• CIG vs CFG Autor: ~Homer [46.148.150.*]
    Teraz czas na moje porównanie:

CIG vs CFG

Otóż jak wiemy Phantom Doctrine jest totalną porażką, dnem, masakrą,
    masakrą, padliną... no... pisałem już, że jest masakrą?
    tak więc porównajmy sytuację z okresu premiery Phantoma oraz Snajpera3.

Kapitalizacje obydwu spółek na zamknięciu w dniu premiery:
    Creativeforge - ~125mln
    CI games - ~400mln

Zakładając, że zwałe mamy już za sobą więc kapitalizacja po panice wyglądała mniej więcej następująco:
    Creativeforge - ~83mln
    CI games - ~137,5mln

informacje odnośnie produktu:
    Koszt produkcji snajpera3: 40mln koszty produkcji oraz 40mln koszty marketingowe (wg. serwisu bankier)
    Koszty produkcji phantoma: max. 9mln łącznie.
    (phantom mniej o ok.89%)

Max peak all time:
    Snajper3: 4100
    Phantom: 2600 (zakładając, że już go nie pobijemy)
    (phantom mniej o ok. 36%)

Wielkość grup (chwilowa - phantom intensywnie rośnie)
    Snajper: 67k (w tej chwili- półtora roku po premierze)
    Phantom: 29k
    (phantom słabiej o 57%)

Oceny steam po premierze:
    Snajper 71% z tendencją spadkową- aktualnie 52%
    Phantom załóżmy 65% z tendencją wzrostową
    (phantom gorzej o 8,5%)

Recenzje prasy po premierze (metacritic):
    Snajper: 53pkt
    Phantom: 75pkt

Cena podstawowa produktu w dniu premiery:
    Snajper: ok.210zł
    Phantom 140zł
    (mniej o blisko 30%, warto pamiętać, że trzeba odjąć jeszcze
    koszty wydawcy od ceny produktu CFG gdyż CIG był sam sobie wydawcą)

CIG we Wrześniu zeszłego roku (po niewiele ponad 4 miesiącach sprzedaży) ogłosił, że sprzedał 750tyś szt. gry.
    W kwietniu br. ogłosił, że sprzedał 1mln szt. Do końca marca..

Wnioski można wyciągnąć samemu.
    Widać wyraźne różnice w jakości gier, 36% niższy peak może jeszcze uda się poprawić.
    Wiadomo jak musiał się nagimnastykować CIG aby sprzedać snajpera w takiej ilości (promocje, przeceny, DLC'ki itd)

To tak tylko aby uzmysłowić jaką porażką tak naprawdę jest Phantom Doctrine.

Swoją drogą drogie trolle, Jeśli peak miałby swiadczyć o sprzedaży
    i miałoby się sprzedać 36% mniej gier phantom niż snajpera czyli jakoś
    640000szt. w rok to nie miałbym nic przeciwko.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Fallout [37.47.114.*]
    Podbijam. York siedzi w różowym s4 buahaha
  • Re: CIG vs CFG Autor: inwestor1977 [94.254.180.*]
    Dobra robota Homer! Jestem trochę za leniwy, ale równie dobre mogłoby być porównanie CFG do Farm51, które ma kapitalizację ok 190 mln. Ich gra GetEven osiągnęła peak 163 graczy :)
    Moim zdaniem akcje CFG są bardzo niedowartościowane. Chłopaki tworzą b. dobry zespół, robią dobre gry tak jak 11 bit kilka lat temu. 
    Pamiętam ile na 11bit było hejtu :))) Jak ktoś ma dużo czasu to proponuję poczytać komentarze jak 11 bit był po 8-10 zł.
    Teraz wiadomo jaki był cel.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~jj [89.64.20.*]
    Ja dalej uważam że to jest dobry developer który ma pomysły i to się liczy. Tym razem nie wszystko wypaliło. Kurs został mocno uwalony i to nie jest wyłącznie wina CFG. Jak zacznie mi spływać kasa z innych inwestycji zacznę mocne uśrednianie, już zacząłem. Ja nie inwestuje krótko terminowo, mam czas. Przy następnej premierze powróci na wysokie pozycje choć jestem pewien że już znacznie wcześniej odbije.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Kajtek [82.196.42.*]
    to był ciekawy temat, a jakoś zaginął...
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Ziom [81.141.223.*]
    Jak PD I CFG. Czasem tak bywa
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Fallout [37.47.121.*]
    Chłopaki jak wymiekacie to pkc jutro wszystko. Zbiorę. Pogadamy za parę miesięcy.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Zainteresowany [37.47.15.*]
    Technicznie kurs doszedł do linii trendu spadkowego. Wskazniki wyprzedane. Musi być odbicie.
    W następnym tygodniu - może nawet w pon - powinni dać wstępne wyniki sprzedaży.
    Hehehe. Nic nie dadzą. Oni są szpiegami z krainy deszczowcow. Ale kidys rynek zdemaskuje sprzedaż. A ja bede mial wor akcji. Caramba.
    Na bazie twojego postu można wywnioskować ze masz >= 40 lat... :)
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Kajtek [31.179.132.*]
    Zainteresowany - czy to Ty podawałem przykład raportu ze sprzedaży innej gry która miała premierę ostatnio w podobnym czasie? Nie mogę znaleźć tego wpisu
    Podawałem przykład z GH gdzie pochwalili się 67k sprzedaży
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Braa81 [83.20.255.*]
    Mamma mia herbu zielona pietruszka jeśli się nie mylimy to zarobimy :D Spokojnie trzeba poczekać w najmniej spodziewanym momencie kurs odbije.
    Wiecie ja zupelnie niespodziewanie zarobilem kupe hajsu na crj tbull i licze na blobera. I to dzięki paru z Was bo infa i dyskusje były właśnie na forum cfg. Mam sentyment do tego forum i milczacych prezesów. Będzie dobrze. Jakbyście mieli przeczucia do innych spółek gamedev i okazji dawajcie znać obiecuje że część zarobku przeznacze na CFG. No pohybel Trigonowi hahaha
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Braa81 [83.20.255.*]
    Teraz chyba 3 premiery od PLW na nc się szykują w tym roku na główny rynek wchodzą 2 duże spółki z gamedav warte zainteresowania boombit i 1C entertainment.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Kajtek [89.64.21.*]
    Fallout moim zdaniem w dobrej cenie jest tez Platige image spółka z okolic gamedev - tutaj jednak czort wie kiedy to ruszy jednak gra będzie pod Wiedźmina na Netlifxie i pare ciekawych wydarzeń po drodze - wiele jest jednak niewiadomych także ewentualne decyzje jak w każdym innym przypadku po własnej analizie na własna odpowiedzialność - tam wejście to raczej na LT nie liczbę na szybkie wzrosty chociaż kto wie...
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Kajtek [89.64.21.*]
    Braa81 - a ja myślałem ze Ty sie stad już zawinąłeś :)
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Braa81 [83.21.4.*]
    Dnia 2018-09-20 o godz. 21:13 ~Kajtek napisał(a):
    > Braa81 - a ja myślałem ze Ty sie stad już zawinąłeś :)

Czemu? to jest największa strata jaką kiedykolwiek miałem ale wiem że na nc w gamedav wszystko się może odwrócić o 180 w jedną sesje. Teraz dzieli nas 269 tyś do kursu 40 jeszcze tydzień temu było koło 400 tyś wystarczy że ktoś będzie chciał podbić. Dużo pokaże jak gra będzie śmigać na promo. Pamiętać też trzeba że nowa produkcja AAA jest w toku kto wie teraz strata za 2 lata możemy mieć 10 razy tyle :)
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~hmmm [193.52.216.*]
    Wszystko bedzie zalezec od wynikow (9 listopada) i tego jak udane beda akcje promocyjne, (zakladam ze moga byc jescze 3 w tym roku.

Szacuje ze wynik za 3q moze nawet przekroczyc 5mln przychodow ze sprzedazy (przy pesymistycznych zalozeniach) To by oznaczalo ze wykrecili w jednym kwartale wiecej niz w calym 2017, ten sygnal powinien dac tutaj wystarczajacego kopa.
    Jakby nie bylo to rok 2018 ma szanse pokazac ladne lub bardzo ladne slupki.
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Steamapp [89.68.87.*]
    1C moze byc hitem - ale uwaga - ta spółka dość dobrze funkcjonuje robią dobre strategie - ja bym najpierw poobserwował - zeby drugie CIGAMES nie było. Najpierw trzeba poznać taktyke zarządu. Co do PLW to zostawiłem mały pakiecik z możwliwościa sporego powiększenia się po raporcie - raporty jakoś zastrzyku do kursu nie dają - patrze vivid - a moga niezle uwalić kurs. Pod Junkyard Simulator będę grał - ale fajnie byłoby najpiew dostać betę od twórców - jeśli ktoś ma betę koniecznie dać tu znać . Pozdrawiam Bractwo z Krainy Deszczowców....:P
  • Re: CIG vs CFG Autor: ~Braa81 [83.21.4.*]
    Dnia 2018-09-20 o godz. 21:40 ~Steamapp napisał(a):
    > 1C moze byc hitem - ale uwaga - ta spółka dość dobrze funkcjonuje robią dobre strategie - ja bym najpierw poobserwował - zeby drugie CIGAMES nie było. Najpierw trzeba poznać taktyke zarządu. Co do PLW to zostawiłem mały pakiecik z możwliwościa sporego powiększenia się po raporcie - raporty jakoś zastrzyku do kursu nie dają - patrze vivid - a moga niezle uwalić kurs. Pod Junkyard Simulator będę grał - ale fajnie byłoby najpiew dostać betę od twórców - jeśli ktoś ma betę koniecznie dać tu znać . Pozdrawiam Bractwo z Krainy Deszczowców....:P

1C duży plus że w grupie jest cenega i każdy ją zna nawet jeśli się nie interesuje grami ale mi się osobiście bardziej podoba boombit dawne Aidem Media pograłem w ich gry troche i są wciągające szczególnie nowe Tanks a lot jest obiecujące "BoomBit do niedawna nazywał się Aidem Media - zmiana nazwy nastąpiła po tym, jak w marcu Aidem Media przejął BoomBit Games, międzynarodowego dewelopera i wydawcę gier na platformy mobilne. Obecnie 33,3 proc. udziałów w BoomBit należy do giełdowej ATM Grupy, kolejne 33,3 proc. do założycieli Aidem Media, a kolejne 33,3 proc. do założyciela BoomBit Games."
[x]
CFG 0,00% 1,75 2026-04-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.