Pisałem już wcześniej na temat ABC DATY ale moderator wykasował mój wpis. W związku z tym powtórzę: .......doszły mnie słuchy (być może to tylko plotka?), że władze spółek ABC i MCI ( główny udziałowiec w ABC DATA) będą usiłować doprowadzić spółkę do takiego stanu, że akcjonariusze będą chcieli ( zmuszeni) oddać akcję za, no własnie - powiedzmy - symboliczną.......... złotówkę!. Podobno zechcą pozbyć się akcjonariuszy i wyjść z giełdy, która wymusza tworzenie raportów, sprawozdań i ujawniania wszystkiego co dotyczy spółki, poza tym ( może to nie plotka) w przyszłości - podobno bardzo bliskiej - zamiast dywidendy ( jeśli będzie zysk?) - przeznaczyć kasę na skup akcji własnych. To im podobno wolno, pozbędą się obowiązków związanych z byciem spółką giełdową. I żeby było śmieszniej ( ciekawe komu?) to samo podobno będzie się działo z ........ MCI. Brak zainteresowania akcjami tych spółek pozwala ich władzom kilkoma ( lub nieco więcej) akcjami dołować spółki każdego dnia o kilka nawet procent. Zatem panowie - powiem żartobliwie - inwestorzy, miejcie na uwadze tą, być może tylko plotkę - oby tylko plotkę!. Niemniej ,jak mawiają: "... w każdej plotce jest podobno odrobinę prawdy" Pozdrawiam naiwnych optymistów, wierzących w odrodzenie się tych m.in spółek. Może to kiedyś nastąpi, ale już bez udziału "zewnętrznych".........akcjonariuszy. Działalność władz tych spółek można by porównać do działalności niejakiego Patrowicza - giełdowego cwaniaka, który doprowadził ( siebie nie!) CELOWO na swoich spółkach wielu akcjonariuszy do........... ruiny.
I chciało Ci się tyle bazgrać o zwykłych plotkach? Zapomniałeś napisać gdzie i od kogo je usłyszałeś. Mam nadzieje że nie od siebie :D Ja ostatnio sporo zarobiłem na skupie netii więc to zależy....
Istotnie, może za dużo wypociłem, niemniej musisz wiedzieć, ze BAJKI ( jak je nazwałeś) mają na zakończenie pozytywny lub negatywny morał. Zgadnij, jaki się kroi z bajki o ........... ABC DATA? Ja wiem! A ty? Podobnie zachowuje się niejaki (podejrzewam ,że nie do końca sprawny)........" janek" . Facet od dłuższego już czasu pisze i cieszy się, jak głupi blaszką z obiecanej dywidendy, nie rozumiejąc przy tym , że nic nie zyskuje ( więcej - traci czas), bo natychmiast po ogłoszeniu jej wysokości, kurs akcji o tyle samo spadnie i zapewniam ,że po wypłacie prawdopodobnie się nie podniesie. Skąd wiem? Ano taki - sądzę - morał wynika z "wymyślonej przeze mnie" bajki o......... ABC. Powiem, że dotyczy to również spółki nadzorującej : MCI. Jest mała różnica,tam nie ogłaszają dywidend.
Bajki choć z morałem, to pozostają bajkami, a zycie na giełdzie toczy się dalej, niezaleznie od twych przygodowych opowiesci. W twej bajce, jak to w bajkach bywa nie ma żadnych faktów, tylko wydumane spekulacje. Mogę powiedzieć, że za miesiąc kurs będzie na poziomie 5zl. A skąd to wiem? A bo tak wynika z mojej bajki o ABC - to jest twoja logika... a ja póki co patrzę, obserwuje, widzę ze spolka dobre wyniki sprzedazowe notuje, wiec czekam.
Panie "Franek', ile ty masz lat, że piszesz takie bzdury? Pisałem na wstępie o tym co zasłyszałem ( może i plotka?), a ty nazwałeś to....bajką. Niech ci będzie ,że bajka. A jak idiotyczną bajką jest, jak piszesz, że kurs może być nawet 5 zł?! Może, ale nie z udziałem małych akcjonariuszy, was się pozbędą. Albo sami zrezygnujecie z tzw. kopaniem się z koniem (czyt. kursem) albo was zmuszą. Zastanów się chłopie, co maja wyniki sprzedażowe spółki ( może i dobre?) do strategii jej władz? Przeczytaj ze zrozumieniem ( razem z niejakim "jankiem") jeszcze raz mój wpis, a dowiesz się, że działania władz ABC (i MCI) nijak się mają do wyników finansowych spółki. Trzy i dwa lata temu wyniki super ( wynika to z wypłat dywidendy) - kurs mocno w dól, rok temu ( też wyniki b. dobre) kurs mocno w dół, teraz sam o tym piszesz, że wyniki także dobre - kurs w dół. Co się musi stać, abyś ty i tobie podobni zrozumieli ,że nie wyniki a działalność władz niektórych firm powoduje, że akcjonariusze dzięki ich celowym - podejrzewam - działaniom zostają z ręką w .....nocniku. Tak na marginesie dodam, że tak podłym kursem ABC ( taką 'plotkę" zasłyszałem) sterują ci, co mają w niej najwięcej - paradoksalnie- do uzyskania. Zgadnij KTO albo CO? Pan ' xxx" pyta skąd wiem o dywidendzie? Poza zaliczką już wypłaconą, nie wiem nic, słyszałem jedynie o obietnicach jej ogłoszenia, ale niejaki, mało sprawny - moim zdaniem - "janek' .......dużo - ha,ha - wie. P.S. Panie Franek musisz być farciarzem , skoro chwalisz ABC. Ciekawe, jak mocno jesteś na niej zarobiony ( albo liczysz ,że zarobisz), że tak pozytywnie oceniasz działalność spółki? Taniej ,niż jest teraz przecież nie kupiłeś a zapewniam, że drożej nie sprzedasz..
Mało sprawny ~zyga_1, o czymś tu zapewnia ? :))))))))) Pogięło cię kolego ? :)))))))))
A spółka dywidendowa placi regularnie dywidendę i twoje "chciejstwo" nic tu nie pomoże :))))))) Czekamy na drugą transzę dywidendy a potem na zaliczkową dywidendę za kolejny rok :)))))))))
........" janku" polemizować nie zamierzam, ponieważ nie potrafię zniżyć się do twojego poziomu. Krótko mówiąc jesteś za mało inteligentny. Swoje bzdury o "KORZYŚCIACH" ( cokolwiek to znaczy) z dywidendy, możesz sobie pisać, ale rób to na swoich utworzonych przez siebie wątkach, może znajdziesz popleczników tak samo ( bez urazy) "sprawnych umysłowo", jak ty.
....................pajacu wymieniać poglądów się nie da, bo niczego twój móżdżek ogarnąć nie potrafi. Nie pisałem o dywidendzie ,że jej nie będzie, bo nie wiem. Są podobno obietnice! Stwierdziłem jedynie, że korzyści z niej ( jeśli nawet wypłacą) są ....ŻADNE, ale ty i tak tego nie rozumiesz .Dla ciebie to za trudne. Ostatni raz wysiliłem się, aby aby napisać co o tobie "januszku" i takich , jak ty...... sądzę.
Myśle inaczej w sprawie dywidendy. Bo dywidenda daje w ustalonym czasie wszystkim akcjonariuszom kasę . Tym którzy nie siedzą godzinami przed komp z palcem na Enter , którym nie udało się np. sprzedać jak były spekulacyjne wzrosty lub spadki. Pozdrawiam
Zgodzę się tylko z tobą ze jak akcje są za tanie to jest mozliwość wykupu za marne grosiki ,przykład synthos którego wykupili za pieniądze które posiadała firma a nie wykupujący
............. , jak to możliwe ,że ABC DATA ma tak ograniczonych akcjonariuszy? Jedni nie rozumieją, że dywidenda natychmiast obniża wartość akcji o jej wysokość ( jest to niezależne od akcjonariuszy) a drudzy, wyjątkowe miernoty, nie odróżniają przychodów od dochodów . Cieszą się, nie wiedząc, że wzrost przychodu - niekiedy ( a nawet często) oznaczać może - nawet stratę. Zysk netto, a jeszcze lepiej jego wzrost, powinien was cieszyć, jedynie pod warunkiem, że akcjonariusze są WAŻNI dla władz spółek - w ABC i MCI ( główny udziałowiec) tego nie widać.
......." optymiści "? Głupio pewnie teraz wyglądacie, czytając swoje odpowiedzi na moje teksty?! Wieszaliście na mnie psy przy moich powyższych wpisach na tym wątku, teraz zapewne zastanawiacie się skąd u mnie taka wiedza na temat ABC I MCI? Ano powiem: ........... z " plotek ", w które niedoświadczone baranki nie wierzyli, pisząc, że moje opowieści to tylko bajki bez podania argumentów. Pytam ; dalej wam są one potrzebne? Argumenty oczywiście! Dalej nie widzicie, ze jesteście tylko miernotami, inwestującymi w akcje spółek rządzonymi przez cwaniaków.? Tu stosowana jest podobna inżynieria finansowa, jaką stosuje na swoich spółkach jeszcze większy cwaniak ( może nawet krętacz) ............. PATROWICZ. I, jaki morał z tych niby bajek? Taki, ze zostaniecie wyrolowani z przysłowiową.......... ręką w nocniku. Zmuszą was do sprzedaży po cenie do jakiej oni ( władze spółek) doprowadzą np ; 1 zł albo nawet niżej. Jesteście dla nich garbem, którego zechcą się pozbyć i wyjść , jak mówią 'plotki' lub 'bajki".......z giełdy. Ciekawe, czy dalej cieszycie się z obiecanej - podobno - dywidendy? Jeden mądrala wyliczył ( jak?), że będzie ona w wysokości 8 gr, inny jeszcze mądrzejszy, że 13 gr, a najwspanialszy głupol ,że 14 gr.. ONA - dywidenda - WAM JESZCZE BOKIEM WYJDZIE!
Nawet jak by była, to sytuacja jest taka sobie i jedziecie powoli na sankach. Ubieranie trwa w najlepsze, juz 1,98 i trend złamany dołem. Myśleć puki jeszcze nie ma paniki.
A za co niby oni mają sobie ta akcje choćby były po złotówce odkupić ? Przyjedzie wujek Sam z hameryki na urodziny siostrzeńca i wyciągnie 40mln dolarów z kieszeni ?
A może to MCI ma skupić brakujące 38% ? Ale po co ? Skoro obecne 62% daje mu swobodę działania na każdym WZA.
Zatem ktoś z zewnątrz ? Ale komu MCI z taką ochotą odda te swoje 62% po złotówce ?
Ulica nie jest tutaj żadnym balastem. Ulica jest nic nie liczącym się dawcą kapitału obrotowego.
..........jakaś ty głupiutka! Gdybyś czytała - najlepiej ze zrozumieniem - moje posty ( zyga_1) na tym tylko wątku byś dojrzała, że nigdy nie napisałem o dywidendzie , ze jej nie będzie, bo nie wiem, a jeśli, to nikt pewnie nie wie, jak wysoka ona miałaby być. Pisałem, że dywidenda ( jeśli będzie?) odbierze wam swoją wysokość w cenie kursu akcji. To stosowana reguła na GPW. I tak na przykład :dywidenda ogłoszona w wysokości powiedzmy (dla jaj powiem) ......20 gr, przy cenie akcji np. ......2 zł, to natychmiast kurs będzie wynosił....... 1,80 zł. Pytam: opłaca się? Tym bardziej, ze od ogłoszenia do ewentualnej wypłaty mija z reguły ok 1,5 - 2 miesiące. I dalej nie wiadomo ( ja wiem), jaki będzie kierunek cenowy akcji ABC. Zostaniecie ( obym się mylił) z przysłowiową ręką ............w nocniku. Powodzenia życzę niepoprawnym optymistom.
Człowieku czegoś musiałeś się opić albo nawąchać :)))))) Z ręką w nocniku ? :)))))))))))))) My zostaniemy z akcjami i dywidendą co roku, a ty ? :)))))))))))))))
....... się wymądrza! Chłopie, ty chyba szybciej piszesz , niż myślisz. O jakich wujach z dolarami ty piszesz , nie masz pojęcia, a zabierasz głos.Forsa z zewnątrz jest nie potrzebna, nikt personalnie tego kupić nie musi, wystarczy przeznaczyć zysk zamiast na dywidendę na skup akcji własnych spółki - TO WOLNO - ,bo tak zadecydują na WALNYM główni akcjonariusze ( pozostali nie mają nic do powiedzenia). Pozbędą się kłopotów z podziałem zysków i obowiązków ( raporty ,sprawozdania itp.) wynikających z bycia spółką giełdową. Wtedy po umorzeniu skupionych ( lub pozostaną w spółce) akcji będzie można w przyszłości ( np za rok ) dzielić zysk na akcje będące w posiadaniu tych "wybranych": m.in. MCI i ........członków zarządów tych firm. Jeśli dalej nie rozumiesz, to lepiej baw się własnym siusiakiem, a nie inwestowaniem w akcje spółek, których nie ogarniasz.
Ewakuacja trwa w najlepsze, z prawej dokładają, dziś nawet nikt nie dał nabrać się na podbitkę. Wg. mnie problemem jest też wysoka kapitalizacja, za wysoka do tych kilku milionów zysku i ryzyka jakim obarczona jest firma: Urząd Skarbowy, niska marża, inżynieria finansowa. Trend został złamany, podejrzewam że już nie długo wyskoczy jakiś trup z szafy.... A dywidenda? Była pod wysypanie się z akcji.
Dnia 2018-03-16 o godz. 10:27 ~KamilTokaj napisał(a): > Ewakuacja trwa w najlepsze, z prawej dokładają, dziś nawet nikt nie dał nabrać się na podbitkę. Wg. mnie problemem jest też wysoka kapitalizacja, za wysoka do tych kilku milionów zysku i ryzyka jakim obarczona jest firma: Urząd Skarbowy, niska marża, inżynieria finansowa. Trend został złamany, podejrzewam że już nie długo wyskoczy jakiś trup z szafy.... A dywidenda? Była pod wysypanie się z akcji.
Dziecko, nie wiem ile Ty masz lat, ale nie życzę sobie, by ktoś prawdopodobnie w wieku moich wnuków zwracał się do mnie w ten sposób. Zatem zrozum synku, że aby skupić akcje własne, przy kursie 1zł potrzeba ponad 120mln zł. 120mln to jest zysk z 10 lat. Aby podjąć uchwałę o skupie akcji własnych potrzeba większości na WZA. Obecnie większość ma MCI. I nie widzę żadnego powodu, by dla "nie robienia raportów do GPW" MCI zdecydowało się stracić ~100mln zł, bo niejaki zyga_1 tak napisał. W interesie MCI będzie sprzedać akcje drogo, lub nie sprzedać ich wcale i drenować co roku spółkę z dywidendy. Jedynym sposobem na pozyskanie środków na skup akcji, byłby inwestor zewnętrzny. Owy wujek Sam, który byłby w stanie wyłożyć jednorazowo taką gotówkę na stół. Jednak Ten, musiałby się jeszcze dogadać z MCI. A MCI chętnie sprzeda swój pakiet większościowy, ale z pewnością nie po kursie który sugerujesz.
Bez urazy, ale teraz nabrałem pewności, że głupa naprawdę nie udajesz p. "Joga" . Możesz sobie nie życzyć, abym nazwał cię tak, jak nazwałem, niemniej przypominam , iż nie jest to koncert życzeń. Niezależnie od twojego wieku, jestem przekonany ,że im jesteś starszy tym bardziej - mówiąc delikatnie - niemądry. Żeby spółkę zdjąć z giełdy wystarczy skupić ( wyłudzić, zmusić, jak kto woli) akcje będące w wolnym obrocie tj. ok. 30 kilka procent. MCI, jako - praktycznie - właściciel spółki ABC zrobi na WZA w zasadzie wszystko,co tylko będzie dla nich korzystne - nawet skup. I nie zrobi tego osoba fizyczna, tylko podmioty ( czyt. spółki) mające większościowe pakiety. Tym nie zależy na pozbyciu się udziałów, zaniżają kurs w jedynym tylko celu; pozbyć się maluczkich, którym z obowiązku muszą "bawić" się w ujawnianie strategii i wysokości zysków ( jeśli są, będą). Poza giełdą będą zobligowani li tylko do kontaktów z US. Żadnych wujów z dolarami im nie potrzeba, takie pieniądze : kilkadziesiąt mln. zł ,MCI i nie tylko, nawet nie musi pobierać z banku.
Widzisz Jogi że tłumaczenie co niektórym rzeczy prostych i oczywistych jest bezcelowe. Nie są w stanie ich pojąć. Dlatego nie udzielam się zbytnio na tym forum.
...........zarobieni na akcjach ABC??? Ciekawe co mają do powiedzenia na temat ABC DATY różne: jansony, janki, sranki i inne baranki? Czekają zapewne na wyimaginowaną dywidendę ,której prawdopodobnie z naciskiem "pewnik" ........ nie będzie. Czekam aż cymbały zaczną znowu rozpisywać się o dywidendzie, jej wysokości i zyskach za miniony okres.To nie ma żadnego znaczenia! Kiedy te baranki zaczną kumać, że zostali zwyczajnie WYROLOWANI przez władze spółek m.in. MCI, ABC? Zostaniecie z łapami w przysłowiowym ..... nocniku, już został prawdopodobnie ustalony plan pozbycia się za bardzo ,wyjątkowo niską cenę, drobnych akcjonariuszy. Będziecie uciekać z tego łajna, oddając akcje, nawet za - jak pisałem wcześniej - symboliczną złotówkę. Nie wierzycie ??? No to poczekajcie! Już zaczynam mieć ubaw wyobrażając sobie wasze, nieudaczników miny.