Dnia 2018-11-14 o godz. 10:13 ~niezalogowany napisał(a):
> Alehandro, jak dla mnie jesteś typowym trollem.
> Jedyne w czym masz rację - giełda polska (chociaz nie tylko, ale nasza akurat wybitnie) jest dość szulerska, szczególnie NC.
> Ale to nie znaczy, że każda spółka jest tylko na papierze i zarabia z drukarni.
> Zalecam najpierw zanim piszesz, że spółka jest oszustem - skontaktować się z osobą od relacji inwestorskich albo wysłać pytanie do spółki jako akcjonariusz. Od razu po samym traktowaniu akcjonariusza widać kto na giełdę wszedł na serio a kto jest drukarzem. Miałem okazję kontaktować się z zarządem oraz osobami od relacji inwestorskich co najmniej kilku spółek, zarówno uczciwych, jak i nieuczciwych/nieistniejących. Interaolt bardzo poważnie traktuje akcjonariuszy i pomaga nawet w sprawach, w których obowiązku pomocy nie ma (np. wysyła formularz do skarbówki litewskiej jeżeli pytasz ich o odzyskanie podatku z dywidendy, wraz z udzieleniem informacji o prawie na Litwie związanym ze sprawą, pomimo, że to nie jest obowiązek informacyjny spółki), bo po prostu traktują akcjonariat serio, czego często brakuje w Polsce.
> Dodam, że po tych paru latach jestem bardzo nieufny do spółek na GPW, ale jednak unikam popadania w paranoję. IRL prowadzi konkretną działalność, łatwo sprawdzić ich istnienie, spółka ma bardzo duży market cap, główny akcjonariusz też nie jest płotką ani wątpliwego pochodzenia i zamiarów osobą prywatną.
> Jak dotąd od dobrych paru lat IRL potwierdza, że sceptycy byli i nadal są w błędzie, tylko stąd niska wycena i mały obrót. To już od lat jest na tej spółce, że mimo, że spółka nie prowadzi szczególnie ryzykownego biznesu (de facto ryzykowność porównywalna z TPE, lecz niższa bo to nie spółka SP), to stopa dywidendy jest miażdżąco (dla niedźwiedzi) wysoka. Ten scenariusz się tutaj cyklicznie powtarza, tak jak większość scenariuszy na GPW.
> Gwoli ścisłości - zalecam przeliczenie sumarycznej dywidendy - kto tutaj inwestował buy&hold już w zasadzie nie może stracić, może sobie zwiększać coroczna dywidendę i uśredniać cenę. Jeżeli spółka miałąby zamiar oszukać - nie wypłaciłaby większej dywidendy niż cena na debiucie - to jest MATEMATYCZNA podstawa. Chyba, że chce oszukać samą siebie :P
Cześć,
Próbowałeś odzyskać 15 % podatku litewskiego? Akcje masz na IKE czy na spółkę np.cypryjską?Jaki był efekt?
Z góry dzięki za odpowiedź.