Windeln pomimo dofinansowania w dół Kebab w odwrocie + słaba turecka lira ABCData w dół ATM kursowa porażka Dodajmy paskudny charakterek wątłego i mamy obraz MCI
Jak jest źle, wlasnie pokazuje poziom kursu,a optymiści sa nimi tylko tu wątku,w rzeczywistości juz dawno akcji nie maja.No chyba ,ze małolaty lub IQ niżej przeciętnej.
Sam worek nic nie jest wart,wartość ma to co jest w środku i to dużo większą niż z krępującym opakowaniem.Prezes za grosze przejmie zawartość a pusty worek zostawi pozostałym tzw.akcjonariuszom.
Tak może być wyłącznie wtedy gdy wszyscy akcjonariusze okażą się niemotami. Na forum parkietu zamieścili dzisiaj fajny link objaśniający co można robić w takiej sytuacji.
Po co się pchać w spółkę której prezes oficjalnie deklaruje że zależy mu na jak najniższym kursie ?! Przecież są inne, fajne spółki w których dba się o akcjonariat i które regularnie przynoszą zysk.
Dnia 2018-04-07 o godz. 08:59 ~gry napisał(a): > Windeln pomimo dofinansowania w dół > Kebab w odwrocie + słaba turecka lira > ABCData w dół > ATM kursowa porażka > Dodajmy paskudny charakterek wątłego i mamy obraz MCI
To prawda szczególnie w kwestii charakteru Tomusia. Mało prawdopodobne że wszystkie spółki będą rozwijać się w równym tempie i równie dobrze... Dyskonto rekordowe jak podczas krachu... ABC Data jest słabo, bardzo słabo ale czy tak będzie ciągle? Windeln to obecnie na tyle mała część portfela że jakieś spadki nic mu nie zrobią, natomiast jeśli opercyjnie wyjdzie na + może sporo dodać ATM gdyby chcieli to wycisnąć mieli taką możliwość (mają ponad 90%) nie chcieli. Czemu czas pokaże.
Są natomiast Morele z Pigu które po połączeniu będą petardą ( z 4mld zł sprzedaży w 2022r i 50mln € Ebidta) , jest Dotcard który wraz z rozwojem e-commerce i płatności netowych tez pięknie będzie się rozwijać.Jest Lifebrain już praktycznie sprzedany ( oczekiwanie na zgody Urzedów Konsumenckich) po cenie wyższej niż w księgach. Jest Answear lokalna petrada na rynku e-fashion, jest Gett który przy kłopotach Ubera może być prawdziwym championem, jest Azimo nie przecenione od momentu zakupu w 2016r są jeszcze inne spółki, długo by wymieniać... Każdy widzi to co chce, jedni kupują, inni sprzedają. Czas pokaże na razie wygrywają Ci co trzymają się z daleka ale czy tak będzie cały czas???
Honor i przyzwoitosc w biznesie ,na gieldzie,polskiej gieldzie.Kolega chyba byl zbyt dlugo poddawany "korporacyjnej " indoktrynacji.A o uczciwosci wobec powladnych,sciezkach awansu, obietnicach tez duzo czytales ? A moze to perfidny cynizm ,moze tez (raczej) naiwny idealism(?)
Wydział Nauk Społecznych Stosowanych UW.Prof Staniszkis,Rzepliński,Podgórecki,dr Kurczewski,dobrych miałem nauczycieli,sam się sobie dziwię,co ja tu robię.Ale mam dystans mimo niezłej sumki,którą tu zainwestowałem.Ponoć humanista na giełdzie nie ma szans.
Dnia 2018-04-11 o godz. 21:22 ~Marta napisał(a): > Akacje juz nie w modzie ,wraca sentyment na oblig. Świat powoli gotuje sie na powtórkę z 2008 ?
Analiza godna prawdziwej mistrzyni!
To te powoli to ile jeszcze potrwa? Miesiąc? Rok czy może dwa lata? Od kiedy do krachu można się przygotować?
Stawiam dolary do orzechów, że nie będzie żadnego krachu. Bessa jak najbardziej i to może nawet z 30% przeceną, ale krachu w ciągu najbliższych 5 lat.
Poproszę o jeszcze więcej analiz typu: -Idzie krach! -Idzie armagedon -Nie będzie niczego itd, itd. Żadnych okresów czasowych, żadnych poziomów. Mistrzostwo!
T.Cz.idzie w kierunku Krauzego,chyba się mocno pogubił.Pieniądz go parzy w ręce.Tyle kasy wsadzić w Madziarów,po co,toż to drugie ABCData,a,ten ATM to już w ogóle jakiś absurd.Albo niszczenie MCI,tego się nigdy nie da naprawić.
Z tym Ryśkiem to Cie trochę poniosło, rozumiem rozgoryczenie... Tamten utopił akcjonariat by ratować własną dupę i drukował poniżej nominału, Czechowicz "korzysta" z wycen aby przeprowadzać kontrowersyjne bb z raczej z korzyścią dla spółki i długoterminowych( choć osobiście mi także to się nie podoba, żeby nie napisać ostrzej) ABC Data taka słaba? Koszt nabycia= 122mln zł Częściowe wyjścia dywidendy= 152mln zł Wycena na dzień ostatniego raportu PEM= 160mln zł Różnica=190mln zł
Przecież Data jest w EuroV a więc te 130% czyli ponad 10% rocznie nie jest czymś tragicznym (Data wyceniana prawie w dołku moim zdaniem) , choć pewnie ze mogło być lepiej. Gra się jednak jeszcze nie skończyła.
ATM ??? Faktycznie obecnie wygląda to słabo, ale zważ że nie skorzystali z prawa wyciskania, a więc mają/mieli jakieś powody ( być może konwenanty obligów wymuszające natychmiastową spłatę ich w razie zdjęcia z GPW). A więc zostawiając to to na bananie zgadzają się na niską płynność i ew spadki kursu. Widocznie mają jakiś inny plan ( np zdjęcie z GPW bez wyciskania, jest taka możliwość)
Netrisk Zrobią to samo co zrobił LifeBrain tyle żę w innej branży czyli skonsolidują rynek węgierski bo jest bardzo rozdrobniony a poza tym rozwój ubezpieczeń internetowych tez dołoży swoje ( ciekawe czy nie skorzysta na tym DotCard bo jakoś trzeba za te ubezpieczenia zapłacić). Swego czasy byłem przeciwny inwestycji w Netię a jednak wykręcili fajną stopę zwrotu w krótkim czasie.
Podsumowując o core biznes bym się nie martwił, Czechowicz ma nos, znajomości jest rozpoznawalny w Europie w świecie funduszy PE. Gorzej wygląda sprawa z wizerunkiem!!! Z Twojego i mojego punktu widzenia wyglądać to może jako niszczenie MCI i tak wygląda ale tylko dlatego że nie znamy jego planów... Ale jeśli zerknąć na to z innej strony to już może to być zaplanowane działanie. Bo jeśli w planie jest wezwanie na całość po 0,4-0,5NAV (stąd mogą być te zastawy, zgoda KNF na przejęcie MCI Capital TFI) Na parkiecie mój rozmówca sugeruje, że zgoda ta może być potrzebna właśnie do wezwania tylko nie przez Czechowicz bezpośrednio a przez EuroV właśnie.
Ciekawy czas się zbliża. Sporo wyjaśni najbliższy webcast jeśli do niego dojdzie ( mam taką nadzieję) Jęsli jednak nie jednak nie to może sugerować działania Tomka które nam oby i nie tylko się nie spodobają i to bardzo.
Pewnie ostatnie działania prezesa da się jakoś tam uzasadnić,ale rynek przyjmuje je z delikatnie mówiąc dużą dozą nieufności.Obawiam się że pieniądze tu zainwestowane nie przyniosą spodziewanej stopy zwrotu.Podobnie myśli zdecydowana większość akcjonariuszy.
Może tak być jak piszesz... Jeśli nie będzie tak wyczekiwanej dywidendy która jest praktycznie czymś normalnym w funduszach typu Limited Partner( bo to są zwykłe worki aktywów) i która także uwiarygodni zyski ( no bo raczej z papierowych zysków dywidendy się nie wypłaca) to będzie słabo. Nawet jeśli ktoś kupował w jakimś dołku nawet tym ostatnim po 4-5zł to po tylu latach zwrot za ryzyko praktycznie żaden.
A jeśli dojdzie do wezwania to może być jeszcze gorzej... Ta nieufność rynku może być częścią strategii Czechowicza bo takiego dyskonta ja inaczej wytłumaczyć nie umiem. Jak obejmował ponownie stery było coś około 0,7NAV zaczął coś wspominać że brak dywidendy może być główną przyczyną dyskonta i ze chce na jego redukcji się skupić i co mamy bo trochę to zaniedbali koncentrując się wyłącznie na core biznesie? Ano 0,4NAV !!! Dobra robota Tomek !!!
Nie wierzę, ze tak łebski gość nie potrafi tego zmniejszyć, bo o likwidację po tych wszystkich zagrywkach będzie ciężko tak od razu. A więc skoro nie chce nasuwa się pytanie dlaczego?
Nie jest drogo, wręcz jest bardzo tanio jeśli ktoś wierzy w wyceny NAV. A on tzn Czechowicz wierzy( forum bankiera, stockwatch czy nawet rynek nie bardzo. Choć może i rynek tak ale boi się jego pomysłów) Zwróć uwagę, ze wg ich prognoz (MCI i zarządu Morele) ksamo Morele z Pigu w ciągu 4 lat ( nie wiem ja oni to liczą czy na koniec 2021 czy 2022r) mogą być warte około 10-12xEbidta ( konserwatywna wycena) czyli 510mln-600mln € (poniżej 10 Ebidta Czechowicz raczej nie sprzedaje) Niech będzie x10. Oczywiście są czynniki ryzyka (sam prezes Morele o tym mówił na webcascie PEMu) przy połączenia takich dużych podmiotów a przecież jest wiele innych rynkowych, politycznych.
Ale 500mln € to jest 2.1 mld zł z czego na TechV przypada obecnie 51% a na MCI około 55% kawałka TechV czyli 570mln zł. To tyle co dzisiejsza wycena całego MCI. A więc pokusa jest. Nie dość że portfel bardzo perspektywiczny, konserwatywnie wyceniony to w dodatku można go łyknąć za 0,4-0,5NAV. A gdzie reszta spółek? A gdzie ich rozwój? Warto sobie porównać choćby fundusz CPA z naszego parkietu (ich exit trackrecord, ich portfel i jego perspektywy i średni IRR) a widać że są dwie ligi za MCI a jednak ich dyskonto to 0,7NAV... Więc moim zdaniem to nie core biznes jest tu problemem...