około 5 mln zysku za II kw, jest ok, ale ogólna awersja do budowlanki nie pozwoli poszaleć kursowi. Trzeba czekać, aż firmy skończą mielić roboty z lat 2015 - 2017 (pierwszej połowy 2017) i zaczną zarabiać, jak kilku anali ogłosi, że jest dobrze, to ludzie zaczną łykać budowlankę, a teraz to tylko czekanie jeszcze z rok na coś ciekawego na tym kwicie. Budimex (prezio) panikuje, że robią na zero lub minus, więc wszyscy myślą, ze każda firma tak leci. Jestem z branży (średnia firma drogowa) i widzę, że w tym roku robimy z marżą dodatnią na poziomie 20% brutto, nie mając starych robót żyjemy jak nigdy, nasi ludzie dobrze zarabiają i nie myślą uciekać. Natomiast duzi mają tylko kierowników i prawników do niszczenia drobnych, więc już nikt nie leci do nich żeby się czołgać i odbierać 50% ustalonego wynagrodzenia za roboty z powodu wad, gdzie później i tak duży sprzedawał robotę inwestorowi normalnie a małego już nie było. Z tego co śledzę UNIBEP to wygląda bezpiecznie dużą część portfela mają świeżą, więc kasa będzie, jak nie będzie kursu akcji to choć dywidendę dobrą się dostanie.
Wiele jest do myślenia ,ale trzeba przyznać że więcej jest optymizmu w liczbach niż pesymizmu.Wiemy jednak że jeden dzień czy tydzień czy rok i może być inaczej.
firma ktorej kurs mozna uwalic przy pomocy 15 tysiecy zlotych - tak jak dzis. masakra jakas. nikt tu nie dba o kurs, nie zabiega o indywidualnych bo jest tu ich niewielu. dywidenda 10 groszy też nie byłą jakimś halo...
Manipulujesz braciszku. Dywidenda była 20 gr i tak jest od lat Indywidualni są bardzo zadbani A cena kursu jest jaka jest.Nie ma się na co obrażać Wystarczy zgarniać i czekać na następną dywidendę. Zysk w 1 półroczu duży.Co zapowiada kolejną dywidendę. Więksi akcjonariusze wzięli około miliona z dywidendy. Przy tej cenie taka dywidenda spłaca się po 10 latach w całości inwestycja plus cena akcji Trzeba być frajerem by nie kupować.Wielkość dywidendy może ulec zmianie bo zakład modułowy się rozkręca Pozdrawiam nie manlokentów
przepraszam najmocniej: oczywiscie 20 groszy a nie 10. to nie chec manipulacji a pomylka. niby 100% roznicy ale wciaz sa to grosze w porownaniu ze spadkiem jaki papier zaliczyl w ostatnim roku. i co mi z tego ze wiekszosciowi wzieli po milionie dywidendy skoro strata mniejszosciowych z tytulu spadku akcji musialaby byc pokrywana dywidenda przez najblisze 20 lat wiekszosciowi nie musza sie martwic, uwlaszczyli sie juz dawno.
Problem polega jednak na tym ze tak ma byc I nic sie nie zrobi
Polska jest za slaba by decydowac o sobie za biedna by konkurowac z tymi ktorzy potrafili sie uwlaszczyc
I nadal to kosztem mniejszosciowych robia.U nas to niemozliwe zobacz na tesle apple by ja kupil ale nie za $280 za akcje
Rynek jest silny i dzwiga te ciezary.Mocni musza inwestowac I tak sie kreci
W Polsce capital nie istnieje tusk zabral z ofe pieniadze a indywidualni ich na tyle nie maja Zostali tylko nieliczni na polu walki ale ci spekuluja na wig-u bo tylko tam jest sznasa z duza przebitka dzwignia zarobic Szansa 50/50
a wiec ogromna.Przy czym juz od roku pelza to rowniez w okolicach 0.Brakniestety kapitalu
Jeszcze troszeczkę cierpliwości Komputer wie co robi a cierpliwość i mądrość to ważne przymioty Ważniejsze od programów manipulacyjnych i właśnie teraz się powoli kupuje i to bez paniki Ja już powoli zbieram Jak na razie 25 grand.Myślę że będzie takich coraz więcej.Moja rada jechać w bieszczady i się cena nie przejmować
Wcześniej miałem akcje spółki która dołowała w podobny sposób, trzymałem 1,5 roku, troszkę to irytowało ale ostatecznie się opłaciło więc powtarzam schemat. Wyniki grupy są zachęcające więc kupiłem przy cenie w okolicach 5 zł, coś co dobrze działa nie może kosztować wiecznie takich śmiesznych pieniędzy. Kupując czułem się jak złodziej a tu proszę, jeszcze ciekawsze okazje. Szkoda że się pieniądze zamroziły w innych spółkach w ostatnim tygodniu, jak się odbiją to pewnie przerzucę jeszcze trochę na Unibep. Pojawiały się wątki na forum, że może za jakiś czas będzie wezwanie, ale to chyba nie jest możliwe ze względu na rozproszony akcjonariat... ? W każdym razie jak dobrze rozumiem, ktoś mógłby mi "siłą" odebrać akcje gdyby ich 90% znalazło się w jednych rękach. Czy są inne opcje? Myślę że kurs już długo nie będzie dołował bo kapitalizacja staje się śmiesznie niska biorąc pod uwagę zysk za pół roku. Pewnie już jakiś większy gracz by się za to wziął ale w obiegu jest mało akcji. Dziwi mnie że są desperaci którzy oddają za taką cenę. Ciekawi mnie po co w to wchodzili, na co liczyli i co się w międzyczasie zmieniło w kwestii Unibepu, poza tym że akcje są tańsze.
rozproszony akcjonariat? popatrz na strukture - jest moim zdaniem dosc skumulowana. ja nie mowie ze spolka jest zla. skupuję caly czas ale wierzcie mi ze ciezko zbic srednia cene jesli startujesz z 10.0PLN dokupie jeszcze bo przy takim kursie pwnie sie nie opre pokusie ;-)
3 panie maja lacznie 55.5%, 3 fundusze 21.84%, free float 19.85% i 2.85% to akcje wlasne. Wydaje mi sie ze nie jest latwo sciagnac taka spolke z gieldy/ zabrac akcje tym ktorzy nie chca sie ich pozbywac i pod tym katem pisalem o akcjonariacie
chyba n auczyles mnie rozpoznawac akcjonariat. free float czyli wszyscy poza wiekszosciowymi - lacznie 21 procent biorac pod uwage fundy i indywidualnych
co masz na mysli mowiac 25 grand? masz 25 tysiecy akcji?
jak to jest z ujawnianiem ilosci akcji? bo na UNIBEP widze ze przy6 tysiach wchodzi sie juz w raportowania akcjonariatu. czy indywidualni sa raportowani?
Jak łatwo zauważyć jeszcze kilka miesięcy stagnacji Trwa w najlepsze nauka cierpliwości Myślę że to dobrze Zawsze po 100 czy 200 można dobrać po niskich cenach Ważne by się ustawiać poniżej Mało komu chce się oddawać po tych cenach a jeszcze nie czas na przełamanie trędu spadkowego
Dnia 2018-09-21 o godz. 07:22 rookie napisał(a): > nie wiem czy ufać twoim wpisom... jeśli analizujesz trĘdy to strach pomyśleć jakie szkoły ukończyłeś
To jest powszechnie znany "beneficjęt i znafca trędów na tym waloże". Cecha charakterystyczna warsztatu analitycznego - lubi pisać sam do siebie.