Zarząd ABC Data S.A. _dalej "Spółka"_ informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął informację o wyniku kontroli Naczelnika Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie z dnia 19 lipca 2018 roku wydanej w związku z postępowaniem kontrolnym w zakresie rzetelności deklarowanych podstaw opodatkowania oraz prawidłowości obliczania i wpłacania podatku od towarów i usług za II kwartał 2014 roku.
W wyniku czynności przeprowadzonych w ramach ww. postępowania kontrolnego w oparciu o zgromadzoną dokumentację nieprawidłowości nie stwierdzono, a ponadto kontrolujący nie sformułowali żadnych wniosków i zaleceń dla Spółki. Wynik kontroli nie rodzi konsekwencji podatkowych dla Spółki.
na to info czekałem (nie tylko ja) od dawna - teraz pora na rynek jeśli kurs podpompuje tylko spekułą przez 1-3 sesje, a potem znów spadek lub marazm, to nie wiem, co datę może ruszyć...
jutro z rana powinien być wzrost...
a dziś krajobraz po sesji: https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc
Dnia 2018-07-23 o godz. 18:23 mul_roboczy napisał(a): > Wykres czemu jak o tym pisałem przed faktem to się ze mnie śmiałeś z Panem qwerty. ???? > > Takie z was cwaniaczki ?
to z ciebie teraz po fakcie jest cwaniak - do teraz nie miałeś pojęcia, jaki raport i kiedy się ukaże, a teraz robisz z siebie proroka, który dzis skompromitował się pisaniem o wzrostach podczas dzisiejszej sesji... ;)
Hahaha kompromitujesz to się Ty zmieniając kierunek jak chorągiewka na wietrze !!
Oczywiście nie przypuszczałem, że wynik kontroli będzie na już i na dzisiaj ale w wyśmiewanym przez was wątku pisałem, że zdroworozsądkowo powinien nie zaszkodzić Dacie. Jeszcze tuż przed info się naśmiewałeś o znafco.
Miałem dokupić nieco ABCDATA poprzez sprzedaż części akcji 2 spółek kiszących się na stałym poziomie cenowym, w końcu perspektywy ABCDATA w ciągu ostatnich paru miesięcy zmieniły się in plus, a kurs in minus, więc zrobiła się bardziej atrakcyjna, a tu zonk - na tej bananowej giełdzie nikt nie handluje, a nie wystawię zlecenia po cenie kupna, bo spread wynosi ponad 5% :) Nie zdążyłem, ale jak mocno wzrośnie, a trend się odwróci, to będę zadowolony. Jak się nie odwróci, to niedługo nie będzie z czego dywidendy ucinać, tak jak kiedyś podczas paniki na KGHM relacja między kursem a dywidendami była tragikomiczna :)
O tym próbowałem pisać a qwerty z wykresem się ze mnie głupkowato naśmiewali. Oczywistym jest fakt, że każdy myśli za siebie a informacje które podawałem były przyczyną mojego mocniejszego uśrednienia a nie w drugą stronę jak sugeruje wykres insynuując, że najpierw kupiłem a potem zmieniłem front.
Obawiam, się że to info niewiele zmieni, bo gdyby miało zmienić in plus już byłoby to widać od jakiegoś czasu...
Słabość Daty, wcale nie musiała być pochodną kontroli skarbowej i niewiadomego jej wyniku. Bo przy okazji Daty słabował i to mocniej ABPL. To może wynikiem konkurencji zagranicznej, która po dramacie Actiona coraz śmielej sobie poczyna w PL. Kilka sesji i będzie wiadomo co i jak.
Tak ale jak zapewne czytałeś przerzucili się na produkty "wysoko marżowe" i pomimo niekorzystnego otoczenia utrzymali a nawet powiększyli zyski ( opis do bodajże rocznego sprawozdania). Action dalej w rozsypce a data wyjdzie z tego raczej umocniona.
Dnia 2018-07-23 o godz. 19:55 mul_roboczy napisał(a): > Tak ale jak zapewne czytałeś przerzucili się na produkty "wysoko marżowe" i pomimo niekorzystnego otoczenia utrzymali a nawet powiększyli zyski ( opis do bodajże rocznego sprawozdania). Action dalej w rozsypce a data wyjdzie z tego raczej umocniona.
białoczerwony zna datę dłużej od ciebie i mógłbyś wiele od niego się nauczyć tak jak od foxa...
Sprawdź o ile spadły przychody Actiona https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ACTION/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 a potem sprawdź czy o tyle wzrosty przychody Daty i AB. Wtedy, może zrozumiesz, ze ten kawałek tortu ktoś musiał przejąć i przejął. To mógł być przyczułek i okazja do dalszej ekspansji. Nie wiem czy tak jest, nie jestem już akcjonariuszem bezpośrednim Daty od dawna, tylko przez MCI i nie mogę zrozumieć co jest nie tak z ABC. Strategia się posypała, gdy ją ogłaszali DATA była warta chyba coś około 400mln zł, w 2018r miał być miliard kapitalizacji a jest ile jest. Sam Tomek dumnie twierdził, że będzie to nadzorował... Płaci rekordowe dywidendy, zwiększa marże, nawet delikatnie przychody, raportuje od ponad roku szacunkowe miesięczne przychody a rynek tego nie docenia. Ba nawet sama spółka nie korzysta z okazji i nie robi bb, MCI też nie... Proponuję sprawdzić jak tan jak twierdzisz powiększają zyski. Tak rzeczywiście w stosunku do 2016 powiększyli, ale gdy zerkniesz ciut dalej: https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 albo jeszcze dalej https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/2 oczywiście nie wgłębiając się w szczegóły to zobaczysz że przy przychodach znacznie niższych mieli dużo większe zyski. Żeby było jasne, zależy mi na jak najszybszym i jak największym wzroście kursu Daty, który przełoży się na wzrost NAVu w MCI przed BB.
Dnia 2018-07-23 o godz. 20:44 bialoczerwony1972 napisał(a): > Sprawdź o ile spadły przychody Actiona https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ACTION/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 > a potem sprawdź czy o tyle wzrosty przychody Daty i AB. Wtedy, może zrozumiesz, ze ten kawałek tortu ktoś musiał przejąć i przejął. To mógł być przyczułek i okazja do dalszej ekspansji. Nie wiem czy tak jest, nie jestem już akcjonariuszem bezpośrednim Daty od dawna, tylko przez MCI i nie mogę zrozumieć co jest nie tak z ABC. > Strategia się posypała, gdy ją ogłaszali DATA była warta chyba coś około 400mln zł, w 2018r miał być miliard kapitalizacji a jest ile jest. Sam Tomek dumnie twierdził, że będzie to nadzorował... > Płaci rekordowe dywidendy, zwiększa marże, nawet delikatnie przychody, raportuje od ponad roku szacunkowe miesięczne przychody a rynek tego nie docenia. Ba nawet sama spółka nie korzysta z okazji i nie robi bb, MCI też nie... > Proponuję sprawdzić jak tan jak twierdzisz powiększają zyski. Tak rzeczywiście w stosunku do 2016 powiększyli, ale gdy zerkniesz ciut dalej: >https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 > albo jeszcze dalej >https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/2 oczywiście nie wgłębiając się w szczegóły to zobaczysz że przy przychodach znacznie niższych mieli dużo większe zyski. > Żeby było jasne, zależy mi na jak najszybszym i jak największym wzroście kursu Daty, który przełoży się na wzrost NAVu w MCI przed BB.
nie wiem, czy muł do końca cie zzrozumie z tą zależnością miedzy dataą a NAV w mci... ale to akurat nieważne - napisałeś mu konkretnie
my też onegdaj sporo rozmawialiśmy o tych przeglądach strategii i wprowadzanych zmianach...
masz rację, strategia się wtedy posypała - teraz data ma szansę, ale do miliardowej kapitalizacji daleka droga... jutro zas zobaczymy, czy na MCI pojawi sie ożywienie i czy ze strony Tomka & Co. pojawi się jakiś koment, bo teraz szeroki uśmiech Ilony pojawi się zapewne szybko... ;)
ale jak rynek zareaguje, zobaczymy... oby problemem ni była chwilowa zabawa spekuły...
Dnia 2018-07-23 o godz. 19:26 bialoczerwony1972 napisał(a): > Obawiam, się że to info niewiele zmieni, bo gdyby miało zmienić in plus już byłoby to widać od jakiegoś czasu... > > Słabość Daty, wcale nie musiała być pochodną kontroli skarbowej i niewiadomego jej wyniku. Bo przy okazji Daty słabował i to mocniej ABPL. To może wynikiem konkurencji zagranicznej, która po dramacie Actiona coraz śmielej sobie poczyna w PL. > Kilka sesji i będzie wiadomo co i jak.
w tym problem... insiderzy nie wykazywali aktywności... też już wyżej wspominałem, ze filtr kilku sesji wszystko zweryfikuje: - jeśli trend zmieni się i rynek życzliwiej spojrzy na datę wolumenowo, będzie OK - jesli jednak będzie tu tylko jedno-trzysesyjna pompka spekuły, to najwazniejsze info od kilku lat zostanie szybko zdyskontowane, a wtedy dobrze będzie, jeśli będzie spokojny boczniak
na razie uważam, że jest przełomowy moment dla daty i jedyna w swoim rodzaju szansa na zmianę trendu i przywrócenie własciwej wartości AT z szansą na ORGR
jeśli jednak jakieś pajace zaczną bawić się nadal w durakowate podbitki kilkoma akcjami za kieszonkowe, będzie to oznaczało pozorowanie popytu pod info i po chwilowej zwyżce może być bolesne przebudzenie z marzeń...
idealnie byłoby, gdyby właśnie teraz pojawił się jakiś mocny inwestor strategiczny, który przejąłby datę od MCI...
bialoczerwony dobrze napisał o tym, że ABCDATA nie jest odosobnionym przypadkiem jeżeli chodzi o spadek kursu.
Parę miesięcy temu kupowałem akcje Asbisa i ABCDATA, kurs ABPL był z tych trzech spółek najmniej atrakcyjny, więc nie brałem pod uwagę. Obecnie mocno zjechał, najdynamiczniej z tych trzech spółek i można mówić o subiektywnie w miarę porównywalnej wycenie tej trójki.
Po trwającej prawie półtora roku bessie na szerokim rynku, wycena w granicach 0,5 C/WK i poniżej 10 C/Z robi się standardem. Siła trendu, mocno związana z odpływem kasy z funduszy jest przerażająca, a wahania minimalne:
Panowie każdy z nas ma trochę racji a biorąc pod uwagę wszystkie rozsądne komentarze pojawia się obraz całości.
Nie zdążyłem napisać w wątku o US to o czym mówi biało-czerwonych, że luka po Actiona momentalnie została zajęta, tak jak kiedyś po Optimusie. Rynek nie lubi próżni i może w końcu dzięki konstytucji dla biznesu i mam nadzieję ciut mądrzejszym posunięciom UKS nie będzie się niszczyć spółek płacących podatki i zusy z możliwościami rozwoju.
Co do samej konkurencji, która się pojawiła ABC Data na razie ładnie sobie z tym poradziła (wynagrodzenie Pani prezes nie wzięło się z niczego).
Wszystko o czym mówię bardzo ładnie opisano tutaj
https://m.bankier.pl/wiadomosc/ABC-Data-chce-utrzymac-trend-wzrostu-wynikow-w-kolejnych-kwartalach-7593002.html
Osobiście uważam, że poniżej 2 zł za akcję to promocja bo akcje powinny być na poziomie znacznie wyższym.
Sentyment się zmienił do tych spółek bo zmieniły się nawyki zakupowe klientów jednak data na czas zauważyła tą tendencję i uważam, że podjęła słuszne kroki.
Co do branży mobile sam używam obecnie xiaomi i pomimo, że miałem różne flagowe i znacznie droższe modele z Samsunga, Sony czy iPhone to stosunek ceny do jakości jest w przypadku xiaomi nie do pobicia. A jak ktoś chce mieć telefon z gwarancją do dopłaci te 150 zł i kupi z polskiej dystrybucji a nie na alibabie zwłaszcza, że coraz więcej przesyłek z Chin jest obciążanych obecnie cłem i podatkiem.