Chyba nie ,wszystkich zaskoczyła gwałtowna podwyżka energii w Skandynawii ,firma musiała mieć jakiś ,na szczęście krótki kontrakt w drugim kwartale ,który okazał się deficytowy .
Dnia 2018-11-13 o godz. 13:36 ~dario napisał(a): > przy kursie 10 PLN stopa dywidendy ok 20 % !!
Pesymista?:) Po 3 kw mają 10,2 mln euro zysku, czyli 0.51 eurocenta co przy obecnym kursie daje 2.2 zł. W drugim kw. pierwszy raz w historii giełdowej (może jeszcze w 2013 r) mieli strate kwartalną. Jak nie będzie jakiejś wpadki w 4 kw 2018 r to raczej koło 30%,ale z 20% też będę zadowolony.
Czemu to jest tak mocno widoczne na tej szulerskiej giełdzie gdy ludzie topią kasę podczas ubierania się. Patrząc na zasięg kursu ten rok może z pewnością pokazać poziomy 2złotych za jedną akcję.Czekam właśnie w tym miejscu na was , to znaczy wasze akcje.
Dnia 2018-11-13 o godz. 18:22 ~Alehandro napisał(a): > Czemu to jest tak mocno widoczne na tej szulerskiej giełdzie gdy ludzie topią kasę podczas ubierania się. > Patrząc na zasięg kursu ten rok może z pewnością pokazać poziomy 2złotych za jedną akcję.Czekam właśnie w tym miejscu na was , to znaczy wasze akcje.
Na Amica też był zasięg kna 2 zł gdy była po 4 zł.:)Ja czekam na 3 zł dywidendy. Przewidywany czas oczekiwania to kilka miesięcy:)
Jeśli nie masz żadnej podstawy racjonalnej to proszę Cię nie wypowiadaj się a najlepiej pozbądź się swoich akcji póki jak mówisz ma spaść do takiego poziomu i nie będziesz musiał bredni wypisywać...
Alehandro, jak dla mnie jesteś typowym trollem. Jedyne w czym masz rację - giełda polska (chociaz nie tylko, ale nasza akurat wybitnie) jest dość szulerska, szczególnie NC. Ale to nie znaczy, że każda spółka jest tylko na papierze i zarabia z drukarni. Zalecam najpierw zanim piszesz, że spółka jest oszustem - skontaktować się z osobą od relacji inwestorskich albo wysłać pytanie do spółki jako akcjonariusz. Od razu po samym traktowaniu akcjonariusza widać kto na giełdę wszedł na serio a kto jest drukarzem. Miałem okazję kontaktować się z zarządem oraz osobami od relacji inwestorskich co najmniej kilku spółek, zarówno uczciwych, jak i nieuczciwych/nieistniejących. Interaolt bardzo poważnie traktuje akcjonariuszy i pomaga nawet w sprawach, w których obowiązku pomocy nie ma (np. wysyła formularz do skarbówki litewskiej jeżeli pytasz ich o odzyskanie podatku z dywidendy, wraz z udzieleniem informacji o prawie na Litwie związanym ze sprawą, pomimo, że to nie jest obowiązek informacyjny spółki), bo po prostu traktują akcjonariat serio, czego często brakuje w Polsce. Dodam, że po tych paru latach jestem bardzo nieufny do spółek na GPW, ale jednak unikam popadania w paranoję. IRL prowadzi konkretną działalność, łatwo sprawdzić ich istnienie, spółka ma bardzo duży market cap, główny akcjonariusz też nie jest płotką ani wątpliwego pochodzenia i zamiarów osobą prywatną. Jak dotąd od dobrych paru lat IRL potwierdza, że sceptycy byli i nadal są w błędzie, tylko stąd niska wycena i mały obrót. To już od lat jest na tej spółce, że mimo, że spółka nie prowadzi szczególnie ryzykownego biznesu (de facto ryzykowność porównywalna z TPE, lecz niższa bo to nie spółka SP), to stopa dywidendy jest miażdżąco (dla niedźwiedzi) wysoka. Ten scenariusz się tutaj cyklicznie powtarza, tak jak większość scenariuszy na GPW. Gwoli ścisłości - zalecam przeliczenie sumarycznej dywidendy - kto tutaj inwestował buy&hold już w zasadzie nie może stracić, może sobie zwiększać coroczna dywidendę i uśredniać cenę. Jeżeli spółka miałąby zamiar oszukać - nie wypłaciłaby większej dywidendy niż cena na debiucie - to jest MATEMATYCZNA podstawa. Chyba, że chce oszukać samą siebie :P
Dnia 2018-11-14 o godz. 10:13 ~niezalogowany napisał(a): > Alehandro, jak dla mnie jesteś typowym trollem. > Jedyne w czym masz rację - giełda polska (chociaz nie tylko, ale nasza akurat wybitnie) jest dość szulerska, szczególnie NC. > Ale to nie znaczy, że każda spółka jest tylko na papierze i zarabia z drukarni. > Zalecam najpierw zanim piszesz, że spółka jest oszustem - skontaktować się z osobą od relacji inwestorskich albo wysłać pytanie do spółki jako akcjonariusz. Od razu po samym traktowaniu akcjonariusza widać kto na giełdę wszedł na serio a kto jest drukarzem. Miałem okazję kontaktować się z zarządem oraz osobami od relacji inwestorskich co najmniej kilku spółek, zarówno uczciwych, jak i nieuczciwych/nieistniejących. Interaolt bardzo poważnie traktuje akcjonariuszy i pomaga nawet w sprawach, w których obowiązku pomocy nie ma (np. wysyła formularz do skarbówki litewskiej jeżeli pytasz ich o odzyskanie podatku z dywidendy, wraz z udzieleniem informacji o prawie na Litwie związanym ze sprawą, pomimo, że to nie jest obowiązek informacyjny spółki), bo po prostu traktują akcjonariat serio, czego często brakuje w Polsce. > Dodam, że po tych paru latach jestem bardzo nieufny do spółek na GPW, ale jednak unikam popadania w paranoję. IRL prowadzi konkretną działalność, łatwo sprawdzić ich istnienie, spółka ma bardzo duży market cap, główny akcjonariusz też nie jest płotką ani wątpliwego pochodzenia i zamiarów osobą prywatną. > Jak dotąd od dobrych paru lat IRL potwierdza, że sceptycy byli i nadal są w błędzie, tylko stąd niska wycena i mały obrót. To już od lat jest na tej spółce, że mimo, że spółka nie prowadzi szczególnie ryzykownego biznesu (de facto ryzykowność porównywalna z TPE, lecz niższa bo to nie spółka SP), to stopa dywidendy jest miażdżąco (dla niedźwiedzi) wysoka. Ten scenariusz się tutaj cyklicznie powtarza, tak jak większość scenariuszy na GPW. > Gwoli ścisłości - zalecam przeliczenie sumarycznej dywidendy - kto tutaj inwestował buy&hold już w zasadzie nie może stracić, może sobie zwiększać coroczna dywidendę i uśredniać cenę. Jeżeli spółka miałąby zamiar oszukać - nie wypłaciłaby większej dywidendy niż cena na debiucie - to jest MATEMATYCZNA podstawa. Chyba, że chce oszukać samą siebie :P
Cześć, Próbowałeś odzyskać 15 % podatku litewskiego? Akcje masz na IKE czy na spółkę np.cypryjską?Jaki był efekt? Z góry dzięki za odpowiedź.
Trzymam formularz, czekam do piątego roku. Ja wiem tylko jak ze spółką, i ze odzysk na ile może ułatwia, bo PDF i informację jak to zrobić dostałem od spółki, nie od rządu litewskiego. O swoich doświadczeniach z urzędami litewskimi opowiem za rok, póki co nie będę fantazjował. Tak, akcje są na IKE, inaczej nie ma sensu odzyskiwać 15% (wyręczając nasz US) i płacić 20% zamiast tego skarbówce (bo musisz dopłacić naszej skarbówce różnicę, ponieważ te 15% to i tak w ramach umów międzynarodowych sobie rozliczają). Jeżeli masz na zwykłym koncie to ciesz się, że masz te opóźnione 5%, które dopiero na PITach musisz uregulować. Nasz urząd nawet nie podziękuje jakbyś ich wyręczył w kwestii 15%, a jeszcze mogą Cie gratis skontrolować :D
Dnia 2018-11-15 o godz. 10:15 ~niezalogowany napisał(a): > Trzymam formularz, czekam do piątego roku. Ja wiem tylko jak ze spółką, i ze odzysk na ile może ułatwia, bo PDF i informację jak to zrobić dostałem od spółki, nie od rządu litewskiego. O swoich doświadczeniach z urzędami litewskimi opowiem za rok, póki co nie będę fantazjował. > Tak, akcje są na IKE, inaczej nie ma sensu odzyskiwać 15% (wyręczając nasz US) i płacić 20% zamiast tego skarbówce (bo musisz dopłacić naszej skarbówce różnicę, ponieważ te 15% to i tak w ramach umów międzynarodowych sobie rozliczają). Jeżeli masz na zwykłym koncie to ciesz się, że masz te opóźnione 5%, które dopiero na PITach musisz uregulować. Nasz urząd nawet nie podziękuje jakbyś ich wyręczył w kwestii 15%, a jeszcze mogą Cie gratis skontrolować :D
Dzięki, Mam akcje już 4 lata i płace po roku do US 4% różnicy (nasz podatek to 19 %).Zastanawiałem się nad przerzuceniem papierów na IKE. Dla 4% od dywidendy nie chce mi się ruszać sprawy, ale dla 19 % na pewno. Dlatego pytałem. Może ruszę 4 litery i zapytam w jakiejś spółce od odzyskiwania podatków z zagranicy .Na GPW sa notowane chyba ze dwie. Jedna to eurotax. Wiem bo miałem spółkę przez długi czas w portfelu dywidendowym .
Prawdopodobnie (nie wiem jak jest z Litwą, bo oszczędzam do 5tego roku jak pisałem, listy też kosztują za granicę, a tego raczej urząd nie zwróci) nie jest tak ciężko ze zwrotem, nie sądzę, żeby robili jakieś dodatkowe kłopoty po wypełnieniu formularza prawidłowo- na szczęście jest on po litewsku oraz angielsku, więc przynajmniej jeden język da się zrozumieć i po angielsku można tez wypełnić. Ja mam doświadczenie z odzyskiwania podatku z GB, tam było prosto, nic nie musiałem robić - sami wysłali mimo, że o ten podatek nie upraszałem się w ogóle. Tyle, że wtedy nie było żadnych brexitów czy innych cudów, więc może być inaczej już z GB teraz. Warto zauważyć, że Litwa jest już w unii monetarnej, więc może być prościej odzyskać ten podatek niż z GB tyle, że druczek trzeba wypełnić. Ja mam druczek jeszcze z czasów LTL-i możliwe, że nowy mają już na stronie urzędu (bo pytałem parę lat temu intere o ten podatek). Bardziej niż samo odzyskanie podatku, obawiałbym się o to, że dostaniesz tą kasę też listem, będą to EURO bo na pewno nie złotówki i jak nie chcesz bulić w kantorze 300+pipsów spreadu to musisz jeszcze wpłacić do banku, przelać i przez giełdę walutową wymienić. No na ike/ikze o te 15% warto zawalczyć, na maklerskim zwykłym i tak jeszcze musisz dopłacić te 4% (no dobra 19% jeszcze póki co jest, ten jeden procent sobie zawsze upraszczam jak nie robię obliczeń bo bardziej obrazowo pokazuje że oddajemy tak 1/5 skarbówce). Teraz jest dobry czas odzyskiwać, póki PL też w Unii, chociaż nie monetarnej i nadzieja na współpracę jest. Bo jak za ostro wkurzymy brukselki, to ja czarne scenariusze współpracy nie tylko polsko-litewskiej widzę. Chcesz angażować firmę od odzyskiwania podatków? Moim zdaniem niepotrzebne koszty robisz sobie, zakładam, że język angielski umiesz. Druczek wypełnisz może w max godzinę a w tym przypadku zapłaciłbyś jakis procent odzyskanego podatku za to, że kto inny podliczy ile opłaciłeś nadmiaru podatkowego i że wypełni ten druczek - czyli za 1-2 działania na kalkultorze (zależy od zaawansowania w matematyce użytkownika) i wysłanie listu napisanego w parę minut.
Dzwoniłem dzisiaj do eurotaxu. Niestety odzyskują tylko nadpłatę za pracę ,dodatki na dzieci itp.W innych firmach które specjalizują się w odzyskiwaniu też nie uzyskałem informacji czy na pewno mogę to odzyskać przy IKE. Polska ma różne umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania z krajami UE. Jeszcze się zorientuję.Ja dywidendę biore w euro. Wolę zapłacić 3 gr niż przewalutować w BM z 3 % spreadem..Raz dostałem od razu dywidendę w złotówkach w jednym z BM i musiałem zamienić rachunek na dwuwalutowy by mnie już więcej nie cykali na 3 %. Będę miał problem bo przewalenie akcji na IKE zajmie mi kilka ładnych lat w związku z limitami rocznymi,ale i tak gra jest warta świeczki. Od nowego roku maja wejść PPK może będą większe limity.
Where a company which is a resident of a Contracting State derives profits or income from the other Contracting State , that other State may not impose any tax on the dividends paid by the company, except insofar as such dividends are paid to a resident of that other State or insofar as the holding in respect of which the dividends are paid is effectively connected with a permanent establishment or a fixed base situated in that other State, nor subject the company's undistributed profits to a tax on the company`s undistributed profits, even if the dividends paid or the undistributed profits consist wholly or partly of prof its or income arising in such other State. źródło: https://www.vmi.lt/cms/documents/10162/9177010/POLAND.pdf/6f838454-2f27-4a4f-88f8-82afdf53e431 (oficjalna strona USu litewskiego, stan aktualny) Odpłatnie mogę odszukać aktualny formularz i go wypełnić za Pana (dam rękojmię), polecam się :) Acha, jestem hobbystą, nie prawnikiem, ale jak widać lepszym od speców czasami :D
Dnia 2018-11-15 o godz. 20:56 ~niezalogowany napisał(a): > Where a company which is a resident of a Contracting State derives profits or income from > the other Contracting State > , that other State may not impose any tax on the dividends paid by the > company, except insofar as such dividends are paid to a resident of that other State or insofar as the > holding in respect of which the dividends are paid is effectively connected with a > permanent > establishment or a fixed base situated in that other State, nor subject the company's undistributed > profits to a tax on the company`s undistributed profits, even if the dividends paid or the > undistributed profits consist wholly or partly of prof > its or income arising in such other State. > źródło: https://www.vmi.lt/cms/documents/10162/9177010/POLAND.pdf/6f838454-2f27-4a4f-88f8-82afdf53e431 > (oficjalna strona USu litewskiego, stan aktualny) > Odpłatnie mogę odszukać aktualny formularz i go wypełnić za Pana (dam rękojmię), polecam się :) > Acha, jestem hobbystą, nie prawnikiem, ale jak widać lepszym od speców czasami :D >
Świetnie, nie mówię nie.:)Umowa miedzy RP a Litwa jest chyba z 1994 r. tak gdzieś wyczytałem dzisiaj .Mam jeszcze 1.5 miesiąca na założenie IKE. Powiedzmy drugie na żone,2 limity w tym roku i 2 w styczniu i już ma jakiś sens ekonomiczny. Daj spokój z Panami.Swoją droga dlaczego czekasz 5 lat,nie lepiej odzyskać jak najszybciej i zwrot reinwestować?
Tutaj masz następny link, niewypełniony, pusty formularz, który wystarczy wypełnić i wysłać na Litwę: https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2018-05/Claim_for_refund_of_the_tax_withheld_at_source_201805071500332072.pdf W swoich komunikatach interrao tez zamieściło jak widać :D Jak widzisz dobry w tym jestem :P Poszukałem tez na stronie urzędowej, potwierdziło się, dostaniesz EURA w gotówce listem zwykłym (chyba, że mają jakąś specjalną oddzielną procedure dla dywidend w co wątpię). Możesz tez poszukać na stronie urzędu Litwy FR022 forma (masz pewność wtedy, że aktualna będzie).
Wewnętrznie w Polandii też by wychodziło, że powinno być możliwe odzyskać, dzięki UE, to ciekawostka: a) Where a resident of Poland derives income or owns capital which, in accordance with the provisions of this Agreement may be taxed in Lithuania, Poland shall, subject to the provisions of subparagraph b), exempt such income or capital from tax. Poland may in calculating the amount of tax on the remaining income or capital of such resident apply the rate of tax which would have been applicable if the exempted income had not been so exempted. b) Where a resident of Poland derives items of income which in accordance with the provisions of Articles 10, 11, and 12, may be taxed in Lithuania, Poland shall allow as a deduction from the tax on the income of that resident an amount equal to the income tax paid in Lithuania. Such deduction shall not, however, exceed that part of the tax, as computed before the deduction is given, which is attributable to such items of income derived from Lithuania.
Dnia 2018-11-19 o godz. 15:36 ~wg napisał(a): > Jakie miałyby być przesłanki zaistnienia tak gigantycznej straty w obecnej sytuacji?
Głupoty .Produkcja czy wytwarzanie u nich to farmy wiatrowe z minimalnymi kosztami .Dystrybucja to pośrednictwo czyli prowizja od kojarzenia producentai i odbiorcy .To bardzo bezpieczny biznes i niezmiernie rzadko przy ostrym trendzie wzrostu cen energii dłuższe kontrakty przynoszące straty przeważają nad zyskami z pozostałych.W 4 kw już przez 2 m-ce ceny na Nord Pool sa nawet nizsze niż w 3 kw.Koszą nam kasiorkę :)
Spadek w drugim kwartale był wypadkiem przy pracy .Cały rynek zaskoczyła gwałtowna podwyżka cen energii w Skandynawii miedzy innymi z powodu niespotykanej w tych rejonach do tej pory suszy ,co się przełożyło na gorsze warunki dla elektrowni wodnych . Po tej nauczce na pewno firmy się już zabezpieczają w umowach ,chociaz w okresie jesienno -zimowym raczej nie dojdzie do powtórki .
Ceny energii wszędzie poszły ostro do góry. W 2017 był już trend wzrostowy na surowcach energetycznych a ceny energii leżały na dnie.Zwykle jest przesunięcie w trendach.Srednia cena na Nord Pool na Litwie w 2016 po spadku w 2015 była na poziomie 35.5 euro za kwh a w 2017 r nawet spadła do 35 euro. W tym roku było co nadrabiać.W 2 kw dodatkowo poszło info o planowanym zamknięciu połączenia Litwy ze Szwecja z powodu remontów.Zobacz sobie jakie zamieszanie było ok. 10 maja.W ciągu tygodnia ceny najpierw spadły do poniżej 20 euro (w Rosji świętowali zwycięstwo w II światowej i były nadwyżki), później wzrosły do ponad 100 euro! i wróciły do poniżej 50euro.Wszystkim tam pocięło zabezpieczenia. W 3 kw zarobili już pięknie ok.1.3 zł na akcje. Po 3 kw. maja 51 erocentów na dywidendę (ok.2.2 zł) a elekrownia wiatrowa spłaciła kolejne 2 mln euro kredytu (zostało już tylko 4 mln euro ) Miodzio.
P.S.Miałem już dywidendy po kilkadziesiąt proc. z jednorazówek np.po sprzedaży nieruchomości jak może być z LCC czy sprzedaży ZCP jak Albatros ale, nigdy z normalnej corocznej działalności.Na GPW chyba nie ma zupełnie kasy skoro sa takie wyceny.Całe szczęście PPK podpisane i w następnym roku w końcu kilka mld zł na giełdę wpadnie a nie tylko drenaż przez OFE jak przez ostatnie kilka lat.
Dnia 2018-12-03 o godz. 20:34 ~dario napisał(a): > do wyników rocznych konsolidacja w przedziale 10-11 PLN, a po wynikach ……………….
Nie wygląda na taki scenariusz. Gdyby wcześniej spadek był bardziej naturalny a nie przewalanie pakietów po 5 k akcji to może. Nie ma kto realizować zysków bo rzeczywistego obrotu na spadku nie było. Fundamentalnie cena nadal smieszna i nawet mały popyt może wywindować kurs. Zobaczymy. Grunt ze dwa chude lata z cenami energii na dnie po 35 euro/kwh już za nami, a trendy na rynku surowców energetycznych i i energii zwykle są wieloletnie. Może z korektami i już nie tak dynamiczny ale trend wzrostowy jeszcze długo powinien potrwać.
Dnia 2018-12-06 o godz. 14:18 ~dario napisał(a): > jednak na razie konsolidacja, tak jak pisałem wcześniej; i bardzo dobrze, zdążę jeszcze dobrać po niezłej cenie.
Dnia 2018-12-06 o godz. 14:18 ~dario napisał(a): > jednak na razie konsolidacja, tak jak pisałem wcześniej; i bardzo dobrze, zdążę jeszcze dobrać po niezłej cenie.
Oczywiście może być w bok patrząc na wykres, wyjdzie coś na kształt ORGR .Bardziej wzrost do 13 , zamkniecie luki i i korekta do 11 zł, wtedy klasyczny. Może też być zupełnie inaczej, zależy czy zebrali papier na przewalaniu akcji w dół.
Od dawna mnie interaolt nosiło, jednak sztuczne zanikanie kursu było czymś zniechecajacym. Przy 6.8 nim na 6.2 pojechało skusilem się. Ciekawy zbieg okoliczności. Spadek wyceny, nadchodzące wzrosty energii.... jak gdyby scenariusz interaoltu pisany był wczesniej....
Do wyników od czasu do czasu kogoś uda się wystraszyć ,żeby pozbył się akcji ,tym bardziej jeśli zarobił dwa czy trzy zł ,chociaż nie ma wielkiego sentymentu do pozbywania się papierów. Po wynikach za 4 Q myślę że minimum to cena z przed dywidendy , jeśli będą dobre wyniki za I Q przyszłego roku , może być gorąco .
Trudno nazwać to konsolidacją ,raczej wyczekiwanie na najprawdopodobniej dodatnie wyniki ,ci którzy teraz kupili i kupują będą odcinać później kupony. Jak widać nie ma specjalnie chętnych na pozbywanie się akcji przy poziomach , są próby wymuszania spadku wykorzystywane do tańszych zakupów przez inwestorów ,bez przyłączania się do pozbywania się walorów . Poziom dwanaście ,trzynaście zł to przy aktualnych wynikach i prawdopodobnej perspektywie zysków spółki w 4Q absolutne minimum.
Dnia 2018-12-11 o godz. 11:16 ~Aa napisał(a): > Trudno nazwać to konsolidacją ,raczej wyczekiwanie na najprawdopodobniej dodatnie wyniki ,ci którzy teraz kupili i kupują będą odcinać później kupony. > Jak widać nie ma specjalnie chętnych na pozbywanie się akcji przy poziomach , są próby wymuszania spadku wykorzystywane do tańszych zakupów przez inwestorów ,bez przyłączania się do pozbywania się walorów . Poziom dwanaście ,trzynaście zł to przy aktualnych wynikach i prawdopodobnej perspektywie zysków spółki w 4Q absolutne minimum.
Straty kwartalne czy brak zysków przy tej działalności, to ewenement. Wcześniej przed 2 kw 2018r coś podobnego wystapiłło gdy jeszcze zarabiali w litach w 2013 r, Warunkiem koniecznym jest rajd w górę na cenach energii. W 4 kw który się zaraz kończy srednia cena energii będzie nawet trochę mniejsza niż w 3kw.Bardziej obawiałem się wyników 3 kw bo energia rosła w lipcu i sierpniu i dopiero od września była korekta .Do wyników które daja w lutym coraz bliżej,zleci szybko.
Dnia 2018-12-12 o godz. 09:28 ~Aa napisał(a): > > Produkcja energii elektrycznej w Polsce w X spadła o 0,32 proc. rdr - PSE > > https://www.bankier.pl/forum/nowa-wiadomosc?parent_id=30425217
Produkcja 14,24GWh, zużycie 14.65 GWh, Kolejny raz deficyt i sprowadzanie od sąsiadów,
Dnia 2018-12-12 o godz. 13:42 ~fun napisał(a): > Dnia 2018-12-12 o godz. 09:28 ~Aa napisał(a): > > > > Produkcja energii elektrycznej w Polsce w X spadła o 0,32 proc. rdr - PSE > > > > https://www.bankier.pl/forum/nowa-wiadomosc?parent_id=30425217 > > Produkcja 14,24GWh, zużycie 14.65 GWh, Kolejny raz deficyt i sprowadzanie od sąsiadów,
Prąd bierzemy od Niemiec, Szwecji, Litwy ,nadwyżkę w wymianie mamy z Czechami i Słowacja.