Prawdopodobnie (nie wiem jak jest z Litwą, bo oszczędzam do 5tego roku jak pisałem, listy też kosztują za granicę, a tego raczej urząd nie zwróci) nie jest tak ciężko ze zwrotem, nie sądzę, żeby robili jakieś dodatkowe kłopoty po wypełnieniu formularza prawidłowo- na szczęście jest on po litewsku oraz angielsku, więc przynajmniej jeden język da się zrozumieć i po angielsku można tez wypełnić.
Ja mam doświadczenie z odzyskiwania podatku z GB, tam było prosto, nic nie musiałem robić - sami wysłali mimo, że o ten podatek nie upraszałem się w ogóle. Tyle, że wtedy nie było żadnych brexitów czy innych cudów, więc może być inaczej już z GB teraz.
Warto zauważyć, że Litwa jest już w unii monetarnej, więc może być prościej odzyskać ten podatek niż z GB tyle, że druczek trzeba wypełnić. Ja mam druczek jeszcze z czasów LTL-i możliwe, że nowy mają już na stronie urzędu (bo pytałem parę lat temu intere o ten podatek). Bardziej niż samo odzyskanie podatku, obawiałbym się o to, że dostaniesz tą kasę też listem, będą to EURO bo na pewno nie złotówki i jak nie chcesz bulić w kantorze 300+pipsów spreadu to musisz jeszcze wpłacić do banku, przelać i przez giełdę walutową wymienić.
No na ike/ikze o te 15% warto zawalczyć, na maklerskim zwykłym i tak jeszcze musisz dopłacić te 4% (no dobra 19% jeszcze póki co jest, ten jeden procent sobie zawsze upraszczam jak nie robię obliczeń bo bardziej obrazowo pokazuje że oddajemy tak 1/5 skarbówce). Teraz jest dobry czas odzyskiwać, póki PL też w Unii, chociaż nie monetarnej i nadzieja na współpracę jest. Bo jak za ostro wkurzymy brukselki, to ja czarne scenariusze współpracy nie tylko polsko-litewskiej widzę.
Chcesz angażować firmę od odzyskiwania podatków? Moim zdaniem niepotrzebne koszty robisz sobie, zakładam, że język angielski umiesz. Druczek wypełnisz może w max godzinę a w tym przypadku zapłaciłbyś jakis procent odzyskanego podatku za to, że kto inny podliczy ile opłaciłeś nadmiaru podatkowego i że wypełni ten druczek - czyli za 1-2 działania na kalkultorze (zależy od zaawansowania w matematyce użytkownika) i wysłanie listu napisanego w parę minut.