• East Value Research Autor: ~bzzzz [5.172.232.*]
    takie firmy powinny być zamykane i ich wlascicielom odbierany majatek i na Sybir.
    mowilem ze to lipa. złodzieje i nic więcej...
  • Re: East Value Research Autor: ~zibi [31.11.131.*]
    Gdzie jest KNF? Przeciez ta rekomendacja na 2.5 zł to byla zmowa, aby upłynnic akcje.
  • Re: East Value Research Autor: ~freedog [78.10.207.*]
    bzdury - nie było wolumenów pod wyjście. Poza tym pakietówki świadczą o tym, że jeszcze mają akcje
  • Re: East Value Research Autor: ~Ch3 [185.93.94.*]
    Ta spółka jest tyle warta
  • Re: East Value Research Autor: ~bzzzz [31.0.124.*]
    wolumenu nie było bo ludzie już nie daja się robic w jajo,
    a warta jest moim zdaniem więcej,ale moment podawania takich komunikatow jest istotny.
    po krezusie widać, że jednak się dają
  • Re: East Value Research Autor: ~dołkowy [185.156.172.*]
    Ja liczyłem że złapałem dołek przy 1,17 a tu teraz zastanawiam się gdzie dobrać bo równia pochyła
  • Re: East Value Research Autor: ~bzzz [31.0.124.*]
    kurs akcji to sa zyczenia swiateczne od prezesa.hehe
    w normalnej firmie taki ktos juz dawno by polecial. gdybym to ja kupowal firme za akcje swojej spolki to by chcial by kurs byl jak najwyzej. no chyba ze kupowalbym od żony.
  • Re: East Value Research Autor: ~zibi [31.11.131.*]
    Wynika z tego, ze miesiac zwalania kursu, az nie kupia firmy.
  • Re: East Value Research Autor: ~anal1 [80.137.34.*]
    Od momentu wydania reko w grudniu kurs CHS osiągnął PLN 1,80 max w styczniu 2018. Wiec szedł w wyznaczonym przez analityków kierunku.

A ze klient CHS (EnergoAsh) nie zapłacił 8,2 mln PLN i spolka przez to mogła tylko częściowo spłacić obligacje? W momencie wydania reko analitycy tego nie mogli wiedzieć.

O zagrożeniu emisja akcji pisza btw na str. 3 raportu inicjującego.

Tak wiec aktualna słabość kursu bym wykorzystywał do skupywania akcji.

Ta w ogóle to jak CHS zrobi emisje, to bedzie miał nie tylko EnergoAsh, ale tez o wiele ładniejszy bilans i przez to lepsze możliwości realizacji nowych projektów.

• Re: East Value Research Autor: ~Lechu [185.55.65.*]
    Jesli akcje obiąłby istytucjonalny, badz branzowy, to super oczywiscie w okolicach wk, jednak wiemy ze tak sie nie stanie, pojdzie do swoich po 80gr i beda walic w rynek
    To nie jest optymalne rozwiązanie w krótkim terminie dla obecnych akcjonariuszy, ale na dłuższą mete CHS poprawi przez to

1) swoje finansowanie (kredyty w bankach są o wiele tańsze niż obligacje - 4,5% vs. 7,5% w skali rocznej) i

2) potencjał biznesowy (lepsza struktura bilansu oznacza większe możliwości realizacji dużych projektów).
    Bardzo często Zarządzający podejmują działania krzywdzące akcjonariuszy argumentując je "dobrem spółki".

Spółka powinna generować wartość dodaną, nie zapominaj, że inwestorzy zaangażowali kapitał w celu osiągnięcia wymiernych korzyści - wyplaty dywidendy, bądź zatrzymania zysków w spółce i wzrostu ceny akcji.

Pisanie, że pozyskanie finansowania poprawi bilans, jest oczywistą oczywistością, jednak jakie uzasadnienie do emisji poniżej WK? Jestem zwolennikiem emisji, ale na uczciwych warunkach... niestety niemal jestem pewien, ze tu takiego scenariusza nie bedzie... udupią kurs (co już zostało zrobione, wykorzystując informacje poufne o niezdolności kontrahenta do uregulowania zobowiązań, przekazując do publicznej informacji w marcu)... i przeprowadza krzywdzaca emisji w swietle prawa zgodna z kursem z ostatnich x msc...
    Na razie nic nie wiadomo z emisją. Jeżeli będzie po średniej 3 miesięcznej z lockupem na rok, jak zapowiadano w komunikacie, i w wysokości 6 mln pln potrzebnych na zakup Energo Ash, to można myśleć o przyszłości w miarę optymistycznie. Pytanie jakie będą koszty dokończenia instalacji i czy mają na to kasę, bo jeśli nie, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że emisja będzie musiała zaspokoić również tą potrzebę.
  • Re: East Value Research Autor: ~raku [37.47.66.*]
    Emisja zgodnie z zapowiedzią powinna zostać przeprowadzona do 28.04, więc za 2 tyg. będziemy wiedzieć zdecydowanie więcej,
    niż wiemy dzisiaj.
  • Re: East Value Research Autor: ~akcjon [195.39.71.*]
    Mam pytanie o kurs, bo widziałem, że wczoraj Chemos złapał poziom 0,90 czy to nie jest jakaś zapowiedź, że jednak wejdą nowe po 0,80 lub niżej ? a co się stanie jak obligatariusze wypowiedzą umowy i wezwą Chemos do spłaty chyba 15 czy 18 mln ? Może się wtedy nieźle posypać... chyba lepiej poczekać kilka dni z zakupami aż się wyjaśni sprawa obligacji ? Co sądzicie ?
    Nominal akcji to PLN 0,80. To bym traktował jako absolutny "bottom level" dla kursu. Emisja moze byc po takiej cenie, ale wiem, ze przedstawiciele spółki dokładają wszelkich starań, aby było to raczej PLN 1 za akcje (miejmy nadzieje, ze obligatariusze będą rozsądni i na to sie zgodzą).

Ja bym z większymi zakupami poczekał do ogłoszenia zakończenia emisji pod koniec kwietnia. Potem powinien byc tu odjazd.
    Skąd informacja, że chcą ponownie POCISNĄĆ akcjonariuszy emisją 1 PLN?????
    @anal1 ile płacą Ci na naganianie i przekonywanie ludzi, że robią im dobrze:
    -upłynniając majątek za 30%
    -nie potrafiąc zarządzać i ciągle generując stratę i zadłużając się

Powiedz lepiej co sądzisz o podbitce do 1.7PLN po komunikacie o "przejęciu", wejściu "Funduszu"... a następnie dystrybucji akcji z wiedzą, że do rzadnego przejęcia nie dojdzie, mało tego mająć świadomość, że ich kluczowy kontrahent jest niewypłacalny i znów muszą rozwodnić kapitał, bo nikt im kredytu już nie da...
    CHS wyemitował obligacje za 15m PLN, w tym wykupił przdterminowo 12m PLN, 3m PLN zostało im do wykupu.
  • Re: East Value Research Autor: ~Lusia [37.26.199.*]
    Lechu, nie mozna tego gdzies zglosic np SII?
    Lusia, co zgłosić? Działania spółki są zgodne z "normami prawnymi" chyba że posiadasz dowody na wykorzystanie i formacji poufnych. Oficjalnie jest czysto, ale spolka musiała wiedzieć, że pie idzie od kluczowego kontrahenta nie spływają. Denerwują mnie jedynie osoby jak analiza którzy próbują usprawiedliwić nieudolnie zarządzanie. Pisząc że ewentualną emisja akcji dla wy danych po nominale Adzie 1 PLN jest korzystana. Mam nadzieję, że spółka nie będzie przeprowadzać emisji i wystarczy gotówki na dokończenie przejęte projektu, który w przyszłości wygeneruje dodatnie przepływy. Jeśli chcą robić emisję niech będzie przeprowadzona prawem poboru
  • Re: East Value Research Autor: ~Lusia [37.26.199.*]
    Lechu dla mnie juz emisja ponizej wk, to jak pisałeś wałek i przestępstwo. Choc z drugiej strony jak die upra to zbija kurs do 10gr potrzymaja, zeby zobic emisję. I co im zrobisz?
    a ile warte jest Energo Ash Twoim zdaniem Lechu? Jeżeli zrobią emisję 6 mln akcji po 1 pln i zapłacą tymi akcjami za EA, a na to się zanosi, to o jakiej wartości spółkę za to dostaną? Wiesz to? Tu mamy do czynienia można powiedzieć z synergią dwóch przedsiębiorstw, która ma być korzystna dla obu stron. Nie znamy realnej wartości EA i nie wiemy czy np. za 6 mln Chemos nie przejmuje przedsiębiorstwa wartego w tym momencie 15mln, bo z pozycji wierzyciela mógł przycisnąć sprzedających. Kontrakt na budowę nowej instalacji opiewał na ponad 30 mln - pytanie w jakim stopniu prace są zaawansowane i jakie są przychody z pozostałej działalności EA? Jak Chemos ze swoimi kontaktami może rozwinąć biznes EA? A jeżeli przejmą np. klientów sprzedanego niedawno MD Proeco? I pesymiści i optymiści mają trochę racji, ale prawda jak zwykle leży po środku. Moim zdaniem innowacyjność projektu EA i współpraca z Azotami to jest pozytywny prognostyk na przyszłość.
  • Re: East Value Research Autor: ~Lechu [89.64.228.*]
    dochodzisz sedna... brak na tej spółce transparentności, nawet na minimalnym poziomie...

1. Nie wiemy ile przejomwany podmiot jest wart
    2. Jaki zakres prac jest wykonany (i ile kosztował)
    3. Jaki zakres prac pozostał do zrealizowania i jego koszt
    4. Warunki współpracy z Azotami
    5. Prognozowanych przepływów i P&L
    6. Warunków emisji
    7. Czy spółka będzie w stanie samodzielnie zrealizować projekt bez solidnego dofinansowania
    8. Warunków emisji

Generalnie wiemy NIC

W obecnej sytuacji jakiekolwiek tłumaczenie Zarządu ze jest super jest niepoważne i niepotrzebnie frustrujące.. kapitał na tej spółce niestety nie pracuje i nieładnie ubrali mnie w akcji swoimi komunikatami...
    tak masz niestety rację. Średnia arytmetyczna z ostatnich 3 mcy zjechała już do 1.25 - będą to musieli uwalić na dużych wolumenach żeby dojść do średniej 1 pln, a zostało im 8 sesji do 28.04
    Po wczorajszej sesji już 1.23
  • Re: East Value Research Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    trza iść spać
  • Re: East Value Research Autor: ~zzz [46.77.199.*]
    Myślicie, że w tej cenie warto już teraz trochę uśrednić w dół, czy poczekać trochę? Zapowiada się chyba
    niestety dalsze uwalanie kursu na lekko powiększonym wolumenie.
  • Re: East Value Research Autor: ~Anjia [94.254.146.*]
    Dla tej spółki najlepsze co może być to koniec z przejęciam, emisjami, obligami itd. Skoncentrować się na własnej działalności wtedy wrócą inwestorzy.
  • Re: East Value Research Autor: ~Lechu [80.50.117.*]
    myślę, że warto poczekać do 29 kwietnia, będziemy wiedzieli na jakich warunkach jest emisja i poznamy wyniki za Q4 i cały 2017. teraz można wróżyć z fusów, czy kurs spadnie na 80gr (bądź niżej), czy nastąpi konsolidacja już na obecnych poziomach. na ta chwile obowiązuje trend spadkowy, spółka ustanowiła minima historyczne i niestety zachowanie kursu sugeruje dramatyczna sytuacje w spółce, w przeciwiestwie do zapewnień Prezesa o super persketywach i pełnym portfelu zamówień... obawiam się ze cieszy się podobna reputacją ex Getback'u
  • Re: East Value Research Autor: ~Ada [77.65.65.*]
    oj do minimów to droga teraz otwarta
    Walka o zaniżenie średniej 3 miesięcznej trwa - na razie 1.20. Moim zdaniem niżej niż do 1.1 nie zejdą, no chyba, że nagle pojawią się mega wolumeny na tych poziomach
[x]
CHEMOS -2,94% 0,33 2018-04-30 16:48:18
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.