Mam ponad 90% zapakowane w CLN i jest mi z tym dobrze:) Postanowiłem jednak lekko kupować OAT i SLV ale też czytam o MAB.
I stąd pytanie: Czy macie kupione akcje innych spółek z biotechu? Albo co byście i dlaczego kupowali? Czy może OAT bo będzie UP? za ileś lat? Czy może sprawdzone SLV i MAB bo już wiadomo, że są to fajne inwestycyjnie spółki....
Tobik, ale Ty tak na serio teraz z tym pytaniem? Skąd u licha ktoś ma wiedzieć, czy spółka urośnie, o ile, i kiedy to nastąpi? To są spółki o ogromnym ryzyku, ale i niezwykle sporym potencjale, ale efekty pozna się za kilka czy kilkanaście lat, a teraz to zwyczajne wróżenie i obstawienie. Chcesz to kupuj, nie to nie, nikt normalny nie poda Ci odpowiedzi. Pomijam swissa, bo ten zna przyszłość, ale piszę o normalnych ludziach. :)
PS Osobiście mam Mabion i Celon. Selvita mnie jakoś nie przekonała, a OAT nie jest mi znane.
panda To prawda, że pytałem trochę bez sensu, ale zadając takie pytanie przynajmniej poznam czyjeś opinie.
Ryszard! Jeszcze raz dzięki! I cały czas Ci kibicuję i PLW! Twój nos inwestorski Cię nie mylił. U mnie w pracy zaraziłem młodego chłopaka tematem GPW, kupił trochę CLN a 2 tygodnie PLW - i zarobił 18% :) i chce dokupić:)
hej. Tobik jeśli pytasz mnie :) to zredukowałbym na Twoim miejscu już dziś naszą Celinę do 50% dokładnie na okres 1 miesiąca i przełożyłbym środki na playway pod HF i Agony, które będą teraz debiutowały. A początkiem czerwca po realizacji zysków z częścią kapitału wrócić na spółki, które obserwujesz i które uważasz za godne uwagi. część kapitału zostawiłbym na playway już na stałe bo w moim rozumieniu nie należy wkładać wszystkich jajek do jednego koszyka a mabion cln itd. to spółki pokrewne.
Jaką masz strategię odnośnie Play Way ? W czerwcu po debiutach sprzedajesz wszystko czy tylko jakiś procent , czy może zostawiasz wszystko na long term ?
Pytam bo też ma tą spółkę , a oprócz niej z growych mam CDR i Bita. Chyba wróciła moda na tą branżę choć tak nie do końca. Wydaje mi się że rosną tylko te które potrafią zarabiać.
Z "medycyny " mam CLN , Mab, niewielką ilość BML , PBKM a wczoraj łyknąłem deko MDG. Zastanawiam się nad Infoscan , ale znięchęca mnie to że 2 mln akcji obejmowane było po 1 zeta w ofertach prywatnych, między innymi Sniper FIZ kupował.
jestem na Playway i na celon od początku ale większość akcji cln sprzedałem przy około 34zł i przy 60zł dokupiłem playway. przy 103zł po premierze FM sprzedałem parę akcji PLW i kupiłem 11 bit pod FP. dziś z rana sprzedałem do końca wszystkie akcje 11bit i wróciłem na playway. teraz mam 90% środków w playway czekając na HF i Agony. Po (mam nadzieję) udanych premierach jakąś niewielką część zarobionej kasy przeniosę na celon, być może na 11bit w ramach większej dywersyfikacji jeśli cena nadal będzie oscylować w okolicach 390zł. Na pewno na dzień dzisiejszy PLW biorąc pod uwagę że jestem na niej od początku i patrząc na jej plany na przyszłość jest dla mnie na LT... te trzy spółki mam stosunkowo dobrze poznane i wydają mi się godne mojej uwagi na najbliższe miesiące a być może i lata. obserwuje też KGHM, PZU, PKO, BFT, LVC, WLT, MABion oczywiście, Synektik, F51, CDR i Selvite, które w przeszłości miałem w portfelu z dobrym skutkiem. Zasadą główną dla mnie jest to by dywersyfikować portfel, by być elastycznym tzn. to że mówię że jestem na PLW na wiele lat to nie znaczy że tak będzie. wszystko zależy od wielu czynników m.in. od sytuacji w firmie, na świecie itp. ale na dzień bieżący spółki growe takie jak CDR, 11 bit i playway wydają mi się bardzo atrakcyjne.
Dzięki za odpowiedz. Też mam taką zasadę że dywersyfikuję portfel na różne branże. Ze spółek które wymieniłeś obecnie mam BFT , ale niewiele. Na CLN tez jestem od IPO , ale od roku jest bardzo męczący . Myślę że chodzi głównie o opóznienia we wprowadzaniu Slmexu do Europy , a nie o nowe leki. Na początku ubr Wieczorek zapowiedział że w II kw 2017 r Salmex wejdzie minimum do jednego z dużych rynków europejskich a w sumie do tej pory nie wszedł na żaden (pierwszy kontrakt na Skandynawie poszedł dopiero w kwietniu). Może CLN ruszy jak zacznie widać w RZiS przychody z Salmexu w Europie i zyski skokowo wzrosną. Pod koniec roku powinna się zacząć gra pod nowe leki.
Ja mam Celon, Selvitę i Mabion. Celon i Selvita są moim zdaniem niedoszacowane, mają bardzo kompetentne zarządy i pokazały, że potrafią realizować swoją strategię. Co do Mabionu mam pewne obawy co do obecnego poziomu wyceny, ale: 1) insiderzy kupują i to za parę baniek w ciągu ostatniego roku 2) Fundy kupują (Generali, NN, EBOiR, PFR Life Sciences), drobnicy to tam zostało już niewiele w akcjonariacie 3) mamy na horyzoncie kilka potężnych triggerów mogących spowodować wzrostu kursu o kilkanaście-kilkadziesiąt procent - podpisanie umowy na USA i złożenie wniosku rejestracyjnego na MabionCD20 połączone z milionowymi milestone'ami od Mylana. Nieco później potencjalne rozpoczęcie badań klinicznych dla MabionMS. W Mabionie niestety bardzo średnio oceniam prezesa Chabowskiego w tym jego wiarygodność, ale to temat na osobny wątek. OAT dla mnie jest fajną spółką, z bardzo ciekawym akcjonariatem i zarządem, ale przy obecnej wycenie za drogą - zrobiłem sobie nawet zgrubną wycenę OATD-01 i OATD-02 i wyszło mi 15 zł na akcję. Trochę mało. Mam wrażenie, że biotech na GPW jest niedoszacowany, bo do niedawna dużo tych spółek nie było i fundom nie opłacało się zatrudniać specjalistów do ich analizy, a analiza biotechu od analizy banku czy sieci detalicznej różni się bardzo drastycznie. W związku z kolejnymi debiutami i rozwojem tego sektora trochę to się zaczyna zmieniać, co z kolei może spowodować przypływ kapitału do tej branży i wzrost wycen. Natomiast jeśli chodzi o kurs Celonu, to dla mnie ewidentnie wynika z problemów z rejestracją Salmexu w USA. Trochę inaczej to miało wyglądać wg prezentacji z IPO.
Oglądałem ostatni wywiad Wieczorka i nie przypominam sobie żeby on cokolwiek tam mówił o rejestracji Salmexu w USA. Mówił o rejestracji w Skandynawii , Niemczech , Wielkiej Brytanii ..
Widzę ze masz wiedzę więc może coś napisz jaki jest stan na dziś jeżeli chodzi o rejestrację Salmexu w USA. Jakie są Twoje przemyślenia w tym temacie.
Mnie się coś wydaje, że jak były jakieś wypowiedzi to kiedyś Wieczorek mówił o USA w kontekście zysków z produktu. Że w PL jest jak jest, w EU jest lepsza kasa, a w USA leki są parokrotnie droższe. Ale żeby konkretnie o rejestracji......
I jeszcze nówka sztuka z konferencji wynikowej Lupina z lutego http://www.lupin.com/pdf/18/02/TranscriptQ3FY18.pdf
On Advair, we have had challenges with the product and continue to work on the formulation to be able to get the PK with the FDA has made fairly clear to the last few applicants that they would like to see a PK match with the brand.
Nie wygląda to dobrze, tym bardziej że wcześniej prezes Lupina zapowiadał rozpoczęcie badań fazy III w marcu/kwietniu.