• boski student Autor: ~Ferdek [5.184.247.*]
    Tak napisał trzy dni temu 54 letni student (być może już 55--letni) ............za chwilę jak zdecydowanie wygra PiS to giełda poszybuje w niebo
    bo pieniądze nie lubią polityki
    jak zachód zobaczy co tu się dzieje to będą się zabijać o akcje polskich firm !!!
    AMEN
    (dodam tylko, że PiS zdecydowanie wygrał 3 lata temu i wszystko przejął, już nigdy nie będzie miał takiej większości, wybrało go 18% społeczeństwa i rządzi samodzielnie całym państwem, dopóki pieniądze się nie skończyły w kasie, daje radę a przejęło państwo jak było w ruinie)

sWig80 wczoraj jak i dzisiaj po minus -1,8%. Jestem zdania, że to dopiero początek lawiny umorzeń w polskich TFI czyli Altusa, Qercusa, Tigona i innych. Będzie się działo, będzie zabawa.
    Poza tym, w piątek taniały akcje niemal wszystkich spółek, w których Altus TFI ma znaczący udział. Dlaczego? Niektóre taniały naprawdę znacząco (np. Oponeo o 13%). Zapewne dlatego, że akcjonariusze tych spółek obawiają się fali umorzeń w funduszach zarządzanych przez Altus TFI. Takie zjawisko będzie oznaczało, że Altus TFI będzie zmuszony sprzedawać akcje, które ma w portfelu, co wywoła przecenę. Chcą więc sprzedać, zanim nie będzie jeszcze taniej. Altus ma 13,4 mld zł aktywów, z czego sporą część w akcjach polskich spółek.
    Quercus już 1,5 mld zł umorzeń.
    Kantor Fritz Exchange ma zablokowane konta.
    Pamiętam jak 3 lata temu ludzie Morawieckiego opanowały KNF
    I co oni robią po 3 latach, dzisiaj dodatkowo powołują nowych członków "Rząd przyjął projekt ustawy o wzmocnieniu nadzoru oraz ochronie inwestorów. Planowana zmiana przepisów zakłada poszerzenie składu Komisji Nadzoru Finansów o czterech nowych członków"
    Amber-Gold to pikuś przy aferze Getbeck, ja osobiście sądzę, że getbeck bedzie kosztował rynki finansowe z 20 mld zł. Lawina rusza.
    A PiS ciągle krzyczy gdzie był nadzór nad amber gold, Wassermanna, wanna ciągle krzyczy, co robiły służby w sprawie a-g. A co robią służby za PiSu ? To wina Tuska.
    pmpg, tutaj żadnych tfi nie ma, czyli przeżyjemy, obawiam się jedynie ,że zwieracze popuszczą studentowi.
  • Re: boski student Autor: ~Grzesiek [94.254.230.*]
    Teraz zastanów się co z tymi wspólnego ma lub moze wg mnie będzie miała perła?
  • Re: boski student Autor: ~Ferdek [5.184.247.*]
    Myslę, ze perła ma niewiele wspólnego z tym wszystkim. Gdyby prezes był powiązany z tą szajką złodziejską to ich fundusze by siedzieli w akcjonariacie pmpg.

• Re: boski student Autor: ~Grzesiek [94.254.230.*]
    Nie chodzi mi o powiązania kapitałowe ani osobiste prezia z tymi ludźmi lub spółkami. Tu inna kwestia w mojej opinii może być bardzo kluczowa. Czas pokaże.
  • Re: boski student Autor: ~Ferdek [5.184.247.*]
    Jak zaczynasz to skończ o co Ci chodzi a nie domysłami się bawimy.
  • Re: boski student Autor: ~obserwator [88.199.172.*]
    PiS wszystkiego jeszcze nie przejął
    najpierw trzeba wyczyścić lub jak kto woli wypalić żywym żelazem esbeckie sądy
    to dopiero otworzy drogę do prawdziwej naprawy państwa czytaj niepodległości
    więc conajmniej jeszcze ze dwie kadencje

• Re: boski student Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    Z tym będzie duży problem ponieważ POsługusy i zdrajcy stawiają nam na przeciw "europejskie trybunały" o praworządności w Polsce mają decydować unijni alkoholicy , co za syf
  • Re: boski student Autor: ~Ferdek [5.184.252.*]
    Po co został wprowadzony trójpodział władzy ? I teraz wszystko w jednych rękach, dzisiaj ładnie to wygląda, bo partia daje żywą gotówkę społeczeństwu, to społeczeństwo zadowolone.
    Hitler, który wygrał w wyborach demokratycznych w pierwszej kolejności wziął się za przejęcie sądów i trybunału.
    A jak jest obecnie w Turcji, Erdogan wygrał wybory i przejął wszystkie instytucje, wsadził do więzienia ponad 20 tys sędziów, społeczeństwo bije brawo i akceptuje te praktyki ale wszystko do czasu.
    A po trzecie zgadzam się ze słowami Sienkiewicza, polskie państwo jest teoretyczne.

halo , o jakim ty trójpodziele mówisz ?

o tym jak gerdosf , rzepliński i ta cała reszta niezawisła i niezależna wychodziła z siedziby Popaprańców, co może radzili jaka ma być demokracja w Polsce ?

czy tego chcesz czy nie ostatnie bastiony postkomuny muszą upaść, widziałeś tego generałka podpałka jak się ustawił po sprzedaży kamienic i jak ich nabywał, a wcześniej doradzał komorowi , padlina i rzygowiny jak na to patrze
    I tu się z Tobą zgodzę, wszystkie spotkania powinny się odbywać na nowogrodzkiej a nie w siedzibie PO

A tak wyglądają sądy wg. PiS-u na przykładzie wypadku Beaty Szydło w Oświęcimiu.
    Na drugi dzień szef MSW Mariusz Błaszczak ogłasza, że sprawcą wypadku jest osoba z Seicento.
    W trakcie śledztwa prokuratorzy PiS utrzymywali, że limuzyna, którą jechała premier, poruszała się z prędkością 50 km/h. Czyli w pancernej limuzynie Audi A8 gdzie jest z 16 poduszek powietrznych borowiec połamał sobie nogi a Beata Szydło.......tajemnica ale tydzień przeleżała w szpitalu a było to tylko 50 km/h. Oczywiście czarnych skrzynek, czyli rejestratorów jazdy nie dało się odczytać, tak mocno uległy zniszczeniu.
    Małopolska policja dopuściła się również drastycznego naruszenia obowiązujących procedur, uniemożliwiając 21-latkowi kontakt z lekarzem. Został również opublikowany na „Twitterze” protokół z przesłuchania kierowcy. Okazało się, że mieszkaniec Oświęcimia nie tylko nie został przewieziony do szpitala, ale nawet nie został zbadany przez medyków. Policjanci sami ocenili jego stan, wpisując w formularzu „zdrowy”.
    Co by tu jeszcze zrobić aby po 3 latach zakończyć śledztwo i postawić zarzuty osobie z Seicento? Trzeba przejąć wszystkie sądy.

żeby była jasność nic do Ciebie nie mam
    różnimy się tym że ty tęsknisz za tym co było a ja nie
    Red is Bad
    W ogóle nie czytasz ze zrozumieniem.
    PZPR to jedna władza, która decydowała o wszystkim i za wszystkich, prawdopodobnie dąży do tego PiS.
    Ja nie jestem za PO ani za PiS ani innym ugrupowaniem, jestem zdania, że Polska nie istnieje. Jest to jedna wielka strefa wpływów USA i Watykanu a za PO, Niemiec, te opcje się ścierają i raz jedni mocniej przejmują wpływy, raz inni tracą te wpływy.
    Ale widzę jedno, PiS to są notoryczni kłamcy i bajki wciskają społeczeństwu. Jeżeli chodzi o gospodarkę, niszczą ją w zastraszającym tempie. Wkrótce to poczujesz na własnej skórze.
    Średnio lubię Tuska, ale widzę trzy różnice:
    1. Tusk nie kłócił się ze wszystkimi w Europie,
    2. Tusk nie robił z siebie durnia obietnicami ewangelizowania Europy;

tłusk to zdrajca i sprzedawczyk zrobił minetę makreli i ma się dobrze za te 100 tysi miesięcznie

jesteś strasznie zbakierowany , powiem więcej grzeszysz mówiąc że PiS podążą drogą PZPR

PZPR strzelała do mojego wujka w kopalni, z tego co wiem PiS nie strzela to raczej POparaniec zastrzelił posła z PiS
    To inaczej napiszę, chce dyktatury czyli przejęcia wszystkiego jak Erdogan w Turcji czy Chawez w Wenezueli.
    I zagadka dla Znanego, z którego kraju Polska odnosi największe korzyści? Oczywiście NIGDY, przenigdy się od Ciebie nie dowiem. A dlaczego, bo jesteś nieobiektywny.

nie pisz mi o korzyściach bo rzygać mi się chce jak słyszę ile to unia daje Polsce a szczególnie Niemcy, którzy nas zniszczyli w czasie II wojny światowej obrabowali a teraz dymają gospodarczo , widziałeś może u polskiego rolnika polski ciągnik ? wszystkie są niemieckie i z kredytem w niemickim banku i dlatego trzeba to zmienić , właśnie dlatego Polska musi dbać o swój interes a nie oblizywać się jakimiś ochłapami z unijnego stołu
    A może trzeba rolnika polskiego do sądu polskiego podać, że nie chce kupować polskiego ciągnika i brać kredyt w polskim banku? I wyrok 20 lat.
    O to musisz zapytać uzdrowiciela polskiej gospodarki Balcerowicza a i jeszcze może coś Ci podpowie brylant brukselskich salonów znmienity ekonomista i specjalista od reprywatyzacji nijaki Lewandowski, który onego czasu mówił aby Europa nie patrzyła na Alleppo tylko na Warszawę
    Nie muszę pytać, też mam swoje lata i pamiętam jak za komuny Polacy mieli dość polskich tandetnych wyrobów.
    Ale jedno mi mocno w pamięci zostało, dlaczego jak nastała wolna Polska ludzie rzucili się na droższe kredyty w zagranicznych bankach.
    I dostałem taką odpowiedz od bankowca, bo mieli dość poniżania się w Polskich placówkach.
    Kupiłem ostatnio nowy samochód, ubezpieczenie w polskim PZU, cały pakiet 9 tys zł, ubezpieczyłem w Allianz za 4 tys zł.
    Dlatego tęsknię za czasami, jeden bank, jedna ubezpieczalnia, jedna telekomunikacja.
    wiesz dlaczego , ponieważ komuniści to sprzedawczyki i szybciutko sprzedali co polskie w obce ręce aby mieć za co przeżyć najgorsze czasy transformacji czyt. wyprzedaży polskiego majątku ,  a z tym ubezpieczeniem to pieprzysz jakieś farmazony, akurat na tym polu mi nie ściemnisz ponieważ zajmuję się ubezpieczeniem mienia znacznej wartości w tym pojazdów i różnice wg specyfikacji są znikome , niektóre firmy oferują niższe ubezpieczenie ale brak jest tam wiele pakietów
    prosty przykład
    ubezpieczam samochód i są dwie stawki
    100 i 150 zeta auto ma 10 lat i tak tanio jest za 100 ponieważ nowe części zwrot ubezpieczenia do wartości wyceny auta np.: 20% ceny nowej części
    za 150 mam części zwrot 100% ceny - prosta różnica ? 
    Niestety ale nie ściemniam, auto kupione dla córki, która nie posiadała żadnych zniżek. W PZU było prawie 2x drożej.
    Powiadasz, że komuniści sprzedali wszystko, tutaj też się bardzo mylisz. Przytoczę słowa prezesa PSL, który odpowiedział na niedawne kłamstwa Morawieckiego podczas konwencji PiS-u
    Władysław Kosiniak-Kamysz: panie premierze Morawiecki, proszę nie kłamać
    Do konwencji PiS odniósł się w Pułtusku szef ludowców. Słowa premiera Morawieckiego dotyczące PSL nazwał "kłamstwami, kalumniami i oszczerstwami". - Premier Morawiecki powiedział dziś, że PSL jest odpowiedzialny za sprzedanie, wyprzedaż "sreber rodowych", za podniesienie wieku emerytalnego rolnikom, za zakazanie sprzedaży bezpośredniej i wyprzedaż ziemi cudzoziemcom. Panie premierze Morawiecki, proszę nie kłamać. Jak pan nie potrafi mówić prawdy, to proszę przeprosić i zamilknąć - powiedział.

- PSL przez lata był nazywany hamulcowym prywatyzacji. To za czasów Akcji Wyborczej Solidarność (przypomnę, wówczas Kaczyńscy byli u władzy jak i w sejmie od 30 lat) sprywatyzowano Winiary, Pudliszki, Hortex, Polmos, 43 cukrownie, Polskie Zakłady Zbożowe. W tej Akcji Wyborczej Solidarność pan premier Morawiecki był radnym sejmiku województwa dolnośląskiego" - mówił Kosiniak-Kamysz. "W Akcji Wyborczej Solidarność był pan minister (rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof) Ardanowski i pan minister (b. minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof) Jurgiel. Przypomnijcie sobie, kto sprzedawał wtedy Telekomunikację Polską i PZU. Kto prywatyzował "srebra rodowe" tak naprawdę? Uderzcie się we własne piersi - dodał.
    Jakoś Kosiniak nie mówi o bardzo korzystnej umowie na dostawy gazu i ropy od sowietów za czasów Pawlaka (jeszcze za to beknie)
    PiS po 89 roku nigdy nie rządził samodzielnie, nie mieszaj do tego kameleonów takich jak buzek czy inni
    PiS nigdy w tych zasadniczych kwestiach nie miał nic do powiedzenia , rozliczymy ich od 2015 roku .................
    Pawlak renegocjował umowę gazową podpisana przez PiS to po pierwsze.(Dlaczego Pawlak nie ma postawionych zarzutów, 3 lata to za mało?)
    Po drugie PO też nigdy nie rządziło samodzielnie.
    Po trzecie...PiS nigdy w tych zasadniczych kwestiach nie miał nic do powiedzenia ..............no jasne, że nic nie miał do powiedzenia....wyciągał rączki do głosowania ot tak od niechcenia. Lechu Kaczyński też oddał kamienicę HGW, podpisał ale nie miał nic do powiedzenia.
    Po czwarte ....JUŻ MAM DOSYĆ, KONIEC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Red is Bad

................ masz dość ponieważ nie zdajesz sobie sprawy ile to dobra zostawiła w Polsce czerwona armia idąc na Berlin , a najbardziej dochodziła w Niemczech
  • Re: boski student Autor: ~student [89.64.37.*]
    Znany po co dyskutujesz z człowiekiem, który ma ograniczoną zdolność oceny sytuacji ?
    Pierdek w ubiegłym roku rozpisywał się o wielkiej i długiej hossie na GPW itd....
    niech Pierdek będzie ze zdrajcami i różnej maści ubekami tak będzie dobrze,
    niech każdy będzie tam gdzie jego miejsce
    nie znęcajmy się nad zwierzętami
    Widać jak na dłoni, że makler, znany, student to ta sama osoba. Student to jak to jest że sukces goni sukces za rządu PiS a giełda zalicza dno. A zawsze się mówi jaka gospodarka taka giełda.
[x]
PMPG 0,25% 2,00 2025-10-14 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.