Dnia 2018-06-20 o godz. 12:35 ~strumyk napisał(a): > nie ma co tym co wywalaja tlumaczyc. to ci od AT tutaj wchodza
Wg AT wchodzi sie po przebiciu waznego oporu, a nie na spadkach. Nikt grajacy wg AT nie lapie noza. Wybilismy na dziennym wsparcie ktore nas ostatnio odbilo i teraz to jest opor. Nastepne potencjalne wsparcie to poziom ok 3,00 - 3,30 na ktorym teraz jestesmy. Dalej to juz 2,50 i 2zl ale jak zejdzie az tak nisko to rownie dobrze moze byc i 1zl. Pisalem o fladze prowzrostowej, ale nie wierze w jej realizacje. Moze odbije to wtedy tu wroce, a jak nie to wolalem sprzedac teraz niz pozniej, bo 3zl to o 50% wiecej niz 2zl.
nie zgodze sie z kolega. tutaj roznice 50gr mozna zrobic bardzo malym kapitalem wiec ktos jak zaklada opor na 2.80 nie kupi na tym oporze wiekszej ilosci. musi to robic od 50gr powyzej. natomiast ci od AT nie beda sie wysilac dla 600zl przykladowo.
Polecam post kolegi Snooka. Rzeczowo i na temat. Smutno sie robi jak ludzie wypisuja tutaj ze bez znaczenia jest czy sie kupi po 4, 3 lub 2 bo 'spolka' i tak da zarobic...
niby snook dobrze zauwazyl ze ine dwie ukrainskie nawet nie drgna przez tyle miesiecy mnie natomiast zastanawia to co napisal zalozyciel watku co i ja tutaj nieraz pisalem. agroton ma wiecej kasy w kasie jak wartosc spolki z wyceny akcji na gieldzie. na calej gpw jest to z tego co sie orientowalem jedyny taki przypadek. i oczywiscie pokazuje to tez jedno ze tutaj glowny udzialowiec rozdaje karty ale niemniej jednaj dziwi ze zaden zyd z usa do tej pory nie zainteresowal sie tym faktem. sama gielda na ukrainie rosnie rowno a kilka ich spolek ktore sa notowane w Polsce zapomniane przez wszystkich inwestujacych na ukrainie. dla mnie to tylko pokazuje ze zachodni kapital omija Polske po calej linii. nie boja sie inwestowac na ukrainie a Polska jak trendowaty.
słusznie napisałeś ........... a problemem jest niestety sam główny udziałowiec, który ma ok. 75% akcji, a być może poprzez słupy sporo ponad to............ dlatego żaden obcy kapitał tego nie dotyka...........wchodząc w to nie mieliby by kontroli nad spółką..........to niestety nie jest Kernel.......... gdzie kapitał jest zmuszony walczyć o akcje............ Pozdrawiam,
Jest parę rzeczy, o których warto wiedzieć. W tym roku z polskiej GPW wyparowało 200 mld dolarów. Głównie z powodu wojny handlowej Trumpa z Chinami (wygoglujcie wg. podanego zwrotu, więcej przeczytacie). Agroton był ok. 2 lat temu nagłym przebojem, gdzie ludzie wierzyli, że z 2 zł będzie bardzo szybko 20 zł. Sam w to wierzyłem i wierzę, że do takiej ceny dojdzie. Za chwilę wrócę do wątku. Spadki na naszej gpw jak i na innych giełdach mają się więc nijak - nie zawsze oczywiście, przykład b. dobra pozycja CDPr - do sytuacji spółki. Na chwilę obecną (półrocze) odpływ kapitału, z takich giełd jak nasz to oczywiście przyczyna całej bessy, która zresztą była zapowiadana - nawet przed ruchami Trumpa odnośnie Chin, Korei czy UE - powinna potrwać 10-3 miesięcy. Agroton. Mały float akcji, o czym wszyscy wiemy. Taka polityka głównego udziałowca. Może nam się nie podobać i nikt nikogo nie trzyma przy spółce. Trzymany aktualni spory kapitał moim zdaniem posłużyć ma do wykupu ziemi (większość jest dzierżawiona) i stanowi zabezpieczenie (rękojmię transakcji). Takie komunikaty podawały już nieraz różne rolnicze spółki (Ksagro, kernel). Gracze liczący na szybki zarobek, kółka itd wskoczyli w Agroton gdy był wysoko i nie wydawało się, że raport za 2017 będzie w sumie gorszy - niewiele - ale jednak od tego za 2016 roku. Długofalowo to dobra inwestycja, choć oczywiście ostrzę sobie zęby na Cdpr (nowa gra Cyberpunk 2077). W tej chwili pisanie w kółko o omijaniu spółki przez fundy, żydów, graniu Jurija w szachy i bzdety o tym, że mógłby w każdej chwili podbić kurs do każdej ceny jest pisaniem dla pisania. Raz napisane, ok, jest już i starczy, ale różni jak Ceirpliwy albo wieszczą skoki do 22 zł albo jak Dziki marudzi ciagle o Juriju. Facet ma taką politykę, trzyma papier w garści, chce spółką rządzić. Przypuszczalnie wypuści trochę akcji z ręki i da na rynek, gdy Agt skupi ziemię, podsumuje wyniki może nie jeszcze za I półrocze 2018 ale za cały rok. Dla mnie to długofalowa inwestycja, przy czym zawsze dywersyfikuję portfel więc i 1 zł Agt mnie nie załamie. Sprzedam gdy będzie conajmniej powyżej 10. Nawetr w 2020.
Gdybys czytal sprawozdanie finansowe to bys wiedzial, ze gotowka w Agrotonie jest po to, zeby zabezpieczac plynnosc spolki, bo kontrahenci placa jak maja ochote. Tzn placa ale z opoznieniami i z czegos trzeba zobowiazania splacac.
Jeszcze dopisze tylko, ze tez licze na 10 czy nawet wiecej zl za akcje, ale zanim do tego dojdzie to tu moze bys spowrotem 2zl albo mniej. A sprzedajac np 1000 akcji po 3zl jestes w stanie pozniej odkupic 1500 akcji po 2zl. Jak bedzie 10zl to sobie policz roznice w zysku.
nie mogę uwierzyć w naiwność niektórych akcjonariuszy .............. chciałoby się rzec ............. i żyli długo i szczęśliwie.......... z całą pewnością agroton da zarobić tylko niekoniecznie drobnym........... sądzę, że wielu jest tu w plecy, kupując akcje po 6-8 PLN, są pewnie i tacy którzy kilka/ kilkanaście miesięcy temu dali się uwieść pięknej prozie Pana o nicku Ryssiekk...............
@Ryssiekk, ja jak to napisałęś "marudzę ciągle o juriju", a Ty chciałoby się powiedzieć przynudzasz ciągle o długoterminowej inwestycji............... długoterminowej bo nie udało się w krótkim czasie zarobić, nieprawdaż? Kiedyś rozpływałeś się w zachwycie nad spółką, mamiłeś zyskami, nie widziałeś żadnych zagrożeń, a teraz jak spada to została Ci nadzieje, na długoterminowość.............. pogratulować............a bessa dopiero wystartowała i może potrwać naprawdę długo.......... do tego dochodzą problemy z zatrudnieniem pracowników na ukrainie, rynek pracy jest mocno wydrenowany, w związku z tym rosną koszty pracy.......... nie jest tak kolorowo jakbyśmy wszyscy chcieli...............
Rozpisałem się na telefonie i skasował mi się tekst. Szkoda. Z banialuków ostatnich wpisów panów hm... czy Dzikiego polecam jedno sensowne zdanie. Susza. Rzeczywiście to pewne niebezpieczeństwo mniejszych plonów na Ukrainie. Może wieczorem napiszę o kusie 2 zł, przelicznikach zakupu (czemu nie odkupienie po 10 gr , większy zysk). Co oznacza kwota na koncie, co to jest bieżąca działalność spółki, polecam artykuły o planach wykupu ziemi i dzierżaw NIE Z KREDYTÓW. AKurs w ciągu tygodnia zbity z 4 do 3 zł za kwotę.... 130 000 zł. Wnioski sami oceńcie. Tu szkoda, pisać. Dziki wie najlepiej.
Mi to wszystko jedno czy po 50 groszy czy po 2zl albo i nawet po wiecej niz sprzedawalem. Bede wchodzil jak beda ku temu sygnaly, a poki co stoje z boku. Chca powoli spadac to beze mnie juz. A do ilu spadna to zobaczymy. Ale na ok 2,50 jest zniesienie 78,6 calego ruchu wzrostowego. Tam kurs zmierza i jak sie tam nie odbije to nastepny przystanek 2zl a pozniej ok 1zl. Zgadzam sie ze AGT jest fundamentalnie mocny i wart zakupu ale co z tego jak spada? Ja czekalem na to czy sie odbije od 3,70 czy nie. Poszedl w dol to sie go pozbylem, bo nastepne przystanki sa znacznie nizej.
@Ryssiekk, nie wiem najlepiej.............. gdybym wiedział to by mnie już nie było na pokładzie od 6 zetów, a najlepiej to od 8...........i nie ważne jakim nakładem spadło, ważne że handel odbywa się na poziomie 3 plnów (jutro startujemy z tego poziomu) ...... a mały nakład też dobrze nie świadczy o spółce, a raczej jej akcjonariacie.......... a tak na marginesie to podczas lutowego wzrostu też obroty nie były powalające.............no ale tam były wzrosty więc nie ma się co czepiać..........-)) Wydaje mi się ........tak na pocieszenie, .............że w lipcu powinniśmy tu jeszcze 4 z przodu zobaczyć, może nawet 4,5 i to wszystko......potem na niższy poziom.............. ale to są jedynie moje przypuszczenia, na razie wydają się kosmosem..............
@Dziki, to o wiedzy było ironicznie. Żadne AT czy AF nigdy nie powiedzą dokładnie o zachowaniu kursu. To pewne podpowiedzi i tyle. Gdyby wszystko było takie proste, to gra - czy oszczędzanie - na giełdach byłoby proste. Sygnał kupna - kupujemy, sygnał sprzedaży - sprzedajemy. Wtedy - tak jest i teraz - to także sygnały dla 'graczy', manipulantów kursem i nie widzę w tym nic złego. Tzn. ich grze. Każdy gra jak umie i chce by ZAROBIĆ. Agroton w gronie moich spółek pozostaje nadal papierem wartym inwestowania, czyli trzymania. W tym przypadku obrałem inną taktykę (zresztą mam zaufanie do tego co robię od lat na gpw, bo wychodzę na tym dobrze). Zamiast sprzedać np. dzisiaj po 3,10 i czekac na odkupienie po 2 zł, czy nawet 50 gr, wolę wstrzymywać się od nerwowych ruchów, przestać zaglądać na kurs non-stop. Zaglądam teraz tylko dla pewnego wyczyszczenia pisania swoich rzeczy na bankierze. Wolę teraz oglądać MŚ, zakopać papiery na czas bessy. Wracając do Agt. Nie sądzę, by spadał dalej. Wrócą tutaj ci co zobaczyli możliwość zarobku, może spekulanci, bo na tą chwilę bardzo łatwo manipulować kursem. Obroty w ciągu ostatnich kilku m-cy pokazały, że tacy jak ja np. trzymają papier. W czasie wzrostów obroty na papierze było kilkumilionowe. Tyle jest papieru w obrocie. Posprzedawali ci co mieli po kilkaset-kilka tysięcy akcji. Jest susza, choć bardziej dostaną po d... zbiory żniw niż np. słonecznika. Sytuacja z Trumpem pewnie też się unormuje. Na marginesie - kto by przypuszczał, że taki idiota będzie prezydentem. Ale z drugiej strony mamy większych idiotów w rządzie. Wystarszyli zagranicznych inwestorów od naszego rynku. Ale na chwilę. W dalszym ciągu jesteśmy i będziemy atrakcyjni. Do końca tego półrocza kurs wróci na poziomy 4. Na koniec 100% więcej. Wrócę kiedyś to tego postu. Czy to tylko pobożne życzenia? Nie, Agt,. naprawdę ma niezłe fundamenty i potencjał.
AF i AT - moze trochę wiedzy dla Ciebie kolego hm.... Analiza Fundamentalna to przede wszystkim analiza samej firmy, szereg skomplikowanych, ekonomicznych wskaźników (podejrzyj je sobie na Biznesradarze lub wygogluj), mówiąca o sytuacji ekonomicznej firmy na podstawie przede wszystkim jej raportów. Może mówić w danej chwili jaką zając pozycję w danej chwili (jakie trendy, które wskaźniki mówią o aktualnym potencjalnie przewidzianym ruchu danego papieru), pozwala wyliczyć docelową cenę akcji, porównywać z podobnymi firmami o tych samych lub zbliżonych profilach. Na jej podstawie możesz uznać czy warto wchodzić w dany papier, czy nie. AT - czyli analiza techniczna to przede wszystkim matematyczne wzory, metody (opracowane na obserwacjach statystycznych zachowań kursów akcji) analizujące aktualne przebiegi notować i próbujące (podkreślam - PRÓBUJĄCE) przewidzieć ruchy graczy. Co z tym zrobić, każdy musi zdecydować sam. Analizą Fundamentalną trudniej manipulować, AF - oj, tak.
Ale po co piszesz to co wiem? Rozpisales sie niewiadomo jak, a ja napisalem dokladnie to samo tylko w kilku slowach. Spolka moze byc atrakcyjna fundamentowo, ale po wykresie widac ze spada i bedzie spadac wiec kupic warto, ale pozniej.
Nir kumasz chlopie obu analiz. Patrzysz w google. Cos tam przeczytasz. I AT i AF mowia takze to samo. Inaczej sie czyta. AF nie ma tylko moze wprost nazwanych tak pojec jak sygnal kupij czy sprzedaj. Napisz mi madralo gdzie dokladnie w raporcie A - pisales - ze kwota na koncie nie moze byc na wykup ziemi. Pewnie tylko hmykniesz? Eh fachowiec