• prośba o instrukcję Autor: cortado1 [5.172.234.*]
    Witam! Przepraszam, że mój post jest jakby od kogoś, kto się dopiero obudził, ale niestety rzeczywiście tak jest. Akcje FAM w liczbie 10 tys. mam już ponad 10 lat. Nie jestem znawcą giełdy i nie liczyłem na jakiś szybki zysk. Ot zainwestowałem, bo chciałem spróbować tej formy inwestycji, a znajomy który lepiej się znał, polecił mi tą spółkę, gdyż widział w niej potencjał. Potem nadszedł krach z USA i wartość moich akcji spadła ze złotych kilkunastu na 3 - 4 zł. Bardzo rzadko wchodziłem na mój rachunek maklerski w BOŚ, myśląc naiwnie, że w normalnym kraju dobra spółka dojdzie nawet po latach. Dziś spostrzegłem, że nie mam w portfelu FAM-u i z forum dowiedziałem się co jest grane i jaka granda się szykuje. Mówiąc krótko złodziejstwo w republice bananowej. Proszę osoby, które orientują się co robić, aby mi odpisały. Jestem gotowy przyłączyć się także do akcji zbiorowej. Pozdrawiam
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Akcjonariuszfam [95.160.158.*]
    napisz :

piotrwita1980@wp.pl
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.90.*]
    Na http://famgk.pl/relacje-inwestorskie/ w dokumentach spółki jest regulamin przymusowego wykupu akcji, najpóźniej do 25 lipca należy złożyć w spółce dokumenty akcji. A równocześnie proponuję złożyć do prokuratury okręgowej we Wrocławiu zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa, jest kilka wzorów pism na forum
    Tylko właśnie się zastanawiam, gdzie jest ten Regulamin przymusowego wykupu akcji, bo chwilowo ...... zniknął ze strony FAM wraz z załącznikami
  • Re: prośba o instrukcję Autor: cortado1 [5.172.234.*]
    Witam i dziękuję za podpowiedź. Może się coś zmieniło, jeśli tego formularza już nie ma. Czy ten przymusowy wykup akcji, to je po te 92 grosze ? Czy jeśli się nie zgadzam i nie złożyłbym tego formularza, to czym to by skutkowało ?

Pozdrawiam
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~dex [89.79.29.*]
    Jeśli nie złożysz akcji w spółce to w najgorszym przypadku kasa za akcje będzie tam czekać na ciebie w jakimś depozycje (zakładam ze pobrałeś akcje już ze społki)
    Jeśli złożysz akcje w spółce to automatycznie wygaszają się twoje roszczenia względem nich.
    Dnia 2018-07-20 o godz. 20:54 ~dex napisał(a):
    > Jeśli nie złożysz akcji w spółce to w najgorszym przypadku kasa za akcje będzie tam czekać na ciebie w jakimś depozycje (zakładam ze pobrałeś akcje już ze społki)
    > Jeśli złożysz akcje w spółce to automatycznie wygaszają się twoje roszczenia względem nich.

Proszę podać źródło tej informacji ,że jeśli się złoży akcje to "automatycznie wygaszają się twoje roszczenia względem nich"

ja myślę,że najgorszy przypadek to nie będzie wtedy gdy pieniądze "będą na ciebie czekać w jakimś depozycie " jak pisze dex, ale taki, gdy twórcy tego oszustwa zwieją wraz z Twoją (naszą) kasą do jakiegoś raju podatkowego
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [37.249.59.*]
    dex, nie wprowadzaj ludzi w błąd. Daj szansé przestępcą przeprowadzić przymusowy wykup akcji. Po złożeniu akcji w FAM od razu zawiadomienie do Prokuratury Okręgowej o
    przestępstwie
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~FAM [79.186.176.*]
    Gan,
    to Ty tu wprowadzasz w błąd. dex ma rację. Jeżeli ktoś każe sobie przelać te 0,92 zł za akcję, to sądy interpretują to jako akceptację tej oferty i można stracić roszczenia na więcej.
    Lepiej poczekać na rozstrzygnięcie sądowe w temacie zaskarżonych uchwał NWZA z 30 marca oraz z 18 czerwca. Także cena przymusowego wykupu może się jeszcze zmienić.
    A jak ktoś ma wątpliwości, to najlepiej pytać prawnika.
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Johan [94.254.231.*]
    Jaką akceptację oferty ? Moim zdaniem jest to procedura określona przepisami, na zasadzie "obowiązków" poszczególnych osób. Anonimowe forum rzeczywiście trzeba czytać z przymrużeniem oka (szczegolnie rady).
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [46.215.4.*]
    FAM, TY CHYBA NIE ROZUMIESZ, CO ZNACZY PRZYMUSOWY WYKUP. Zarząd w swoim planie i regulaminie mówi o przymusowym wykupie. Według ciebie to nie jest przymusowy wykup?
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~FAM [83.8.216.*]
    Gan,

jeżeli Twoim zdaniem spółka FAM w sposób zgodny z prawem doprowadziła do tego, że mogła ogłaszać przymusowy wykup to masz rację. Nie masz innej możliwości i musisz to akceptować i odbierzesz ochłap, którą spółka Ci rzuciła.

Ja jednak jestem zdaniem, że spółka FAM nie miała prawo ogłaszać przymusowy wykup. Moim zdaniem nowa emisja akcji została uchwalona w sposób sprzeczny z przepisami prawa, a także w sposób niezgodny z statutem spółki FAM oraz z pokrzywdzeniem akcjonariuszy. Uchwała jest także sprzeczna z dobrymi obyczajami. W tym temacie toczą się spory sądowe.

W takiej sytuacji nie złożę swoje akcje w spółce FAM i nie odbieram ochłap oferowany przez spółką. Ja czekam na rozstrzygnięcie sporów sądowych. Te spory sądowe powinny się skończyć w mojej opinii unieważnieniem lub uchyleniem uchwał z NWZA z 30 marca w sprawie emisji akcji, a także uchwał z NWZA 18 czerwca w sprawie przymusowego wykupu. Odzyskam albo prawa akcjonariusza albo roszczenie o zapłatę godziwej ceny za akcje.
    Natomiast sąd może stanąć na stanowisko, że transakcje zawarte w ramach przymusowego wykupu przed rozstrzygnięciem sporu sądowego są ważne. Jeżeli więc ktoś teraz odbierze zapłatę od spółki, to ryzykuje że nawet w przypadku korzystnego dla akcjonariuszy mniejszościowych rozstrzygnięcia sporów sądowych nie otrzyma nic.

Nie musisz mi wierzyć Gan, możesz robić jak chcesz. Ja piszę o tym, żeby akcjonariuszy czytające te wątki dowiedzieli się o tym, że takie ryzyko istnieje. Każdemu, które ma wątpliwości radzę aby zwracał się do kompetentnego prawnika.

Pieniądze przeznaczone na przymusowy wykup będą się znaleźć w sądowym depozycie albo będą w inny sposób zabezpieczone. Spółka FAM nie może nimi dysponować.

• Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [46.215.41.*]
    FAM, chyba jesteś nowicjuszem na tym forum. Wielokrotnie tu udowadniałem, że w przypadku "przymusowego wykupu" zostało kilkakrotnie złamane obowiązujące prawo, mało tego, zostało popełnione przestępstwo. JAK MOŻNA PRZYPISAĆ OSOBIE ZGŁASZAJĄCEJ DO PROKURATURY POPEŁNIENIE PRZESTĘPSTWA AKCEPTACJĘ PRZYMUSOWEGO WYKUPU? Pomyśl logicznie
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.91.*]
    Jaki sąd może uznać,że "transakcje" zawarte w wyniku dokonania przestępstwa są ważne? To nie była oferta do zaakceptowania lub nie, tylko przymusowy wykup, gdzie nie masz nic do gadania, jedynie możesz zaskarżyć uchwały walnego
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~FAM [83.20.179.*]
    Do Ja,

istnieje coś takiego jak domniemanie ważności uchwały WZA do momentu jej unieważnienia lub uchylenia. Na tej podstawie sąd może uznać transakcje zawarte przed unieważnieniem uchwały za ważne. Nie jest to fajne dla akcjonariuszy ale tak niestety jest.

Reszta Twojego posta jest dla mnie trochę nielogiczna. Z jednej strony uważasz, że w tym przypadku to przymusowy wykup jest elementem przestępczych działań. Z drugiej strony dobrowolnie chcesz się zgłaszać do spółki po odbiór pieniędzy, które "przestępca" Ci oferuje. Nikt cię nie zmusza do odbioru pieniędzy. Masz wybór. Jeżeli nie zgadzasz się z działaniami FAMu to bądź konsekwentny. Nie bierz pieniędzy. Inaczej sąd może uznać że jednak zgodziłeś się z przymusowym wykupem.

• Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.93.*]
    Cytaty z artykułu

http://rkkw.pl/pdf/publikacje/1404_MoP_dr-Radoslaw_L_Kwasnicki_Anna_Lewinska_Bez_wyroku_nie_ma_niewaznosci_bezprawnej_uchwaly.pdf

Do momentu uznania przez sąd uchwały za nieważną istnieje obowiązek respektowania jej skutków prawnych i zapewnienie jej wykonywania przez organy spółki, sądy etc
    Dla odmowy wykonywania uchwały i skutków z niej płynących konieczny jest konstytutywny prawomocny wyrok sądu, na skutek wniesienia powództwa o stwierdzenie nieważności uchwały. Dopóki taki wyrok nie zapadnie, każdy akcjonariusz musi akceptować następstwa wynikające ze skutecznego podjęcia uchwały
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~FAM [83.20.227.*]
    do ja,

dokładnie tak jest. Lada chwilę wszyscy mniejszościowi akcjonariuszy przestaną być akcjonariuszami FAMu. Ponieważ nie złożyłem moje akcje w firmie zostaną one unieważnione. Nie będę już akcjonariuszem. To jest właśnie przymusowy charakter tej operacji.

Co będzie dalej o tym decyduje sąd i dopóki nie padnie prawomocny wyrok powyższy stan jest stanem faktycznym. Natomiast czy ja przyjmuję zapłatę za moje unieważnione akcje to moja suwerenna decyzja. Nie muszę tego robić teraz. Mogę czekać aż rozstrzygane będą sprawy sądowe lub co najmniej do momentu w którym grozi mi przedawnienie roszczenia o zapłatę ceny.

Natomiast, jeżeli złożę akcje w firmie jak najszybciej, szybko przyjmuję zapłatę i nie podejmę żadnych kroków prawnych sąd może później uznać, że zgodziłem się z "ofertę" większościowych akcjonariuszy. Pogarsza to moją sytuację, jeżeli później w sądzie walczę o odszkodowanie. Istotne znaczenie ma tu słowo może, bo prawnicy mają w tym temacie różne zdania. Jest ryzyko, że sąd może uznać tak, jak opisałem, ale nie jest powiedziane, że na pewno tak będzie. Tylko po co ryzykować.
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [37.7.32.*]
    Fam, jeżeli trafisz na sędziego pozbawionego logiki, to przegrasz sprawę i jeszcze poniesiesz koszty procesu. KLUCZEM DO SUKCESU SĄ DOBRZE UMOTYWOWANE ZAWIADOMIENIA DO PROKURATURY. Złożyłeś takie zawiadomienie, czy tylko tekstujesz?
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~FAM [83.20.227.*]
    Gan

złożyłem obszerne zawiadomienia w prokuraturze, ale nie spodziewam się większych efektów z tego.

Prokurator pewnie się spotyka z prawnikami FAMu. Ci mu wytłumaczą, że zwołanie NWZA w celu uchwalenia emisji akcji z wyłączeniem prawa poboru nie jest zabronione, nie jest też przestępstwem ustalenie ceny emisyjnej nowych akcji na poziomie wartości nominalnej, a przymusowy wykup to procedura wręcz przewidywana w kodeksie spółek handlowych.

Prokurator, który z reguły nie ma zielonego pojęcia o sprawach gospodarczych, w to uwierzy i sprawę umarza. Jest rozliczony z ilości zakończonych spraw. Woli się więc zajmować łatwymi klarownymi sprawami, a trudniejszych najlepiej się pozbyć.

Jak będzie inaczej będę mile zaskoczony.

Myślę, że szanse w sądzie są o wiele większe, a jeżeli sprawa będzie przegrana w sądzie, to tym bardziej prokurator nie będzie miał ochotę się nią zająć.
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Akcjonariat [46.169.107.*]
    A ja dołączyłem do zawiadomienia o przestępstwie nagraną rozmowę z maklerem z DM Millennium, że wysłali listé akcjonariuszy DO FAM SA 21 marcai dlatego FAM SA złamał zasadnicze artykuły ksh, czyniąc nieważnym WZA i podjęte uchwały
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Fenek [94.254.183.*]
    Za linią orzeczniczą Sądu Najwyższego drobni już dawno nie są akcjonariuszami FAM (zgodnie z informacją na stronie spółki od około miesiąca czyli od momentu jak duży wpłacił kasę na wykup). Do czasu gdy uchwała o przymusowym wykupie nie zostanie sądownie uchylona nic tego nie zmieni (żadne pisma do samego Prokuratora Najwyższego).
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [77.115.60.*]
    FAM doprowadził do sytuacji odpowiadającej zakazowi wstępu akcjonariuszy mniejszościowych na WZA. Wyrok SN: Zakaz wstępu na walne zgromadzenie spowoduje nieważność jego uchwał
    http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1133010,konsekwencje-zakazu-wstepu-na-walne-zgromadzenie.html
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.93.*]
    Prawników mają świetnych ale przelewy to im chyba jakiś analfabeta robi. Przelali kasę, tytuł operacji " CENA z tytułu przymusowego wykupu akcji" . Gimnazjalista by to lepiej sformułował
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [5.60.227.*]
    Po jakim czasie przelali Ci pieniądze?
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.86.*]
    Wysłałem poleconym priorytetem odcinek zbiorowy akcji plus ten ich formularz z podpisem potwierdzonym notarialnie i po 3 dniach od doręczenia kasa była na koncie
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Gan [77.112.85.*]
    FAM, TWOJA LOGIKA NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z CZYSTĄ LOGIKĄ.
    Nie odpowiedziałeś na pytanie: JAK MOŻNA PRZYPISAĆ OSOBIE ZGŁASZAJĄCEJ DO PROKURATURY POPEŁNIENIE PRZESTĘPSTWA AKCEPTACJĘ PRZYMUSOWEGO WYKUPU? Przymusowy wykup jest przymusowy, czego jeszcze nie rozumiesz? Wykonanie procedury oszustów dopełnia przestępstwa oszustwa, przestaje być niezrealizowanym planem, a staje się rzeczywistością
    Ten formularz był technicznie do bani, tak jakby nie wiedzieli z ilu cyfr się nr konta składa, za mało miejsca było aby to wpisać normalnie, może ktoś im na to zwrócił uwagę. Uchwała o przymusowym wykupie i cenie była podjęta na walnym i nie sądzę aby nagle to zmienili. Po 25 lipca akcje mają zostać unieważnione, mam nadzieję że po naszych pismach prokuratura rozpocznie śledztwo i dostaniemy resztę kasy
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Akcjonariuszfam [95.160.158.*]
    Żeby dostać jakieś wyrównanie później. To dostaną tylko Ci co złożyli zawiadomienie do prokuratury listem poleconym i podali dokładne swoje dane. Prokurator może z urzędu przyznać osobą pokrzywdzonym zadośćuczynienie - ale tylko Tym których będzie miał na liście tzn. którzy przysłali do niego zawiadomienie

• Re: prośba o instrukcję Autor: cortado1 [37.248.159.*]
    Nie złożyłem akcji w FAM. Biuro maklerskie, gdzie poprzez, które je kupowałem odpowiedziało mi, że w FAM wiedzą, że mam akcje i mogę wystąpić o wydanie dokumentu akcji używając ich załącznika do regulaminu. Czy mam tak zrobić ? Co z tym dokumentem o przymusowym wykupie ? Nie widziałem go, więc jak go złożyć ? Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~były_FAMowicz [78.11.141.*]
    Żeby wziąć udział w przymusowym wykupie nie musisz pobierać fizycznie dokumentu akcji (odcinka zbiorowego). Tutaj masz podane informacje jeśli chodzi o przymusowy wykup.

http://famgk.pl/wp-content/uploads/2018/06/Informacja-w-sprawie-procedury-przymusowego-wykupu-akcji-FAM.pdf

Jeśli nie pobrałeś akcje wystarczy wypełnić wniosek/formularz. Swoją drogą nie mogę go teraz znaleźć na stronie FAMu, ale na pewno był. Musisz w nim podać swoje dane (jest napisane że dokładnie takie, jakie przesłało biuro maklerskie - w moim przypadku było to imię, nazwisko, adres, pesel), liczbę akcji i numer rachunku bankowego. No i oczywiście zgoda RODO na przetwarzanie danych w osobnym formularzu (na miejscu mi go wydrukowali, bo nie było wcześniej na stronie). Jeśli udasz się do spółki zapewne wydrukują Ci formularz i umożliwią jego wypełnienie.

Jeśli chciałbyś teraz fizycznie pobrać akcje, nie zdążyłbyś do 25 lipca zapisać się na przymusowy wykup (FAM ma tydzień na rozpatrzenie wniosku o wydanie dokumentu akcji).

Ja zgłosiłem swoje akcje do przymusowego wykupu, pieniądze już przyszły. Oczywiście swoją drogą pismo do prokuratury wysłałem.

Powodzenia!
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Leon [94.254.244.*]
    Witam,ja zrobiłem tak jak Ty i jeszcze do pisma do prokuratury dołączyłem ksero formularz nr. 2 o przymusowym wykupienia potwierdzenie przez Fam ,że przystąpiłem do przymusowego wykupu no i prokuratura.
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~Fenek [94.254.231.*]
    Idź do prawnika a rady z forum (anonimowe) czytaj z przymrużeniem oka. Zainwestuj te kilkaset złotych (chyba że nie chcesz walczyć o nic więcej niż te 0,92 za akcję).
  • Re: prośba o instrukcję Autor: ~ja [83.4.91.*]
    Myślę ,że jest już trochę mało czasu, nawet list polecony do 25 lipca nie dojdzie do Wrocławia, trzeba będzie pojechać osobiście do Wrocławia i na miejscu im te druki powypełniać, łącznie z nr konta
  • Re: prośba o instrukcję Autor: cortado1 [37.248.152.*]
    Witam ponownie!

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy się odezwali i dali rady. Pismo o wykupie do FAM wysłałem i do prokuratury też.

Pozdrawiam
[x]
FAM 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.