Teraz tylko pytanie ilu inwestorów wierzy pani prezes? A może tu nie o wiarę chodzi tylko jak zwykle o kasę.
Wielu dzisiaj kłóciło się że mną apropos stabilnych przychodów daty :
Ale w co tu wierzyć ? . To akurat są standardowe pobożne życzenia jakie każdy prezes funduje akcjonariuszom co roku w dowolnej spółce. Przecież to oczywiste, że nikt nie wie jakie przychody będzie miała spółka za rok natomiast koszty na podstawie danych z raportu można już spokojnie szacować. W tym roku np: prawdopodobnie pójdzie min 11-12mil na sama obsługe zadłużenia i nie trzeba być geniuszem aby to oszacować. W przyszłym na pewno mniej nie będzie . Zarząd od ust pewnie też sobie nie odejmie więc też pewnie będzie wzrost kosztów.
Przecież zadłużenie wzięło się m. in. z przejęć . Coś te przejęte spółki powinny wnieść do koszyka przychodów i zapewne zysków.
Mieszkanie jak kupujesz na wynajem to też na początku masz z tego tytułu większe koszty niż zyski.
Jedną taką spółkę co przejmowała za miliony a potem sprzedała za 1zł już zaliczyłem. Pisałem przecież, że byłem akcjonariuszem sławnego FAM-u ;)
A poza tym znowu polecam raport:
"W I półroczu 2018 roku i na dzień publikacji niniejszego raportu łączna wartość istotnych z punktu widzenia ABC Data S.A. postępowań dotyczących wierzytelności wynosiła 25.590.545,10 PLN. Największe postępowanie to sprawa z powództwa (pozew z dnia 11 lutego 2015 r.) ABC Data S.A. przeciwko profesjonalnemu doradcy o zapłatę kwoty 21.552.185,37 PLN z tytułu dopuszczenia się przez tego doradcę niedbalstwa przy wykonaniu umowy due dilligence przy nabyciu przez ABC Data S.A. spółki zależnej."
rynek ci dziś odpowiedział tak jak inni na forum - kursem i wolumenem... gdybyś czytał np. białoczerwonego - wiedziałbyś, jak tu od dawna była ściema o miliardowej kapitalizacji, a jak jest dziś? ledwo 192,91 mln zł
Czytałem, widzę co się dzieje ale wiem też, że rynek zawsze przereagowywuje to w jedną to w drugą stronę. Tak jak mówiłem groca też wyceniali na 20 mln przy znacznie większej wartości samych nieruchomości a potem rynek szybko się zreflektował i dźwignię przełączył (70%w dwa dni). Żałosne jest tylko to, że data trafiła do spółek spekulacyjnych i to co mówi prezeska jest zapewne prawdą ale inwestorzy mają prawo jej nie wierzyć, a spekulanci to wykorzystywać.
Dnia 2018-10-01 o godz. 19:25 mul_roboczy napisał(a): > Czytałem, widzę co się dzieje ale wiem też, że rynek zawsze przereagowywuje to w jedną to w drugą stronę. Tak jak mówiłem groca też wyceniali na 20 mln przy znacznie większej wartości samych nieruchomości a potem rynek szybko się zreflektował i dźwignię przełączył (70%w dwa dni). Żałosne jest tylko to, że data trafiła do spółek spekulacyjnych i to co mówi prezeska jest zapewne prawdą ale inwestorzy mają prawo jej nie wierzyć, a spekulanci to wykorzystywać.
masz prawo do swej opinii, ja pozostaję przy swojej
Dnia 2018-10-01 o godz. 19:25 mul_roboczy napisał(a): Żałosne jest tylko to, że data trafiła do spółek spekulacyjnych i to co mówi prezeska jest zapewne prawdą ale inwestorzy mają prawo jej nie wierzyć, a spekulanci to wykorzystywać.
Nie wiem czy żałosne... To może być okazja do zarobku dla jakiejś garstki ludzi, bo czy po tym co tu się dzieje ktoś normalny zainwestuje tu swój kapitał? Tak jak sam piszesz, kto lubi potężne ryzyko to być może coś tam zarobi jakiś 1 na 100. Tylko czy to jest inwestowanie czy gra w trzy karty??? Życzę powodzenia w kasynie :)
Spółki spekulacyjne inaczej się rozgrywa. Data była dla mnie oazą spokoju i dlatego czuję się jakbym dostał obuchem po głowie. Zobaczymy czy teraz zmieni się kurs na dzienne wahania w okolicach 5% bo to jednoznacznie będzie oznaczało, że kontrolę przejęła spekuła
Widzę na siłę się pocieszsz, bądź realistą i zobacz ich ostatnie wspaniałe przejęcie spółki S4E, sprawdź ich sprawozdanie zobacz ile zysku dołożyli, popdpowiem Ci że nic, tylko prawie 3 miliony straty, a takie coś grozi dodatkowym opsiem z inwestycji, więc ostatnie akwizycje to nie zysk a dodatkowy ciężar. Przychód jest nieważny on obrazuje skalę biznesu, kluczowy jest zysk on wskazuje czy biznes oplaca się prowadzić, a w tym wypaku go nie ma. Alma tez miała przychody powyzej miliarda a dzis jest już historią, tu bedzie tak samo bo rentownośc spada tu od lat a nie tylko przez ostatni kwartał.
Dnia 2018-10-01 o godz. 19:46 ~Pawel napisał(a): > Widzę na siłę się pocieszsz, bądź realistą i zobacz ich ostatnie wspaniałe przejęcie spółki S4E, sprawdź ich sprawozdanie zobacz ile zysku dołożyli, popdpowiem Ci że nic, tylko prawie 3 miliony straty, a takie coś grozi dodatkowym opsiem z inwestycji, więc ostatnie akwizycje to nie zysk a dodatkowy ciężar. Przychód jest nieważny on obrazuje skalę biznesu, kluczowy jest zysk on wskazuje czy biznes oplaca się prowadzić, a w tym wypaku go nie ma. Alma tez miała przychody powyzej miliarda a dzis jest już historią, tu bedzie tak samo bo rentownośc spada tu od lat a nie tylko przez ostatni kwartał.
Sytuację Almy poniekąd kojarzę bo działam na rynku małopolskim i miałem okazję ich obsługiwać. Radzili sobie doskonale tylko zaczęli w pewnym momencie wyprowadzać kapitał na nieruchomości m.in Alma tower na Dacie takiego zagrożenia nie widzę. Może się pocieszam a może szukam sensu tych zagrywek, widzę że złamali prawie wszystkich a z gry spekulacyjnej wiem, że to oznacza w krótkim terminie czas na zakupy. Niewątpliwie zmiana taktyki się przyda
To niestety jestes bardzo źle poinformowany, Alma nigdy nie byla właścicielem Alma Tower, właścicielem tego budynku był UBM DEVELOPMENT, Alma była tylko najemcą więc żadne pieniądze nie były z niej wyprowadzane, poprostu ich biznes byl nieopłacalny wystarczy wspomnieć ich ceny wszytko droższe niz u konkurencji, a ludzie glupi nie są, więc przestawali tam kupować. W ABC też jest źle i wszystko staje sie coraz bardziej widoczne, Action które jest w upadłości ma mniejszą stratę niż oni, więc oczywiście według mnie ABC się pomału kończy, a kurs poza chwilowym lekkim odbiciem będzie cały czas spadał. Wystarczy że jeszcze, raz pokażą stratę, a banki ja wykoncza bo wypowiedzą jej umowy.
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam Wykres, komunikacja tej spółki jest okropna, przecza faktom, więc skoro Pani Ilona mówi że w 2019 będzie stabilizacja zysków to zakładam że będzie tak jak w przypadku zakończenia bez zastrzeżeń kontroli skarbowej zupełnie odwrotnie.
Action posiada fizyczne i własne nieruchomości, tak bynajmniej było kiedyś teraz nie jestem pewien, ABC zawsze tak jak i teraz wszystko wynajmowała
wystarcza stopy, wystarczy droższy kredyt (bo firma ryzykowna) i nie ma ABC, no bo i z czego, z tej mikromarży?
Pomysł budowy biurowca w Krakowie przy ul. Pilotów, w bezpośrednim sąsiedztwie ruchliwego Ronda Młyńskiego, zainicjowała spółka Alma Market, która chciała ulokować tu swą główną siedzibę. Na realizację inwestycji zdecydowała się firma UBM Polska. Spółka Alma Market zadeklarowała chęć wynajęcia połowy dostępnej w budynku powierzchni. Projekt zielonego budynku, nazwanego na cześć głównego najemcy Alma Tower,
Dodatkowo Alma market dołożyła spore środki do wykończenia powierzchni w wysokim standardzie i jej zagospodarowania . Przerost formy nad treścią.
Same udziały w Vistuli z tego co pamiętam były sporo warte.
Dla mnie przekręt ale nie pierwszy i nie ostatni, a klientów gotowych zapłacić za produkty lepsze gatunkowo mieli bo sam nieraz się dziwiłem kolejkami przy kasach
Ale dziś Almy nie ma, a Abc idzie w tym samym kierunku, złe przejęcia i nieuczciwi ludzie w zarządzie, po calej sytuacji z komunikacją Panią Ilone powinni natychmiast odwołać, a ona dobrym humorze opowiada o przyszłości. Żałosne ale jak wspomniałem wcześniej jak dla mnie to bardzo źle wróży i oczywiście to tylko moja ocena.
Dnia 2018-10-01 o godz. 21:26 ~qwerty napisał(a): > iSource kupiony w 2013 za 15,5mln który za ten sam rok w którym go kupili ma naliczone 11mln do US, w ABC to Panie sami specjaliści hehe > > > > Pamięta ktoś jeszcze Scop?