Patrząc na to ile poszło GH i porównując do PD nie wygląda to kolorowo. Zaczynam odnosić wrażenie, że z tego haka będzie nawet jeszcze trudniej zejść po raporcie listopadowym.
Koleś, jeśłi biadolisz to rób to z klasą - podaj jakieś liczby i tok rozumowania, który doprowadził Cię do takich wniosków. Bo moim zdaniem okazja by zerwać się z haka - jeśli ktoś będzie chciał - pojawi się wcześniej, tj. w połowie października, gdy będziemi mieli nowe promo gry i "drugą premierę". Coś mi świta, że chcesz dokupić po 14 zł - czy dobrze pamietam?
GH wisiało prawie caly czas na pierwszej. PD drugi tydzień miał już na drugiej. Do tego PD jest o połowę droższy a jak wszyscy przypuszczamy steam nie pozycjonuje po ilości sprzedanych sztuk tylko po kasie jaka wpływa za grę. A liczbami nie rzucam żeby przyadkiem świerzaków nie płoszyć.
All time peak GH 2072 a PD 2658
Podobna ilość recenzji 11xx PD vs 12xxGH.
Wg mnie PD na pewno przekroczyło 50 k a stawiam ze moze mieć wynik sprzedaży nawet większy od GH po miesiącu czasu. I to tylko ze steamu. A są jeszcze pozostałe kanały dystrybucji.
Podejrzewam ze wyniki podadzą już wkrótce. Stosuje tu analogie do vgchartz gdzie obecnie są dane z tygodnia do11.08
Też uważam, że przekroczyło 50k na dzień dzisiejszy ale do odbicia tego kursu będzie potrzebne dużo więcej... a nie mamy pojęcia jaki wynik zadowoli rynek na tyle aby był powrót na 30-40 zł
Dlatego miśki drogie skupujcie akcje zamiast biadolić. Ja już mam 31 średnia....złapię parę pakietów zejdę do 29...no i wtedy sorygregory. W sumie też mógłbym przeciez biadolić, ale po co - wszystkim nam zalezy zeby spółka przetrwała w dobrej kondycji. Obroty są mizerne dlatego będzie dalsze wyrzucanie przez niecierpliwych i dziwne boty po 1 akcji(na koszyk dziś ktoś zrzucił mi 2 krotnie po 1 akcji-co oznacza ze ktoś tu bawi się kursem i chce go nam jeszcze uwalić. Mógłbym nie mowić o tym tylko się do zbieracza podłączyć - ale nie znoszę manipulacji psychologicznej więc trzymam za Was wszystkich kciuki - nie dać się. Kurs moze jeszcze zejść nizej, nie oddawać nie panikować. Chciałbym w Waszym gronie doczekać wyjscia na prostą - ale oczywiście każdy sam podejmuje decyzje.
Postaram się nie być jednak świnią i nie stłamszę Wam tego kursu potem - bo rozumiem co to znaczy wisieć powyzej 40..Więc potrzymam w te okolice chyba ze zejdziecie z srednia nizej. Pozdrawiam.
Steamapp widziałem te zwalki po 1 sztukę ale mamy tez zawzietgo obrońcę. Nie jest w to zaangażowany żaden większy kapitał ewidentnie, jakiś cienias próbuje zbić a drugi cienias broni. A Ty chłopie jesli jesteś sprawca dwóch transakcji wczoraj po 1000 sztuk to kurka siwa mógłbyś brać - jesli nie chcesz z prawej strony - to chociaż po środku bo sam uwalasz nam kurs
Dnia 2018-09-20 o godz. 07:41 ~Kajtek napisał(a): > Steamapp widziałem te zwalki po 1 sztukę ale mamy tez zawzietgo obrońcę. Nie jest w to zaangażowany żaden większy kapitał ewidentnie, jakiś cienias próbuje zbić a drugi cienias broni.
Obrońca nie jest jakiś bardzo zawzięty, np. ja ślubu z żadną spółką nie brałem; możesz mnie zaliczyć do grupy "cieniasów", którzy jeszcze na kupno podkładają codziennie. Pół godziny handlu i jedna szr. obrotu... Wierzący i praktykujący trzymanie - wszyscy - już papier nabyli; niewierne muslimy już sprzedały i nie zamierzają w tej cenie odkupować. I wyrzutka paru stówek na lewo, bez reakcji - kupno w karnecie jest żadne..
Ziz - nie gniewaj się za tego "cieniasa" - w znaczeniu, które miałem siebie na myśli, siebie też postrzegam, za "cieniasa". Chodziło mi o to, że "obrońca" - którym jak rozumiem jesteś - handuje w tym stylu, co przeciwnik - po 1 lub 3-4 sztuki papiera i widać, że ta obrona jest nieregularna. Także widąć, że nie ma obrony za wszelką cenę, ani nie ma zaangażowania dużego kapitału
Taka która po raporcie listopadowym daje szansę na powrót powyżej 35 zł
Boś bank swego czasu chyba szacował sprzedaż na 375k do końca roku, ale nie jestem pewny.
Gdyby sprawdzila sie estymacja BOS to byloby tutaj bardzo grubo, ale niestety takie wyniki to raczej sfera mazen.
Moim zdanie w najlepszym wypadku moze byc 250k do konca roku to i tak bedzi dobrze dla tej spolki.
Ziom, nie ma co sie lamac.
Z moich bardzo pobieznych "wyliczanek" wychodz mi ze tylko w tym kwartale CFG moze miec przychod ze sprzedazy wiekszy niz w calym 2017.
W calym 2018 maja szanse podwoich wynik z 2017. Slupki moga wygladac bardzo ladnie wiec i kurs prawdopodobnie odreaguje, ale na to trzeba bedzie poczekac przynajmniej do Listopadowego raportu i sprawdzic czy prognozy sie potwiedza.
Oczywisci wazne jest tez to ze CFG juz ma srodki pieniezne na nastepna produkcje z IPO.
A PD prawdopodobnie powoli sie splaci i jeszcze pozwoli przyzwoicie zarobic, tyle ze potrwa to prawdopodobnie dluzej niz zakladano.
Co do tego, co napisał Hmmmm, że "moze byc 250k do konca roku to i tak bedzi dobrze dla tej spolki."
- ja bym powieniał więcej - sprzedaż 250k oznacza: 1) zwrot kosztów, 2) spłatę pożyczki w w całości, 3) zapewnienie środków na dziłalność spółki (i finansowanie nowej produkcji) na (pi razy drzwi) 2,5 roku, czyli prawodpodobnie dłuiżej, niż przewidywana pramiera kolejnego tytułu
A czy mógłbyś proszę opisać jak obliczasz zwrot kosztów względem liczby sprzedanych egzemplarzy gry na Steam bądź z uwzględnieniem wszystkich platform dystrybucji cyfrowej PD?
Produkcja PD kosztowało ok. 9 mln PLN (ta kwota często przewijała się na tym forum, dlatego ją podaję, nie mam żadnego innego źródła, które mogło by tą wartość potwierdzić).
Również zgadzam się z przewidywaną liczby sprzedanych egzemplarzy do końca 2018 oszacowaną przez hmmm na 250 tyś sztuk.
Nie chodzi mi oczywiście o super dokładną kalkulację, tylko taką "pi razi drzwi" dlatego pytam, jakie przyjmujesz przybliżone (chyba, że znasz dokładne to tym lepiej) wartości parametrów takich jak: opłata za dystrybucję przez Steam, GOG, Playstation Store, Windows Store oraz prowizję wydawcy GSE.
Temat był wałkowany kilka razy na forum. Niestety nie utrzymuje sie z giełdy ani tym bardziej pisania na forum także nie mam tyle czasu by ponawiac analizy które wcześniej czyniłem - forumowy konsensus to zwrot kosztów produkcji przy sprzedaży 100 tys egzemplarzy ze wszystkich platform. Jesli poszukasz na forum to znajdziesz to
Realniejszy jest poziom 140tyś przy dochodzie 65zł na sztuce. A może być 60. Ogólnie biorąc pod uwagę liczbę komentarzy na wszystkich kanałach dystrybucyjnych. Czyli steam, GOG i konsole daje to nam około 1440komentarzy. Biorąc pod uwagę zależność Hard Westa 1kom=100szt sprzedaży to daje nam trochę ponad 140tyś sprzedanych kopii. Dlatego według mnie gra mogła się zwrócić albo już jest blisko do zwrotu. Czyli dochodu na poziomie 9mln. Tylko tutaj właśnie musimy pamiętać o pożyczce na rzecz Playway. Niestety zmniejsza to nam zysk o połowę minus koszta działania firmy. Chyba to był 1mln na kwartał według sprawozdań. Z czego wszystkiego wychodzi nam około 3mln. Pytanie czy to dużo. Biorąc pod uwagę obecny kurs to niestety to jest tyle ile powinno być. Daje to nam współczynnik C/Z około 20. Jednakże, co mam nadzieję, CFG nas zaskoczy jakąś ciekawą promocją w październiku i wypuszczeniem jakiejś grupszej aktualizacji wraz z mocną promocją. Wszystko to przełoży się na powtórzenie dotychczasowej sprzedaży i spłatę w całości Playway oraz wypracowanie na ten rok 8mln zysku i skok kursu do poziomu przed premiery. Niestety trzeba przyznać, że produkt ciekawy ale premiera była kompletnie nie udana. Oceny blisko 60% mogły mocno zachamować początkową sprzedaż. No i cena. Jak za grę Indie to dość wysoka.
Podsumowując. Trzymajmy kciuki i miejmy nadzieję na dobrą strategię Sheparda
PD jest w tej chwili na 10 stronie, wiec standardowo, ale zauwazylem jedna ciekawostke - Deluxe Edition za 165 zl jest na 25. W polaczeniu nie daje to wcale zlego wyniku.