Z tym Ryśkiem to Cie trochę poniosło, rozumiem rozgoryczenie... Tamten utopił akcjonariat by ratować własną dupę i drukował poniżej nominału, Czechowicz "korzysta" z wycen aby przeprowadzać kontrowersyjne bb z raczej z korzyścią dla spółki i długoterminowych( choć osobiście mi także to się nie podoba, żeby nie napisać ostrzej)
ABC Data taka słaba?
Koszt nabycia= 122mln zł
Częściowe wyjścia dywidendy= 152mln zł
Wycena na dzień ostatniego raportu PEM= 160mln zł
Różnica=190mln zł
Przecież Data jest w EuroV a więc te 130% czyli ponad 10% rocznie nie jest czymś tragicznym (Data wyceniana prawie w dołku moim zdaniem) , choć pewnie ze mogło być lepiej. Gra się jednak jeszcze nie skończyła.
ATM ???
Faktycznie obecnie wygląda to słabo, ale zważ że nie skorzystali z prawa wyciskania, a więc mają/mieli jakieś powody ( być może konwenanty obligów wymuszające natychmiastową spłatę ich w razie zdjęcia z GPW). A więc zostawiając to to na bananie zgadzają się na niską płynność i ew spadki kursu. Widocznie mają jakiś inny plan ( np zdjęcie z GPW bez wyciskania, jest taka możliwość)
Netrisk
Zrobią to samo co zrobił LifeBrain tyle żę w innej branży czyli skonsolidują rynek węgierski bo jest bardzo rozdrobniony a poza tym rozwój ubezpieczeń internetowych tez dołoży swoje ( ciekawe czy nie skorzysta na tym DotCard bo jakoś trzeba za te ubezpieczenia zapłacić).
Swego czasy byłem przeciwny inwestycji w Netię a jednak wykręcili fajną stopę zwrotu w krótkim czasie.
Podsumowując o core biznes bym się nie martwił, Czechowicz ma nos, znajomości jest rozpoznawalny w Europie w świecie funduszy PE.
Gorzej wygląda sprawa z wizerunkiem!!!
Z Twojego i mojego punktu widzenia wyglądać to może jako niszczenie MCI i tak wygląda ale tylko dlatego że nie znamy jego planów... Ale jeśli zerknąć na to z innej strony to już może to być zaplanowane działanie. Bo jeśli w planie jest wezwanie na całość po 0,4-0,5NAV (stąd mogą być te zastawy, zgoda KNF na przejęcie MCI Capital TFI) Na parkiecie mój rozmówca sugeruje, że zgoda ta może być potrzebna właśnie do wezwania tylko nie przez Czechowicz bezpośrednio a przez EuroV właśnie.
Ciekawy czas się zbliża. Sporo wyjaśni najbliższy webcast jeśli do niego dojdzie ( mam taką nadzieję) Jęsli jednak nie jednak nie to może sugerować działania Tomka które nam oby i nie tylko się nie spodobają i to bardzo.