Wie ktoś bo nie chce mi sie szukać jaki kolejny projekt po Phantom Doctrine planuje robić CFG? Niedawno ktoś wklejał dośc ciekawie brzmiaca oferte pracy. Ciekawi mnie co planują. Co to dokladnie bedzie jest juz ogloszone czy to tajemnica poki co?
"W drugim kwartale 2018 roku Spółka rozpoczęła preprodukcję kolejnej gry taktycznej, tym razem czasu rzeczywistego. Pozwoli to wykorzystać rozległe, specjalistyczne doświadczenie zespołu deweloperskiego w gatunku, a jednocześnie dotrzeć do jeszcze szerszego grona odbiorców. Gry taktyczne czasu rzeczywistego, to gatunek z ogromnym potencjałem sprzedażowym, czego dowodzą dane historyczne, a jednocześnie ogromną szansą na przejęcie rynku, ponieważ nie powstają w nim obecnie, według najlepszej wiedzy Spółki i jej partnerów, żadne tytuły segmentu AAA. Oznacza to, że gatunek znajduje się w miejscu, w którym taktyczne gry turowe były przed wydaniem XCOM w 2012 roku. To daje CreativeForge Games S.A. szansę na stworzenie największego i najlepszego benchmarkowego - produktu."
Moim zdaniem w dokumencie informacyjnym na potrzeby wprowadzenia akcji do obrotu było info, że nowa gra to RTS o skali AAA, ale może mnie pamięć mylić (zarówno co do gatunku jak i źródła informacji)
RTS - to są strategie czasu rzeczywistego. CFG moze nawiązywać do swojego pierwszego projektu Antient Space - taki polski Homeword - który im niestety nie wyszedł. RTS ostro podupadło po porażce Command & Conquer 4: Tiberian Twilight. Zbierają sie w tym roku do reaktywacji Age of Empires 4 - więc zobaczymy czy nisza wyjdzie. Nalezy pamiętać ze byly tez ufo z aktywna pausa i jagged alianco podobne gry. Równie dobrze mogą zrobić grę typu PD z aktywną pausą i nazwać real time. Pisałem już kiedys ze THQ Nordic reaktywuje Jaggeda. Ostatnio Polacy od Hatred zrobili zgrabny RTS- coś takiego Ancestors Legacy - chyba im to dobrze poszło. Czy są na to gracze? Myślę ze nisza jest.
Byloby lepiej jakby poszli z RTS w stylu Commando lub Shadow tactics, takie gry sprzedaja sie jak swierze buleczki i rzeczywiscie nie widac zagnej nowej na horyzoncie.
Pozatym w CFG maja talent do budowania klimatu i historii w grze. Jak dorzuca troche lepsza grafike i dobra mechanike to przeskocza do nastepnej ligi.