......., żeby cieszyć się z proponowanej w ABC ( zwłaszcza w ABC!) dywidendy?. Czy naprawdę ci pasjonujący się wypłatą nie rozumieją, że wpadają w pułapkę dołowania kursu i strat? Jakieś 'janki', sranki i inni sprawni inaczej widzą w dywidendzie wybawienie, otóż: zakładając - powtarzam - zakładając,że wypłacą resztę dywidendy przy kursie 1,90 ( może być nieco inny) w obiecanej wysokości 21 gr ( po podatku 19 % zostanie zawsze - powiedzmy - 17>18 gr), to po natychmiastowym ogłoszeniu 11 (chyba) czerwca akcje DATY kosztować będą ......1,69 zł i gdy doda się te np. 18 gr z dywidendy wychodzi - UWAGA....... 1,87 zł. DALEJ SIĘ CIESZYCIE?? A zabawne w tym jest to, że kurs dalej będzie kroczył , jak pisałem wcześniej , w kierunku 1 zł albo jeszcze niżej. I co ciekawe, przy niskim kursie np 1 zł, dywidenda za rok, jeśli będzie ( firma może nie dotrwać - informacje ze świata są dla branży IT bardzo negatywne) wynosie ok 10-12% więcej nie może, czyli ok.10 -12 gr. DALEJ BĘDZIECIE ZARABIAĆ??? Gratuluję tego zarobku, czekającym na dywidendę. Czy rzeczywiście jesteście tak ograniczeni? A tak na marginesie: w/w napisane jest przy kursie 1,91 , to jaki by on nie był, zawsze stracimy 19%, czyli ok. 3-4 gr na podatku od dywidendy / akcje i oczywisty kierunek po ogłoszeniu ....... POŁUDNIE.
Kuźwa, ale się cieszę widząc miny zrobionych w bambuko akcjonariuszy śliniących się na wieśc o dywidendzie. I co można się bawic z myślącymi o zyskach na Dacie ? Pyta retorycznie zarząd. Dalej łudzicie się naiwniacy, że spółka jest cokolwiek warta. Władze ABC i MCI mają was głęboko w ......... . Jesteście dla nich li tylko bandą naiwnych baranów. Kiedy to w końcu zrozumiecie? Ja mam do zaproponowania wykopulowanym: zwykłe wyśmianie .......... ha!, ha! ha!.. Dalej uważajcie trzeźwo myślących za. oszołomów?, My w zamian będziemy się dobrze bawic, widząc upadek nabitych w butelkę .........owieczek. Jak w piosence: Boże ,jak się cieszę. Jestem złośliwy? Jestem,bo trzeba słuchac mądrzejszych oskubani " panowie akcjonariusze".
Dałeś niezły popis głupoty :)))))))))) Zapamiętaj sobie jedno, zarząd jest od zarabiania pieniędzy i płacenia dywidendy :)))))))))) Jeśli nie płaci dywidendy to znaczy że ma akcjonariuszy gdzieś :))))))))) Jeśli nie zarabia to akcjonariusze powinni mieć taki zarząd gdzieś :)))))))))
W przyszłym tygodniu nabywamy prawa do dywidendy :))))))))))
......wsadźcie sobie w ...... waszą dywidendę, będzie was łatwiej wypedałowac. Jeszcze wam nie wypłacili a już tracicie na kursie.I to nie koniec zabawy . Naprawdę nie rozumiecie, że jesteście tylko żałosną masą dla działań ( nie boję się nazwac) mafii władającej spółkami MCI i ABC. Jedynym celem tego towarzystwa jest wydojenie was i puszczenie z torbami. Wiecie dlaczego trzymany jest kurs MCI na poziomie niższym od 9,80, ano dlatego, żeby okazało się ,że proponowana cena wykupu będzie wyższa , niż obecnie . Z DATĄ czynią to samo. Celem tego szemranego towarzystwa, rządzącymi tymi spółkami jest ( czego nie ukrywają) pozbycie się bycia spółkami giełdowymi i związanymi z tym problemami i to jak najmniejszym kosztem. Tylko patrzec, jak zaraz po ogłoszeniu wypłaty cena akcji będzie prawie natychmiast ........ 1,50 a potem już tylko niżej. Będziecie się jescze prosic, żeby sprzedac chocby za 1 zl, chyba ,że zrobicie to wcześniej. Krótko mówiąc - miałem rację pisząc od dawna, że jesteście miernotami nie mającymi pojęcia o inwestowaniu w spółki zarządzanymi przez cwaniaków. BRAWO JA!
Dnia 2018-06-19 o godz. 17:01 ~zyga_1 napisał(a): > .... Tylko patrzec, jak zaraz po ogłoszeniu wypłaty cena akcji będzie prawie natychmiast ........ 1,50 a potem już tylko niżej.
I kto wie, czy tak nie będzie... dzisiejsza sesja daje wiele do myślenia...
Niewątpliwie tym razem wypowiedź Janka jest w pełni merytoryczna.
"Zarząd jest od zarabiania pieniędzy i płacenia dywidendy". Spółka, która nie płaci dywidendy w fazie stabilnej pracy jest podejrzana. Może nie zarabia, albo i kombinuje co innego.
Tu można mieć wątpliwości, czy dywidenda nie jest za wysoka, czy spółka nie ma w co inwestować, czy kurczy się jej rynek, czy ważni akcjonariusze nie chcą jej wydoić, itp.
Niemniej. Może i ten ruch z dywidendą nie jest taki głupi. Po prostu szybciej nastąpi spadek ceny (i wartości) rynkowej akcji, bez szkody większej dla akcjonariuszy. Dajmy na to do 1,50 zł nawet.
Jeśli za rok spółka znów wygeneruje 30 gr zysku możliwego do wypłacenia przy kursie 1,50 zł, i wypłaci taką dywidendę, to w zasadzie nie ma szans na dalsze spadki.
Ale, gdyby i wówczas po odcięciu dywidendy kurs spadł na 1,20 zł, i sytuacja by się powtórzyła dalej, to "siła" hamująca spadek i odwracająca trend, byłaby jeszcze większa.
Oczywiście zakładając, itp., no i do takiej sytuacji nie dojdzie w rzeczywistości, bo wcześniej pojawią się wzrosty - rynek wyprzedzi wydarzenia. W konsekwencji ważne jest by spółka zarabiała i miała z czego wypłacić.
Na koniec wypada zaznaczyć, że na pewno w polityce dywidendowej szeroko rozumiane wadze albo nie wiedziały co robią w 2017r. dywidendy nie wypłacając, albo nie wiedzą teraz co robią wypłacając taką dużą.
Dnia 2018-06-20 o godz. 09:02 ~fox napisał(a): > Spółka, która nie płaci dywidendy w fazie stabilnej pracy jest podejrzana. > Może nie zarabia, albo i kombinuje co innego.
No właśnie. Jeśli spółka niby jest w fazie stabilnej lub, jak niektórzy uważają, w fazie wręcz coraz większego rozwoju - czemu MCI nie może jej sprzedać? czemu od lat wciąż nikt nie chce kupić daty? z powodu kontroli fiskusa czy innego?
> Tu można mieć wątpliwości, czy dywidenda nie jest za wysoka, czy spółka nie ma w co inwestować, > czy kurczy się jej rynek, czy ważni akcjonariusze nie chcą jej wydoić, itp.
Otóż to. Wątpliwości te są i nie od wczoraj. A wiele fundów, zwłaszcza w ostatnich 2 latach, odpowiedziało na nie ewakuacją z waloru.
> Niemniej. Może i ten ruch z dywidendą nie jest taki głupi. Po prostu szybciej nastąpi spadek ceny (i wartości) rynkowej akcji, bez szkody większej dla akcjonariuszy. Dajmy na to do 1,50 zł nawet. Jeśli za rok spółka znów wygeneruje 30 gr zysku możliwego do wypłacenia przy kursie 1,50 zł, i wypłaci taką dywidendę, to w zasadzie nie ma szans na dalsze spadki.
Ano "jeśli..." - wierzysz w to? w takim wypadku wygranymi będą właściwie ci, co wtedy wejdą w walor, bo reszta musi czekać na odrabianie strat.
> Ale, gdyby i wówczas po odcięciu dywidendy kurs spadł na 1,20 zł, i sytuacja by się powtórzyła dalej, > to "siła" hamująca spadek i odwracająca trend, byłaby jeszcze większa.
Tylko jak rynek postrzegałby wtedy taką spółkę? Fakt, to ważne jest by spółka zarabiała i miała z czego wypłacić. Ale z drugiej strony - musi byc transparentość i pewność, a nie niepewność co do skarbówki, larka czy zaiksa...
> Na koniec wypada zaznaczyć, że na pewno w polityce dywidendowej szeroko rozumiane wadze > albo nie wiedziały co robią w 2017r. dywidendy nie wypłacając, albo nie wiedzą teraz co > robią wypłacając taką dużą.
No właśnie. Ty nie wiesz, rynek nie wie... Reakcja na tę dużą dywidendę jest zadziwiająco negatywna, co widać w kursie i popycie.
To po co tu siedzisz na forum i pocisz te swoje dyrdymały? Że niby taki masz cel życiowy- ostrzegać innych? Taki „wujek-dobra rada”. Nie szkoda ci życia? Idź sie przewietrz, albo zmień forum. Ten kto kupił akcje, wie po co to zrobił. Spółka ma bardzo dobre przychody i zyski, perspektywy na razie stabilne, a ty szukasz dziury w całym.
Cena akcji spada bo taki jest trend całej giełdy.
Dnia 2018-06-20 o godz. 05:01 ~rpiter napisał(a): > To po co tu siedzisz na forum i pocisz te swoje dyrdymały? Że niby taki masz cel życiowy- ostrzegać innych? Taki „wujek-dobra rada”. Nie szkoda ci życia? Idź sie przewietrz, albo zmień forum. Ten kto kupił akcje, wie po co to zrobił. Spółka ma bardzo dobre przychody i zyski, perspektywy na razie stabilne, a ty szukasz dziury w całym. > > Cena akcji spada bo taki jest trend całej giełdy.
a ty, co? dospać nie możesz? żalisz się czy chwalisz? ani słowa o spółce, tylko pod kolejnym nickiem wypłakujesz się... Mam być ci wdzięczny za twą nieszczerą troskę o mnie? - ty niby taki dobry wujek jesteś, co dba o moje zdrowie? czy ja gdzieś piszę, iż ostrzegam lub doradzam, co ma ktoś robić?ty masz cel życiowy troszczyć się o wykresa, którego wpisów tak się boisz? Nie szkoda ci życia na czytanie moich rzekomych dyrdymałów o spółce? wolisz pisać o mnie? posłuchaj swej rady: I"dź sie przewietrz, albo zmień forum. Ten kto kupił akcje, wie po co to zrobił."
Nie czytaj tego, co piszę. Nie odpisuj. Ignoruj mnie. Będziesz zdrowszy i spokojniejszy. Co z tego, ze spółka ma przychody, niby też zyski i dobre perspektywy, skoro kurs spada, a im bliżej dywidendy, tym mocniej wywalają?...
Kurs daty spada od lat - niezależnie od trendów na giełdzie...
no i własnie takich i inwestorów tutaj trzeba, tzw. dawców kapitału :)))))
co ABC ma wspólnego z IT, z wymienionymi firmami? to, że sprzedaje komputery to jest IT? Haaahahaha jakie znasz oprogramowanie ABC, zaskocz mnie proszę (Interling, Bizneslink to tylko "sklep" do sprzedazy) :))))))))))
jak w ogóle można porównywac Apple, MS czy Amazon czy FB do ABC!? jeeeeezu ale desperat, ile jesteś w plecy?