• PPK ? Autor: ~ferster [83.4.94.*]
    Zdecydowałem się założyć ten wątek aby dowiedzieć się więcej o PPK. Myślę że po przedstawieniu przez rząd tego programu pozostaje duży niedosyt i nasuwają się pytania. Oczekiwany program ppk miał w założeniu ożywić rynek kapitałowy, czy tak się stanie? - wątpię. Przede wszystkim wcześniej myśleliśmy że, składki na ppk będą pochodzić z dotychczasowej składki na ofe. okazuje się że cała składka emerytalna trafi jednak do zus. Jeżeli chcesz uczestniczyć w ppk do musisz sobie dobrowolnie potrącić dodatkową kwotę z wypłaty. Już ten mechanizm może spowodować całkowitą klapę planu PPK, Ponadto nie wiadomo dokładnie co stanie się z naszymi funduszami zgromadzonymi w ofe. Osobiście znowu jestem mocno rozczarowany i czuję się okradziony. Rynek zresztą zareagował również słabo i akurat w tym momencie deutche bank sprzedał znaczną ilość bzwbk. Ta sprawa z PPK może być prawdziwa przyczyna słabości gpw. Może jestem niedoinformowany, proszę o wasze spostrzeżenia. Jakoś ten temat z ppk na forum bankiera przeszła bez emocji.
  • Re: PPK ? Autor: ~stefan [37.249.85.*]
    WARSAW, Aug 24 2016 (Reuters) - Poland is not conducting any negotiations with Italy’s biggest bank UniCredit regarding potential buy of its Polish unit[..] Deputy Prime Minister Mateusz Morawiecki said on Tuesday.
    I tyle w kwestii wiarygodności pana Morawieckiego.
    Ja mam taką zasadę, że jak ktoś mnie raz oszuka lub okradnie to drugiej szansy mu nie daję.
    Trzeba też pamiętać, że za całą reformą stoją ludzie od Kulczyka - Borys i Piasecki z PFR istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że zanim reforma ruszy Ziobro zdąży ich już wsadzić.
  • @ferster: PPK - zamiast ? postaw !!! - 99% naszych obywateli nie ma Autor: emeryt_giełdowy [79.186.128.*]
    pojęcia co ten skrót oznacza.
    Nie rób skrótów myślowych tylko rozwijaj i nawiązuj do tego o czym chcesz rozmawiać.

Podrzucę ci parę linków - poczytaj komentarze.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Co-PPK-beda-oznaczac-dla-pracownika-i-dla-rynku-7572848.html 
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PPK-wejda-w-zycie-od-poczatku-2019-r-i-obejma-ponad-11-mln-osob-7572773.html#komentarze 

• Re: @ferster: PPK - zamiast ? postaw !!! - 99% naszych obywateli nie ma Autor: ~ferster [83.4.94.*]
    Dzięki za linki uwagi emarycie! Zawsze można się dowiedzieć czegoś więcej. Z pozytywów, doczytałem że, zapisy do ppk będą automatyczne a rezygnację trzeba będzie zadeklarować. Może dzięki temu część pieniędzy tam jednak napłynie.
    Ps. Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co oznacza ten skrót.
  • @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: emeryt_giełdowy [79.186.128.*]
    oznacza ten skrót."

Czytelnicy "bankiera" to może 1% całej populacji obywateli Polski.
    Obyś miał rację, że 99% z nich wie co oznacza ten skrót (PPK).
    Osobiście rozmawiając z pokoleniem 20+ i wyżej oraz mając przyjemność tworzenia dla tego pokolenia PKE (Prywatnego Kapitału Emerytalnego moja prywatna wersja PPK Morawickiego i Borysa) mam co do tego uzasadnione wątpliwości.
    Wiele z tych osób nie ma pojęcia o IKE i IKZE, wiele osób z pokolenia 40+ nie kontroluje własnych środków zgromadzonych w OFE (wiesz jakie zdziwienie budzi u nich zmniejszenie o 50% posiadanych udziałów w 2014 r.) oraz związków przyczynowo skutkowych pomiędzy tym co wpłacają i jakie są wyniki - stan ich środków na ich kontach wskazuje na całkowity brak zainteresowania tym problemem.

Musisz się dobrze wczytać w załączone linki. Tam jest wiele więcej pozytywnych informacji niż te, które wskazujesz.
    Tylko ja widzę, że te pozytywy nie dotyczą bezpośrednio zainteresowanych (uczestników tych programów) tylko tych, którzy z tego skorzystają najwięcej tak jak to było w przypadku programów NFI i OFE.
    "2 lata jak z brata" to mało optymistyczna perspektywa dla tego programu.

Życzę powodzenia.

• Re: @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: ~ferster [83.4.94.*]
    Widzę że jesteś zdecydowanym przeciwnikiem ofe oraz podobnych rozwiązań, Pewnie masz rację ale mnie wkurza że zabrali i resztę zabiorą kasy która miała być dziedziczona, Ponadto te decyzje przełożyły się na długotrwałe spadki na gpw (to trwa nadal) i straty przyszłych emerytów. Może sensowne jest w naszym wypadku stworzenie państwowego funduszu emerytalnego na wzór norweski ?
  • Re: @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: emeryt_giełdowy [79.186.128.*]
    Dnia 2018-02-18 o godz. 22:06 ~ferster napisał(a):
    > Widzę że jesteś zdecydowanym przeciwnikiem ofe oraz podobnych rozwiązań, Pewnie masz rację ale mnie wkurza że zabrali i resztę zabiorą kasy która miała być dziedziczona, Ponadto te decyzje przełożyły się na długotrwałe spadki na gpw (to trwa nadal) i straty przyszłych emerytów. Może sensowne jest w naszym wypadku stworzenie państwowego funduszu emerytalnego na wzór norweski ?

Polacy mają swoją mentalność. Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym. Ty się wkurzasz, a ci, którzy decydują za Ciebie są zadowoleni, ponieważ dostarczasz im kasy.
    Nie jestem zwolennikiem robienia ze nasz - obywateli ćwierćinteligentów i dawców kapitału.

• Re: @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: emeryt_giełdowy [79.186.128.*]
    Dnia 2018-02-18 o godz. 23:26 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > Dnia 2018-02-18 o godz. 22:06 ~ferster napisał(a):
    > > Widzę że jesteś zdecydowanym przeciwnikiem ofe oraz podobnych rozwiązań, Pewnie masz rację ale mnie wkurza że zabrali i resztę zabiorą kasy która miała być dziedziczona, Ponadto te decyzje przełożyły się na długotrwałe spadki na gpw (to trwa nadal) i straty przyszłych emerytów. Może sensowne jest w naszym wypadku stworzenie państwowego funduszu emerytalnego na wzór norweski ?
    >
    > Polacy mają swoją mentalność. Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym. Ty się wkurzasz, a ci, którzy decydują za Ciebie są zadowoleni, ponieważ dostarczasz im kasy.
    > Nie jestem zwolennikiem robienia ze nasz - obywateli ćwierćinteligentów i dawców kapitału.
    >

Nie jestem zwolennikiem robienia z nas - obywateli ćwierćinteligentów i dawców kapitału.

• Re: @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: 7777777777777 [83.7.12.*]
    z tego co czytałem dotychczas to z ofe ma być 25% kasy zabranej do FRD automatycznie zapisana na subfunduszu członka w zus to taka dość skromna danina za zamianą pozostałych 75% pieniędzy publicznych (wyrokiem trybunału konstytucyjnego) zresztą jeszcze tego demokratycznego k...a ..ć ! na własność prywatną . Co by nie powiedzieć to jeżeli dojdzie do realizacji to będzie najbardziej pro społeczna reforma bez względu jak te już prywatne środki będą kiedyś do dyspozycji.
  • jeżeli chodzi o PPK to biorąc pod uwagę wstępne założenia Autor: 7777777777777 [83.7.12.*]
    to tego typu program jest potrzebny i o wiele lat spóźniony uczestnicząc w nim nie ryzykuje się zbyt dużo można się wycofać w każdej chwili tracąc tylko ewentualne korzyści (dołożoną kasę przedsiębiorców ,dołożoną kasę przez państwo czy naliczony podatek od zysku przy rezygnacji w późniejszym terminie po osiągnięciu 60 roku życia ) w zamian mamy przez dziesięć lat emeryturę z wyższą stopą zastąpienia pensji
    gdzieś czytałem że aby wyeliminować nadużycia związane z wyborem tfi będą musiały zgodę pracodawcy wyrazić związki zawodowe na dokonany wybór . Dobrze by było aby można było w ramach tfi mieć wybór zamiany jednostek między poszczególnymi aktywami aby mieć możliwość aktywnie wpływać na nasze pieniądze to jest jak powstanie średnioterminowy a zwłaszcza długoterminowy sygnał sprzedaży na funduszu typowo akcyjnym można było zamienić na fundusz obligacji korporacyjnych .

• @lukas : Premier też nawiązał do "narodów nam bliższych mentalnie?" Autor: ~Czytelnik [79.186.60.*]
    Dnia 2018-02-18 o godz. 23:37 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > > Polacy mają swoją mentalność. Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym. Ty się wkurzasz, a ci, którzy decydują za Ciebie są zadowoleni, ponieważ dostarczasz im kasy.

Dnia 2018-02-25 o godz. 18:47 ~lukas napisał(a):
    > "Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym."
    > Rozumiem że proponujesz wprowadzanie rozwiązań ukraińskich czy białoruskich, jako narodów nam bliższych mentalnie?

Premier po 10 dniach powtórzył, a może nawiązał do tezy (czyjej) emeryta "Polacy mają swoją mentalność", czy lukasa o "jako narodów nam bliższych mentalnie?"
    "- Jesteśmy w swego rodzaju wyjątkowej sytuacji, z której dopiero ostatnio zdaliśmy sobie sprawę, że musimy znaleźć naszą własną ścieżkę rozwoju gospodarczego, bo kopia tych ze Wschodu - z Korei, Japonii, Chin czy nawet Niemiec, czy Francji nie wchodzi w grę, bo my jesteśmy w zupełnie nieporównywalnej sytuacji do nich - podkreślił premier."
    link 

Na czym polega:
    "Jesteśmy w swego rodzaju wyjątkowej sytuacji, .." oraz to, że "jesteśmy w zupełnie nieporównywalnej sytuacji do nich",
    że może my uwzględniającą polską mentalność "musimy znaleźć naszą własną ścieżkę rozwoju gospodarczego" .

O tym jaka jest nasza mentalność patrz forum polityka i gospodarka
    https://www.bankier.pl/forum/temat_gowinowi-17-tys-nie-starczalo-do-pierwszego-wystarczy-tej-hipokryzji,27331701.html 
  • Re: @ferster: "Myślę że, wśród czytelników "bankiera" jednak 99% wie co Autor: ~lukas [79.185.205.*]
    "Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym."

Rozumiem że proponujesz wprowadzanie rozwiązań ukraińskich czy białoruskich, jako narodów nam bliższych mentalnie?
  • @lukas : Przygotowałem dłuższe, ale ponieważ nie zapisałem go, a ...... Autor: emeryt_giełdowy [83.11.76.*]
    Dnia 2018-02-25 o godz. 18:47 ~lukas napisał(a):
    > "Powielanie rozwiązań norweskich, japońskich, chińskich, niemieckich, amerykańskich kończy się zawsze tym samym."
    >
    > Rozumiem że proponujesz wprowadzanie rozwiązań ukraińskich czy białoruskich, jako narodów nam bliższych mentalnie?

system wyrzucił mi post na lepszą stronę finansów to odpowiem krótko
    Proponuje samodzielnie myśleć i wyciągać wnioski z tego co się stało w ciągu 20 lat funkcjonowania systemu emerytalnego.
    Mój Prywatny Kapitał Emerytalny (PKE) ma się bardzo dobrze właśnie dlatego, że samodzielnie nim zarządzałem, a nie przez Fundusze.

• Re: @lukas : Może system Bankiera. pl nie zaakceptował poniższego cyt. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.76.*]
    "Czy to wina rządu? Nie, bo odpowiedzialność spoczywa na nas wszystkich. - Polacy nie identyfikują się z własnym państwem. Przecież wszyscy opowiadają, że to dziura rządu, dziura premiera .......... , dziura ministra finansów ............... , że rząd zabiera nasze pieniądze. [...] Przecież to są nasze finanse publiczne, nasze dochody i wydatki i nasza dziura budżetowa - mówi ....... ."
    "Według ....... dziura budżetowa jest nasza, ale pieniądze w OFE "to nie są nasze prywatne oszczędności", "to element powszechnego państwowego obowiązkowego systemu emerytalnego," więc państwo może zrobić z nim, co uważa za stosowne."

Jak zgadniesz kto to powiedział to może zrozumiesz, że samodzielne myślenie ma przyszłość.

• Re: @lukas : Przygotowałem dłuższe, ale ponieważ nie Autor: ~lukas [83.6.133.*]
    Nie wystarczy mówić o myśleniu tylko trzeba jeszcze to robić.
    Ciekawe ile zostanie ci kapitału emerytalnego jak rząd (np. za 8-10 lat) zrobi z twoim kapitałem to
    co zrobiono na Cyprze.
  • Re: @lukas : Przygotowałem dłuższe, ale ponieważ nie Autor: emeryt_giełdowy [83.11.87.*]
    Dnia 2018-02-26 o godz. 19:30 ~lukas napisał(a):
    > Nie wystarczy mówić o myśleniu tylko trzeba jeszcze to robić.
    > Ciekawe ile zostanie ci kapitału emerytalnego jak rząd (np. za 8-10 lat) zrobi z twoim kapitałem to
    > co zrobiono na Cyprze.

Myśl pozytywnie i nie pozwól, aby rząd mógł zrobić tak jak na zrobiono na Cyprze.
    Już się doczytałeś kto powiedział poniższe zdania (jest wymieniony w linku załączonym do niniejszego wątku).
    "Czy to wina rządu? Nie, bo odpowiedzialność spoczywa na nas wszystkich. - Polacy nie identyfikują się z własnym państwem. Przecież wszyscy opowiadają, że to dziura rządu, dziura premiera .......... , dziura ministra finansów ............... , że rząd zabiera nasze pieniądze. [...] Przecież to są nasze finanse publiczne, nasze dochody i wydatki i nasza dziura budżetowa - mówi ....... .
    "Według ....... dziura budżetowa jest nasza, ale pieniądze w OFE "to nie są nasze prywatne oszczędności", "to element powszechnego państwowego obowiązkowego systemu emerytalnego," więc państwo może zrobić z nim, co uważa za stosowne.

• Paweł Borys apeluje, to my też apelujemy do niego - przestań kłamać i .. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.176.*]
  • Re: PPK ? - Strategia Rozwoju Rynku Kapitałowego. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.87.*]
    MF podało, że strategia będzie składać się z trzech głównych części:
    • analizy problemów, jakie dotykają polski rynek kapitałowy,
    • rekomendacji, tj. wskazania konkretnych działań, niezbędnych do przezwyciężenia barier dla rozwoju,
    • właściwej strategii wytyczającej dla rządu długoterminowe cele w zakresie zmian regulacyjnych i instytucjonalnych. Mają one wzmocnić polski rynek kapitałowy i sprawić, aby w większym zakresie był on wsparciem dla długoterminowego rozwoju całej polskiej gospodarki.

To zacznijmy od problemów:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_ostry-z-nowym-2018-rokiem-rownym-skokiem-spreadem-cenowym,26827809.html 
    https://www.bankier.pl/forum/temat_95-poslow-pis-nie-inwestujacych-na-gpw-za-likwidacja-wezwan,23058307.html 

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.27.142.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: PPK ? - Strategia Rozwoju Rynku Kapitałowego. Autor: ~77777777777777 [83.27.142.*]
    blokowało mnie po odesłaniu do tematu przez Emeryta

• PPK ? - Strategia Rozwoju Rynku Kapitałowego. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.87.*]
    link 

"Mówimy o zupełnie innym rozwiązaniu prawnym."
    Mówi to osoba, która od 2000 roku link 
    reprezentował interesy otoczenia rynku kapitałowego i doprowadziły do tego, że na rynku udział osób fizycznych wg. ostatnich danych wynosi 16%.

"Jednak chce jeszcze raz zaznaczyć, że od strony prawnej są to zupełnie nieporównywalne systemy." - proponuje zacząć rozmowę od wskazania co te systemy łączy.
    Te systemy łączy parę rzeczy:
    1/ Te systemy tworzyły i tworzą zawsze te same osoby, które uczestniczyły w tworzeniu programu NFJ , OFE, a teraz PPK.
    2// Zarządzanie PPK powierza się zawsze funduszom i ich pracownikom, którzy wynagradzani są prowizją od czego ...... (od wydawania i kupowanie czegoś co sami inwestorzy i obywatele mogą kupić)
    3// Ograniczenia w możliwości samodzielnego decydowania o zakładaniu PPK (PKE), wysokości wpłat dokonywanych na te konta,
    system podatkowy, który dyskryminuje osoby fizyczne, a preferuje osoby prawne (np. osoby prawne są zwolnione od płacenia podatku od dywidend, a osoby fizyczne muszą ten podatek zapłacić).
    4/ Cały system podatkowy, który preferuje osoby prawne kosztem osób fizycznych (np. osoby prawne mogą wykorzystywać podatek belki do przejmowania w drodze nieformalnego delistingu spółki publiczne) wykorzystując do tego celu przepisy KSH i ustawy obrocie papierami wartościowymi.
    5/ itd, itp. poniżej
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-ppk-strategia-rozwoju-rynku-kapitalowego,27311277.html 
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.222.140.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Projekt ustawy o PPK niedopracowany, nie zapewnia sprawnego działania Autor: ~Czytelnik [83.11.239.*]
    systemu wg. NBP.

19 mar 2018, 16:49

19.03.2018, Warszawa (PAP) - Przedłożony projekt ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych jest niedopracowany, jeżeli chodzi o zabezpieczenie interesów uczestników i zapewnienie sprawnego działania systemu - napisał Narodowy Bank Polski w opinii do projektu ustawy. W ocenie NBP, wprowadzenie PPK niekoniecznie przełoży się na zwiększenie tempa wzrostu PKB w Polsce.
    "W opinii NBP, przedłożony projekt ustawy jest niedopracowany jeżeli chodzi o zabezpieczenie interesów uczestników i zapewnienie sprawnego działania systemu. Pracownicy mają zbyt mały wpływ na to, jak będą inwestowane ich oszczędności, bodźce dla zarządzających są nieodpowiednie, a uczestnicy systemu nie są zabezpieczeni przed niskimi stopami zwrotu" - napisał NBP.
    "Widoczna jest asymetria w podziale ról w systemie - koszty ponoszą głównie uczestnicy, pracodawcy i rząd, zaś podmioty zarządzające uzyskują przede wszystkim korzyści niezależne od wyników inwestycji" - dodał.
    Ponadto, w ocenie NBP, polityka inwestycyjna funduszy przeznaczonych dla poszczególnych grup wiekowych, w których jednostki uczestnictwa będą inwestowane środki PPK, powinna podlegać standaryzacji.
    "Ograniczona swoboda wyboru towarzystwa funduszy inwestycyjnych i funduszu nie powinna rodzić poczucia niesprawiedliwości społecznej wynikającej z niewłaściwego wyboru przez pracodawcę instytucji finansowych" - napisano.
    "Ponadto, niezasadne jest umożliwienie podbierania TFI zmiennej opłaty za zarządzanie funduszami zdefiniowanej daty. Taki rodzaj opłaty składnia bowiem zarządzających do podejmowania nadmiernego ryzyka, co jest nieuzasadnione w przypadku oszczędności emerytalnych" - dodano.
    NBP ocenia też, że w środowisku niskich stóp procentowych, poziom opłat za zarządzenia wydaje się wysoki.
    "W zaproponowanym projekcie ustawy poziom opłat za zarządzanie wydaje się wysoki w środowisku niskich stóp procentowych. Ponadto, istnieje wiele możliwości obniżenia opłat ponoszonych przez uczestników PPK, nierozważanych w opiniowanym projekcie ustawy, które wpłynęłyby pozytywnie na wartość zgromadzonych oszczędności (np. wprowadzenie zakazu akwizycji, obniżenie opłat na rzecz operatora portalu PPK)" - napisano w opinii.
    NBP uważa, że wprowadzenie PPK niekoniecznie przełoży się na zwiększenie tempa wzrostu gospodarczego w Polsce.
    "W ocenie NBP, samo skierowanie dodatkowych środków na rynek kapitałowy nie musi przełożyć się na przyspieszenie wzrostu gospodarczego, w szczególności jeśli uwzględni się negatywne oddziaływanie zaproponowanych rozwiązań na wzrost gospodarczy poprzez inne kanały. W szczególności, na rynek pracy i funkcjonowanie przedsiębiorstw negatywnie wpłynie zwiększenie klina płacowego oraz daleko idące obciążania administracyjne związane z prowadzeniem PPK" - napisano.
    Jak ocenia NBP, system pracowniczych planów kapitałowych w zaproponowanym kształcie nie realizuje głównego celu tworzenia dodatkowego systemu oszczędzania na emeryturę jakim - w opinii NBP - powinno być realne zabezpieczenie potrzeb finansowych osób, które zakończyły aktywność zawodową.
    "Zaproponowany mechanizm wypłaty środków z PPK zapewni uczestnikom dodatkowe dochody jedynie przez 10 lat, począwszy (o ile uczestnik nie zadecyduje inaczej) już od 60. roku życia. Natomiast po zakończeniu tego okresu, w latach kiedy wiele osób nie jest już w stanie pracować i rosną ich wydatki na koszty opieki medycznej, PPK nie stanowiłyby istotnego wsparcia finansowego" - napisano. (PAP Biznes)

Projekt PPK nie zapewnia ponieważ jego założeniem jest kontynuacja i zabezpieczenie interesów tych którzy odpowiadają za upadek sytemu OFE. Pan Morawiecki & spółka są spadkobiercami i pilnymi uczniami swoich poprzedników.
  • Re: Projekt ustawy o PPK niedopracowany, nie zapewnia sprawnego działani Autor: ~Ferster [83.4.21.*]
    No i Tchórzewski zabrał głos. W swoim stylu. Chce wszystkie pieniądze na spełniwnie swego marzenia. Otwarta krytyka planu premiera? Morawiecki go podporządkuje czy nie. Na razie Tchórzewski robi i gada co chce.
  • Czekamy kiedy projekt ustawy o PPK zostanie opublikowany w całości. Autor: ~Czytelnik [79.186.63.*]
    Jak na razie mamy do czynienia z dyskusją politycznych hochsztaplerów i cwaniaków, którzy uważają społeczeństwo za dawców kapitału i głosów wyborczych.
    link 
  • Do tego potrzebne jest PPK?? Miło by było gdyby "DOBRA ZMIANA" Autor: ~emeryt_giełdowy [83.11.144.*]
    reprezentowała i pytała tych, których pieniądze zamierza zaangażować w ten projekt.

PFR jest gotowy współfinansować budowę elektrowni jądrowejPAP - Biznes
    28 mar 2018, 10:13

28.03.2018, Warszawa (PAP) - Polski Fundusz Rozwoju jest gotowy współfinansować budowę elektrowni jądrowej, jeśli zostanie podjęta decyzja o rozpoczęciu inwestycji - poinformował w środę na konferencji prezes PFR Paweł Borys."Rząd polski i ewentualnie spółki są przed finalnymi rozmowami; jeśli zostałyby podjęte decyzje pozytywne i Polska budowałaby bloki jądrowe, to tak, PFR po to został powołany, by tego typu ważne, wielkie inwestycje, o bardzo długim horyzoncie zwrotu inwestycji współfinansować" - powiedział Borys.Minister energii Krzysztof Tchórzewski, pytany przez dziennikarzy jakie jeszcze podmioty mogą się ewentualnie zaangażować finansowo w projekt jądrowy, odpowiedział: "Temat jest otwarty. Każdy, kto ma środki finansowe jest mile widziany. Deklaracja PFR mnie cieszy".Minister powtórzył podczas konferencji prasowej, że nie ma ostatecznego rozstrzygnięcia w sprawie uruchomienia projektu jądrowego, ale decyzja powinna zapaść w niedługim czasie."Szukamy rozwiązania, by zbudować trzy bloki w okolicach 2040-45 roku. Jest to w Polsce możliwe" - powiedział.Prezes Tauronu Filip Grzegorczyk, pytany o zaangażowanie grupy w ten projekt, przypomniał, że Tauron ma 10 proc. udziałów w spółce PGE EJ1."Przed nami są poważne rozstrzygnięcia. Będziemy reagować elastycznie, zgodnie z polityką energetyczną państwa i w interesie akcjonariuszy". (PAP Biznes)
    pel/ pr/ ana/
  • Zakończyły się konsultacje publiczne reformy emerytalnej. - Kogo z kim!! Autor: ~emeryt_giełdowy [83.11.144.*]
  • Opinia SII nt. projektu ustawy o PPK wraz z pełną dokumentacją ustawy. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.89.*]
    Szukałem, szukałem - odszukałem. Teraz będę miał co czytać tylko nie wiem czy będę wykorzystać!!!
    Tak wygląda i nazywa się konsultację projektu ustawy, która ma dotyczyć nie tysięcy, ale milionów obywatel.
    Ferster jak myślisz jaki % obywateli zna poniższe dokumenty??

link 

link

"Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione. "

• Re: Opinia SII nt. projektu ustawy o PPK wraz z pełną dok Autor: alex-m [178.235.43.*]
    Odbicie, na które polują "łapacze dołków i spadających noży" po każdym spadku od lutego, nastąpi moim zdaniem najwcześniej gdy Polska pojawi się w nowym indeksie MSCI. Do tego czasu trwać będzie sypanie w związku z tym, że fundusze muszą wyjść z polskich akcji w związku z tym, że Polska wychodzi z MSCI EM, czyli te pozycje muszą być zamknięte. 

Jednak bardziej prawdopodobny wydaje mi się przyszły rok, gdy już napływać będą jakieś fundusze wynikające z PPK.  

Gdy czytam opinie na Seeking Alfa, to przewija się notorycznie info, że pozamykali lub zamykają pozycje na emerging markets i trochę ograniczają pozycje DM, a w efekcie więcej przeznaczają na bony i gotówkę. Dla mnie wniosek jest taki, że apetyt na ryzyko spada, stąd bardziej po dupie dostają ryzykowne aktywa, do jakich należy emerging markets, a w szczególności PL, szczególnie że ma z czego spadać po tym jak był najmocniej rosnącym rynkiem świata w ubiegłym roku. Brak podwyżek stóp w Polsce to podwójne ryzyko bo dostaliby w dupę nie tylko na spadku akcji, ale też dodatkowo na spadku wartości PLN (brak podwyżek stóp = osłabienie PLN). Do tego elektrownia atomowa, etc... nie widzę najmniejszej nadziei i jakiekolwiek wzrosty to odbicia korekcyjne ale ryzykowne bo w każdej chwili może spaść jak w 2011 o kilkaset punktów w kilka dni.

Struktura wig20 to dodatkowo jakaś masakra. Banki i surowce, wszystko państwowe i ryzyko z tym związane właśnie się zmaterializowało w postaci elektrowni atomowej. Banki i surowce to 100% branża koniunkturalna, czyli w takiej sytuacji jaką mamy: brak podwyżek stóp procentowych, spadająca waluta, zwalniająca koniunktura światowa to jest piękna masakra na takim indeksie. Nie bez powodu jest on w 100% skorelowany z indeksem miedzi. W zasadzie bez sensu jest granie na wig20, równie dobrze można grać na indeksie miedzi.
  • PPK ? - szok!!! zamiast 2 - 4 lata "dobrowolności" uczestnictwa w PPK. Autor: emeryt_giełdowy [83.11.187.*]
[x]
FW20 1,35% 2 863,00 2025-09-26 17:03:26
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.