Witam, mam pytanie odnięnie zysków operacyjnych Cloud. W ostatnich kwartałach następował spadek z 9mln na 8mln na 3mln i ostatni kwartał wartość ujemna 400 tyś. Czy ktoś może mi powiedzieć czym jest spowodowany ten negatywny trend. Jak się patrzy na wynik roczny są super wskaźniki ale trend jest jednak bardzo negatywny i w ostatnim kwartale wykazali stratę na działalności operacyjnej. Czy ktoś wie dlaczego tak jest - czy to jest wpływ RODO? Pytam bo powaznie interesuję się spółką i zastanawiam się czy spadki wynikają z sypania Altusa czy jednak są powody fundamentalne...
Rodo plus przestali faktrowac dużych klientów którzy zalegali z regulowaniem należności. Poczytaj raport jeden siedział im ponad 7mln euro dogadali się i spłacić im ponad 4mln jeszcze im wisiał 3mln w ostatnim raporcie. Dla mnie wiele negatywnych czynników rodo przestali fakturowac i altus się wysypał. Dla mnie to okazja życia, ale każdy zrobi jak chce. Ja zbieram.
Dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj poczytam ich raporty ze strony. Rzeczywiście spółka wydaje się bardzo interesująca i działa w świetnej branzy w dobie rozwoju Internet of Things. O ile sypanie Altusa tworzy okazję o tyle zastanawiam się nad wpływem RODO na ich business bo jednak w jakiś stopniu ustawa ogranicza możliwość przetwarzania danych osobowych.Zastanawiam się jaki jest potencjał rozwoju ich biznesu i przez to samej firmy.
Mieli audyt przez kogoś z wielkiej czwórki. A oni pewnie jak księgową jakby coś było nie tak by krzyczeli. Ustawodawczą zawsze opiniuje się jakby doszło do procesów. Najważniejszy jest uczciwy zarzad
Dla mnie wycena 35mln za spółkę która ma produkt łatwo skalowalny który przynosi zyski. To żart. Jakby robili projekty IT to co innego. Porownajcie ich do pilab czy jak się teraz obecnie nazywają datawalk czy jakoś tak. Co kwartał 2,5mln 400tys przychodu straty tylko emisje robią a kapitalizacja 100mln. A Ci zero zadłużenia 19mln na koncie wydali 18mln na skup po 60zl. Kurs spadł bo płynność zerowa. Popyt przez smart money pojawił się dopiero koło 7zl gdzie biorą zadarmo od altusa
Ok. Poczytałem trochę. Mam parę znaków zapytania: 1. Rozumiem że otwarcie tej spółki zależnej w GB ma na celu ominiecie RODO - takiego powodu jakoś nie odnotowałem w raportach...? 2. Dziwne są dla mnie te ruchy w ostatnim roku w akcjonariacie - fundy raz zwiększają udziały, raz zmiejszają tak jak by zmieniali zdanie mając wgląd do jakiś danych - co uważanie na temat tych róchów w ostatnim roku - Altus, QVP, Fizan. 3. Emisja i dopuszczenie trzech serii akcji D,E,F w celach motywacyjnych...???? Nikt tutaj tego nie podniósł... 4. Myślę że ważnym momentem będzie raport 12 listopada za Q3 zobaczymy co pokażą ale jak się domyślam może być słaby bo prezez mówił że mogą jeszcze odczuć ostatnie zmiany na rynku obrotu danymi. 5. Ostatatnie pytanie - jaka jest konkurencja dla Cloud np globalnie - był tutaj wspomniany Datawalk (ale wyniki mają słabe). Czy Cloud ma jakąć unikalną technologię w ramach pozyskiwania/obrotu danych? Mowią ze są jedną z największych baz danych na świecie! Zastanawia mnie czy mają coś unikalnego co ich odróżnia od innych - dlaczego np Data walk ma takie słabe wyniki w tym samym sektorze? Czy Could nie działa w obszarze w którym nagle może pojawić się im masa konkurecji która wpłynie na dynamikę rozwoju? Zastanawia mnie tak naprawdę jakie są możliwości rozwoju tego businessu - cloud miał niedawno wycenę ponad 500mln złotych - czy jest fundamentalnie szansa powrotu do tej wyceny?
Zapraszam do dyskusji. Spółka bardzo ciekawa i poważnie się zastanawiam. Szkoda że nie płacą dywidendy mając takie zyski.
Dywidendy nie płacili ale robili skup. Datawalk to nie konkurencja. Jak w gb otworzą to ich w ogóle nie będzie obchodzić ale teraz też po audycie dla mnie są czyści. z konkurencji nie wiem chyba codewise na rodzimym podworku.
Jezdzi chodzi o Altusa to oni byl I pod sciana to jest fundusz musieli wyprzwdawac akcje ze wzgledu na umorzenia klientow patrz na lcc tez zeszli a kurs tylko W gore.po drugie spolka zalozona W UK jest z 2 powodow.rodo tam nie bedzie obowiazywac od Marca oraz sprzedaje sie tam najwiecej danych W calej europie wiec widac ktos tam troche mysli.fakt spolka ciekawa brak zdluzenia gotowka na Koncie ogromne bariery wejscia bo to technologia ponadto maja wsadizc 15 mln na dostosowanie sie do rodo wiec malo ktora forma tyle wyrzyga.jak sama nazwa wskazuje hurownia danych konkurencji praktycNie brak gdyz inne firmy bazuja na tych danych oferujac jakas usluge ale trzeba nia oprzec o Dane ktore uzyskuje firma ot co
Nie wydaje mi się że nowe projekty są by być zgodny z RODO bardziej chodzi o obnizenie kosztow. Mieli audyt apropo zgodności z rodo. Spadek zysków i obrotów, związany jest z obawa klientów i zmiana modelu rozliczeń na krótszy termin rozliczen. Jak dla mnie to paru duży zalegalo z platnosciami i przestali ich faktrowac