• wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Fundamentals [79.186.56.*]
    dobra, odrobina "merytorycznego" podejścia...
    Czym mierzyć wartość potencjału akcji JWC ? jeśli wskaźniki oparte o zysk nie są wiarygodne (bo nie są).
    No właśnie. Z pomocą może przyjść prosty wskaźnik, który nie jest idealny (bo nie uwzględnia wielkości sprzedanych lokali, realizowanych marż itd., po za tym nie też idealny, bo po części odnosi się do danych historycznych), ale wydaje się być w swojej prostocie pomocny przy wycenie JWC.
    LICZNIK - wartość sprzedanych lokali w 2017
    MIANOWNIK - aktualna kapitalizacja spółki
    Co otrzymujemy ?
    JWC =6,13
    Polnord=4,76
    Archicom=3,85
    Robyg (już sprzedany) = 2,99
    DOM DEV=2,28
    ATAL=2,09
    LCCorp=1,8
    ----
    Przyjmijmy, że średnio (po za JWC) ~ 2,96
    JWC do średniej => 6,13 do 2,96 = > 2,07
    Wszystko zależy oczywiście jakie przyjmiemy dane porównawcze, ale wg mnie pokazuje to poziom niedoszacowania w stosunku do bieżącego kursu.
    ----
    Proszę o komentarze.
    Otwarty na merytoryczne uwagi.

• Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Fundamentals [31.0.32.*]
    Jakieś merytoryczne uwagi? czy tylko bez sensu gadania jaki to wódz jest zły. Dodam tylko, że wg mnie w ostatnich dniach wyznaczylislmy granice wsparcia przy ewentualnym (tak ewentualnym,żeby nie było że naganiam) trendzie wzrostowym. Czas pokaże, liczyłem tylko na to że ktoś zapoda swoje autorskie wskaźniki, które mogą być pomocne w czasach gdzie nie ma co się stricte opierać o pozycję zysków
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~123 [89.64.28.*]
    to że akcje jwc przy normalnym biegu spraw warte są przynajmniej 2 x więcej niż obecny kurs nie jest jakimkowiek "odkryciem ameryki". że tak jest wiemy i piszemy o tym na tym forum od dawna. rzecz polega na tym że notowania akcji jwc nie podlegają trybowi normalnego biegu spraw. karty niestety w tym momencie rozdaje józek a my nie wiemy w co gra józek. podany wskaznik i analiza porównawcza potwierdza jedynie tylko to że akcje są warte przynajmniej 2 x więcej niż obecny kurs.
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~kangoorrz [81.153.78.*]
    tez rozwazam powiekszenie pozycji
    mam naparwde sporo jwc i z duzo wyzsza srednia niz teraz jest
    ale zoabaczymy
    licze na to ze joosseq jednak da powoli papierowi rosnac zeby na warszace pokazac jaki to on jendak nie jest bogaty
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~rocket777 [31.0.81.*]
    widzę tu jakieś za darmo rozdawanie. Pogielo kogoś?
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~abc [83.26.234.*]
    FF to 10,04%

Wystarczy wezwanie lub skup i umorzenie i można robić przymusowy wykup

Skoro płacił w listopadzie 5,2 ... to poczeka aby minął rok
    Cena w wezwaniu na 100% akcji nie może być niższa nić średnia 3m i 6m (dziś to 3,59 i 3,97)
    Jeśli obecna cena utrzyma się dłużej ... to spokojnie będzie mógł zrobić w grudniu przymusowy wykup po 3,5 zł lub niżej ...zapłaci najniższą cenę dopuszczalną w wezwaniu.
    Dzisiaj ogłosili przymusowy wykup na Wistilu po 53,36 ... tutaj zapowiada się podobnie.

Jedyny ratunek, że do listopada sejm zmieni przepisy o przymusowym wykupie akcji. Niestety nie ma nawet żadnego projektu zmian.

Zamiast pisać ile jest warta spółka to przekonajcie posłów do zmiany prawa o przymusowym wykupie po osiągnięciu 90% akcji.
    Inaczej wykupią Was za grosze ... i to zgodnie z prawem.

• Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Spekulant [46.171.220.*]
    Masz rację kolego, to jest bardzo prawdopodobny scenariusz, KNF ma de facto związane ręce, bo JW działa w granicach prawa.
    W tej sytuacji jedyną szansą jest moim zdaniem powołanie się przed organami skarbowymi na klauzulę obejścia prawa podatkowego GAAR (General Anti-Avoidance Rule). Jednym z akcjonariuszy JWC jest bowiem kontrolowana przez J.W. luksemburska spółka EHT SA.
    Płacąc mniejszościowym akcjonariuszom kwotę mniejszą niż 5,2 zł, nawet w zgodzie z przepisami ustawy o ofercie publicznej, JW jego spółka EHT mogą osiągnąć potencjalne korzyści podatkowe, bowiem ograniczone zostaną potencjalne zyski akcjonariuszy polskich rozliczających podatek od zysków kapitałowych w ramach PIT-38. Mówiąc inaczej skorzysta na tym m.in. spółka luksemburska.
    Sprawa jest moim zdaniem ciekawa dla organów podatkowych i wymaga głębszej analizy z ich strony. Przyjmując, iż obecnie formalnie poza kontrolą J.W. oraz jego spółki EHT znajduje się 8,026 mln akcji JW. Construction, przeprowadzenie przymusowego wykupu akcji spółki po cenie 3,3 zł za akcję zamiast 5,2 zł daje J.W. oraz jego spółce EHT oszczędność rzędu 15,25 mln zł. Gdyby taka kwota była zyskiem akcjonariuszy rozliczających się według PIT-38, oznaczałoby to dla polskiego fiskusa dodatkowe wpływy rzędu 2,9 mln zł (15,25 mln zł x 19%).
    Z praktyki ostatniego roku wynika, że organy skarbowe są mocno wyczulone na kwestie unikania opodatkowania w Polsce, w tym m.in. prób obchodzenia klauzuli GAAR
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~123 [89.64.28.*]
    pewnie nie jest to takie proste do udokumentowania przed sądem a zwłaszcza do uzyskania korzystnego sądowego wyroku, ale dla mnie w przypadku przymuszenia drobnych inewstorów do oddania akcji taniej niż 5,2 zł dałoby w konsekwencji bezpodstawne wzbogacenie się józka i kontrolowanych przez niego firm, kosztem mniejszościowych akcjonariuszy.

• Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Fundamentals [37.248.166.*]
    Zgadzam się w 100%. Chyba, że zanim to nastąpi przyjdzie dzień jak na TRAKCJI -:)
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Fundamentals [37.248.166.*]
    Dobra a teraz pytanie do ~abc, jaką korzyść miałby wódz że skupienia i umorzenia akcji, w stosunku do opcji alternatywnej czyli wzrost kursu akcji w przypadku posiadania tak dużego pakietu? Darujmy sobie korzyść w postaci odzyskania 100% władzy, no chyba że to się od razu przekłada za cyfry. Jednym słowem czy umiesz wyliczyć biznesowo co się bardziej może opłacać (to czy dany scenariusz jest wogole możliwy też pominmy). Masz 90% akcji, wiesz po ile je kupiłeś i teraz która opcje byś wolał gdybyś mógł wybrać?
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~kangoorrz [86.177.47.*]
    ja bym wzial 100% - niestety, dla nas
    dla joosqa to znacznie obniza koszty dzialalnosci - brak raportowania i inne oplaty
    de facto facet ma spolke czysta
    obecnie okolo 5000 mieszkan w budowie - jak nie wiecej
    od lat zyski zostawaly w spole i sa w gruntach
    facet nas wydymal i tyle
    ale ta klauzula pdatkowa mi sie podoba, bedzie cos kombinalowal to trzeba bedzie poczytac
    na polcolorit goscie to ladnie zorganizowali, ale tam bylo sporo ludzi
  • Re: wskaźnik potencjału akcji dla JWC Autor: ~Akcjonariusz [87.206.157.*]
    To pytanie o modus operandi J.W. Znam z autopsji przypadki na naszej gieldzie, kiedy większościowemu chodziło przede wszystkim o wydymanie drobnicy, potencjalna zaś korzyść ze wzrostu wyceny nie miała absolutnie żadnego znaczenia - co Józef ma w głowie dowiemy się najpewniej w okolicach listopada, kiedy minie rok od ostatniej transakcji po 5,2 PLN
  • ja nadal dobieram !!! Autor: ~jack [62.244.157.*]
    I wali mnie co będzie ,spółka warta dużo więcej .Śpi na kasie i ziemi a joSSek to zwykły złodziej, który wydymał wszystkich -fundy też !!!. Zrobił interes życia ,zarobił krocie a teraz za grosze odkupił badziewiaka nr.2. Jeszcze mam kasę ,jak się skończy to będzie poniżej 3.zł. oto moja odpowiedz na wasze domysły ,technikę i inne tam bzdety. Zachęcam do KUPNA po tej cenie.
  • Re: ja nadal dobieram !!! Autor: ~Sterw [195.47.201.*]
    https://www.bankier.pl/forum/temat_ryba-jak-sie-czujeszsz,7087044.html 

Wskaznik potencjalu dla JWc w skali od 1 -10  wynosi  0.
  • Re: ja nadal dobieram !!! Autor: ~Fundamentals [37.248.166.*]
    Przeszła ustawa Lex Deweloper - wódz się napewno bardzo ucieszył - :)
  • do Sterw Autor: ~jack [62.244.157.*]
    Dzisiaj wszystko zebrałem JA oprócz 16 sztuk w 3 zleceniach. I od jakiegoś czasu dosyć często zbieram prawie wszystko codziennie. Ale nie są to ilości po 20 -30 000 szt. tylko 1 -2 - 4 000 szt. a dzisiaj 669 szt. te na K po 3,27 to też moje i inne po 2000 niżej też i niżej też. Zobaczymy co z tego wyniknie ? nie podbijam kursu bo po co ? mam tego w ch .... a czy kupię 10 000 czy 50 000 nie ma dla mnie żadnego znaczenia !!!. NO , do boju bo sam ruskich nie zatrzymam. Pozdrawiam i myślę ,że dobrze na tych działaniach zarobię.
  • Re: do Sterw Autor: ~Fundamentals [37.248.166.*]
    Ode mnie nie kupisz - :)
  • zatrzymać głupotę i ciemnotę Autor: ~jack [77.254.230.*]
    Czyli spadek poniżej 3 zł. to też m.cel. Dzisiaj nic jeszcze nie kupiłem ,ale stoję i czekam cierpliwie. Tak po prawdzie to wcale nie potrzebuję szmatławca bo mam tego w ch ... większość nabywałem po 2,XX zł. więc i tak już przepłacam!!! tyle w temacie. Pozdrawiam.
  • Re: zatrzymać głupotę i ciemnotę Autor: ~Sterw [195.47.201.*]
    pozycja odpowiednia to pozycja w której mój mózg pracuje spokojnie   -) .Chciwosc chowamy do plecaka,wlasne przekonania między książki.Wtedy przetrwamy, jest na to pewna szansa.
  • Re: zatrzymać głupotę i ciemnotę Autor: ~kangoorrz [73.180.67.*]
    lipna sytuacja
    dymanko na calego i zmierza ku koncowi
    trudno
    sie zaryzykowalo
    trzeb bedzie sie zorganizowac

• Re: zatrzymać głupotę i ciemnotę Autor: ~Sterw [178.36.19.*]
    Nie ma klesk ostatecznych nie ma kresu sukcesom.Na tych akcjach nie zarobil nikt procz Wojciechowskiego i nikt prawdopodobnie nie zarobi,facet okazal się sprytniejszy od wszystkich i wszystkich wydymal. W 2005 r pojawil się mój pierwszy wpis na forum gazeta wyb gielda pisalo tam mnóstwo ludzi,duzo lepszych ode mnie inwestujących w usa i gdzie się da.Po 14 latach nie ma tam już nikogo z tego okresu.N i k o g o.Gielda bierze równo.Trzeba sobie zdac sprawę ze jest jedna z najtrudniejszych i najbardziej zawiłych gier jakie wymyslil człowiek.Wygrywaja jednostki ,wybitne jednostki majace przewagę nad innymi,reszta na ten sukces sklada się z własnych pieniazkow.
  • Re: zatrzymać głupotę i ciemnotę Autor: ~kon [91.235.230.*]
    nie zgodzę się z Tobą
    przy efektywnym rynku inaczej się to wszystko rozkłada
    jw to klasyczny oszust i nic więcej, a prawo jakie mamy to każdy widzi na podstawie właśnie takich kolesi
  • vel jack Autor: iluminat [62.244.153.*]
    Mam średnią grupo poniżej 3 zł. mogłem wszystko wywalić po 5,20 ale tego NIE ZROBIŁEM !!!!! ani 1 szt. nie sprzedałem. Czasami żałuję bo faktycznie jest tutaj syf nad SYFAMI. JEŻELI 2 x BĘDZIE 5,20 to wywalam wszystko . F.F. się zmniejszył do 0,52 % czyli jednak ktuś jeszcze sprzedaje.
  • Re: vel jack Autor: ~Gato [83.26.245.*]
    ten wojciechowski nie jest taki zły.
    póki co nie było wyciśnięcia a mogło być. dywidendy co prawda nie było ale był skup akcji własnych.
  • Re: vel jack Autor: ~kangoorrz [91.235.230.*]
    uważam, że jooseq planuje opchnąć cały ten biznes
    nie widać, żeby dzieci szczególnie w to wszystko angażował
    sam nie ma 15 lat, żeby się tym zajmować
    branża, że tak powiem wchodzi na szczyty
    też bym na jego miejscu wziął hotele i resztę ochnał jakiemuś jeleniowi
    ale, żeby dobrze ochnąć, musi być adekwatna wycena na rynku i tutaj zaczynają się być może schody dla akcjonariuszy
    zobaczymy
    no chyba, że jooseq zacznie płacić dywidendy - jest z czego
[x]
JWCONSTR -0,48% 4,16 2021-05-20 16:16:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.