Boli mnie jak widze czemu tak dobra spółka która rok w rok ma coraz lepsze wyniki. Prowadzi chyba najlepszy dialog z inwestorami wsrod spolek jakie znam a cena spada??
czemu?
Ktoś chce mieć dywidende rzędu 15% czy jak?
kiedy widzimy w sklepach obniżki cen samochodów, komputerów, kiedy markowe ciuchy są przeceniane o połowę to raczej nas to nie boli. Cieszymy się z okazji. Tak samo spróbuj podejść do obniżki cen dobrych spółek :-)
Całkiem możliwe że nieudolne OFErmy wywalają obniżając kurs dobrej spółki. Zamiast na fali dobrych wyników podbić do 140zł i wtedy wywalić ha ha ha. Dla mnie dobra okazja do zakupu taka cena może się nie powtórzyć. Jeśli to Altus to wiele im nie zostało i w przyszłym tygodniu wrócimy na trzy cyfry.
Wg. mnie będzie taniej. To przez to rynek nie ma wiary do MiSiów. Do tego jeszcze sytuacja polityczna w kraju nie napawa optymizmem. Także to, że branża chemiczna jest bardzo energochłonna a w przyszłym roku ceny energii mają mocno wzrosnąć. To wszystko sprawia, że marzenia o 140 można wsadzić głęboko między bajki.
Spółka energię elektryczną kontraktuje 2-3 lata naprzód więc w 2019 powinna mieć dobrą cenę. Plus 1/3 energii produkuje sama w więc bez kosztów przesyłu i akcyzy.
Tak piszecie odkąd akcje były po 120. Każdy spadek traktowaliście jako okazję do zakupu licząc, że za chwilę powróci a nawet przebije wyższe poziomy wraz z kolejnymi wynikami kwartalnymi. I co? Nic z tego. Cena jak spadała tak dalej spada. Pewnie jest gdzieś poziom gdzie się skończą.
Dla chemii czynnikiem są teraz szalone ceny emisji CO2, a dla całego rynku umorzenia funduszy akcji i absolutnej stopy zwrotu (żartownisie obiecywali zarabiać na górkach i dołkach, ale oczywiście w dołku potracili jak wszyscy).