W sprawie JWC kluczową sprawą jest prawdziwy cel całej tej operacji, którą realizuje JW. Prawda jest taka, że mógł już pod koniec ub.r. bez problemu przekroczyć 90% i wystąpić o wycofanie z giełdy. Z jakichś powodów tego nie zrobił. Nasuwają się 2 odpowiedzi: 1. chce wycisnąć drobnicę w okolicach obecnego kursu (średnia z 6 m jest dużo niższa od 5,2 PLN), JW i tak w pełni kontroluję spółkę, a dzięki takiemu przeczekaniu zaoszczędzi na skupie 16,9 miliona PLN (gdyby miał wycisnąć po 3,3 PLN) 2. nie chce ściągać JWC z giełdy, a cały skup miał inny cel
Odpowiedź poznamy zapewne na początku grudnia, po upływie roku od transakcji, dzięki której osiągnął 89,96% w JWC
Dokładnie to samo pisałem już parokrotnie słowami "tak naprawdę nie wiemy w co gra józek".
Niestety karty w tym rozdaniu rozdaje szuler.
Nie jest tak że józek musi czekać rok czasu od ostatniej transakcji po 5,2 zł aby móc zrobić przymusowy wykup po cenie niższej niż 5,2zł. Ten rok dotyczy przekroczenia progu 33% oraz 66%. Józka już na dziś ograniczają jedynie średnie notowań z 3 oraz z 6 miesięcy.
Jednak warunkiem koniecznym choć niestety niekoniecznie wystarczającym aby spełnił się oczekiwany przez nas scenariusz wzrostu kursu w okolice 5,2zł z ewentualną próbą przełamania tego poziomu jest widoczna, jakościowa poprawa wyników finansowych. W 3-cim i być może 4-tym kwartale 2018r powinny się w końcu skumulować przekazywania oddawanych do użytkowania mieszkań, które przeciez cały czas są budowane i sprzedawane w niemałych w sumie ilościach zwłaszcza w inwestycji na Woli. Powtórzę kluczem do wszystkiego jest widoczna skokowa poprawa wyników finansowych.
16 baniek piechotą nie chodzi choć zastanawiam się czy rzeczywiście taki milioner jak JW robi cały ten cyrk tylko po to aby wydymac maluczkich na taką kwotę
Koledzy bujdy napisaliście
żaden termin roczny nie wiąże
wiąże go termin od momentu przekroczenia 90% w kapitale jeśli chodzi o przymusowy wykup
A jeśli chodzi o zdjęcie spółkę z giełdy to przecież nie wiąże go żaden termin, może to zrobić w każdym dowolnym wybranym przez siebie momencie w przyszłości
warunkiem jest tylko ogłoszenie wezwania
kolego @lemon, piszesz dokładnie to co ja napisałem powyżej i o czym "mówiłem" na tym forum już wielokrotnie. józka jeśli chodzi o cenę ewentualnego przymusowego wykupu nie obowiązuje żadne 5,2 zł. koniec kropka.
a to że józek nic nie musi i może robić bądz nic nie robic kiedy tylko chce i co tylko chce (w zakresie ewntualnego wycofania jwc z gpw, przymusowego wykupu bądz wezwania) też jest to oczywiste.
może więc być tak że józek nie chce wycofywać jwc z gpw. ale jeśli w dowolnym momencie zechce to może to uczynić. i na to wpływu niestety nie mamy żadnego.
wycofać z giełdy nie jest tak prosto. ktoś może zaskarżyć taką uchwałę. gorzej z przymusowym wykupem, bo tego nie można zaskarżyć. ale to prawo przysługuje tylko na krótki okres po przekroczeniu progu 90%.
Tylko 1 inwestycja za 50% kapitalizacji na GPW !!! przecież ta wycena Badziewiaka nr.2 to istny cyrk i śmiech na sali. Tu KNF / PROKURATURA jest potrzebna do sprawdzenia kto zaniża kurs i sam sobie sprzedaje. Sporo kupiłem i wiem kiedy spada a kiedy NIE !. Na 1000% fund zbierać chce ,pytanie jest tylko jedno -dla kogo robi ten cały syf ??? z kursem.
nie ma się co podniecać. i tak Józek zrobi co chce. trzeba się tylko przygotować na najgorsze. Jeśli będzie chciał zdjąć spółkę z giełdy to spotkamy się w sądzie.
Niestety to nie JW rządzi na GPW. Jeśli nie dogada się z fundami to napewno nie będzie wzrostów, jak narazie nie zależy mu na tym. Przyjdą gorsze czasy to wtedy sytuacja może go zmusić bo tak naprawdę nikt nie wie jaka będzie przyszłość.
Jeśli nie fundy to inwestor i to może dla niego zrobił ostatnio skup. Swój pakiet zawsze utrzyma a to co skupił może komuś odsprzedać i to ze sporym zyskiem bo przecież kupił po niższej wartości księgowej i to sporo. On czas ma i czeka sobie spokojnie. Wszystko zależy od sytuacji w gospodarce w przyszłości. Przecież JWC nie żyje z budownictwa mieszkaniowego. Mieszkaniówka za chwilę się zawali i tyle. Gdyby był pewny że koniunktura będzie zawsze dobra to dawno by wyciągnął JWC z GPW
Wystarczy m.pakiet żeby zło...iej miał grubo ponad 90%. Sporo skupiłem ostatnio od 3,30 do 3,14 dalej stoję. Gdyby chciał to by i on też skupił tak jak ja i wycofał. GPW to prestiż i wcale chyba nie chce z tego zrezygnować bo lubi błyszczeć przy młodych laskach i klubach piłkarskich itd.itp. Pisałem 200X JWC spi na kasie i ziemi a kapitalizacja to śmiech na sali. A gdzie reszta : hotele ,zagraniczne inwestycje ,produkcja prefabrykatów i inne bzdety. Cena jest śmiesznie niska dlatego dobieram bo widzę tutaj interes. Pozdrawiam .
Z prawd obiektywnych dodałbym jeszcze jedną: nikt nie będzie żyć wiecznie i 71-letni Józef też jest tutaj wyjątkiem. Z czasem trzeba zwolnić tempo, odpocząć, dać młodym się wykazać Gwoli ścisłości, mimo, iż zapakowałem tu sporo kasy i jestem na minusie osobiście źle mu nie życzę. Powiem więcej, niech mu Bozia wzmacniana siłą viagry da siłę zaspokajania coraz młodszych niuń aż do setki i nawet o jeden dzień dłużej. Natomiast z ciekawostek dotyczących samego JWC zwróciłbym uwagę na rekomendację kupuj dla JWC wydaną jesienią zeszłego roku przez BOŚ. Co ciekawe ten sam BOŚ pośredniczył w wezwaniu w którym nasz Patron miał podobno zamiar osiągnąć 100% na WZA. Coś mi się tu kupy nie trzyma, bowiem ta instytucja powinna robić wszystko, aby zniechęcać inwestorów do tej spółki.