• ceny akcji Autor: ~akc21 [216.66.83.*]
    Znowu ktoś zgłupiał.
  • Re: ceny akcji Autor: ~dr_wezol [94.229.218.*]
    Raczej się zniecierpliwił. Ale, moim zdaniem, pula akcji, takich gotowych do oddania na szybko jest już bardzo skromna i jak pojawi się jakieś info, które zachęci do kupna parę osób spoza grona obecnych posiadaczy - będzie 1 zł. Moim zdaniem, jeszcze 20 - 25 tys. obrotu góra. Oczywiście, jesli tratata nie sprzedaje, a wątpię by to robił.
    Czasem na jednym poziomie pojawia się np. 10 zleceń. Wątpię, by pochodziły od więcej niż 1-2 osób. Może animator plus ktoś, kto wystawia tych drobnych zleceń sporo.
    Jestem przekonany, że doczekamy się takich wpisów od nowych akcjonariuszy: "gdzie jest podaż?", "kto wykupił wszystkie akcje?" itd. Ale kiedy to będzie, nie wiadomo - ludzie różnie reagują na rozmaite newsy. Może potrzebny będzie dopiero komunikat w rodzaju " będzie super!". Na razie infa potwierdzające, że interes idzie w dobrym kierunku - nie działają. Może dopiero zyski przemówią do ludzi. Nie wiadomo. Albo jakiś tekst sugerujący to, o czym my jesteśmy przekonani - że spóła stoi przed ładnym skokiem jesli idzie o biznes.
  • Re: ceny akcji Autor: ~tratata [89.73.195.*]
    To nie ja. Moim zdaniem sprzedaje ta sama osoby która mnie zasypywała akcjami na tych poziomach. warto odpuścić i brać niżej
    Niżej, zwłaszcza znacząco niżej - pewnie nie będzie. Myslę, że jest jakas niewielka pula akcji - może 100 tys. - w rękach ludzi, którzy są gotowi je sprzedawać/kupować w granicach 0,5- 1 zł. Duża częśc tej puli zmieniła właścicieli przy ostatniej zwyżce wywołanej infem o umowie z TVN. Ale skoro nie rośnie dalej- ludzie sprzedają, w ramach tej puli. Pewnie siedzimy na beczce z prochem, pytanie, jakie musi byc info, by ten lont podpalić. Niestety podejrzewam, że dopóki nie będzie całkiem jasne, że spółka zacznie właśnie zarabiac spore pieniądze- wzrostów istotnych nie będzie. To jak ze spółkami growymi- jest świetna premiera, a jeszcze lepiej komunikat o sprzedanych kopiach gry - są wzrosty. Inaczej się chyba dziś nie da :-)
    Dobre jest tylko to, że zdecydowana większośc akcji jest w rękach ludzi, którzy nie zechcą sprzedawac zanim to się nie znajdzie na poziomie kilkuzłotowym. Nie mówiąc o tych, którzy po prostu sprzedać nie mogą.
  • Re: ceny akcji Autor: ~abc [213.77.66.*]
    Widocznie sprzedaja jeszcze zaufani pracownicy Prezesa , dostali akcje za darmo to sypia nie patrza na cene.
    Juz nikt tego kupowac nie chce , sprzedaja wszystko co jest na kupi, dobre info jest wykorzystywane do sprzedazy caly czas.
    Wynikow pewnie tez nie bedzie bo beda robic sobie koszty zawsze jakies, cos kupia, nowe programy, odsetki od kredytow i obligacji itd.
    Prezes zniszczyl spolke dajac ludziom akcje , naprawde nie wiadomo ile podazy akcji jeszcze wisi moze miliony kupione po 0.05gr.
    Oficjalnie Prezes ma 82,43% akcji, a ponad 4,2mln akcji nie wiadomo kto ma pewnie sypacz.
    Szkoda spolki bo jest fajna , ale co z tego jak lepiej bylo dac pracownikom akcje niz im zaplacic premie.
    Kurs akcji nie ma znaczenia dla Prezesa bo i tak nie sprzeda takiej ilosci akcji ,nie kupi tez bo ma po 0.10gr, zaufani pracownicy tez nie wierza w spolke bo najlepiej wiedza co sie dzieje i tyle co maja akcji moga sypac. ,a zyski spoli Astro zjadaja koszty produkcji na ktorych ktos zarabia ale nie Astro.
    To co piszesz to jedne wielkie nie wiadomo co. Akcje były rozdawane prawdopodobnie pracownikom, którzy nie wiadomo czy nadal pracują, prawdopodobnie była to ich pierwsza styczność z giełdą i nie mają pojęcia o tym, że cierpliwość jest najważniejszą cnotą tutaj. Załóżmy że podaż jest na poziomie 1 mln, ile czasu wg Ciebie zajmie rozebranie tego jakby pojawiła się umowa o dystrybucję z UPC lub CP lub NC+? Strach pomyśleć co by było gdyby więcej niż jedna opcja weszła w życie.
    Patrzenie na przeszłe wyniki finansowe Astro to jest jakiś absurd. To jest startup i dobrze że umieli go sfinansować bo prezes jest zaradny i oszczędny, ale to nie ma żadnego znaczenia na przyszłość. Pojawią się całkowicie nowe przychody, nie wiemy jeszcze jak duże i koszty też prawdopodobnie wzrosną ale myślę że wzrosną dopiero po wejściu do tych trzech dostawców o których pisałem wcześniej.
    Jak cały czas roztrząsasz stare sprawozdania finansowe to prawdopodobnie nie wierzysz w potencjał takich programów e sportowych. Weź jednak pod uwagę że w te niszę wchodzi obecnie dwóch z niewielu niesamowicie doświadczonych polskich przedsiębiorców Solorz i Krajewski. Obaj tworzyli własne bardzo znane stacje, własny kontent i obaj odnieśli w tym sukcesy. Solorz dla kanału wartego 10 baniek nie schyliłby się na ulicy...
    Tylko Solorz budowal zaufanie do inwestorowi i takie ma
    Ma kase i moze robic programy jakie mu sie podobaja, a nie kompinowac jak zdobyc kase na rozwoj programu e-sport.

1. Jaki Prezes rozdaje akcje na prawo i lewo zeby pracownicy rozwali kurs akcji, widocznie mu nie zależy ile beda kosztowac akcje.
    2. W CP nie beda pewnie nigdy bo beda mieli swoj program
    3. Gdzie jest kasa z ponad 20 lat Familiady i sprzedazy superstacji.NIE MA - sa tylko kredyty i obligacje do splacenia.
    4. Umowa na reklamy nic nie dała , tylko sprzedajacy sie ucieszyli ze mogli opchnac akcje, jakby pewnie nie pare osob co
    kupowalo znowu by bylo 0.40gr.
    5. Zyski z e-sport beda ale pewnie my ich nie zobaczymy jako inwestorzy.
    Dnia 2018-10-03 o godz. 22:17 ~abc napisał(a):
    > 1. Jaki Prezes rozdaje akcje na prawo i lewo zeby pracownicy rozwali kurs akcji, widocznie mu nie zależy ile beda kosztowac akcje.
    > 2. W CP nie beda pewnie nigdy bo beda mieli swoj program
    > 3. Gdzie jest kasa z ponad 20 lat Familiady i sprzedazy superstacji.NIE MA - sa tylko kredyty i obligacje do splacenia.
    > 4. Umowa na reklamy nic nie dała , tylko sprzedajacy sie ucieszyli ze mogli opchnac akcje, jakby pewnie nie pare osob co
    > kupowalo znowu by bylo 0.40gr.
    > 5. Zyski z e-sport beda ale pewnie my ich nie zobaczymy jako inwestorzy.

1.Jemu co najwyżej nie zależy na tym ile teraz kosztują akcje, jak projekt się rozwinie to się zmieni

2. Tego też nie wiesz, mogą chcieć zrobić pakiet esportowy i wtedy Astro będzie jak znalazł. Esport to nie jest sport i wypadałoby zrobić dla niego pakiecik osobny. 

3. Przez ok 10 lat to była prywatna kasa więc nic nam do tego, a potem sporo zeżarło kasy Next tv. Budynek studia telewizyjnego też się nie wziął z powietrza w aktywach Astro..
    4. Umowa daje bardzo dużo, tylko zwyczajnie tacy jak Ty chcą wywalić akcje jak najszybciej a Ci co chcą kupić tak jak ja, testują Waszą cierpliwość

5. Dywidend się nie spodziewam, liczę na wzrost kursu akcji a w długim terminie przeznaczenie zysków na kolejne projekty

Moim zdaniem widać wyraźnie, że te akcje po 5 groszy dla pracowników nie są sprzedawane. Gdyby były - niemożliwe byłyby takie wzrosty kursu jak choćby w lutym tego roku:
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/familiada-w-tvp2-codziennie-akcje-produkujacej-teletorniej-firmy-astro-ryszarda-krajewskiego-zdrozaly-o-112-proc
    Przy obrotach - jak sami zaznaczają - rekordowych od paru lat a to raptem niecałe 100 tys.akcji w dwa dni przy wzroście o 110 proc. Przecież gdyby te osoby co kupowały po 5 gr rzuciły się do sprzedawania, nie doszłoby nawet do 50-60 gr.
    Tak samo ostatnio w sierpniu po informacji o umowie z TVN - maksymalne obroty to było chyba 50 parę tysięcy sztuk, a kurs wylądował powyżej 90 groszy startując dzień czy dwa wczesniej z 50 gr.
    Po prostu za każdym razem przy zwyżce kupuje trochę osób od tych, którzy kupili wczesniej tez na giełdzie i sa już zmęczeni. A pracownicy? Może uważają,że skoro Krajewski nie pozbywa się akcji, to oni tez lepiej zrobią jak potrzymają? Żeby nie wyjść jak Sapkowski na sprzedaży praw do Wiedźmina? Czasem warto poczekać.
    Oczywiście, na pewno ktos tam parę tysięcy tych akcji sprzedał i będzie sprzedawał - a to komunia dziecka, a to prezent ślubny, a to wakacje. Ale jakiejś powaznej podaży z tej strony to ja naprawdę nie widzę, bo zahamowałaby każdą próbę wzrostu.
    ABC pisze, że teraz ktoś sprzedaje każdą ilość wystawianą na k - no chyba nie, bo obroty są właśnie tak niskie jak można się było spodziewać - kilka tys. sztuk.
    To jest mielenie w kółko tych samych akcji. Podobnie pewnie uważa sam Krajewski. Tak pisał w lutym:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ASTRO-SA-Komentarz-Zarzadu-dot-ostatnich-wydarzen-7572443.html

Mam nadzieję, że już niedługo będziemy mogli zweryfikować prawdziwy poziom podaży/kupna. Rozwój kanału E-sport musi przynieść infa, które jednak przekonają większą liczbę inwestorów - chocby takich leszczy jak my. I to powinno wystarczyć, żeby w karnecie było dużo na k i mało na s.

A co do obaw o wykazywanie zysków przez Astro- wykluczyc niczego nie można. Ale dotychczasowa działalnośc Krajewskiego zdaje się przekonywać, że jego celem będzie albo sprzedaż akcji Astro w przyszłości (wszystkich bądź części), albo - sprzedaż samego kanału E-Sport tak jak sprzedał Superstację. Żeby cena była zadowalająca, potrzebne są zyski z E-Sportu wykazywane oczywiście także przez Astro.
    Akcje pracownicy sprzedaja juz od roku czasu, piszesz ze malo sprzedaja akcji to zobacz sobie na wykresie z lutego ile akcji sprzedali i napakowali ludzi w akcje ponad 500 tys obrot miesieczny, to bylo sypanie pod dobra informacje na wzroscie.
    Napakowali ludzi i zjazd na 0.40zl.
    Ukryte zlecenia ponad 100tys akcji po 0.50gr tez byly.
    Do 1zl bedzie sypane caly czas i ja tego nie ruszam dopoki nie przekroczy 1zl i nie bedzie wynikow.

> Do 1zl bedzie sypane caly czas i ja tego nie ruszam dopoki nie przekroczy 1zl i nie bedzie wynikow.

Bardzo możliwe, że masz rację i strategia słuszna. Jesli ma kosztować kilka złotych, to czy kupimy po 70 gr czy po zecie z hakiem...

Im wiecej bedzie sprzedawanych akcji teraz , tym ciezej bedzie roslo bo kazdy bedzie zaraz sprzedawal akcje i realizowal zysk , a kto bedzie odbieral akcje po wyzszych cenach nie mam pojecia jak teraz juz nie ma kto kupowac oprocz animatora i jakis malych zlecen na kupi.
  • Re: ceny akcji Autor: ~dr [94.229.218.*]
    Na razie to kanał E-Sport - z mojego punktu widzenia- dopiero wystartował. To, że istniał wcześniej, ale bez reklam -nie ma chyba znaczenia. Dopiero umowa z TVN/Discovery robi z kanału E-Sport powazny biznes.
    Niebawem mają wejść dodatkowe przepisy dotyczące emisji reklam w telewizji. Zdaje się, że np. reklamy w godzinach nocnych będa mogły leciec dużo dłużej niż w "normalnych" godzinach. Kanał esportowy nadający 24 h na dobę siedem dni w tygodniu może być nafaszerowany reklamami i okazac się kurą znoszącą złote jaja. Czy będzie? Myślę, że fakt, iz to taki pierwszy kanał i że stoi za tym interes TVN/Discovery przesądza sprawę. Wtedy - myslę - z odbieraniem akcji od sprzedających - bez względu na to, ilu ich będzie, nie powinno byc kłopotu. A Krajewski akcji na giełdzie sprzedawac nie będzie.
    Czekamy
    Reklamowy podział doby na trzy części Urzędnicy europejscy zaproponowali, by podzielić dobę na trzy przedziały czasowe: od godz. 6 do 18, od 18 do północy oraz od północy do 6. 20 proc. limit czasu nadawania reklam miałby obowiązywać w dwóch pierwszych pasmach, czyli łącznie od godz. 6 do północy. W godzinach 0.00-6.00 reklamy mogłyby być emitowane bez ograniczeń czasowych. Kolejną zmianą jest to, że obowiązujący od rana do północy 20-proc. limit czasu reklamowego ma być rozliczany inaczej niż dotychczas - nie w ciągu godziny zegarowej, ale w ciągu całego dnia. W niektórych godzinach zegarowych będzie można emitować więcej niż 12 minut reklam, pod warunkiem, że o innych porach ich mniej. O tym, ile czasu na reklamy zostanie przeznaczone o danej porze dnia decydować, ma nadawca. Teoretycznie może dojść do sytuacji, w której np. 90 proc. reklam będzie emitowanych w tzw. prime time, a w pozostałych godzinach - 10 proc. Jest duże prawdopodobieństwo, że nowa dyrektywa wejdzie w życie w drugiej połowie br. Unijni urzędnicy są w tej kwestii zgodni. Z jednej strony są przeciwni zalewaniu widzów reklamami, z drugiej jednak uważają, że jest to konieczne, bo w konsekwencji brak nowelizacji mógłby zaszkodzić odbiorcom.

Czytaj więcej na: link 
    Nie do końca rozumiem logikę abc. Mówi że kupi powyżej 1zł bo teraz jest podaż. Skoro wierzy w sam projekt jako taki to dlaczego nie kupić teraz 2 razy więcej akcji lub za połowę wkładu.
  • Re: ceny akcji Autor: ~dr [94.229.218.*]
    Dnia 2018-10-04 o godz. 10:38 ~tratata napisał(a):
    > Nie do końca rozumiem logikę abc. Mówi że kupi powyżej 1zł bo teraz jest podaż. Skoro wierzy w sam projekt jako taki to dlaczego nie kupić teraz 2 razy więcej akcji lub za połowę wkładu.

A co w tym dziwnego? Woli zarobic mniej, ale szybko :-) Zakłada, że po pokonaniu 1 zeta i opublikowaniu wyników potwierdzających zyski- będzie rosło szybko
    Tratata - sam cytowałes bodaj Buffetta , że mało ludzi chce stac się bogatymi powoli :-)
    Po co kupowac teraz jak podaz akcji jest juz od roku i narazie nic sie nie zmienia w tym kierunku.
    Po co zostac napakowanym w akcje i trzymac nie wiadomo ile czasu zanim sie wybije ponad 1zl i zamrazac kase moze na lata.
    Jestem na Astro od 7 lat i wiem wszystko o notowaniach bo profesjonalnie sie zajmuje gielda i wtedy sie nabralem bo zaufalem Prezesowi , teraz wyglada to tak samo z e-sport. (dlatego ostrzegam i lepiej byc ostroznym poki co do projektu e-sport).
    Nawet nie wiecie jak chcieli opchnac akcje po 8zl co wymyslili. Wtedy tylko bylo 163 tys akcji w obrocie.
  • Re: ceny akcji Autor: ~bbb [89.171.200.*]
    abc....widziałem ze jesteś na altus , uwazasz ze warto?
    to nie ja
    Pamietajcie akcje sa tyle warte ile Prezes placi za nie. Mogl zaplacic wiecej za akcje i dofinansowac spolke zeby byla kasa na e-sport na inwestycje. Po co biuro nieruchomosci bylo sprzedane na 3 osoby jak jeden wlasciciel sprzedawal udzialy.
    2 pakiety akcji byly tak zrobione zeby nie przekroczyc 5% i nie podawac kto kupil i kto moze sprzedawac ,a dlaczego ?
    żeby mozna bylo sprzedawac akcje i Prezes nie musil informowac ze sprzedaje. Pewnie tak samo bylo z zaufanymi pracownikami ze dostali pozwolenie na sprzedaz akcji.
    Prezes ani inni pracownicy spolki co wiedza wiecej od nas inwestorow nie beda kupowac akcji bo po co.
    Wczesniej bylo 163tys akcji i nie mogli utrzymac kursu , a jak teraz jest kilkaset tysiecy to mysliscie ze bedzie roslo po informacjach.
    Kurs powyzej 5-10 gr to i tak zarobek dla Prezesa.

> Kurs powyzej 5-10 gr to i tak zarobek dla Prezesa.

ABC - sam pisałes i słusznie, że prezes sprzedawać nie może/ nie będzie. Gdyby zaczął - po pierwszym infie o sprzedaży spółka jest spalona.
    Dobrze, że masz wątpliwości i jesteś ostrożny. Dlatego poczekajmy. Dla mnie sprawa jest jasna - TVN mając 3-letnią umowę na wyłączność w dostarczaniu reklam do kanału E-Sport w zasadzie prowadzi ten biznes. Bo pieniądze będą na razie tylko z reklam. No, może z czasem - od jakichś sponsorów wydarzeń, których być może Astro będzie współorganizatorem. Można się zastanawiać kto więcej zarobi - Astro czy TVN, jakie to będą zyski, kiedy się pojawią itd. Ale zyski będą, bo Krajewski będzie trzymał koszty w ryzach, a akcji na pewno na giełdzie sprzedawać nie będzie. Tego, czy warto teraz kupować nie wiem, ale w jakiejs tam perspektywie akcje na pewno będą kosztować więcej. I - moim zdaniem - nie spadną poniżej 50 gr, bo teraz sprzedają już niemal tylko ci, którzy kupili po 50 gr albo wyżej. Kurs nie wiem jak się będzie kształtował, ale obroty- jak pisałem od pierwszego dnia - wolumenowo będą mizerne.
    Oczywiście, mogę się mylić. Ale wątpię.

Boje sie tylko ze koszty beda zawyzane i przewysza zyski z rekam.
    Zyski moga byc wyprowadzana na spolki ktore beda produkowac cos dla Astro.
    I kupowanie niepotrzebnych aktywow jak ostatnio te biuro nieruchomosci nawet nie wiadomo czy beda konsolidowane zyski z tego.

Jezeli na Astro nie bedzie pozadnych zlecen na kupi to nie ma szans zeby to roslo bo nikt nie kupi czegos czego nie moze sprzedac.
    a narazie podaz akcji wygrywa.
    Dnia 2018-10-04 o godz. 15:39 ~abc napisał(a):
    > Boje sie tylko ze koszty beda zawyzane i przewysza zyski z rekam.
    > Zyski moga byc wyprowadzana na spolki ktore beda produkowac cos dla Astro.
    > I kupowanie niepotrzebnych aktywow jak ostatnio te biuro nieruchomosci nawet nie wiadomo czy beda konsolidowane zyski z tego.
    >
    > Jezeli na Astro nie bedzie pozadnych zlecen na kupi to nie ma szans zeby to roslo bo nikt nie kupi czegos czego nie moze sprzedac.
    > a narazie podaz akcji wygrywa.

Wszystko prawda, ale na razie to chyba nikt w Polsce nie zobaczył w tym E-sporcie okazji do zarobienia sporych pieniędzy poza samym Krajewskim i TVN/Discovery. No i Solorzem z Polsatem, bo zaraz startuje tez z kanałem e-sportowym.
    Dotychczasowe koszty utrzymywania kanału E-sport Astro nie były jakos porażające. Więc zyski z reklam powinny byc okazałe. Skoro oni za chwilę będa mogli od północy do rana nadawać niemal same reklamy? A powiedz, na jakim kanale ci, którzy wykupują reklamy mogą oczekiwać widowni w telewizji nocą jesli nie na E-sport? Moim zdaniem sukces jest przesądzony - można się zastanawiać kiedy przyjdzie i jak będzie okazały.
    Masz racje , ale zeby kasa byla z reklam musza miec co puszczac, turnieje albo co innego na czym bedzie duza ogladalnosc , a turnieje nie sa czesto.
    Musi cos leciec w e-sport zeby ludzie ogladali rekalmy
    Nie mam e-sport bo mam CP wiec nie wiem co tam leci naprawde i nie mam jak sie odniesc do tego.

Dobre by bylo dla inwestorow jakby Astro podawalo przychody miesiaczne z rekalm jakie maja, tak jak podaja spolki odziezowe przychody za poprzedni miesiac.To by byl dobry krok dla inwestorow ze strony spolki.
    Chyba ze przygody sa stale z reklam to by nie milo sensu wtedy.
    abc jakies insynuacje robi co było przy kursie 8 zł. Ja wtedy sprzedałem po 8,05 bez żadnego problemu i to pomimo tego że Astro było na fixingu. Byłem głupi i odkupiłem po 6zł żeby sprzedać po 4. Szkoda że nie mówisz co się działo zanim kurs urósł do tych 8zł. Krajewski zrobił cesję wierzytelności na Astro, kilka baniek. Zgarnął jakaś duża dotację itd. To wszystko jak spółka była wyceniana na kilka milionów, z tego co pamiętam
    abc jakies insynuacje robi co było przy kursie 8 zł. Ja wtedy sprzedałem po 8,05 bez żadnego problemu i to pomimo tego że Astro było na fixingu. Byłem głupi i odkupiłem po 6zł żeby sprzedać po 4. Szkoda że nie mówisz co się działo zanim kurs urósł do tych 8zł. Krajewski zrobił cesję wierzytelności na Astro, kilka baniek. Zgarnął jakaś duża dotację itd. To wszystko jak spółka była wyceniana na kilka milionów, z tego co pamiętam
    Mialem rachunek kiedys w Amerbrokers. Astro i spolka KR Prezesa zlecily sporzadenie wyceny i rekomendacji dla spolki Astro.
    Podali ze zyski beda 9mln i 14mln w nastepnych latach , a Amerbrokers wydal rekomendacje 100% wysza od kursu czyli 11.22 za akcje. Zamiast zyskow byly straty , a zyski jaki mialy miec to nawet przychodow nie mieli takich.
    To bylo ewidentnie oszukanie inwestorow przez Prezesa.

Realia nie pokryły się z biznesplanem. Nikt nie chciał wziąć kanałów 3D do dystrybucji. W ogóle telewizja 3D się nie przyjęła.
    Prognozy były wysokie bo chcieli uruchomić 10 kanałów na raz.
    Teraz jest inaczej, są dystrybutorzy. Jest sprawdzona na innych rynkach nisza. Popełnił błąd i wyciągnął z niego wnioski.
    Oby tak bylo i sie skonczylo wrescie sypanie akcji.
    To nie są duże ilości, ale na oko myślę że ktoś ma pakiecik rzędu 100-200k do sprzedania po cenach 70-80gr. Po 50gr może bym go trochę rozebrał bo widzę że ten ktoś jest skłonny oddawać niżej.
    Z tego co pisal kiedys Prezes jest 450 tys akcji w obrocie z tego narazie jest wystawione w karnecie 45tys.
    Jezeli pracownicy by trzymali akcje to by bylo 163tys akcji odjac te 45tys to ze 120tys by bylo do zabrania.
[x]
ASTRO 20,00% 0,09 2026-03-11 11:15:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.