Jest parę rzeczy, o których warto wiedzieć. W tym roku z polskiej GPW wyparowało 200 mld dolarów. Głównie z powodu wojny handlowej Trumpa z Chinami (wygoglujcie wg. podanego zwrotu, więcej przeczytacie). Agroton był ok. 2 lat temu nagłym przebojem, gdzie ludzie wierzyli, że z 2 zł będzie bardzo szybko 20 zł. Sam w to wierzyłem i wierzę, że do takiej ceny dojdzie. Za chwilę wrócę do wątku. Spadki na naszej gpw jak i na innych giełdach mają się więc nijak - nie zawsze oczywiście, przykład b. dobra pozycja CDPr - do sytuacji spółki. Na chwilę obecną (półrocze) odpływ kapitału, z takich giełd jak nasz to oczywiście przyczyna całej bessy, która zresztą była zapowiadana - nawet przed ruchami Trumpa odnośnie Chin, Korei czy UE - powinna potrwać 10-3 miesięcy.
Agroton. Mały float akcji, o czym wszyscy wiemy. Taka polityka głównego udziałowca. Może nam się nie podobać i nikt nikogo nie trzyma przy spółce. Trzymany aktualni spory kapitał moim zdaniem posłużyć ma do wykupu ziemi (większość jest dzierżawiona) i stanowi zabezpieczenie (rękojmię transakcji). Takie komunikaty podawały już nieraz różne rolnicze spółki (Ksagro, kernel). Gracze liczący na szybki zarobek, kółka itd wskoczyli w Agroton gdy był wysoko i nie wydawało się, że raport za 2017 będzie w sumie gorszy - niewiele - ale jednak od tego za 2016 roku. Długofalowo to dobra inwestycja, choć oczywiście ostrzę sobie zęby na Cdpr (nowa gra Cyberpunk 2077). W tej chwili pisanie w kółko o omijaniu spółki przez fundy, żydów, graniu Jurija w szachy i bzdety o tym, że mógłby w każdej chwili podbić kurs do każdej ceny jest pisaniem dla pisania. Raz napisane, ok, jest już i starczy, ale różni jak Ceirpliwy albo wieszczą skoki do 22 zł albo jak Dziki marudzi ciagle o Juriju. Facet ma taką politykę, trzyma papier w garści, chce spółką rządzić. Przypuszczalnie wypuści trochę akcji z ręki i da na rynek, gdy Agt skupi ziemię, podsumuje wyniki może nie jeszcze za I półrocze 2018 ale za cały rok. Dla mnie to długofalowa inwestycja, przy czym zawsze dywersyfikuję portfel więc i 1 zł Agt mnie nie załamie. Sprzedam gdy będzie conajmniej powyżej 10. Nawetr w 2020.