Liczyłem na zmianę, na pierwszy drobny kroczek w kierunku zmiany postrzegania spółki podczas najbliższego webcastu...
To przesuniecie wyników o miesiąc pokazuje dobitnie że nic tu w najbliższej przyszłości się nie zmieni. Core będzie dawał radę, spółki portfelowe będą się rozwijały, ale o zmianie wizerunku( na przyjazną wobec akcjonariuszy) spółki nie ma co marzyć...
No właśnie.Myślałem,że w najgorszym razie dostanę delikatnego prztyczka w nos,a tu solidny kopniak na otrzeźwienie.Halo,pobudka jesteśmy w mci czyli czarnej d....
Łatwo nie będzie tu zostać gdy Tomek będzie dalej tak postępował. Widocznie dobry kurs nie jest mu na dziś potrzebny. Podejrzewam, ze z dywidendy w tym roku też raczej nici, bo gdyby miało być inaczej to nie zwlekałby dodatkowy miesiąc z ogłoszeniem jej. Tym bardziej, że policzyć wyniki w spółce takiej jak MCI to dziecinnie proste i wyniki powinni raportować jako jedni z pierwszych w każdym sezonie wynikowym.
powodem jest ze tomus nie skupil wszystkich akcji ktore nadrukowal zeby zarobic bo tylko on na tym gniocie zarabia dywidenda miala byc 10 lat temu jak tomus bedzie potrzebowal kasy to wywinduje kurs jak wtedy gdy potrzebowal na abc date wtedy fundusze windowaly kurs do prawie 40zl!!!
Skoro chce dokupić,to na co czeka?Mimo całego bałaganu jaki tu robi to taniej nie wyciśnie.Gotówkę też zgromadził z tych zastawów,pożyczek na słupy,obligacji i innych machinacji finansowych,w najgorszym razie kredyt.Dywidenda też właśnie jemu by się przydała.Skąd ta opieszałość i co on znów kombinuje?Dlaczego wprowadza niepewność i nerwowość.No i brak konsekwencji:raz kupuje,raz sprzedaje.Sprzedaje tanio,kupuje drogo.Gdzie tu sens,gdzie logika?Co ten człowiek tu wyczynia i do czego to prowadzi?Jak nie chce więcej tych akcji,to dlaczego nie uwolni ceny?No nie wiem,pewnie ja się nie znam na tym i tylko chciałbym wiedzieć,czy warto to jeszcze trzymać.
"Należy przy tym pamiętać, że zgodnie z art. 19 Rozporządzenia MAR, osoba pełniąca obowiązki zarządcze nie może dokonywać transakcji • na własny rachunek ani na rachunek innej osoby, • bezpośrednio lub pośrednio, • dotyczących akcji, instrumentów dłużnych emitenta, instrumentów pochodnych lub innych związanych z nimi instrumentów finansowych,
w tzw. „okresie zamkniętym”, tj. w okresie 30 dni kalendarzowych przed ogłoszeniem śródrocznego raportu finansowego lub sprawozdania na koniec roku rozliczeniowego, które emitent ma obowiązek podać do wiadomości publicznej (tj. raportu kwartalnego, raportu półrocznego oraz raportu rocznego), za wyjątkiem przypadku otrzymania zezwolenia na dokonanie transakcji przez emitenta. Rozporządzenie MAR przewiduje okresy zamknięte wyłącznie w stosunku do raportów okresowych." Masz odpowiedź dlaczego nie kupuje.Tomek dał sobie dodatkowy miesiąc,tylko nie wiemy na co.
Nie kupuje bo ma 65% a moim zdaniem zamiast dywidendy może być bb jako jej substytut( żeby nikt mu nie zarzucał że nie dotrzymał słowa) , wiec i tak zbliży się do 66%.
Natomiast dziwi mnie że ciągle nie ma wezwania i tu się nasuwa pytanie dlaczego? Czyżby te zastawy były tylko tak żeby postraszyć, a jeśli nie to po co?
Moim zdaniem bez sensu dawanie sobie miesiąca czasu gdy za chwilę kolejny raport (za 1Q) bo już chyba 13 maja, a więc czasu będzie miał trochę więcej. W międzyczasie zaraz po majowym raporcie. albo nawet przed nim może dojść do IPO iZettle (tak przynajmniej plotkują portale branżowe , że przed wakacjami) prawdopodobnie dopinana jest sprzedaż LifeBraina i to z kilkunasto/kilkudziesięcio procentowym zyskiem za chwile już będzie wiadomo jaką dywidendę szykuje Indes ( dywidenda z core biznesu i deweloperki), może pojawić się jakaś przybliżona data IPO Getta. Ciągle brak przeszacowania Azimo ( od momentu zakupu 13% pakietu ackji w 2016r) i MarketInvoice( także od 2016r pomimo podwojenia sprzedaży od momentu inwestycji MCI) A są jeszcze niedoszacowane spółki. To wszystko spowoduje wzrost NAVu i choć wcale nie oznacza to wzrostu kursu, to może utrudnić kupowanie większej ilości akcji. Więc tak logicznie po czekać, jeśli ten skup ma nastąpić? Naprawdę nie mam pomysłu co ten nasz zawiadowca kombinuje z tymi zastawami i dlaczego przesunięto ten raport roczny az o cały miesiąc :(
Czyli wcale nie jest ono takie nieznane w dalekim świecie...
Jak patrzę na CPA i jego spółki portfelowe i te ich "rekordowe" wyjścia i IRR a potem przeglądam MCI i "nasze" spółki portfelowe i nasze wyjście i IRR to wiem, ze kluczem jest tu dywidenda i to pewnie najlepiej w postaci BB po cenie wyższej niż kurs. CPA P/NAV= 0,76
MCI P/NAV= 0,44
A rzeczywistości dyskonto jest pewnie większe bo i NAV wzrósł od końca roku...
Coś twój link nie działa,ale znalazłem gdzie indziej i wstawiam tłumaczenie fragmentu analizy: "Ogólna własność publiczna Znaczna własność 25,82% w MCI jest w posiadaniu ogółu społeczeństwa. Ta wielkość własności daje zbiorowym inwestorom detalicznym decydowanie o najważniejszych decyzjach politycznych, takich jak rekompensata dla kadry kierowniczej, mianowanie dyrektorów i przejęcia przedsiębiorstw. Ten poziom własności daje inwestorom detalicznym możliwość wpływania na kluczowe decyzje polityczne, takie jak skład zarządu, wynagrodzenie kadry kierowniczej i potencjalne przejęcia. Jest to pozytywny sygnał dla inwestora, który chce być zaangażowany w kluczowe decyzje podejmowane przez firmę." Ta analiza jest tak nieprawdopodobna,że chyba przez kogoś z firmy sponsorowana? https://simplywall.st/stocks/pl/diversified-financials/wse-mci/mci-capital-shares/news/why-mci-capital-sa-s-wsemci-investor-composition-impacts-your-returns/
To był tylko żart,bo ci analitycy z antypodów nieźle mnie ubawili.Jaki mamy wpływ na decyzje w MCI to już my tu na miejscu najlepiej wiemy:)Ktoś tu upadł na głowę,tylko nie wiem my czy oni?
Na pewno nie wiedzą tego co my i na bank nie wiedzą o kiwkach Tomka względem nas.
Nie daje mi spokoju ten przesunięty raport, może jakieś wyjście się szykuje i chcą się tym pochwalić w pierwszej połowie roku, no bo przecież w maju po wynikach webcastu nie będzie.
akcji nie skupuje tomus tylko wynajety fundusz tomus ustalil cene prawdopodobnie skupu na 10 zl tomus ma zysk z roznicy ceny ksiegowej i ceny skupu!!! 10zl za akcje
Dnia 2018-03-23 o godz. 18:31 ~nemo napisał(a): > akcji nie skupuje tomus tylko wynajety fundusz tomus ustalil cene prawdopodobnie skupu na 10 zl tomus ma zysk z roznicy ceny ksiegowej i ceny skupu!!! 10zl za akcje
Daj sobie spokój miszczu. Wynajęty fundusz hehe dobre, dobre ale mnie ubawiłeś na wieczór. :) A może to jego spółka (MCI Managment sp z o.o.) skupuje akcje nie przyszło Ci to do głowy? To jak jego czy wynajęty??? Sprawdź sobie akcjonariat...