Dlatego mały browar - MUSI mieć: SPECJALNE PIWO a "dopychać wyniki" tańszym ale jadącym na SUPER MARCE. Dla mnie to elementarz handlowy, a co robi zarząd i załoga browaru (bo zdaje się, że są z siebie niezwykle zadowoleni ?) BUMELUJE!
Oni wszyscy są z siebie zadowoleni głowni akcjonariusze i zarząd Tylko ten ostatni nie dokłada do biznesu tak jak niektórzy akcjonariusze wiec siedzi i się cieszy
Dnia 2018-02-19 o godz. 20:04 ~ufo napisał(a): > jak takie piwo nie ma zysków? powstają takie crafty, pinty itp.. biznes ok, więc o co chodzi? O piwowara może. Generalnie o piwo. POd marką Konstancin warzoną w Kamionce mają 2 znośne piwa i jedno naprawdę dobre. Piwa pod marką noteckie i gontyniec warzone w Czarnkowie są jako piwa z doby piwa rzemieślniczego kompletnie do niczego. A Ci trzepią ich kilkanaście rodzajów wszystkie nic nie warte. No ok Noteckie bezalkoholowe daje radę i jest nawet ciekawe.
Także jeśli chodzi o pytanie dlaczego browar regionalny cieńko przędzie mimo "piwnej rewolucji" to moim zdaniem bo się nie dostosował. Postawcie obok coś w tym rozmiarze i konkurencją jest Kormoran czy BRJ. I teraz porównajcie oferty tych trzech pod względem liczby piw ciekawych i takich o których się przynajmniej mówi.
A Czarnków w tej chwili ma jak wspomniałem 3 piwa Porter, APA i IPA (w tej kolejności i tylko Porter jest świetny, pozostałe dwa są poprawne). APA jest od niedawna, ale Porter który jest świetny jest już na rynku od ponad roku. Teraz wejdźcie na stronę internetową browaru i spróbujcie poszukać tych piw w ofercie. nie ale serio spróbujcie :D
Sama linia konstancin jest nudna, etykiety o niczym, nazwy to po prostu skrótowce, a marketing dookoła nie istnieje. Na Fb pojawiają się posty jak piwa dolać do mięsa żeby zrobić pieczeń.... to dla meni pozycjonowanie się w kategorii piw kiepskich, bo przecież nikt dobrego piwa nie bedzie do gara lał.
Okazuje się ,że nie każdego jednak stać na inwestycję w biedny,zaniedbany,zdekapitalizowany Browar A marketing,czy aby Prezes nie jest specjalistą wysokiej klasy ,od marketingu właśnie? Coś mi tu nie pasuje,to właśnie marketing powinien hulać idealnie
Dnia 2018-02-20 o godz. 10:10 ~jaś napisał(a): > Okazuje się ,że nie każdego jednak stać na inwestycję w biedny,zaniedbany,zdekapitalizowany Browar > A marketing,czy aby Prezes nie jest specjalistą wysokiej klasy ,od marketingu właśnie? > Coś mi tu nie pasuje,to właśnie marketing powinien hulać idealnie Dlatego liczę że coś się ruszy bo moim zdaniem browar w kamionce może spokojnie konkurować z innymi rzemieślniczymi browarami ale potrzeba mu świeżego ducha, nowoczesnego marketingu i zdobycia przychylności beer geeków co nie jets niemożliwe. Ale porównajcie sobie etykiety i idee i wszystko dookoła np podróży kormorana i marki konstancin
Przy czym browar Kormoran to 20tys hl rok, a browar w kamionce 30tys hl. kormoran też nie ma samych piw genialnych, ale ma kilka dobrych i kilka znośnych, jedno imperium prunum które robi im gigantyczny hałas dookoła marki.
Dnia 2018-02-20 o godz. 10:33 ~jaś napisał(a): > Nie ma opcji aby Browar w Kamionce wyprodukował ,bez dodatkowych ,dużych inwestycji 30 tyś hl > Jak zrobi 20 tyś to będzie ogromny sukces,
piszac 30tys hl pisze o maksymalnej wydajnosci wg wikipedii, a nie o istniejącej produkcji. Tak czy siak niech będzie 15tys hl jak wolisz to nadal jest rozmiar podobny do kormorana a postrzeganie przez klientów zupełnie inne.
Dnia 2018-02-20 o godz. 11:35 ~jaś napisał(a): > Postrzeganie nie jest przecież zależne od ilości warzonego piwa, ale od jakości > Fakt że teraz Czarnkowowi daleko do Kormorana,oj bardzo Na miłośc boską. Mówię, że potencjał produkcyjny mają podobny. Browar w czarnkowie olewam jako przestarzały i technologicznie nie nadający się do warzenia sensownych piw. Porównuję browar w Kamionce do browaru Kormoran. Potencjał ten sam. Start podobny, a efekty zupełnie różne.
Uważam, że na ten moment odświeżenie marki i dobry marketing mogą zadziałać i dlatego czekam na efekty tego co zrobi Chęcielewski jako prezes Czarnkowa, czy w ogóle coś zrobi. I raz jeszcze największe problemy widzę w marketingu, ato jak sam mówisz jego działka.
Kormoran dobrze wykorzystał swój czas i rewolucje piwną,a Czarnków to wszystko przespał.Tego sie nie da nadrobić branża jest już zupełnie w innym miejscu
Agata Mitchell była do niedawna dyrektorem d/s sprzedaży Kraft Food Europe. Teraz działa na własne nazwisko i prowadzi treningi i doradztwo jak kreować sprzedaż. Ma powyżej 5% Czarnkowa.
Dnia 2018-02-21 o godz. 11:02 ~jaś napisał(a): > Sami fechowcy,to widać.Tam chyba tylko Pan Szwarc twardo stąpa po ziemi,może dlatego że nie jest z marketingu tylko finansów
Ja fachowości tych ludzi ocenić nie umiem bo sam się nie znam. jestem tu tylko dlatego, że lubię piwo, znam się na piwie i mam sentyment do marki (niewielki). To jedyna spółka na NC którą obserwuję i tylko dlatego że to browar. Mam tego mało, ale mam, w dodatku wciąż z sensowną IMO średnią, (choć sprzedaż teraz oznacza ok 50% straty :D, no ale ja sprzedawać nie planuję).
Uważam, że gdyby się postarali spokojnie wciąż mogą wypłynąć, ale jak mówię się nie znam. Ale Pinta buduje swój browar, inne beczki budują jeszcze większy. Będą powstawały kolejne. To jest czas aby produkcję z Kamionki przesunąć z kategorii pijalne i nawet spoko do poziomu piwa które może jakością innowacyjnością i MARKETINGIEM konkurencyjnego dla kraftu. Na dolnej półce apełnionej tatrami i harnasiami IMO nie ma miejsca dla browaru z wydajnocią 50khl/rok.
A i jeszcze, zobaczcie wątek z przed 5 lat https://www.piwo.org/forums/topic/8892-lepsze-piwo-100-najlepszych-polskich-piw/?tab=comments#comment-190283 ile razy na liście występuje Konstancin. Tylko że oni aż do 2016 roku jechali w kółko to samo bez zmian w recepturach ani look and feel. Dopiero pod koniec 2016 spróbowali uwarzyć porter (dosknały!) i pod koneic zeszłego roku APA (dobre) ale nadal etykiety i cała reszta jest bleeee