• Wykres co sądzisz Autor: ~fox [83.25.66.*]
    o absurdalnie wysokiej dywidendzie w kontekście zysków za 2017r., wypłaty zaliczkowej w 2017r. oraz braku dywidendy za 2016r.?
    Takie jakieś to dziwne, sami nie wiedzą w którą stronę iść, szarpią się i podejmują dziwne decyzje o przekazaniu całości zysku na dywidendę + z kapitału zapasowego.

Do tego dochodzi zamurowana cena akcji przy wysokiej dywidendzie.

Może spółka drenowana jest z kapitału przez głównego akcjonariusza, a może rynek jest tak trudny, że się chcą zwijać.

I kolejne pytanie się z tym wiążące.
    Czy specjalny podatek dochodowy - 4% od dochodów powyżej miliona, podobno także od dochodów opodatkowanych 19% z dywidendy, nie jest powodem takiego działania.
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~wykres [78.28.34.*]

o dywidendach, ich wysokości i formie - wg mnie decydują kaprysy i potrzeby głównego (dominującego) akcjonariusza,
    wypowiedzi prezeski to jedno, a działania pod potrzeby mci to drugie

nadal podtrzymuję opinię, ze tylko zmiana głownego akcjoniusza może cokolwiek trwale zmienić w kursie i postrzeganiu spółki na parkiecie

był przecież moment, że kasa na dywidendę była wieksza od wypracowanych zysków, co wykazywało onegdaj wielu analityków i chyba własnie wtedy zaczęła następować ewakuacja wielu fundów

teraz być może jest podtrzymywanie kursu, by po odcięciu dywidendy kurs za bardzo nie spadł i łatwiej było ppodbijać kurs po odcięciu - ale tylko taka moja wersja spekulacyjna przy załozeniu, co sam bym robił, gdyby był na miejscu funda majacego dużo akcji i chcącego wyjść z waloru...

ale twoja teoria też jest mi bliska:
    > Może spółka drenowana jest z kapitału przez głównego akcjonariusza, a może rynek jest tak trudny, że się chcą zwijać.

co do ostatniego zdania - nie wiem...
    i dziwne, ze nikt o tym ani z zarzadu, ani z analityków na to nie zwrócił uwagi...
    być może masz rację...
    no i chyba można też rozważyć teorię, że jakiś fund usiłuje rozegrać pozostałe w związku z dywidendą...

ma być 31 gr dywidendy, z czego 8 gr było już wypłacone zaliczkowo
    zostaje więc 23 gr
    odejmując od tego 19% podatku
    wychodzi ok. 19 gr do wypłaty

ale po odcięciu dywidendy (tych 23 gr brutto) kurs na teraz wyglądałby tak:

1,89 - 0,23 = 1,66

a to poziom widoczny poniżej:
    http://at.biznesradar.pl/33048588461925887a86bbf87b611358.png

ktoś więc być może patrzy w przyszłość i broni poziomu dołka 1,60...
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~fox [83.25.66.*]
    A może komuś się znudziło mielenie i obrony poziomów w okolicach 2 zł i chce odebrać te 23 grosze dołując kurs do 1,65.
    Co przy być może lepszych wynikach za 2018r. i kolejnej dywidendzie na tym samym poziomie, powinno spowodować odwrócenie trendu.

Niemniej cały dół ABCDATA spowodowany jest wianiem kapitału z widoku urzędów państwowych najprawdopodobniej.
    Zastanawiam się, czy kolejny próg podatkowy +4% od dochodów powyżej miliona dotyczy także dochodów z giełdy w postaci dywidendy i zysku ze sprzedaży akcji.
    Dnia 2018-06-01 o godz. 20:39 ~fox napisał(a):
    > A może komuś się znudziło mielenie i obrony poziomów w okolicach 2 zł i chce odebrać te 23 grosze dołując kurs do 1,65.
    > Co przy być może lepszych wynikach za 2018r. i kolejnej dywidendzie na tym samym poziomie, powinno spowodować odwrócenie trendu.

gdybym był fundem wierzącym w swietlaną przyszłoroczność daty i obracał nie swoją kasą, ale powierzoną, i do tego nie był ograniczony parametrami czasowymi ani innymi (a trzeba mieć jednak na uwadze niedokończoną reformę OFE i jeszcze niewprowadzoną nową koncepcję emerytalną), to tak bym kombinował, jak piszesz...

bo teraz wejście na poziomie 1,6x - 1,7x może dać jakiś zysk tym, którzy tak tanio by kupili, ale obaj wiemy, jak wielu tu i od jak dawna jest umoczonych, nawet tych, co weszli powyżej 2,00 i nie moga wyjść bez straty

przypuszczam też, iż wielu jest rozczarowanych brakiem silnego pozytywnego wpływu na kurs ze strony xiaomi...
    były otwierane salony, promocje w biedronach, intensywny i długotrwały pijar dwóch redaktorów w "Gazecie Wyborczej" (Sebastian Górski, Bartłomiej Pawlak), a rynek wciąż ignoruje datę...

> Zastanawiam się, czy kolejny próg podatkowy +4% od dochodów powyżej miliona dotyczy także dochodów z giełdy w postaci dywidendy i zysku ze sprzedaży akcji.

jeśli tu masz rację - kursowi daty to raczej nie pomoże...

jeszcze jedno:
    http://at.biznesradar.pl/b44703b68f995095e572a310e8b92931.png

wg mnie wykres jednoznacznie pokazuje zmęczenie i rozczaroanie walorem...
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~wykres [78.28.33.*]
    no i osobnym problemem jest to:

http://biznes.interia.pl/gieldy/news/belka-na-drodze,2571803,1844
    Dnia 2018-06-01 o godz. 20:39 ~fox napisał(a):
    > Zastanawiam się, czy kolejny próg podatkowy +4% od dochodów powyżej miliona dotyczy także dochodów z giełdy w postaci dywidendy i zysku ze sprzedaży akcji.

Wychodzi, że masz rację...
    Podaję za innym forum:

Wg zapowiedzi ma objąć także dochody kapitałowe.

Cytat:
    Zgodnie z zapowiedziami Ministerstwa Finansów, danina będzie odnosić się do dochodów wykazywanych w zeznaniach PIT-37, PIT-36, PIT-36L, PIT-38 oraz PIT-40A.

link

• Re: Wykres co sądzisz Autor: ~KAZEK [83.8.177.*]
    wykres poczytaj o smartfonie z ABC Data

https://www.gsmmaniak.pl/608916/najlepsze-smartfony-top10/
    nie smartki są teraz ważne dla daty, ale skarbówka
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~KAZEK [83.8.177.*]
    Dnia 2018-06-05 o godz. 22:11 ~wykres napisał(a):
    > nie smartki są teraz ważne dla daty, ale skarbówka

https://www.crn.pl/aktualnosci/abc-data-nie-ma-ryzyka-ze-skarbowka
    tyle wiem
    no właśnie - odgrzewasz bardzo starego kotleta...
    na actionie też tak się bronili, a potem było co innego i bum...

nie boom, ale bum!

sprawdź sobie, ile spadł wzrósł od momentu opublikowania tego artykułu... :)

a potem wyjaśnij, dlaczego od tamtego czasu kurs jest ledwie po 1,9x...

• Re: Wykres co sądzisz Autor: ~re [185.238.122.*]
    Wykres czy ty jestes bezrobotny czy moze pobierasz rente socjalna? Przeciez ty nawet w nocy piszesz te glupoty
    a kto ci każe czytać to, co piszę?
    nie męcz się...

masz problem, bo nie zarabiasz na dacie?...
    i infantylnie myślisz, że z powodu moich wpisów kurs szoruje po dnie?

nawet nie współczuje ci takiego myślenia...

wciąż nie możesz się pochwalić, że zarobiłeś na giełdzie i na tej spółce? - tak mi przykro... :D

ale pisz dalej, mnie nie przeszkadza twoje czy czyjekolwiek wypłakiwanie się na mnie... :D
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~WarnerBros [194.140.250.*]
    Wykres masochista. Pisze posty tylko po to zeby go cisnac i traktowac malo powaznie. Jesgo posty kompletnie nie merytoryczne nic nie wnosza. Zaprzecza rzecsywistosci.

Wykres miesieczny sueruje przelamanie spadkow. Pojawia sie w najblizszym czasie sygnaly zakupu. AT nie klamie.
    Dnia 2018-06-06 o godz. 23:42 ~WarnerBros napisał(a):
    > Wykres masochista. Pisze posty tylko po to zeby go cisnac i traktowac malo powaznie. Jesgo posty kompletnie nie merytoryczne nic nie wnosza. Zaprzecza rzecsywistosci.
    > >
    > > Wykres miesieczny sueruje przelamanie spadkow. Pojawia sie w najblizszym czasie sygnaly zakupu. AT nie klamie.

ciekawa teoria nt. masochizmu... :)
    jak nazwać ciebie po twoim wpisie? - oszczędzę cię i nie napiszę na twoim niewysokim poziomie...
    bo pewnie piszesz na podstawie własnych doświadczeń?... :D

czy ja gdzieś pisałem, jak chce być traktowany (poważnie lub niepoważnie)? - nie zmyślaj...
    oczywiście masz prawo traktować me wpisy jako te, które nic nie wnoszą (co odwzajemniam) - ale chyba wiesz, gdzie i jak głęboko mam taką twoją opinie o mnie...
    zaprzeczam rzeczywistości? - czyli wg ciebie od 4 lat kurs tylko rośnie, po dywidendach spadków nie było i papier jest od kilku lat akumulowany na coraz niższych poziomach?...
    cóż, masz prawo do swej (rzekomo merytorycznej) opinii, tak jak ja do swojej...

no to ty podtrzymuj swoją rzeczywistość, ja zaś pozostanę przy swojej ocenie

a na miesiecznym - to wygląda tak:

http://at.biznesradar.pl/3ffb46d288bb0310d45f88357a9e5a81.png
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~re [185.238.122.*]
    wykres juz jestes ? To fajnie
    akurat piję pierwszą kawę i czytam poranne niusy...
    wiem, że są tacy, co wolą czytać moje wpisy niż np. wypłakiwania na mnie lub jankowy wrzask z nawiasikami o dywidendach... :)

kawa mi smakuje, wyspałem się, mam dobry nastrój, więc...
    udanego dnia życzę... :)
    cokolwiek dla kogo to znaczy... :)
  • Re: Wykres co sądzisz dzisiaj Autor: ~takijeden [83.20.137.*]
    Potencjał zmiany +81.50%

https://www.biznesradar.pl/wycena/ABC-DATA
  • Re: Wykres co sądzisz dzisiaj Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    te cyferki tu są bez znaczenia - ich rekomendy NIGDY w ostatnich 4 latach nie sprawdziły się...
  • Re: Wykres co sądzisz dzisiaj Autor: ~takijeden [83.20.137.*]
    Na swig80 powstało podwójne dno.

Wchodzimy w skład swig80 !

W poniedziałek up ?

na razie patrzę, co dziś 3 wiedźmy wyczyniają, ale chyba będzie nowa seria kontraktów na spadki...
  • Re: Wykres co sądzisz Autor: ~takijeden [83.20.137.*]
    Dnia 2018-06-15 o godz. 16:18 ~wykres napisał(a):
    > na razie patrzę, co dziś 3 wiedźmy wyczyniają, ale chyba będzie nowa seria kontraktów na spadki...

chyba nie będzie
    możliwe... - tym razem nie upieram się przy wspomnianej tezie...
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.