• fakty Autor: ~nowy [89.64.52.*]
    w piątek prawdopodobnie S&P podniesie rating dla Polski
    to nie przypadek
    - w drugiej połowie roku wchodzi do Polski największy bank inwestycyjny na świecie (będzie się działo)
    - Polska staje się największym sojusznikiem Stanów w Europie (gospodarczym i politycznym)
    - Polska wiedzie zdecydowany prym w Europie Środkowej
    - lewactwo w UE wymięka więc środki (potężne nie są zagrożone) a i pojawia się głos "Polsko ratuj"
    - firmy polskie stają się łakomym kąskiem dla inwestorów (bo wbrew pozorom ich wycena jest jeszcze b. niska a perspektywy ogromne)
    - program gospodarczy "dobrej zmiany" zakłada kolosalne nakłady na inwestycje
    - na horyzoncie pojawia się program emerytalny z którego kolosalne środki będą lądowały na giełdzie
    a to wszystko sprawi, że nastąpi trwały wzrost wszystkich wskaźników giełdowych więc kto żyw powinien poważnie rozważyć
    co zrobić z kasą trzymaną w skarpecie
  • Re: fakty Autor: ~makler [83.2.189.*]
    wszystko się zgadza
    a ta spółka jest dla cierpliwych
    bo przy tej płynności (jej braku) można sobie wyobrazić, że w parę sesji cena mogłaby być powyżej 4 zeta
    tylko ile akcji można by wtedy taniutko nabyć ???
    jeśli nie pojawią się sprzedający to niestety kurs osiągnie wyższy pułap (niestety dla kupujących)
  • Re: fakty Autor: ~Hosser [31.0.45.*]
    Sprzedających już dawno nie ma tu jest gra na wybranie wszystkiego z rynku i od tych, którzy niby są silnie a w ostateczności przy znacznym zaniżeniu kursu oddadzą swoje akcje. Kto nie weźmie z rynku tego co stoi aktualnie po prawej stronie ten tanio akcji raczej już nie kupi. Zaczynamy odliczanie do jazdy pionowej na nowe wieloletnie szczyty.
  • Re: fakty Autor: ~Ferdek [83.26.243.*]
    Po pierwsze w piątek S&P nie podniesie ratingu Polski
    Po drugie: w drugiej połowie roku wchodzi do Polski największy bank inwestycyjny na świecie (będzie się działo)
    tak będzie się działo, banki inwestycyjne interesuje jedno aby nic nie produkować a drenować gospodarkę z pieniędzy. I nadeszły takie czasy, że rząd PiSu pierwszy raz w historii Polski pompuje mu grube miliony aby ten bank wszedł do polski i na dodatek Warszawskiej strefy ekonomicznej, ścisłe centrum wawy. Wejdą PPK i wagonami będzie stąd wywoził nasze emerytalne pieniądze i będzie spekulował na złotówce, aby ulżyć frankowiczą, te same banki które załatwiły kredyciarzy frankowych teraz nagle będą im pomagać.
    Po trzecie:
    Polska staje się największym sojusznikiem Stanów w Europie (gospodarczym i politycznym)
    Polska nie staje się a jest największym sojusznikiem USA na świecie bym rzekł.
    Gospodarczym bo: mamy zakaz tam wysyłania jabłek, mięsa i czy my cokolwiek tam wysyłamy (może bombki choinkowe)? Oni są największym naszym przyjacielem, dlatego musimy mieć wizy, których nie potrzebują Czesi, Słowacy, Litwini i inni.
    Nawet sprzedają nam gaz, 1 % zapotrzebowania kraju a cenę nie godzien poznać ciemny lud.
    Ale kupimy za to dużo broni, przecież to nas jako pierwszych wyślą na zbójecka Rosję. Mamy 4 patrioty za 18 mld zł do tego roczne serwisy w setkach mln $. Ale tymi 4 wyrzutniami to my możemy......wygrać wojnę z sowietami.
    Wpuściliśmy wszystkie amerykańskie corporacje do kraju, Amazon i inne z podatków zwolnieni dożywotnio, jak wejdzie na nasz rynek to wszystkie nasze warzywniaki w popłochu się zwiną no jak tu konkurować z firmą która nie płaci podatków a jeszcze zaczyna mieć monopol.......poczytaj Trampa jak nienawidzi amazona i go często atakuje że niszczy gospodarkę amerykańską. Do tego chce amazon zakładać konta bankowe, gdzie już bankowcy mają miękko, zobaczysz tą twoją repolonizację banków.
    Wszystkie biura rachunkowe wkrótce zwiną się z rynku bo wszystkie banki odbierają im klientów i same zaczynają prowadzić tą działalność. Obecnie mamy koniunkturę światową a w Polsce rdr upadło o 12 % więcej małych i średnich firm, które płacą podatki i przyczyniają się O hipermarketach nie wspomnę, wykańczają wszystkie sklepiki.
     w I półroczu 2017 roku niewypłacalność ogłosiło 418 przedsiębiorstw przy 362 w analogicznym okresie 2016 roku. Niewypłacalność wzrosła przede wszystkim w sektorze produkcji (o 24 proc.), hurcie (o 21 proc.) i transporcie (o 18 proc.). O 3 proc. wzrosła też niewypłacalność firm z branży budownictwa. Mimo że do końca maja 2017 roku wartość rynku budowlanego wzrosła o 4,5 proc. rdr., to w 2016 roku w tym samym czasie spadła o 12,5 proc.
    I przede wszystkim giełdowcy wiedzą jak wygląda nasza gospodarka, giełda najgorsza na świecie a jaka giełda taka gospodarka, nawet propaganda kurskiego tego nie zmieni. Małe spółki, kup akcje małych spółek, będziesz jęczał na forum latam iże takie padło kupiłeś.
    Dopiero się to zmieni jak Morawiecki będzie pchał extra kasę z naszych składek emerytalnych w akcje tych padeł. A jak oni zarządzają, widać to po naszych inwestycjach w ofe, po dziesięciu latach mamy tam niej kapitał niż tam wpłaciliśmy a gdzie inflacja, kapitał ?
    Po szóste czy siódme tym nie rozbroiłeś, gdzie to usłyszałeś, aha u Kurskiego w wiadomościach, poddaję się już nic mi się nie chce pisać.
    - program gospodarczy "dobrej zmiany" zakłada kolosalne nakłady na inwestycje
    Czy ktoś słyszał o tych inwestycjach? Aha fabryka aut elektrycznych. Volkswagen do 2022 postawi 16 nowych fabryk aut elektrycznych a Morawiecki ech miał być kosmos, elektryki bedzie JP Morgan w specjalnej strefie ekonomicznej.

• Ferdek ja wiem że to jest twoja polska j.n. Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    Podano, że pierwsza elektrownia atomowa zacznie dostarczać prąd do sieci już w 2019 i nowy harmonogram oznacza opóźnienie programu budowy aż o 12 lat.
    Jednocześnie przypomina, że spółka Polska Grupa Energetyczna (PGE) i powołana przez nią do tej budowy spółka-córka PGEEJ 1 wydała na przygotowania od 2009 roku do końca 2014 roku kwotę ponad 182 mln zł.
    Przypomnijmy tylko, że w czerwcu 2012 roku ówczesny poseł Aleksander Grad (przez poprzednie 4 lata minister skarbu w rządzie Donalda Tuska), zrezygnował z mandatu poselskiego, a już na początku lipca rada nadzorcza PGE powołała go na prezesa spółek PGEEJ i PGEEJ 1.
    Obydwie spółki miały przygotować i realizować budowę pierwszej elektrowni atomowej w Polsce, a prezes Grad, otrzymał wynagrodzenie w wysokości 55 tys. zł miesięcznie. Podobne wynagrodzenia otrzymało jeszcze dwoje wiceprezesów obydwu spółek.
    Ale to nie wszystko, prezesi mają prawo także do rocznych nagród (często będących wielokrotnością tych miesięcznych wynagrodzeń) a także inne przywileje, które sumarycznie określa się często mianem tzw. złotych spadochronów.
    Oczywiście obydwie spółki zatrudniają już licznych pracowników z wysokimi wynagrodzeniami, a przygotowanie budowy elektrowni i wszelkie analizy z tym związane miały kosztować przynajmniej 1,5 mld zł.
    Przypomnijmy także, że maju 2013 roku szef CBA Paweł Wojtunik zawiadomił w Prokuraturę Apelacyjną w Warszawie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez zarząd spółki celowej PGE Energia Jądrowa 1 powołanej w 2010 roku do budowy dwóch elektrowni atomowych w Polsce.
    Chodzi o podejrzenie popełnienia przestępstwa przez były już wtedy zarząd spółki PGEEJ1, polegającego na przekazaniu kwoty 11 mln zł do klubu sportowego siatkarek Trefl Sopot w ramach zakupu usługi, która w dokumentach spółki została opisana w sposób następujący „budowanie i propagowanie pozytywnych emocji związanych ze strategicznymi inwestycjami na obszarze Pomorza w szczególności związanymi z energetyką jądrową”.
    Decyzje o przekazaniu tak ogromnych środków do klubu sportowego podejmowali ludzie mocno związani z Platformą, ówczesny prezes PGE (i jednocześnie spółek PGEEJ i PGEEJ 1) w latach 2008-2011 Tomasz Zadroga i wiceprezes w latach 2010-2012 Witold Dróżdż (wcześniej wiceminister w resorcie spraw wewnętrznych i administracji).
    Prokuratura Apelacyjna przekazała kilkunastostronicowy wniosek CBA do Prokuratury Okręgowej w Płocku i do tej pory trwa prawdopodobnie postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
    Z kolei w listopadzie 2014 roku w tygodniku „Do Rzeczy” ukazał się artykuł redaktora Mariusza Staniszewskiego pod znamiennym tytułem „Ile kosztuje stanowisko Tuska”, w którym autor wskazuje na przynajmniej 4 obszary kosztów, które ponosimy lub poniesiemy w przyszłości w związku z jego wyborem na przewodniczącego Rady Europejskiej.
    Jednym z nich jest jego zdaniem wyraźne spowolnienie w sprawie budowy w Polsce pierwszej elektrowni atomowej.
    Jaki pisał wówczas autor w sprawie budowy elektrowni atomowych w Polsce rząd Tuska był niezwykle optymistyczny już od początku swojego urzędowania, w 2009 roku przyjęto strategię energetyczną do roku 2030, w której wykazano konieczność budowy pierwszej elektrowni atomowej w Polsce do roku 2020.
    W tym celu powołano w ramach największego polskiego koncernu energetycznego PGE specjalną spółkę PGEEJ1, której prezesem w roku 2011 został były minister skarbu Aleksander Grad.
    Spółka wydawała pieniądze na różnego rodzaju opracowania związane z tą inwestycją, ale od stycznia 2012 roku kiedy do Komisji Europejskiej wpłynął protest kilku niemieckich landów podpisany przez 50 tysięcy ich mieszkańców, prace nad jej budową przypominają do złudzenia „puszczanie pary w gwizdek”.
    Ten nowy harmonogram budowy przesuwający oddanie pierwszej elektrowni atomowej do użytku aż 2031, tę tezę dobitnie potwierdza.
    Koledzy Platformy nieźle się więc bawią za publiczne pieniądze przy przygotowaniach do realizacji tej inwestycji, której nigdy nie zamierzają zrealizować.
  • Re: Ferdek ja wiem że to jest twoja polska j.n. Autor: ~Ferdek [83.26.243.*]
    Rozczaruję Cię Znany, nigdy w życiu nie głosowałem na żadną partię i nie zamierzam bo to nie ma sensu.
    Polska nigdy własnych interesów nie dbała, realizuje jak nie Rosyjskie to amerykańskie czy Watykańskie interesy.
    Są to rządy marionetkowe. Władzę sobie wyrywają co parę lat żydzi z Watykańczykami.
    Jeżeli ty chcesz mi powiedzieć, że popieram PO, gdzie wszystko wyprzedali za bezcen, to się mocno mylisz, to są agenci obcych mocarstw. KGHM chciał Janusz Lewandowski sprzedać za 100 ml $, gdzie on rocznie przynosi zysku miliardy, PZU sprzedali i odkupili bogu dzieki, które przynosi teraz 4 mld rocznie zysku, TPSA , nie ma jej, maja Francuzi itd. Jeżeli ty wciskasz mi że popieram PO gdzie Schetyna, Balcerowicz jasno się wyrazili i tak oddamy Żydom 65 mld $ a potem jeszcze 3 x tyle i lasy.
    Nie chce mi się tyle pisać bo nie ma sensu ale PiS też bardzo niszczy gospodarkę, efekty tamtych dwóch lat rządów poznaliśmy, to opcje walutowe wydrenowały z kraju ze 20 mld zł, zapakowali polskich obywateli w kredyty frankowe, pamiętam doskonale jak KNF chciało zakazać tych kredytów a Kaczyński się sprzeciwił, już był wówczas premierem a Marcinkiewicza posłał do amerykańskiego banku Goldmana, który wydrenował nas na tych nieszczęsnych opcjach.
    Już nie wspomnę jak obniżył na koniec swojej kadencji mocno podatki i nadszedł kryzys, pierwsze lata to 100 mld dziury budżetowe i stąd te mocne zadłużenie potem u Tuska. A wiesz dlaczego jak tym razem doszedł do władzy to zaczął podatki podnosić? Otwarcie przed kamerom powiedział, że tamte decyzje Zyty Gilowskiej o obniżeniu podatków były błędem, dlatego teraz wprowadził podatek bankowy, od ubezpieczeń, od budynków, paliw, walczy żeby od hipermarketów itd.

• Re: Ferdek ja wiem że to jest twoja polska j.n. Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    rozumiem = Ty jesteś tą trzecią drogą
  • Re: Ferdek ja wiem że to jest twoja polska j.n. Autor: ~makler [83.2.189.*]
    Ferdek dużo goryczy i jadu wylewasz
    w dużej mierze zgadzam się z Tobą (agentura, żydzi itd.)
    tylko ja wierzę, że właśnie następuje odrodzenie Polskiej Elity i dlatego taki jęk wszędzie
    i cała moja rodzina i wszyscy moi przyjaciele będziemy w najbliższych wyborach głosowali na PiS bo to jedyna szansa aby powybijać zdrajców (wiem, że PiS to nie idealna partia ale wyboru nie ma)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.11.59.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.123.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.64.51.*]
[x]
PMPG 4,58% 1,83 2025-11-19 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać