• wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,393062
    no to jak teraz nie nie zacznie rosnąc, to... brak słów...

a krajobraz po sesji:
    http://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,393062
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    Zarząd ABC Data S.A. _dalej "Spółka"_ informuje, iż w dniu dzisiejszym powziął informację o wyniku kontroli Naczelnika Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie z dnia 19 lipca 2018 roku wydanej w związku z postępowaniem kontrolnym w zakresie rzetelności deklarowanych podstaw opodatkowania oraz prawidłowości obliczania i wpłacania podatku od towarów i usług za II kwartał 2014 roku.

W wyniku czynności przeprowadzonych w ramach ww. postępowania kontrolnego w oparciu o zgromadzoną dokumentację nieprawidłowości nie stwierdzono, a ponadto kontrolujący nie sformułowali żadnych wniosków i zaleceń dla Spółki. Wynik kontroli nie rodzi konsekwencji podatkowych dla Spółki.

na to info czekałem (nie tylko ja) od dawna - teraz pora na rynek
    jeśli kurs podpompuje tylko spekułą przez 1-3 sesje,
    a potem znów spadek lub marazm,
    to nie wiem, co datę może ruszyć...

jutro z rana powinien być wzrost...

a dziś krajobraz po sesji:
    https://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~Pier [185.230.168.*]
    spokojnie dziś ostatni dzień promocji jutro plusik jakich mało wracamy na 2 zł
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    tak, też uważam, iż od jutra powinna nastąpić zmiana trendu, bo niejako największe zagrożenie dla spółki własnie zniknęło

teraz testem prawdy o spółce będą nie tyle same wzrosty, co wolumeny...

filtr 5-6 sesji powinien wykazać, czy zmiana trendu stanie się faktem
    pierwszym (i słabym) oporem będzie chyba 1,55...
    ważny jednak będzie wolumen przebicia

wtedy później jest szansa na kolejną dobrą rzecz: orgr

http://at.biznesradar.pl/9793f4960e6b00917ffb9550931b1903.png
    do końca tygodnia (od jutra) będą sesje prawdy o dacie, a głównym kryterium: wolumeny...

i jeśli ma być zmiana trendu, wzrosty muszą być na 6-cyfrowych wolumenach intradejowych

w tej chwili sytuacja jest taka, iż nawet jakieś niepomyślne info o larku czy zaiksie nie powinno zaszkodzić dacie

• Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: mul_roboczy [193.106.230.*]
    Wykres czemu jak o tym pisałem przed faktem to się ze mnie śmiałeś z Panem qwerty. ????
    Takie z was cwaniaczki ?
    Dnia 2018-07-23 o godz. 18:23 mul_roboczy napisał(a):
    > Wykres czemu jak o tym pisałem przed faktem to się ze mnie śmiałeś z Panem qwerty. ????
    > > Takie z was cwaniaczki ?

to z ciebie teraz po fakcie jest cwaniak - do teraz nie miałeś pojęcia, jaki raport i kiedy się ukaże,
    a teraz robisz z siebie proroka, który dzis skompromitował się pisaniem o wzrostach podczas dzisiejszej sesji... ;)
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: mul_roboczy [193.106.230.*]
    Hahaha kompromitujesz to się Ty zmieniając kierunek jak chorągiewka na wietrze !!
    Oczywiście nie przypuszczałem, że wynik kontroli będzie na już i na dzisiaj ale w wyśmiewanym przez was wątku pisałem, że zdroworozsądkowo powinien nie zaszkodzić Dacie. Jeszcze tuż przed info się naśmiewałeś o znafco.
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: taish0 [79.186.233.*]
    Miałem dokupić nieco ABCDATA poprzez sprzedaż części akcji 2 spółek kiszących się na stałym poziomie cenowym, w końcu perspektywy ABCDATA w ciągu ostatnich paru miesięcy zmieniły się in plus, a kurs in minus, więc zrobiła się bardziej atrakcyjna, a tu zonk - na tej bananowej giełdzie nikt nie handluje, a nie wystawię zlecenia po cenie kupna, bo spread wynosi ponad 5% :) Nie zdążyłem, ale jak mocno wzrośnie, a trend się odwróci, to będę zadowolony. Jak się nie odwróci, to niedługo nie będzie z czego dywidendy ucinać, tak jak kiedyś podczas paniki na KGHM relacja między kursem a dywidendami była tragikomiczna :)
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: mul_roboczy [94.254.145.*]
    O tym próbowałem pisać a qwerty z wykresem się ze mnie głupkowato naśmiewali. Oczywistym jest fakt, że każdy myśli za siebie a informacje które podawałem były przyczyną mojego mocniejszego uśrednienia a nie w drugą stronę jak sugeruje wykres insynuując, że najpierw kupiłem a potem zmieniłem front.
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Obawiam, się że to info niewiele zmieni, bo gdyby miało zmienić in plus już byłoby to widać od jakiegoś czasu...

Słabość Daty, wcale nie musiała być pochodną kontroli skarbowej i niewiadomego jej wyniku. Bo przy okazji Daty słabował i to mocniej ABPL. To może wynikiem konkurencji zagranicznej, która po dramacie Actiona coraz śmielej sobie poczyna w PL.
    Kilka sesji i będzie wiadomo co i jak.
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: mul_roboczy [94.254.145.*]
    Tak ale jak zapewne czytałeś przerzucili się na produkty "wysoko marżowe" i pomimo niekorzystnego otoczenia utrzymali a nawet powiększyli zyski ( opis do bodajże rocznego sprawozdania). Action dalej w rozsypce a data wyjdzie z tego raczej umocniona.
    Dnia 2018-07-23 o godz. 19:55 mul_roboczy napisał(a):
    > Tak ale jak zapewne czytałeś przerzucili się na produkty "wysoko marżowe" i pomimo niekorzystnego otoczenia utrzymali a nawet powiększyli zyski ( opis do bodajże rocznego sprawozdania). Action dalej w rozsypce a data wyjdzie z tego raczej umocniona.

białoczerwony zna datę dłużej od ciebie i mógłbyś wiele od niego się nauczyć tak jak od foxa...
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Sprawdź o ile spadły przychody Actiona https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ACTION/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 
    a potem sprawdź czy o tyle wzrosty przychody Daty i AB. Wtedy, może zrozumiesz, ze ten kawałek tortu ktoś musiał przejąć i przejął. To mógł być przyczułek i okazja do dalszej ekspansji. Nie wiem czy tak jest, nie jestem już akcjonariuszem bezpośrednim Daty od dawna, tylko przez MCI i nie mogę zrozumieć co jest nie tak z ABC.
    Strategia się posypała, gdy ją ogłaszali DATA była warta chyba coś około 400mln zł, w 2018r miał być miliard kapitalizacji a jest ile jest. Sam Tomek dumnie twierdził, że będzie to nadzorował...
    Płaci rekordowe dywidendy, zwiększa marże, nawet delikatnie przychody, raportuje od ponad roku szacunkowe miesięczne przychody a rynek tego nie docenia. Ba nawet sama spółka nie korzysta z okazji i nie robi bb, MCI też nie...
    Proponuję sprawdzić jak tan jak twierdzisz powiększają zyski. Tak rzeczywiście w stosunku do 2016 powiększyli, ale gdy zerkniesz ciut dalej:
    https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1 
    albo jeszcze dalej
    https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/2 oczywiście nie wgłębiając się w szczegóły to zobaczysz że przy przychodach znacznie niższych mieli dużo większe zyski.
    Żeby było jasne, zależy mi na jak najszybszym i jak największym wzroście kursu Daty, który przełoży się na wzrost NAVu w MCI przed BB.
    Dnia 2018-07-23 o godz. 20:44 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Sprawdź o ile spadły przychody Actiona https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ACTION/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1
    > a potem sprawdź czy o tyle wzrosty przychody Daty i AB. Wtedy, może zrozumiesz, ze ten kawałek tortu ktoś musiał przejąć i przejął. To mógł być przyczułek i okazja do dalszej ekspansji. Nie wiem czy tak jest, nie jestem już akcjonariuszem bezpośrednim Daty od dawna, tylko przez MCI i nie mogę zrozumieć co jest nie tak z ABC.
    > Strategia się posypała, gdy ją ogłaszali DATA była warta chyba coś około 400mln zł, w 2018r miał być miliard kapitalizacji a jest ile jest. Sam Tomek dumnie twierdził, że będzie to nadzorował...
    > Płaci rekordowe dywidendy, zwiększa marże, nawet delikatnie przychody, raportuje od ponad roku szacunkowe miesięczne przychody a rynek tego nie docenia. Ba nawet sama spółka nie korzysta z okazji i nie robi bb, MCI też nie...
    > Proponuję sprawdzić jak tan jak twierdzisz powiększają zyski. Tak rzeczywiście w stosunku do 2016 powiększyli, ale gdy zerkniesz ciut dalej:
    >https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/1
    > albo jeszcze dalej
    >https://www.bankier.pl/gielda/notowania/akcje/ABCDATA/wyniki-finansowe/skonsolidowany/roczny/standardowy/2 oczywiście nie wgłębiając się w szczegóły to zobaczysz że przy przychodach znacznie niższych mieli dużo większe zyski.
    > Żeby było jasne, zależy mi na jak najszybszym i jak największym wzroście kursu Daty, który przełoży się na wzrost NAVu w MCI przed BB.

nie wiem, czy muł do końca cie zzrozumie z tą zależnością miedzy dataą a NAV w mci...
    ale to akurat nieważne - napisałeś mu konkretnie

my też onegdaj sporo rozmawialiśmy o tych przeglądach strategii i wprowadzanych zmianach...

masz rację, strategia się wtedy posypała - teraz data ma szansę, ale do miliardowej kapitalizacji daleka droga...
    jutro zas zobaczymy, czy na MCI pojawi sie ożywienie i czy ze strony Tomka & Co. pojawi się jakiś koment, bo teraz szeroki uśmiech Ilony pojawi się zapewne szybko... ;)

ale jak rynek zareaguje, zobaczymy...
    oby problemem ni była chwilowa zabawa spekuły...
    Dnia 2018-07-23 o godz. 19:26 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Obawiam, się że to info niewiele zmieni, bo gdyby miało zmienić in plus już byłoby to widać od jakiegoś czasu...
    >
    > Słabość Daty, wcale nie musiała być pochodną kontroli skarbowej i niewiadomego jej wyniku. Bo przy okazji Daty słabował i to mocniej ABPL. To może wynikiem konkurencji zagranicznej, która po dramacie Actiona coraz śmielej sobie poczyna w PL.
    > Kilka sesji i będzie wiadomo co i jak.

w tym problem...
    insiderzy nie wykazywali aktywności...
    też już wyżej wspominałem, ze filtr kilku sesji wszystko zweryfikuje:
    - jeśli trend zmieni się i rynek życzliwiej spojrzy na datę wolumenowo, będzie OK
    - jesli jednak będzie tu tylko jedno-trzysesyjna pompka spekuły, to najwazniejsze info od kilku lat zostanie szybko zdyskontowane, a wtedy dobrze będzie, jeśli będzie spokojny boczniak

na razie uważam, że jest przełomowy moment dla daty i jedyna w swoim rodzaju szansa na zmianę trendu i przywrócenie własciwej wartości AT z szansą na ORGR

jeśli jednak jakieś pajace zaczną bawić się nadal w durakowate podbitki kilkoma akcjami za kieszonkowe, będzie to oznaczało pozorowanie popytu pod info i po chwilowej zwyżce może być bolesne przebudzenie z marzeń...

idealnie byłoby, gdyby właśnie teraz pojawił się jakiś mocny inwestor strategiczny, który przejąłby datę od MCI...
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: taish0 [79.186.233.*]
    bialoczerwony dobrze napisał o tym, że ABCDATA nie jest odosobnionym przypadkiem jeżeli chodzi o spadek kursu.

Parę miesięcy temu kupowałem akcje Asbisa i ABCDATA, kurs ABPL był z tych trzech spółek najmniej atrakcyjny, więc nie brałem pod uwagę. Obecnie mocno zjechał, najdynamiczniej z tych trzech spółek i można mówić o subiektywnie w miarę porównywalnej wycenie tej trójki.

Po trwającej prawie półtora roku bessie na szerokim rynku, wycena w granicach 0,5 C/WK i poniżej 10 C/Z robi się standardem. Siła trendu, mocno związana z odpływem kasy z funduszy jest przerażająca, a wahania minimalne:

https://stooq.pl/q/?s=^_pl&c=10y&t=c&a=lg&b=0
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~Akcjonariusz [5.184.58.*]
    Jutro pojedyncze, czy podwójne widły?
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: ~takijeden [83.8.219.*]
    Dnia 2018-07-23 o godz. 23:41 ~Akcjonariusz napisał(a):
    > Jutro pojedyncze, czy podwójne widły?

Bez wideł.

Trzeba dokupić
  • Re: wreszcie jest INFO! pozytywne zakonczenie kontroli! Autor: mul_roboczy [159.205.195.*]
    Panowie każdy z nas ma trochę racji a biorąc pod uwagę wszystkie rozsądne komentarze pojawia się obraz całości.
    Nie zdążyłem napisać w wątku o US to o czym mówi biało-czerwonych, że luka po Actiona momentalnie została zajęta, tak jak kiedyś po Optimusie. Rynek nie lubi próżni i może w końcu dzięki konstytucji dla biznesu i mam nadzieję ciut mądrzejszym posunięciom UKS nie będzie się niszczyć spółek płacących podatki i zusy z możliwościami rozwoju.
    Co do samej konkurencji, która się pojawiła ABC Data na razie ładnie sobie z tym poradziła (wynagrodzenie Pani prezes nie wzięło się z niczego).
    Wszystko o czym mówię bardzo ładnie opisano tutaj
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/ABC-Data-chce-utrzymac-trend-wzrostu-wynikow-w-kolejnych-kwartalach-7593002.html

Osobiście uważam, że poniżej 2 zł za akcję to promocja bo akcje powinny być na poziomie znacznie wyższym.
    Sentyment się zmienił do tych spółek bo zmieniły się nawyki zakupowe klientów jednak data na czas zauważyła tą tendencję i uważam, że podjęła słuszne kroki.
    Co do branży mobile sam używam obecnie xiaomi i pomimo, że miałem różne flagowe i znacznie droższe modele z Samsunga, Sony czy iPhone to stosunek ceny do jakości jest w przypadku xiaomi nie do pobicia. A jak ktoś chce mieć telefon z gwarancją do dopłaci te 150 zł i kupi z polskiej dystrybucji a nie na alibabie zwłaszcza, że coraz więcej przesyłek z Chin jest obciążanych obecnie cłem i podatkiem.

Pozdrawiam
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.