Ja się pytam, co się złego dzieje w Newagu, że ten tygodniowy suwak sprawozdania? Bo dzisiaj raczej bardzo dobra informacja. Zyska Newag, a nie inny producent. Więc? http://www.inforail.pl/kio-oddalila-odwolanie-stadlera_more_105021.html
No tak, http://biznes.interia.pl/makroekonomia/news/gus-poinformowal-o-wzroscie-gospodarczym-w-polsce,2568481,2156 otoczenie Newagu też daje powody do optymizmu, ale w samej spółce zawsze jak nie urok to sr.... wydarzenie jednorazowe. Do tego zaczyna obowiązywać bardzo brzydki zwyczaj zmiany terminów publikacji wyników. Dlatego ostatnio częściej patrzę na C/ZO niż C/Z, bo to lepiej pokazuje, jak firma zarabia na podstawowej działalności operacyjnej.
PS A kiedy wreszcie zobaczymy aneks do umowy na EZT-y dla Bari i umowę na 20 a może od razu 30 lokomotyw dla PKP IC?
Bari pewnie badania zakończa się w czerwcu. Odbiór pewnie w III q lub na początku IV i wtedy rozliczenie kontraktu i ogłoszenie opcji. Co do lokomotyw no to cóż PKP Intercity to już taka firma. Brakuje jej na gwałt lokomotyw i wagonów a roztrzygniete umowy podpisuje ze znacznym opóźnieniem. Ale pewnie niedługo bo coś sie ostatnio ruszyło na szczęście ;)
Brak dywidendy może? Ja straciłem cierpliwość po informacji o miliardowym zamówieniu i zerowej reakcji. Sprzedałem a dziś cena trochę szokuje. Jestem ekonomicznym analfabeta ale jeśli po takiej informacji cena nawet nie drgnie w górę to nie wiem co musiałoby die stać żeby na tym zarobić. Może to nie problem newagu tylko giełdy i zerowego zainteresowania. Bo były dni że obrót wynosił 100zl... To niedorzeczne.
@leks, w zasadzie ja od dawna jestem tu uważany za analfabetę ekonomicznego, ale o ile dobrze pamiętam zasady giełd, i wieloletnią narrację, spadek wyceny jest właśnie wtedy, kiedy jest dywidenda i odcięcie po jej przyznaniu. Zatrzymanie kasy w spółce to nie jest powód do spadku wartości firmy, bo kasa zostaje w spółce. Tak, czy nie? A dlaczego od dawna kurs jest trzymany w parterze, pomimo prawie miliardowego backlog-u tylko na ten rok, lub nie reaguje na setki milionów nowych kontraktów - zachowuje się irracjonalnie - tego nie wiem. Być może jest tak, że obecna wycena to pewien parytet rozliczeń dla niedalekich ruchów na linii PESA - PFR - NEWAG.
[kurs] nie reaguje nasetki milionów nowych kontraktów... I ty dziwisz się, że uważają cię analfabetą ekonomicznym? Płodzisz tu takie bzdury jak ta powyższa od wielu lat. Być może jest tak, że obecna wycena to... Jak widzisz niczego się nie nauczyłeś. Co rusz celujesz w jakieś uzasadnienia nie mając ŻADNYCH na to dowodów. Płodzisz co rusz to kolejne brednie. Tym razem przyśniła ci się jakaś wizja i "pewien parytet rozliczeń dla ruchów na linii PESA - PFR - NEWAG." Tego już naprawdę na serio nie da się komentować.
Pawłow, ty z AS em jesteś naprawdę "znafcą" wszelkich zależności i z lubością przyłączasz się do chóru wyznawców AT, jako sprawcy zdarzeń. Zupełnie poza Twoją świadomością przebiegają twarde fakty rynkowe. Poczytaj, być może zrozumiesz, jak się gra i po co się ustawia kurs na tej spółce uzasadniając wskaźnikami po publikacji wyników ze zdarzeniami jednorazowymi, uzasadniającymi przyczynę osiągnięcia określonych wskaźników. Kto skorzystał? https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2018-05/o_nr_14_2018_-_tresc_zawiadomienia_w_trybie_art._19_ust._1_Rozporzadzenia_MAR_201805240066855659.pdf A przypominam, że wczoraj było 200.000 w jednym pakiecie, też po 16,60. Dlaczego tak się spieszyło aby wykonać ruch tuż przed publikacją informacji o podpisaniu kontraktu? Może bali się, ze wzrośnie. A tu takie miłe zaskoczenie. Dzisiaj, po podpisaniu największego kontraktu na produkcję 20 lokomotyw, kurs ani drgnął. Zapewne pół miliarda to zdarzenie mało istotne dla wyceny firmy. Co tam, przecież to raptem 2/3 wartości całej firmy i z bardzo wysoką marżą. Zupełnie nieistotna informacja dla przyszłości spółki :))).
Nie bądź dziecinny. Dorośnij zamiast powielać durnoty o "analfabetyzmie ekonomicznym". Tu się kształtuje kurs poprzez zdarzenia uzasadniające wycenę, ale od 3 lat uzasadniające wycenę w dół. Te pozytywne zdarzenia nie są żadnym uzasadnieniem. I oczywiście pewnie Twoim zdaniem to jest normalne bo zgodne z AT.
Odpowiem krótko. To co wielokrotnie wypisywałeś na tym portalu i nie tylko tu, nie nadaje się do poważnego komentowania. Jesteś gościu żałosny i upierdliwy. Nikogo do tej pory za rękę nie złapałeś, bo złapać nie mogłeś. Miałeś na to czas, stawiałeś różne hipotezy, rozważałeś różnorakie działania. Napuszczałeś do ich podejmowania innych. Nikt normalny na szczęście nie potraktował twych bredni na poważnie i nie podjął działań do których namawiałeś. Sądziłeś zapewne, że znajdziesz tu naiwnych, gotowych wierzyć w to co opowiadasz. Pomyliłeś się. Dlatego w pełni zgadzam się z wieloma userami obnażającymi twe intelektualne braki. Nie chce mi się już nawet z tymi Twoimi, co rusz nowymi publikacjami dyskutować. Każdy, kto widział jak zmieniałeś wielokrotnie nick wie, że masz w główce, delikatnie mówiąc bałagan. Nie ogarniasz już niczego co wypisywałeś i na co wielu zwracało Ci uwagę. Od żadnej de..bilnej z tez nie odżegnałeś się, produkując kolejne. Dlatego nie mam już ochoty na odpowiadanie Tobie. Ale nie licz, że kolejnych Twych rewelacji nie skomentuję.
Dlatego ostatnio częściej patrzę na C/ZO niż C/Z, bo to lepiej pokazuje, jak firma zarabia na podstawowej działalności operacyjnej. C/Z nie se*xy? Pokazuje, ze potrzeba Ci tylko pół wieku aby inwestycja się zwróciła. Coś Ci tu nie pasuje? Gdzieś Ci się spieszy ? - :)
pomimo prawie miliardowego backlog-u tylko na ten rok, lub nie reaguje na setki milionów nowych kontraktów
A niby czym jest wycena przy takim wskaźniku ? Oczekiwania są małe ??? Są jeszcze kwintyliony i Twoje coroczne prognozy, które antycypowały wzrost kursu o kilkaset procent przy zyskach niższych nawet do 80% (2014 vs 2016) Kukuryku ...
@leks, w zasadzie ja od dawna jestem tu uważany za analfabetę ekonomicznego,
Analfabetą to jestem ja, a Ty piszesz tu encyklopedie gargantuicznych andronów.
A dlaczego od dawna kurs jest trzymany w parterze.
Na czym polega permanentne trzymanie kursu i jak je rozpoznac bo ja nie wiem i chciałbym się dowiedzieć ? Do tego służy forum !
Wywód logiczny dla szerokiej publiczności, a nie do Ciebie bo logika, to słowo którym gardzisz ::
>>> Gdy ktoś wie jak i kiedy odbywa się trzymanie, nie może nie wiedzieć kiedy ma miejsce sytuacja odwrotna. Gdy wiadomo te dwie rzeczy, to zostanie bardzo bogatym człowiekiem jest kwestia co najwyżej miesięcy. Jak nie na jednej spółce, to na drugiej.
Tylko, że milionerzy mają ciekawsze rzeczy do roboty, niż pisanie farmazonów na forach, wiec na logikę - coś tu nie gra.
ps. podeślij chociaż screena z arkusza z pełnymi notowaniami w czasie rzeczywistym i "ich" zagrywkami + komentarz ... ja nie mam nawet tego ...
Dlaczego spadki? Nie pytaj głupio tylko czytaj ze zrozumieniem wyniki. Własnie je opublikowali. Spodziewałeś się czegoś innego? Trzeba było słuchać innych i nie powielać pod różnymi nickami bredni na temat sytuacji finansowej w Newagu. Może w twej sytuacji wiele by to nie zmieniło ale przynajmniej miałbyś mniej powodów do zadawania głupich pytań.
Pawłow, ty z AS em jesteś naprawdę "znafcą" wszelkich zależności i z lubością przyłączasz się do chóru wyznawców AT, jako sprawcy zdarzeń.
AT "sprawca zdarzeń" ... :)) To jakby napisać, że termometr za oknem jest "sprawcą" pokazywanej temperatury :)
AT czyje ? Twoje ? Bo ja widziałem nie raz jak 2 doświadczonych analityków AT może mieć 3 różne opinie. Już wiesz czemu wciąż nie wyszłeś na zero ???
Nie wiesz. Bo rozmawiasz ze sobą i pomyliłeś miejsce. Sam Jessie Livermore zza grobu by Ci tego nie wytłumaczył, tak bardzo jesteś błogosławiony. Z Rozmawiającymi z Duchami miło się pisze, choć trzeba sporo kalorii. Każde słowo wymaga polemiki w meta-języku, a kazda mysl, to wciskanie w usta komuś czegoś, czego ten ktoś nigdy nie napisał.
Skąd wiesz, że "skorzystał" ? Dzwonił do Ciebie? Może ten orzeł z zarządu posłuchał Cie 3 lata temu, jest nadal wielce w plecy i teraz biedaczysko tylko uśrednia :))))) ?
AT "sprawca zdarzeń" ... :)) To jakby napisać, że termometr za oknem jest "sprawcą" pokazywanej temperatury :)
To ty nie wiesz, że temperaturę robi termometr, Ziemia jest płaska, słońce kręci się wokół niej a Kopernik była kobietą? :))))
Skąd wiesz, że "skorzystał" ? Dzwonił do Ciebie?
Nie pytaj skąd wie, że skorzystał i czy dzwonił do niego, bo ci odpowie stanowczo, że dzwoni codziennie i na bieżąco go informuje. I co wtedy zrobisz? :))) Poprosisz go o numer telefonu do informatora? Takie informacje są baaardzo drogie. Wyłączność na ich publikację ma jeden user posługujący się kilkoma nickami.
Widzę "AS", że w obliczu bardzo niewygodnych dla pewnego grona faktów, informacji o ewidentnie ustawionych pakietowych transakcjach pod 11 Fundusz, sam poczułeś się zbyt słaby, więc musiałeś poprosić o wsparcie "Pawłowa". Razem identycznie cytujecie, a potem komentujecie. To Twój styl AS, a może Twego promotora? Czyli co "AS" pies "Pawłowa"?
A fakty są takie, że nie odwrócicie od nich uwagi żadnym kąśliwym wpisem. Przed podaniem wyników obroty na kilka tygodni zamarły na sporo wyższym poziomie, i wtedy jakoś 11 Fundusz nie chciał "uśredniać". Nie było też sygnałów w AT aby uzasadniać spadki. Przesunięcie terminu publikacji wyników wywołało naturalna obawę, że jest coś na rzeczy i na rynku gdzie obroty miewały wartość dosłownie jednej akcji dziennie wywołanie negatywnych sygnałów było dziecinnie proste. Pojawiły się wyniki za I kw. oczywiście ze "zdarzeniem jednorazowym" sporym wzrostem kosztów ogólnego zarządu, a nadal czekaliśmy na podpisanie umów, jak tej z PKP IC, z Włochami, które nie chciały jakoś zadowolić akcjonariuszy i wzmocnić odradzający się pozytywny trend. No i po takich wynikach za I kw, kiedy Prezes Koneczek piał dookoła, jaki to rok 2018 będzie wspaniały, było wystarczającym powodem, aby wiele osób powiedziało pas. Są na ten temat wpisy nawet na tym forum. np. https://www.bankier.pl/forum/temat_re-wyniki-dramat,28214791.html
To już było wystarczająco dużo dla obniżenia ceny kilkoma tysiącami akcji, dla wcześniej umówionych transakcji pakietowych. Umowa z PKP IC będzie podpisana jutro, i kto wie, może od razu na 30 lokomotyw??? A w tzw "międzyczasie" 11 Fundusz zdołał podobno "uśrednić" kupując niemal 300.000 akcji, na rynku gdzie dzienne obroty przez całe tygodnie ledwo przekraczały 500 akcji. Przypadek....? Tak nagle pojawiło się 300.000 akcji? To jak w scenie z "Misia" i przypadkowym przechodzeniem obok mieszkania "z tragarzami..."
I Twoim zdaniem obłudniku AS, jakiś Fudusz sobie "uśrednia", bo ja 3 lata temu coś napisałem, a nie dlatego, że jakaś menda dokonała nierzetelnej wyceny w IPO, albo teraz wiedziała, kiedy ma kupować = miała wcześniej poufne informacje i je wykorzystała, by uśredniać gdy wcześniej wywindowano kurs pod ubieranie rynku? Poza tym jak 11 Fundusz może coś uśredniać, skoro nie widzę go dotychczas w gronie akcjonariuszy? https://www.biznesradar.pl/akcjonariat/NEWAG
Czy to oznacza, że ukrył się za plecami innego funduszu / podmiotu, na rzecz którego dokonuje skupu akcji? Czy jest to fundusz zagraniczny, a może podmiot grupy trzymającej pakiet kontrolny firmy? Czy to dlatego PFR woli inwestować w PESĘ a nie Newag, który ma jakiś problem z określeniem kierunku swego rozwoju właścicielskiego? Całkiem niedawno wytransferowano akcje za grubo ponad 23 zł? Przypomnę bo AS lubi odwracać uwagę od ważnych informacji, zastępując dyskusją o bzdurach. TAK, poczytajcie, odświeżcie sobie pamięć i wyceny, które coś sugerowały rynkowi. Wbrew skandalicznym insynuacjom i obśmiewaniu to nie ja robiłem. Takie wyceny w faktycznych transakcjach robił Zarząd i Przewodniczący Rady Nadzorczej wsparci analitykami.
http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_Z.Jakubas_nabycie-JI.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_Z.Jakubas_zbycie-przez-TCI.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_Z.Konieczek_nabycie-Sestesso.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_K-Szwarc_zbycie_TCI.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_B-Borek_nabycie-Immovent.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_ustawa-o-obrocie_A.Pyszczek_nabycie-JI.pdf http://www.newag.pl/wp-content/uploads/2013/11/zawiadomienie_NEWAG_ustawa-o-obrocie_B-Borek_zbycie_TCI.pdf A wszystko na oficjalnej stronie NEWAG-u http://www.newag.pl/dla-inwestorow/raporty/raporty-biezace/
Ktoś chce teraz uśredniać, jak sugeruje AS? OK., tylko ja też wolałbym uśredniać wiedząc, że cena spadnie, bo tak się umówiono! Ale to nie koniec, zakup może być dokonywany również na rzecz podmiotu zagranicznego: Zadania m in. 11 TFI "Pośrednictwo w zbywaniu, i odkupywaniu jednostek uczestnictwa funduszy inwestycyjnych utworzonych przez inne towarzystwa funduszy inwestycyjnych lub tytułów uczestnictwa funduszy zagranicznych". "Pełnienie funkcji przedstawiciela funduszy zagranicznych"
Reasumując, wraz z Pawłowem odwracacie uwagę od nieczystych zagrań, ustawiania kursu giełdowego, i uaktywniacie się zawsze wtedy, zwłaszcza Ty AS, kiedy mają nastąpić transakcje pakietowe (łatwo sprawdzić timing transakcji pakietowych i Twoich wpisów). Skoro tak ochoczo bronicie każdej takiej nieczystej zagrywy, tłumaczycie, odwracacie uwagę od faktów, to macie w tym wyraźny interes. Mnie to śmierdzi zorganizowaną grupą, która ma nawet swoje jednostki PR-owe na forach... Już raz udowodniłem w sądzie istnienie takiego systemu przeciwko innej spółce z polskiej giełdy. I to w sytuacji, gdy papugi tamtej firmy usiłowały mnie pozwać za rzekome zniesławienie na Walnym. WOW. Faktycznie, Walne blisko.
Okazało się, że na forum pisali ludzie z kancelarii prawnych, wynajętej przez Zarząd agencji PR a nawet jeden z członków Zarządu firmy… :))))) Po zmianie Prezesa KNF, jest nieco inna wrażliwość na takie zachowania, a sprawa tym razem jest ewidentna.
wezcie wrzuccie na luz z tymi \ wycieczkami bo się czytac nie da. As widze ze jak nie zionie sarkazmem i uszczypliwością to ma zmarnowany dzien. A ty panie PPP jak masz cos do udowodnienia to przedstaw POWAZNE ustalenia bo piszesz to samo od lat, a gdzie choc jedno potwierdzenie?to ty wytaczasz dziala i na tobie spoczywa ciezar udowodnienia. Ile było tych ustawek na kursie do tej pory ? pewnie ze 200? Sory, ale i dzialanie w grupie to tobie można przypiac jak nikomu po tych wszystkich nawoływniach do pracowników naganianiach na wzrosty, przewidywaniach. Ty nawet daty I TERMINY jak się zachowa kurs podawałes Nie wspominając o pisaniu na róznych kontach ..? zbierasz to co sam siejesz i tylko balaganicie forum wskutek osobistych animozji.
@emt To co napisałeś wcale nie znaczy żeby wielonickowcowi nie dawał ktoś odporu. Jeśli ktoś od lat pisze zwykłe insynuacje, namawia innych do podjęcia prawnych kroków, szczuje prokuratorem, nawołuje do prześwietlenia kont etc. to nie można pozostawić tego bez odpowiedzi. Wielu mówiło sprawdzam, ale PPP nie raczył pokazać dowodów. Mnożył za to dalej kolejne spiskowe teorie dziejów. Dlaczego zatem masz pretensje do @As? Szybko i w zasadzie trafnie wykazuje, że @PPP vel... to chorobliwa i żałosna jednostka.