• Animator Autor: ~dedalus [94.254.168.*]
    Mam pytanie do MiB. Ja się rzeczywiście nie znam na zachowaniach animatorów. Proszę więc o odpowiedź czy to normalne, że jest wystawione 3,2 k na sprzedaż po 2,32. Kupuję 1.200 sztuk, najpierw 700, potem 500. Schodzi więc oferta do 2.200 sztuk. I za minutę jest już znów 3,2k. To jest normalne?
  • Re: Animator Autor: ~MiB [89.78.98.*]
    Służę pomocą. Jak najbardziej jest to normalne. Animator posiada pulę akcji przydzielonych w celu animacji, powiedzmy 30k dla takiego PMPG. Ma za zadanie zachowanie płynności na walorze, czyli zapewnienie możliwości kupna oraz sprzedaży dla zainteresowanej osoby po cenie w okolicach kursu odniesienia lub ostatniej transakcji - inaczej na tak mało płynnych walorach byłyby widły za widłami i z 10k gotówki mógłbyś zostać tutaj cenotwórczym spekulantem ;-)
    I tak wczoraj mieliśmy spadek, animator odebrał kilka tysięcy akcji, bo to on głównie zbierał akcje z rynku, które były sprzedawane (poznacie go po kwocie zlecenia na 7,5k PLN). Powiedzmy, że po wczoraj ma 35k akcji, czyli 5k ponad stan, który stara się utrzymywać (30k wspomniane na początku). Dzisiaj chętnie odda tę nadwyżkę, więc może delikatnie hamować wzrosty. Zauważ jednak, że Twój zakup 1,2k akcji spowodował skok jego zlecenia z lewej strony z bodajże 2,22 na 2,26 - także wywołałeś zmianę w arkuszu.
    To tak obrazowo, animator ma swój algorytm i działa zgodnie z nim. Pewnie gdybyś zebrał od razu 1,2k miałbyś większą szansę na jego przesunięcie z prawej strony (a co za tym idzie również z lewej - na tych poziomach mamy około 10 groszy różnicy z prawej i lewej strony, daje mu to bufor, by ktoś przypadkiem nie zaczął na nim zarabiać).
    Szczerze to można by wrzucić jego zlecenia i transakcje z okresu ok. miesiąca do Excela i wiedziałbyś jak się zachowa w danej sytuacji.
    spojrzałem na pełen arkusz i jednak przesunąłeś animatora na 2,37 swoim drugim zakupem. Niżej jest ustawiony ktoś z rynku (pewnie ten co chciał wczoraj 5k wyrzucić poniżej zlecenia animatora). To tak ad vocem, nie zmienia to wydźwięku moich wcześniejszych wywodów ;-)
  • Re: Animator Autor: ~dedalus [94.254.168.*]
    Dzięki.;)

A więc problemem jest tutaj brak popytu na te akcje. ( ja wiem jaki jest tego powód, więc nie trzeba już pisać o prezesie i zaufaniu - choć to akurat nie jest uwaga do Ciebie.;) )
  • Re: Animator Autor: ~Uchoprezesa [83.22.254.*]
    dedalus, nie ośmieszaj się. Tutaj jest manipulacja akcjami na całego. A dlaczego miałby być popyt jak masz codziennie minus 10 %. Wszystkie spółki medialne rosną oprócz jednego gówna. Dzisiaj się prezes do Ciebie uśmiechną a jutro oddasz mu za to swoje pieniądze. Jego pies makler już dopilnuje, żebyś nic złego na niego nie napisał, wszystko skanuje i śle do prokuratury.
  • Re: Animator Autor: ~dedalus [94.254.168.*]
    Ale dlaczego ta manipulacja ma się odbywać na polecenie prezesa?
    Poza hasłem, że "prezes to "oszust"? Chce spółkę z giełdy wyprowadzić? Bo chyba gdyby na słupy kupował, to przez ten rok swoje by odkupił. I po to, żeby akcje były tańsze, robi wpisy a Twitterze a PMPG publikuje na swoim profilu wyniki i informuje o wzrostach?

Prędzej uwierzę, że to Soros manipuluje.;)
  • Re: Animator Autor: ~makler [83.2.189.*]
    ten animator to takie alibi dla przekrętu
    no bo przecież w interesie spółki jest zachowanie płynności
    ale również rzeczywistej wyceny rynkowej firmy a animator ją zdecydowanie zaniża (przecież w ostatnim komunikacie prezes przyznał, że rzeczywiście kurs jest manipulowany nawet powiedział, że głównie na fixingach, a to akurat jest gów... prawda)
    tak więc chodzi o odebranie akcji i to jak najwięcej...
    a teraz do MiB:
    gdyby było tak jak piszesz to łatwoby doprowadzić takiego animatora do bankryctwa
    a jak ? ano zbierając mu tę znikomą ilość którą posiada i dalej już nie chce mi się gadać
    jednym słowem prezes jest wybitnie zamieszany w ten przekręt
    makler, rekinie finansjery, powiedz mi jak go chcesz doprowadzić do bankructwa? Zabrać akcje? W sensie jakąś konfiskatę przeprowadzić czy skupić je z rynku, bo nie rozumiem?
    Ty i Twoja ksywa to dla mnie największy oksymoron tego forum :-)
    Pozdrawiam Cię dedalus i problemem jest brak popytu na takich poziomach, niestety masz rację. Wygląda na to, ze bez ingerencji Prezesa się nie obędzie, musi dać jakiś impuls wzrostowy poprzez zakup akcji z rynku lub faktycznie zmianę polityki dywidendowej.

MiB mądra lalo miękkim robiona
    np. 30k akcji upujesz od niego przecież pisałaś, że łatwo poznać który to ...
    i co aby zachować pulę będzie zmuszony odkupować coraz drożej a to za freee ?
    można by się zabawić tanim kosztem ale wiem, że jesteś przydup...ką prezesa
  • Re: Animator Autor: ~AA [212.160.142.*]
    on nie musi kupić danej ilości akcji tylko za pewną kwotę, dokładnie za 7500zł, więc jak akcje będą po 7500zł to po prostu kupi jedną
    geniuszu i Ty tak będziesz sam z tym animatorem sobie handlował? Nie będzie innych zleceń? Zauważ jeszcze, że liczy się wartość zlecenia, więc akcji po prawej będzie coraz mniej, a po lewej zawsze więcej...
    Zabawić to Ty się powinieneś z jakąś książką o rynku kapitałowym czy chociażby z podręcznikiem do logiki. Jak Cię czytam to mam wrażenie, że jaki poziom akcjonariatu taki poziom kursu ;-)
  • Re: Animator Autor: ~studen [89.64.44.*]
    MiB z książek to ty się chyba niczego nie nauczysz, jest takie powiedzenie "tam gdzie kończy się teoria zaczyna się praktyka"
    używasz epitetów w stosunku do maklera a to cię ustawia daleko z twoją wiarygodnością i jeszcze jedno,
    skoro animatorowi ma zależeć na poprawie płynności to można sobie wyobrazić, że będzie handlował bez praktycznie zmiany kursu akcji no nie ??
    albo np. będzie handlował na + 5 codziennie
    ale fakty są takie, że dołuje kurs w jakimś celu i to ewidentnie widać więc rekinie giełdy nie chrzań
  • Re: Animator Autor: ~GuruFinansów [188.146.171.*]
    MiB ma oczywiście rację odnośnie zachowania animatora, które jest w pełni przewidywalne.
    Apel do Prezesa, żeby uruchomił ten skup (a jeśli MAR przeszkadza to można przecież umarzać) i/lub ogłosi strategię/dywidendę bo tu problemem jest regularny popyt a nie chwilowy wyskok.
  • Re: Animator Autor: ~Ferdek [37.47.149.*]
    Tutaj animator nie jest problemem, tylko podaż bo nawet jak ktoś sądzi, że tutaj byłby dołek przy 2 zł to patrząc się mamy w tych okolicach bodajże 300 czy 400 tys obrotu więc akcje są wywalane przez rynek i czym niżej tym więcej. Dlatego sądzę, tak jak już niejednokrotnie napisałem kurs może zejść do 1 złotego i tam będzie odwrót. Dlaczego tam, bo nawet prezes zacznie zbierać aby ponownie nie weszło w groszówki i nie robić następnego scalania akcji, po drugie przy takich poziomach najszybciej druga strona się pozbywa niechcianych akcji i po trzecie będzie strasznie tanio i zanim tam kurs dojdzie to może zacznie się cała giełda podnosić bo może łaskawie w końcu Morawiecki powie na czym stoimy, czy likwiduje ofe i wprowadza PPK czy dalej bawimy się w kotka i myszkę a ofe rozsadza giełdę. Przypomnę tylko w pierwszym kwartale prawie 2 mld netto musieli więcej przelać do ZUS-u niż otrzymali od swoich członków. Bez likwidacji ofe zapomnijcie o polskiej giełdzie, mają tam ze 170 mld i co roku zwiększa się transfer z ofe do zus-u. Teraz on wynosi ponad 7 mld rocznie, dwa lata temu było to 5 mld a za rok? Może 9 mld, bo przecież zmniejszyli wiek emerytalny.
  • Re: Animator Autor: ~makler [89.64.44.*]
    Ferdek ty masz chyba pomroczność jasną
    przypomnij sobie co pisałeś pod koniec roku 2017 ....
    gdy ja napisałem, że trwa dystrybucja na rynku to zjechałeś mnie jak psa..
    a teraz odnośnie tego co piszesz nt. PMPG i spraw związanych z rynkiem, ppk, Morawieckim itd.
    - te sprawy tej spółki jak widać nie dotyczą i to jest ewidentne
    koniec. kropka.
  • Re: Animator Autor: ~Dedalus [94.254.167.*]
    Poprzednim razem kiedy kurs zszedł do poziomu 1 zł, też spółka generowala zyski? Też miała 6 mln gotówki na koncie? Kto wtedy rządził? Chyba ci, którzy byli prezesowi wyjątkowo nieprzychylni za aferę podsluchowa, prawda?
    Zgadzam się, że prezes MUSI albo zapowiedziec i podać konkrety co do dywidendy. I/albo ogłosić skup. Jest teraz idealny czas, bo zbliża się WZA. W przeciwnym razie może być marazm. Ja liczę na odbicie na Swig80, więc moglibyśmy podłączyć się pod trend.
  • Re: Animator Autor: ~Ferdek [37.47.149.*]
    Zawsze jest tak jak coś ma być wprowadzone to najpierw się zagranica pakuje w tanie akcje a potem jak zostanie to wprowadzone mamy pompowanie giełdy i tak powinno być, zagranica weszła podniosła giełdę wig20 z 1800 na 2600p i wig też pobił rekord i co mamy teraz, Morawiecki po 3 latach nie zlikwidował ofe i ciągle przesuwa wprowadzenie PPK , zagranica straciła cierpliwość jest wyprzedaż z każdej strony widzisz to na walutach. Gdyby ofe zostało zlikwidowane już na samym początku to wig20 na pewno by i z 3500p atakował, z lokat by kasa szła nie tylko na mieszkania i niszczyła ten rynek tylko by pompowała pointa na 25 zł i wyżej.
    A tak mamy prawie kurs taki na pmpg jak kilka lat temu, gdy kondycja tej firmy była w znacznie gorszej sytuacji.
    Ale jaki mamy kurs na pmpg to niestety zasługa tylko prezesa i jego wałków.
    Jeszcze parę miesięcy 4FunMedia kosztowało tyle co pmpg czyli 4 zł, dzisiaj przy wyprzedaży akcji na większości spółek tamta spółka kosztuje ponad 14 zł i bije rekordy a prezesia biznes sięga dna. Tamta spółka oczywiście dzieli się zyskiem a prezes pmpg ma nas w dupie. Jestem ciekaw jak czują się jego docenieni pracownicy, co prezes rozdał im te darmowe akcje w formie zapewne jakieś premii. Jak w tym roku powtórzy ten numer co oni sobie o nim pomyślą. Czy mu nie wstyd jest, łazi po salonach a na giełdzie taki trup, taki gołodupiec co myśli że jest już kimś.
    Najpierw żeby się odbił swig80, musi się odbić wig20, mwig40, dlatego sądzę że nie ma co teraz przepalać kasy, przez rok do wprowadzenia PPK (o ile znowu nie przesunie) z wielu małych spółek ofe zrobią miazgę. Druga połowa roku powinno być jakieś odbicie ale nie będę się wypowiadał, do puki ofe istnieje trzeba zapomnieć o giełdzie i trzymać kasę na wielkie okazje.
    Sporo kupiłem w okolicach 2,2 zł pmpg, ale będę nadal dobierał o ile zejdzie na 1,5 i najwięcej przy 1 zł. To może być okazja życia. I dedalus, to że prezes Ci kilka ładnych słów rzekł na Twitterze, nie napalaj się, Nówke to nawet zaprosił do siedziby i takie wizje kreślił które mamy teraz przed sobą, kurs liże dno a prezesowi spełniły się sny.
    I na koniec dedalus, co to znaczy, że prezes musi. ?Jesteś młody i niedoświadczony.
    Gdy prezesowi się nie chce albo ma nas w d...to graj tylko spekulacyjnie, a to znaczy, zawsze od złotówki się odbijało i dawało bardzo dobrze zarobić. Najgorsze co może gracza spotkać to szukanie dołka, zamiast granie tam gdzie trend jest wzrostowy.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.44.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Animator Autor: ~Ferdek [37.47.186.*]
    Po prostu widać gołym okiem czym niższy kurs tym więcej sprzedających. Gdybym wiedział że na pewno zejdzie do 1 zł to bym wyżej nie przepalał kasy ale też wiem nie walczy się z trendem, ktoś postanowił i już.
    a gdzie ty tu masz trend ???
    chyba trynd spekulacyjny
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.47.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
PMPG -4,79% 1,79 2025-11-12 14:20:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.