To może ot tak jeszcze zdymisjonujmy Morawieckiego czy Gapińskiego.
    A ci paskudni dziennikarze.
    A plan Zdzisław? Wieśniak coś kuma?
    Między nami no to Zdzisław ma swój plan który, który wygląda w ten sposób że on uważa że Getin powinien upaść za złotówkę zostać przejęty przez jeden z tych dużych banków i on chciałby dokapitalizować to kwotą dwóch miliardów złotych.

No to wieśniak, doucz mnie, KNF wpisuje IDEA bank na listę ostrzeżeń a Nobla NIE, który to powinien upaść i przejąć go za złotówkę.
    Dalej, podwyższa noblowi wymogi 3 krotnie, Leszek je spełnia, dokapitalizuje w sumie na kwotę 800 mln zł, potem nowy właściciel na pewno zniesie te wymogi i zabiera w formie dywidendy te 800 mln zł.

Obrazując w skrócie i tak tego nie zrozumiesz, tu najpierw KNF kazał Noblowi zrobić bardzo wysokie odpisy z powodu kredytów frankowych, których sytuacji PiS nie chce rozwiązać pewnie dlatego, ze marzy mu się przejęcie Getinnobla, a potem gdy to spowodowało brak płynności w Getinoblu mówi o przejęciu go za złotówkę. To typowe zagranie mafioza tylko z parasolem państwowym. Strach się bać.

Więcej mi się już z wieśniactwem nie chce pisać, bo nie ma i po co.
  • Re: Nie ma to jak ubaw z samego rana Autor: ~wiesniak [83.4.137.*]
    o widzę Ferdek że już nie piszesz o łapówkach :), no to masz edukuj się dalej żebyś nie pisał farmazonów jak wyżej

https://www.rp.pl/Banki/311189987-KNF-dociskala-Getin-Noble-Bank.html

Bazując na publicznie dostępnych informacjach wiele wskazuje na to, że KNF nie dokręcał śruby temu bankowi. Chyba że obóz Czarneckiego ma informacje, których jeszcze nie opublikowano. Wręcz przeciwnie – można dojść do wniosku, że nadzór nieco sprzyjał Getin Noble Bankowi i wziął go pod „parasol ochronny".
    Pewną wątpliwość może budzić działanie KNF dotyczące obligacji podporządkowanych. Jesienią 2017 r. nadzór zdecydował, że wartość nominalna takiej obligacji musi wynosić minimum 400 tys. zł, co de facto wyłączyło inwestorów indywidualnych z tego rynku i uderzyło to w Getin Noble Bank, który swoje obligacje podporządkowane (zaliczane do kapitałów uzupełniających) kierował właśnie do detalu. 

O tym już nie raz pisałem, bank który 50 % obligacji sprzedaje w detalu i z dnia na dzień odcina się go od niego to jest nic innego jak grób dla banku, nie może rolować tych obligacji. Fajnie jest tutaj napisane "pewną wątpliwość może budzić działanie KNF-u ..."
    Dzisiaj już te obligacje mają 70 % wartości nominalnej, wkrótce będzie to 50 czy 30 % a może i ZERO %.
    Mleko się rozlało, PiS ma przeogromny problem, który sam stworzył, to już nie są przelewki, radzę wybrać oszczędności z banków, jak pójdzie domino nie będzie czego zbierać. A gdyby nadszedł jeszcze kryzys światowy, popamiętacie rządy pis-u do końca swoich dni.
    Powiadacie, pieniądze są ubezpieczone do 100 tys euro ale wam nie powiedzieli, że zmienili przepisy wypłaty z 6 mies do 15 lat haha.
    W BFG jest może z 4 mld zł, dalej jest ta kasa pompowana w skoki a skoki nie płacą ani jednej złotówki na rzecz BFG a sam nobel bank to 60 mld zł. A czy idea, Getin się utrzyma? A niby w jaki sposób? PiS jest bardzo nieobliczalne, gra na noże z rynkiem.
    Jak widzisz regulacja ta dotyczyła wszystkich podmiotów i ma na celu ochronę "przypadkowych inwestorów" I jak sam widzisz regulator miał rację bo uchronił małych przed miną.
    Czy ty myślisz co piszesz? Tam jest kilkadziesiąt miliardów zł co ma detal, którzy już stracili 30 % na obligacjach a ile na akcjach? A będą tracić jeszcze więcej. Ambergold, Gedbeck to pikuś przy tym co wyrabia PIS.
    Napisałem kiedyś, że getbeck dopiero się rozlewa i ja przewiduję w sumie 20 mld strat dla gospodarki, dzisiaj patrze, że strasznie zaniżyłem tą wartość, będzie znacznie gorzej, ludzie będą uciekać z obligacji, akcji, niektórych banków idzie domino ! To jest bardzo nieodpowiedzialna polityka Misiewiczów.
    Byle jaki lewak powie a tam NBP zasypie górą pieniędzy te straty, może i tak ale euro będzie po 7 zł a frank po 6 albo i wyżej.

I tak na koniec jak napisałeś "Jak widzisz regulacja ta dotyczyła wszystkich podmiotów i ma na celu ochronę "przypadkowych inwestorów" I jak sam widzisz regulator miał rację bo uchronił małych przed miną. "
    Zapytam się ciebie dlaczego regulator nie chroni małych inwestorów na giełdzie ??????????
    Wiesz co to znaczy dla gospodarki, dla różnych firm mniejszych i większych odcięcie od jakiegoś procentu pieniędzy od detalu?
    polska firma jest już odcięta od emisji akcji, bo giełda dzisiaj tego nie akceptuje, pis odcina ich od obligacji, więc polskie firmy są do zaorania, nie zdajesz sobie sprawy jak trudno im dzisiaj jest przetrwać n ie wspominając już o rozwoju. Tylko największe korporacje będą sobie w Polsce dobrze radziły o to zadbał PiS.

Oj Ferduś, Ferduś jak zwykle cosik tam świta ale tak naprawdę nie wiadomo gdzie i po co.

A więc regulacja dotyczy obligacji podporządkowanych

Pewną wątpliwość może budzić działanie KNF dotyczące obligacji podporządkowanych. Jesienią 2017 r. nadzór zdecydował, że wartość nominalna takiej obligacji musi wynosić minimum 400 tys. zł

A czym są obligacje podporządkowane?

Obligacje podporządkowane co do zasady są papierami niezabezpieczonymi. Konstrukcja tego rodzaju papierów dłużnych pozwala na odroczenie lub nawet wstrzymanie wypłat odsetek oraz wykupu obligacji, a także w przypadku likwidacji lub upadłości emitenta – roszczenia obligatariuszy są realizowane na samym końcu,

tutaj link
    http://bestcapital.pl/obligacje-podporzadkowane-szczegolny-rodzaj-obligacji/

Jak widzimy jest to szczególny rodzaj obligacji i takich dotyczy ograniczenie. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby emitent emitował inny rodzaj obligacji. Mało tego na rynku pozabankowym obligacje takie mogą być emitowane dopiero od 2015, a wcześniej firmy radziły sobie bez tego dobrodziejstwa, więc Ferdek te twoje kasandryczne wizje to śmiało można położyć obok wizji balcerowicza albo innego rostowskiego.

Podsumowując ograniczenie dotyczy tylko obligacji podporządkowanych, ponieważ są to papiery niezabezpieczone. Po drugie leszek sam zniszczył swoją firmę, ponieważ od X lat z jego bankami związane są jakieś przekręty, a przy prowadzeniu działalności finansowej liczy się wiarygodność.
[x]
PMPG -2,36% 2,07 2025-09-29 09:07:36
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.