Panie wykres tak czy inaczej narażone Pana przepowiednie są hmmm - nieprawdziwe ? Czekam z niecierpliwością na dalszy rozwój wydarzeń. Ja obstawiam, że idziemy właśnie powolutku na 2,20 a Pan bodajże 1,5 ?
Dnia 2018-06-11 o godz. 15:13 mul_roboczy napisał(a): > A i na koniec zastanawiam się skąd taki nick u Pana skoro wykresy Pan próbuje zafałszować ? > > Jak dla mnie kurs wyszedł właśnie z kanału spadkowego.
mam ciebie oceniać po nicku?...
no i gdzie tu logika? sam piszesz: kurs wyszedł właśnie z kanału spadkowego.
czyli skoro pisałem dotąd o spadkach, to niby gdzie było zafałszowanie?... zmądrzej i dorośnij...
a bajki o kupowaniu po 1,6x... opowiadaj kolesiom z trzepaka, klawiatura wszystko przyjmie...
albo ściemniasz, albo mylisz mnie z kimś, albo krótko tu jesteś, bo NIGDY nie bawiłem się w przepowiadanie kursu ani nie naganiałem na kupno czy sprzedawanie... a na to jak inni interpretują moje wpisy - nie mam wpływu, to ich problem...
cały czas szukam argumentów za wzrostami lub wyjaśnienia, dla czego spada (nie rośnie) i o tym piszę od dawna
a ty czemu nie dotrzymujesz słowa? zarzekałeś się, że pisać do mnie juz nie zamierzasz, a gdy kurs podskoczył , znowu wyłazisz z norki?... :D
Ja się zarzekałem ?? Chyba kolega ma już jakieś zwidy. Siedzę sobie cichutko jak mysz pod miotłą i tylko się przypominam a nie mam do nikogo żadnych uprzedzeń.
Pozdrawiam ciepło i przypomnę się ciut wyżej
jeśli zobaczę 5-6 sesji wzrostowych na stabilnym wolumenie i bez durakowatych podbitek pod wywalanie - sam ogłoszę, ze wreszcie może jest zmiana trendu...
a na razie... postaw się na miejscu kogoś, kto ma co najmniej kilkaset kilo akcji (np. 500-600) kupionych wysoko (np. powyzej 3 zeta), to pomyśl, co byś robi na jego miejscu na niepłynnej spółce (i sprawdź aktualny akcjonariat)
teraz PRZEDE WSZYSTKIM jedna rzecz moze szarpnąć kursem - komunikat o pomyślnym zakonczeniu kontroli skarbówki...
Dlatego spokojnie poczekam i się przypomnę. I z kupowaniem nic nie ściemniam proponuję sobie odnaleźć mój pierwszy wpis i sprawdzić przy jakiej był cenie. Oczywiście kolega zarzekał się wtedy, że to dopiero początek spadków. Tak, że pozdrawiam i do usłyszenia wkrótce.
Dnia 2018-06-11 o godz. 15:51 ~wykres napisał(a): > źle widzisz - jest tylko jeden kupujący, który postawił zaporowy batonik 78 K, by zniechecić sprzedajacyh do wywalania > > a takie gierki czasem robia duzi gracze, gdy mają do wywalenia np. 800 K akcji... > > sam byś też wtedy chyba tak robił, by móc pozbyć sie waloru i uniknąć strat a na twoim wykresie wskaźnik nie pokazywał sygnałów kupna, co ci wykazałem
poprawka: nie wskoczyła mi literka, więc poprawiam: sprzedających
Dnia 2018-06-11 o godz. 15:33 mul_roboczy napisał(a): > Dlatego spokojnie poczekam i się przypomnę. I z kupowaniem nic nie ściemniam proponuję sobie odnaleźć mój pierwszy wpis i sprawdzić przy jakiej był cenie. Oczywiście kolega zarzekał się wtedy, że to dopiero początek spadków. Tak, że pozdrawiam i do usłyszenia wkrótce.
bądź poważny... co ma wpis na forum wspólnego z kupowaniem - przecież to nieweryfikowalne i dobrze o tym wiesz... i nie wciskaj czegoś, czego nie pisałem, bo nie jestem wróżką i nigdy nie pisuję arbitralnie w stylu "to początek spadków/wzrostów", "będzie rakieta czy tsunami"
zawsze piszę w sensie uprawdopodobnionego przypuszczenia lub tezy a ni arbitralnego twierdzenia - jestem zbyt dużym chłopcem i ze zbyt sporym doświadczeniem giełdowym, by nie wiedzieć, ze giełda jest niejako z definicji nieprzewidywalna...
tak jak dziś np. rano marazm i warzywniakowy obrót, a za chwilę ktoś zabawia się większym wolumenem...
sam czekam, kiedy i pod co data wreszcie obierze kurs na północ, ale na razie to są zabawy z kursem, skoro przy wolumenie 400 K kurs stoi w miejscu, a przy dzisiejszym - kilkadziesiąt kilo wystarcza, by popchnąć trochę w górę...
zamiast więc bawić się w przekomarzanki ad personam - może lepiej rozmawiać o spółce i kursie?...
No to rozmawiam. Kurs opuscil kanal spadkowy i nie wyglada to na przeklamanie. Ogolnie spolka z taka duza dywidenda i stalymi przychodami az sie prosila o kupno w takiej cenie.
Dnia 2018-06-11 o godz. 16:36 ~mul_roboczy napisał(a): > Kurs opuscil kanal spadkowy i nie wyglada to na przeklamanie
zgodziłbym się, gdyby wolumen był 3 razy większy... dywidendy na razie tu nie maja znaczenia, bo ci, co kupili drogo i tak nadal są w plecy i muszą czekać, a nowych akcjonariuszy - jak na lekarstwo
no i nie wiadomo, czy nie bedzie spadków po kolejnej dywidendzie...
dzisiejsza sesja ewidentnie pokazuje aktywność jednego gracza wykorzystującego słabą płynność - im bliżej close, tym mocniej dmucha balonik, ale inni za nim nie podążają, wiec może być to tylko kolejne wybicie korekcyjne, po którym może wykreować się podwójny szczyt (nie przesądzam, ze tak będzie, ale uważam, ze prawdopodobieństwo jest spore z uwagi na ewakuacje tych, co zechcą wyjść przed dywidendą)
chyba za bardzo wszystko analizujesz i sie spinasz , a tu proste reguly - jest mozliwosc gry na wzrosty to gramy. Kreski i wskazniki mowia kupuj to kupujemy. Mozemy jeszcze liczyc na ciekawe zachowania jak np na Mostostalu Zabrze w dniu dzisiejszym ale analiza ich mnie przerasta ;)
Dnia 2018-06-11 o godz. 16:56 ~mul_roboczy napisał(a): > chyba za bardzo wszystko analizujesz i sie spinasz , a tu proste reguly - jest mozliwosc gry na wzrosty to gramy. Kreski i wskazniki mowia kupuj to kupujemy. Mozemy jeszcze liczyc na ciekawe zachowania jak np na Mostostalu Zabrze w dniu dzisiejszym ale analiza ich mnie przerasta ;)
analizuję - tak ale spinki we mnie nie ma - mam dystans do siebie, do tego co o mnie pisza też... nie, kreski i wskaźniki na dacie - w ciągu ostatnich lat - niejednego zwiodły i pozbawiły kapitału...
tu prawdziwe wzrosty zaczną się (pod warunkiem dobrych wyników) pod dwa infa, a przynajmniej jedno z nich: - koniec kontroli skarbówki - wejście nowego inwestroa i odkupienie pakietu od mci
Jak ktos chce kupic to wcale nie musi dawac zlecenia w arkusz. Baton postawiono po przekroczeniu gornego ograniczenia kanalu spadkowego - zazwyczaj standard (to co bylo ograniczeniem robi sie wsparciem.
Dnia 2018-06-11 o godz. 17:05 ~mul_roboczy napisał(a): > Jak ktos chce kupic to wcale nie musi dawac zlecenia w arkusz. Baton postawiono po przekroczeniu gornego ograniczenia kanalu spadkowego - zazwyczaj standard (to co bylo ograniczeniem robi sie wsparciem.
to prawda, ale tu widać, jak po transakcjach, z arkusza różnie znikają zlecenia, więc takich sytuacji jak kupowanie z ukryciaka czy bez wpisania w arkusz jest niewiele - obserwuję datę dość długo, by te rzeczy zauważać
A obserwowałeś może co się działo z arkuszem na Tauronie jak spadł poniżej 2 zł ? Tam nie takie zlecenia fruwały pojawiając się i znikając. Coraz rzadziej wszystko można jasno wytłumaczyć bo coraz częściej na naszym bananie bawi się spekuła z grubą gotówką. Często jednak ta spekuła podpiera się kreskami. Na Tauronie też mi wychodziło 2 zł jako ograniczenie kanału spadkowego ale nie przypuszczałem, że uda im się tak nisko ściągnąć i zacząłem kupować od 2,20. I co pięknie dociągneli do kreseczki a potem 20 % w górę w ciągu kilku dni.
Dnia 2018-06-11 o godz. 18:35 mul_roboczy napisał(a): > A obserwowałeś może co się działo z arkuszem na Tauronie jak spadł poniżej 2 zł ? Tam nie takie zlecenia fruwały pojawiając się i znikając. Coraz rzadziej wszystko można jasno wytłumaczyć bo coraz częściej na naszym bananie bawi się spekuła z grubą gotówką. Często jednak ta spekuła podpiera się kreskami. Na Tauronie też mi wychodziło 2 zł jako ograniczenie kanału spadkowego ale nie przypuszczałem, że uda im się tak nisko ściągnąć i zacząłem kupować od 2,20. I co pięknie dociągneli do kreseczki a potem 20 % w górę w ciągu kilku dni.
obserwuję TPE od niedawna, choc nie tak uważnie jak datę ale tam jest inny akcjonariusz i do tego to jest spółka "polityczna" (Skarb Państwa) lecz masz rację - tam była też zabawa i to na większą skalę
jednak właśnie z uwagi - jak sam zauważyłeś - zabawy spekuły, byłbym ostrożny w zawierzaniu AT, aczkolwiek widzę tam sporą szansę obecnie na ORGR jeśli jednak tam jest dalej spekuła, to może być pułapka na byki...
Spółki energetyczne czeka spore wyzwanie obecnie (dostosowanie do konkluzji BAT) finansowania jak na razie szukają (np. podatek w paliwie czy próba zaangażowania kopalń w okresie prosperity). Dopóki nie będzie finansowania zakładam dalej poruszanie się w kanale spadkowym.