• Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    Pisałem już wcześniej na temat ABC DATY ale moderator wykasował mój wpis. W związku z tym powtórzę: .......doszły mnie słuchy (być może to tylko plotka?), że władze spółek ABC i MCI ( główny udziałowiec w ABC DATA) będą usiłować doprowadzić spółkę do takiego stanu, że akcjonariusze będą chcieli ( zmuszeni) oddać akcję za, no własnie - powiedzmy - symboliczną.......... złotówkę!. Podobno zechcą pozbyć się akcjonariuszy i wyjść z giełdy, która wymusza tworzenie raportów, sprawozdań i ujawniania wszystkiego co dotyczy spółki, poza tym ( może to nie plotka) w przyszłości - podobno bardzo bliskiej - zamiast dywidendy ( jeśli będzie zysk?) - przeznaczyć kasę na skup akcji własnych. To im podobno wolno, pozbędą się obowiązków związanych z byciem spółką giełdową. I żeby było śmieszniej ( ciekawe komu?) to samo podobno będzie się działo z ........ MCI. Brak zainteresowania akcjami tych spółek pozwala ich władzom kilkoma ( lub nieco więcej) akcjami dołować spółki każdego dnia o kilka nawet procent. Zatem panowie - powiem żartobliwie - inwestorzy, miejcie na uwadze tą, być może tylko plotkę - oby tylko plotkę!. Niemniej ,jak mawiają: "... w każdej plotce jest podobno odrobinę prawdy"
    Pozdrawiam naiwnych optymistów, wierzących w odrodzenie się tych m.in spółek. Może to kiedyś nastąpi, ale już bez udziału "zewnętrznych".........akcjonariuszy. Działalność władz tych spółek można by porównać do działalności niejakiego Patrowicza - giełdowego cwaniaka, który doprowadził ( siebie nie!) CELOWO na swoich spółkach wielu akcjonariuszy do........... ruiny.
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~abc [94.254.173.*]
    I chciało Ci się tyle bazgrać o zwykłych plotkach? Zapomniałeś napisać gdzie i od kogo je usłyszałeś. Mam nadzieje że nie od siebie :D Ja ostatnio sporo zarobiłem na skupie netii więc to zależy....
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Uśmiałem się do łez :)))))))))
    Masz talent do zmyślania :)))))))))))))

Wskaż mi, który naiwny leszcz odda po 2 łote akcje na które może dostać 0,3 złotego dywidendy ? :))))))))))))))))
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~Franek [31.0.83.*]
    Napociles się kolego zeby naskrobac tyle. Ale co to wnosi? Mowa o niczym nic nie wnosi. Probujesz manipulowac wymyslonymi przez siebie bajkami.
  • Szanowny panie ...................... Franek! Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    Istotnie, może za dużo wypociłem, niemniej musisz wiedzieć, ze BAJKI ( jak je nazwałeś) mają na zakończenie pozytywny lub negatywny morał. Zgadnij, jaki się kroi z bajki o ........... ABC DATA? Ja wiem! A ty?
    Podobnie zachowuje się niejaki (podejrzewam ,że nie do końca sprawny)........" janek" . Facet od dłuższego już czasu pisze i cieszy się, jak głupi blaszką z obiecanej dywidendy, nie rozumiejąc przy tym , że nic nie zyskuje ( więcej - traci czas), bo natychmiast po ogłoszeniu jej wysokości, kurs akcji o tyle samo spadnie i zapewniam ,że po wypłacie prawdopodobnie się nie podniesie. Skąd wiem? Ano taki - sądzę - morał wynika z "wymyślonej przeze mnie" bajki o......... ABC. Powiem, że dotyczy to również spółki nadzorującej : MCI. Jest mała różnica,tam nie ogłaszają dywidend.
  • Re: Szanowny panie ...................... Franek! Autor: ~Franek [31.0.34.*]
    Bajki choć z morałem, to pozostają bajkami, a zycie na giełdzie toczy się dalej, niezaleznie od twych przygodowych opowiesci. W twej bajce, jak to w bajkach bywa nie ma żadnych faktów, tylko wydumane spekulacje. Mogę powiedzieć, że za miesiąc kurs będzie na poziomie 5zl. A skąd to wiem? A bo tak wynika z mojej bajki o ABC - to jest twoja logika... a ja póki co patrzę, obserwuje, widzę ze spolka dobre wyniki sprzedazowe notuje, wiec czekam.
  • Re: Szanowny panie ...................... Franek! Autor: ~xxx [31.0.121.*]
    a skąd wiesz,że wypłacą?, może skończy się tylko na wypłaconej zaliczce?
  • Re: Szanowny panie ...................... ............Franek! Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    Panie "Franek', ile ty masz lat, że piszesz takie bzdury? Pisałem na wstępie o tym co zasłyszałem ( może i plotka?), a ty nazwałeś to....bajką. Niech ci będzie ,że bajka. A jak idiotyczną bajką jest, jak piszesz, że kurs może być nawet 5 zł?! Może, ale nie z udziałem małych akcjonariuszy, was się pozbędą. Albo sami zrezygnujecie z tzw. kopaniem się z koniem (czyt. kursem) albo was zmuszą. Zastanów się chłopie, co maja wyniki sprzedażowe spółki ( może i dobre?) do strategii jej władz? Przeczytaj ze zrozumieniem ( razem z niejakim "jankiem") jeszcze raz mój wpis, a dowiesz się, że działania władz ABC (i MCI) nijak się mają do wyników finansowych spółki. Trzy i dwa lata temu wyniki super ( wynika to z wypłat dywidendy) - kurs mocno w dól, rok temu ( też wyniki b. dobre) kurs mocno w dół, teraz sam o tym piszesz, że wyniki także dobre - kurs w dół. Co się musi stać, abyś ty i tobie podobni zrozumieli ,że nie wyniki a działalność władz niektórych firm powoduje, że akcjonariusze dzięki ich celowym - podejrzewam - działaniom zostają z ręką w .....nocniku. Tak na marginesie dodam, że tak podłym kursem ABC ( taką 'plotkę" zasłyszałem) sterują ci, co mają w niej najwięcej - paradoksalnie- do uzyskania. Zgadnij KTO albo CO?
    Pan ' xxx" pyta skąd wiem o dywidendzie? Poza zaliczką już wypłaconą, nie wiem nic, słyszałem jedynie o obietnicach jej ogłoszenia, ale niejaki, mało sprawny - moim zdaniem - "janek' .......dużo - ha,ha - wie.
    P.S. Panie Franek musisz być farciarzem , skoro chwalisz ABC. Ciekawe, jak mocno jesteś na niej zarobiony ( albo liczysz ,że zarobisz), że tak pozytywnie oceniasz działalność spółki? Taniej ,niż jest teraz przecież nie kupiłeś a zapewniam, że drożej nie sprzedasz..
  • Re: Szanowny panie ...................... ............Franek! Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Mało sprawny ~zyga_1, o czymś tu zapewnia ? :)))))))))
    Pogięło cię kolego ? :)))))))))

A spółka dywidendowa placi regularnie dywidendę i twoje "chciejstwo" nic tu nie pomoże :)))))))
    Czekamy na drugą transzę dywidendy a potem na zaliczkową dywidendę za kolejny rok :)))))))))
  • Z tobą............ Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    ........" janku" polemizować nie zamierzam, ponieważ nie potrafię zniżyć się do twojego poziomu. Krótko mówiąc jesteś za mało inteligentny. Swoje bzdury o "KORZYŚCIACH" ( cokolwiek to znaczy) z dywidendy, możesz sobie pisać, ale rób to na swoich utworzonych przez siebie wątkach, może znajdziesz popleczników tak samo ( bez urazy) "sprawnych umysłowo", jak ty.
  • Re: Z tobą............ Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Bardzo mnie cieszy zyga, że twoje argumenty za tym że dywidendy nie będzie, kończą się na jednym argumencie :)))))))
    Obrażaniu innych :)))))))))

Obstawiam że w tym roku zgarnę za 12% dywidendy i twoje bajdurzenie nie będzie miało najmniejszego wpływu na to :))))))
  • Re: Z tobą kuźwa ............ Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    ....................pajacu wymieniać poglądów się nie da, bo niczego twój móżdżek ogarnąć nie potrafi. Nie pisałem o dywidendzie ,że jej nie będzie, bo nie wiem. Są podobno obietnice! Stwierdziłem jedynie, że korzyści z niej ( jeśli nawet wypłacą) są ....ŻADNE, ale ty i tak tego nie rozumiesz .Dla ciebie to za trudne. Ostatni raz wysiliłem się, aby aby napisać co o tobie "januszku" i takich , jak ty...... sądzę.
  • Re: Z tobą kuźwa ............ Autor: ~janek [85.222.66.*]
    No cóż zygusiu :))))))))
    Mniej się wysilaj a więcej używaj konkretnych argumentów wtedy może będzie o czym rozmawiać :))))))))
  • Re: Z tobą kuźwa ............ Autor: ~St37 [31.6.143.*]
    Myśle inaczej w sprawie dywidendy. Bo dywidenda daje w ustalonym czasie wszystkim akcjonariuszom kasę . Tym którzy nie siedzą godzinami przed komp z palcem na Enter , którym nie udało się np. sprzedać jak były spekulacyjne wzrosty lub spadki. Pozdrawiam
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~pol [83.22.250.*]
    BRAWO ,BRAWO,BRAWO,masz bujną wyobraznie,tak samo było na PRESCO[dzisiejsze YOLO]
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~pol [83.22.250.*]
    Zgodzę się tylko z tobą ze jak akcje są za tanie to jest mozliwość wykupu za marne grosiki ,przykład synthos którego wykupili za pieniądze które posiadała firma a nie wykupujący
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~Waterloo [89.64.53.*]
    Oczywiście że dywidenda daje w dłuższym terminie duże korzyści. Ale to nie temat dla spekulantów
    Ja lubiłem akcje ABC głównie dla dywidendy
  • Re: Dotyczy:.........................................ABC DATY! Autor: ~Waterloo [89.64.53.*]
    Kupiłem znaczy sie
  • Zastanawiam się .................................. Autor: ~zyga_1 [81.190.236.*]
    ............. , jak to możliwe ,że ABC DATA ma tak ograniczonych akcjonariuszy? Jedni nie rozumieją, że dywidenda natychmiast obniża wartość akcji o jej wysokość ( jest to niezależne od akcjonariuszy) a drudzy, wyjątkowe miernoty, nie odróżniają przychodów od dochodów . Cieszą się, nie wiedząc, że wzrost przychodu - niekiedy ( a nawet często) oznaczać może - nawet stratę. Zysk netto, a jeszcze lepiej jego wzrost, powinien was cieszyć, jedynie pod warunkiem, że akcjonariusze są WAŻNI dla władz spółek - w ABC i MCI ( główny udziałowiec) tego nie widać.
  • No i co moi mili ......................... Autor: ~zyga_1 [81.190.239.*]
    ......." optymiści "? Głupio pewnie teraz wyglądacie, czytając swoje odpowiedzi na moje teksty?! Wieszaliście na mnie psy przy moich powyższych wpisach na tym wątku, teraz zapewne zastanawiacie się skąd u mnie taka wiedza na temat ABC I MCI? Ano powiem: ........... z " plotek ", w które niedoświadczone baranki nie wierzyli, pisząc, że moje opowieści to tylko bajki bez podania argumentów. Pytam ; dalej wam są one potrzebne? Argumenty oczywiście! Dalej nie widzicie, ze jesteście tylko miernotami, inwestującymi w akcje spółek rządzonymi przez cwaniaków.? Tu stosowana jest podobna inżynieria finansowa, jaką stosuje na swoich spółkach jeszcze większy cwaniak ( może nawet krętacz) ............. PATROWICZ. I, jaki morał z tych niby bajek? Taki, ze zostaniecie wyrolowani z przysłowiową.......... ręką w nocniku. Zmuszą was do sprzedaży po cenie do jakiej oni ( władze spółek) doprowadzą np ; 1 zł albo nawet niżej. Jesteście dla nich garbem, którego zechcą się pozbyć i wyjść , jak mówią 'plotki' lub 'bajki".......z giełdy.
    Ciekawe, czy dalej cieszycie się z obiecanej - podobno - dywidendy? Jeden mądrala wyliczył ( jak?), że będzie ona w wysokości 8 gr, inny jeszcze mądrzejszy, że 13 gr, a najwspanialszy głupol ,że 14 gr.. ONA - dywidenda - WAM JESZCZE BOKIEM WYJDZIE!
  • Re: No i co moi mili ......................... Autor: ~jola [217.153.116.*]
    Twierdząc że nie będzie dywidendy, sam możesz wyjść na głupola.
    Kto będzie ostatecznie głupolem przekonamy się już wkrótce
  • Re: No i co moi mili ......................... Autor: ~Ilona [83.31.136.*]
    Nawet jak by była, to sytuacja jest taka sobie i jedziecie powoli na sankach. Ubieranie trwa w najlepsze, juz 1,98 i trend złamany dołem. Myśleć puki jeszcze nie ma paniki.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [188.146.228.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Jogi [94.254.254.*]
    zyga_1
    bredzisz jak potłuczony

A za co niby oni mają sobie ta akcje choćby były po złotówce odkupić ?
    Przyjedzie wujek Sam z hameryki na urodziny siostrzeńca i wyciągnie 40mln dolarów z kieszeni ?

A może to MCI ma skupić brakujące 38% ?
    Ale po co ? Skoro obecne 62% daje mu swobodę działania na każdym WZA.

Zatem ktoś z zewnątrz ?
    Ale komu MCI z taką ochotą odda te swoje 62% po złotówce ?

Ulica nie jest tutaj żadnym balastem. Ulica jest nic nie liczącym się dawcą kapitału obrotowego.

• Oj, "jolu, jolu"................................................. Autor: ~zyga_1 [81.190.239.*]
    ..........jakaś ty głupiutka! Gdybyś czytała - najlepiej ze zrozumieniem - moje posty ( zyga_1) na tym tylko wątku byś dojrzała, że nigdy nie napisałem o dywidendzie , ze jej nie będzie, bo nie wiem, a jeśli, to nikt pewnie nie wie, jak wysoka ona miałaby być. Pisałem, że dywidenda ( jeśli będzie?) odbierze wam swoją wysokość w cenie kursu akcji. To stosowana reguła na GPW. I tak na przykład :dywidenda ogłoszona w wysokości powiedzmy (dla jaj powiem) ......20 gr, przy cenie akcji np. ......2 zł, to natychmiast kurs będzie wynosił....... 1,80 zł. Pytam: opłaca się? Tym bardziej, ze od ogłoszenia do ewentualnej wypłaty mija z reguły ok 1,5 - 2 miesiące. I dalej nie wiadomo ( ja wiem), jaki będzie kierunek cenowy akcji ABC. Zostaniecie ( obym się mylił) z przysłowiową ręką ............w nocniku.
    Powodzenia życzę niepoprawnym optymistom.
  • Co za brednie :)))))))) Autor: ~janek [85.222.66.*]
    Człowieku czegoś musiałeś się opić albo nawąchać :))))))
    Z ręką w nocniku ? :))))))))))))))
    My zostaniemy z akcjami i dywidendą co roku, a ty ? :)))))))))))))))
  • Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~zyga_1 [81.190.239.*]
    ....... się wymądrza! Chłopie, ty chyba szybciej piszesz , niż myślisz. O jakich wujach z dolarami ty piszesz , nie masz pojęcia, a zabierasz głos.Forsa z zewnątrz jest nie potrzebna, nikt personalnie tego kupić nie musi, wystarczy przeznaczyć zysk zamiast na dywidendę na skup akcji własnych spółki - TO WOLNO - ,bo tak zadecydują na WALNYM główni akcjonariusze ( pozostali nie mają nic do powiedzenia). Pozbędą się kłopotów z podziałem zysków i obowiązków ( raporty ,sprawozdania itp.) wynikających z bycia spółką giełdową.
    Wtedy po umorzeniu skupionych ( lub pozostaną w spółce) akcji będzie można w przyszłości ( np za rok ) dzielić zysk na akcje będące w posiadaniu tych "wybranych": m.in. MCI i ........członków zarządów tych firm.
    Jeśli dalej nie rozumiesz, to lepiej baw się własnym siusiakiem, a nie inwestowaniem w akcje spółek, których nie ogarniasz.
  • Re: Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~KamilTokaj [83.31.136.*]
    Ewakuacja trwa w najlepsze, z prawej dokładają, dziś nawet nikt nie dał nabrać się na podbitkę. Wg. mnie problemem jest też wysoka kapitalizacja, za wysoka do tych kilku milionów zysku i ryzyka jakim obarczona jest firma: Urząd Skarbowy, niska marża, inżynieria finansowa. Trend został złamany, podejrzewam że już nie długo wyskoczy jakiś trup z szafy.... A dywidenda? Była pod wysypanie się z akcji.
  • Re: Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~ioi [109.243.92.*]
    Dnia 2018-03-16 o godz. 10:27 ~KamilTokaj napisał(a):
    > Ewakuacja trwa w najlepsze, z prawej dokładają, dziś nawet nikt nie dał nabrać się na podbitkę. Wg. mnie problemem jest też wysoka kapitalizacja, za wysoka do tych kilku milionów zysku i ryzyka jakim obarczona jest firma: Urząd Skarbowy, niska marża, inżynieria finansowa. Trend został złamany, podejrzewam że już nie długo wyskoczy jakiś trup z szafy.... A dywidenda? Była pod wysypanie się z akcji.

DOKŁADNIE!!!
    SUPER TRAFNA OCENA!!!
    AMEN
  • Re: Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~Jogi [94.254.254.*]
    Dziecko, nie wiem ile Ty masz lat, ale nie życzę sobie, by ktoś prawdopodobnie w wieku moich wnuków zwracał się do mnie w ten sposób.
    Zatem zrozum synku, że aby skupić akcje własne, przy kursie 1zł potrzeba ponad 120mln zł.
    120mln to jest zysk z 10 lat.
    Aby podjąć uchwałę o skupie akcji własnych potrzeba większości na WZA.
    Obecnie większość ma MCI. I nie widzę żadnego powodu, by dla "nie robienia raportów do GPW" MCI zdecydowało się stracić ~100mln zł, bo niejaki zyga_1 tak napisał.
    W interesie MCI będzie sprzedać akcje drogo, lub nie sprzedać ich wcale i drenować co roku spółkę z dywidendy.
    Jedynym sposobem na pozyskanie środków na skup akcji, byłby inwestor zewnętrzny. Owy wujek Sam, który byłby w stanie wyłożyć jednorazowo taką gotówkę na stół. Jednak Ten, musiałby się jeszcze dogadać z MCI. A MCI chętnie sprzeda swój pakiet większościowy, ale z pewnością nie po kursie który sugerujesz.
  • Re: P. "joga' , jak.....................................ci nie wstyd? Autor: ~zyga_1 [81.190.239.*]
    Bez urazy, ale teraz nabrałem pewności, że głupa naprawdę nie udajesz p. "Joga" . Możesz sobie nie życzyć, abym nazwał cię tak, jak nazwałem, niemniej przypominam , iż nie jest to koncert życzeń. Niezależnie od twojego wieku, jestem przekonany ,że im jesteś starszy tym bardziej - mówiąc delikatnie - niemądry. Żeby spółkę zdjąć z giełdy wystarczy skupić ( wyłudzić, zmusić, jak kto woli) akcje będące w wolnym obrocie tj. ok. 30 kilka procent. MCI, jako - praktycznie - właściciel spółki ABC zrobi na WZA w zasadzie wszystko,co tylko będzie dla nich korzystne - nawet skup. I nie zrobi tego osoba fizyczna, tylko podmioty ( czyt. spółki) mające większościowe pakiety. Tym nie zależy na pozbyciu się udziałów, zaniżają kurs w jedynym tylko celu; pozbyć się maluczkich, którym z obowiązku muszą "bawić" się w ujawnianie strategii i wysokości zysków ( jeśli są, będą). Poza giełdą będą zobligowani li tylko do kontaktów z US. Żadnych wujów z dolarami im nie potrzeba, takie pieniądze : kilkadziesiąt mln. zł ,MCI i nie tylko, nawet nie musi pobierać z banku.
  • Re: P. "joga' , jak.....................................ci nie wstyd? Autor: ~KamilTokaj [83.31.136.*]
    I to też przyczyna braku zainteresowania Spółką, ludzie trzymają sie z daleka, tylko spekulacja...
  • Re: Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~GIENIO [94.254.231.*]
    Widzisz Jogi że tłumaczenie co niektórym rzeczy prostych i oczywistych jest bezcelowe. Nie są w stanie ich pojąć. Dlatego nie udzielam się zbytnio na tym forum.
  • Re: Teraz 'yoga'................................................. Autor: ~KamilTokaj [83.31.136.*]
    Jestem pewien w 100% że żaden z Was *(naganiacze na wzrosty) nigdy nie miał w ręku Kodeksu Spółek Handlowych a tym bardziej nie czytał tej lektury.
  • I jak się czują......................................................... Autor: ~zyga_1 [81.190.239.*]
    ...........zarobieni na akcjach ABC??? Ciekawe co mają do powiedzenia na temat ABC DATY różne: jansony, janki, sranki i inne baranki? Czekają zapewne na wyimaginowaną dywidendę ,której prawdopodobnie z naciskiem "pewnik" ........ nie będzie. Czekam aż cymbały zaczną znowu rozpisywać się o dywidendzie, jej wysokości i zyskach za miniony okres.To nie ma żadnego znaczenia! Kiedy te baranki zaczną kumać, że zostali zwyczajnie WYROLOWANI przez władze spółek m.in. MCI, ABC? Zostaniecie z łapami w przysłowiowym ..... nocniku, już został prawdopodobnie ustalony plan pozbycia się za bardzo ,wyjątkowo niską cenę, drobnych akcjonariuszy. Będziecie uciekać z tego łajna, oddając akcje, nawet za - jak pisałem wcześniej - symboliczną złotówkę. Nie wierzycie ??? No to poczekajcie! Już zaczynam mieć ubaw wyobrażając sobie wasze, nieudaczników miny.
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.