Przy 0,95 sprzedającemu skończyły się akcje, ale on je odkupuje żeby znowu spuścić. Połowa obrotu między 0,95 a 1,00 to on. Ma z 200-500K żeby pchać w dół znowu. Dopóki znowu się wyprztyka będzie próbował hamować. Nie wiem na ile straty może sobie pozwolić ale załóżmy że zostało mu 500K PLN do dobicia w dół. Może zrobić jeszcze 3-4mln obrotu. Jeśli ktoś nie zacznie kupować na serio to my jesteśmy za cienkie bolki żeby wrócić. Dobra wiadomość jest taka, że średnio traci po 5-6 groszy na obrocie zamiast grosz, więc koniec jest niedaleko. Jeszcze jednak nie odtrąbiałbym zwycięstwa. Chyba, że przeraził się KNF - co jest możliwe, ale nie pewne.
Dnia 2018-10-05 o godz. 17:03 ~fox napisał(a): > Bariera 1 zł została przełamana, zamknięcie poniżej 1 zł, dół 0,95 zł, znowu poszło 2 miliony akcji. > > Fakty z dzisiejszej sesji.
to nie jest pozytywna informacja, jak im się dobiorą do tyłków to będzie gorzej bo mogą coś jeszcze znaleźć albo po prostu ukarać pieniężnie lub w inny sposób. pytanie dlaczego zataili te informacje i uchwalili wysoką dywidendę jak gdyby nigdy nic? źle to wygląda.
Zgadzam się, że to nie jest pozytywna informacja ze względu na cenę akcji. Pozytywna w sensie rozumienia powszechnego, ale nie ze względu na cenę akcji.
Rynek, który nigdy się nie myli, odebrał to jednak na plus. Cóż, psychologia, zaspokojenie chęci odwetu, wiara w ochronę przez silniejszego KNF (który w zasadzie może tylko dowalić karę inwestorom, zawiesić obrót, ewentualnie skierować sprawę do prokuratury), i w ogóle sam ruch w interesie, bo coś się dzieje.
Obserwowałem to na innych spółkach. Nie ważne jakie info, jak głupie wprost, czy beznadziejne, zawsze budziło entuzjazm. @Wykres nazwałby to katatymią.
Zdyscyplinowanie zarządu? W jakimś stopniu tak, o tyle, że będą ostrożniejsi.
Dnia 2018-10-05 o godz. 17:20 ~Realista7201 napisał(a): > to akurat jest pozytywna informacja i dlatego się odbiło. Koniec zlewki. Artykuł 296 kk ... do lat 5. Zaczną chodzić jak w zegarku.
to twoja interpretacja... moja jest taka, iż jednak znowu podano tlen na close pod dalsze sypanie - czas i rynek pokażą, kto był bliżej faktów
Ale jazda ;) Czy spadek kursu był poprzez wykazanie straty, będącej wynikiem spłaty zaległego podatku wraz z odsetkami w 2 kwartale br. Jeśli tak to kolejne miesiące powinny być podobne do poprzednich. Tzn zysk netto za 3 + 4 kwartał = ok 20 mln = solidna dywidenda Czy źle rozumuję? Pozdro, Beginer giełdowy.
"Ale jazda ;) Czy spadek kursu był poprzez wykazanie straty, będącej wynikiem spłaty zaległego podatku wraz z odsetkami w 2 kwartale br. Jeśli tak to kolejne miesiące powinny być podobne do poprzednich. Tzn zysk netto za 3 + 4 kwartał = ok 20 mln = solidna dywidenda Czy źle rozumuję? Pozdro, Beginer giełdowy."
NIE!
Spółka nierzetelnie informowała inwestorów, masz wszystko w artykule.
1 Nie poinformowali, że umiarkowanie dobry rok wynikał że "zdarzenia jednorazowego" jakim było wygranie procesu sądowego w 2017r. 2 Spółka poinformowała o "pozytywnie" zakończonej kontroli VAT (co zostało zdywersyfikowane w kursie) , która okazała się się kontrola negatywną(koniecznosc zapłaty 6mil VAT). 3 nie było żadnego info o wyniku kontroli Vat w spółce zależnej Isource gdzie US naliczył 11,6mil co z odsetkami daje jakieś 16mil zł. 4 W raporcie dowiedzieliśmy się, że w czechach też spółka ma problemy z VATem gdzie gorozi kolejne 5mil 5 Wobec spółki ZAIKS ma roszczenia ZAIKS o 25mil (to akurat było wiadomo wcześniej)
6 Spółka zwiększyła i tak juz swoje spore zadłużenie i dosłownie "jedzie po kredytowym ostrzy noża", z tego co pamiętam wskaźnik płynności spadł do 1,24 (albo 1,22 - sprawdzić) 7 W związku ze "specyficzną:" polityka informacyjna spółka utraciła zaufanie inwestorów 8 Wynik netto nawet po odjęciu zdarzeń jednorazowych związanych z zapłata 6mil VAT i różnicami kursowymi i tak wypada bardzo blado. 9 DATA na tle konkurencji(ABPL, ASBIS (C/WK = 0,39) była bardzo droga (nadal jest najdroższa). 10 Spółka wypłacała dywidendy " na kredyt" zamiast redukować zadłużenie.
Mogę tylko podejrzewać Dywidenda w większości trafiła do głównego udziałowca jakim jest MCI gdzie z kolei większość akcji posiada Tomasz Czechowicz. Tomasz niedawno ogłosił wezwanie na wykup akcji MCI i być może na to potrzebował kase ?
Nie badałem tego specjalnie, więc traktuj to tylko jako moje luźne przemyślenia, który moga być bardzo błędne :)
W każdym razie MCI podobno do dłuższego czasu probuje sprzedac date bez skutku , więc przynajmniej stara się wyciągnąć tyle kasy ile się da ze spółki... no i mamy absurdy z dywidendami przekraczającymi roczny zysk netto.
Wyciaga kase bo dzieki temu obniza kurs a do zywa gotowka. Teraz juz sie nie da. Cfaniaczki sie przejechaly. Juz nie wyciagna bo ryzykuja wiezieniem. Tu chodzi o kk nie o kare od knf. Dlatego sie odbija.