• Wartość firmy Autor: eszton [46.169.253.*]
    Zastanawiam się właśnie nad takim zagadnieniem: Gdyby zaoferowano mi zakup tej spółki to ile byłbym gotów zapłacić?
    Wychodzi mi tak: jeden lokal to ok. 250 tys. PLN (myślę, że za taką sumę można by otworzyć pizzerię w wynajętym pomieszczeniu). Lokali jest 10, czyli mamy 2,5 mln. Doliczyć trzeba ok. 1,5 mln (różnica pomiędzy należnościami i zobowiązaniami + gotówka + udzielone pożyczki + bieżący zysk). Mamy wartość firmy ok. 4 mln. Podzielmy to przez ilość akcji 4,86 i otrzymamy cenę za jeden walor. Teraz porównajmy cenę bieżącą z otrzymaną wartością i zastanówmy się czy warto inwestować.
  • Re: Wartość firmy Autor: ~inwestor [195.182.52.*]
    Lokali jest 11

i powiem Ci otworzyć lokal to nie problem bo znam wielu co otwierali ale niestety nie utrzymywał się lokal na rynku

Dlaczego Sfinks kupił fabrykę Pizzy za 6-10 mln ostateczna cena zostanie podana za 10 lokali

To co mówiłem Fundamenty zawsze się same bronią

Do końca lutego powinniśmy wiedzieć czy spółka dostanie dotację to kolejne dodatkowe środki

• Re: Wartość firmy Autor: ~Inwestor [195.182.52.*]
    ty wyliczyłeś teoretycznie bieżąca wartość Myślę, że ciężko by było znaleźć kogoś kto by Ci sprzedał biznes który można podwoić lub potroić
    i zakładając, że spółka poprawi zysk w I i II kwartale zysk ma szansę przekroczyć nie chce szacować w 4 kwartale były koszty otwarcia lokalu w Łodzi więc stawiam, że zysk w 2018r. ma szansę być dużo większy

obecny zysk można powiedzieć że został wypracowany w drugim półroczu podniesione ceny i mamy przełożenie na rentowności

dlatego trzeba patrzeć szerzej myślę że wartość firmy będzie systematycznie rosła
  • Re: Wartość firmy Autor: ~Fxinwestor [94.254.170.*]
    Porównując kwartał do kwartału : Q42016 do Q42017 :

TENDENCJE POZYTYWNE
    Przychody ze sprzedaży: wzrost o 28.65% r/r
    Zysk ze sprzedaży: wzrost o 553.85% r/r
    Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 342.37% r/r
    Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 337.29% r/r
    Zysk netto: wzrost o 188.30% r/r

porównując cały 2016 do 2017r. :

TENDENCJE POZYTYWNE
    Przychody ze sprzedaży: wzrost o 19.32% r/r
    Zysk ze sprzedaży: wzrost o 164.20% r/r
    Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 129.05% r/r
    Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 117.84% r/r
    Zysk netto: wzrost o 125.69% r/r

• Re: Wartość firmy Autor: ~ja [81.15.160.*]
    Do analityka z 1 postu. Super cena.
    A teraz przeanalizuj też inny scenariusz. Pan prezes przyznaje sobie premię w wysokości 1 mln PLN za otwarcie nowego lokalu. Po czym przegłosowuje ją na walnym i sobie wypłaca. Inni inwestorzy mogą się tylko przyglądać. Po co ma się z nimi dzielić.
    Tak że są i minusy spółki o charakterze takim jak ta.
    Jak ktoś chce to zawsze znajdzie minus scenariusz o którym mówisz może zrobić każda spółka. Uważasz, że prezes miałby czelność coś takiego zrobić i mógłby spokojnie chodzić po tej Ziemi ? Gdyby chciał tak zrobić to jak kurs był przy 0,20 gr zdjąłby spółkę z giełdy ale po co jak może tutaj budować wartość swojego przedsiębiorstwa i ma zawsze możliwość odsprzedania części udziałów komuś innemu zostawiając sobie kontrole.

Ja widzę, że spółka jest odpowiedzialna prowadzi biznes bardzo spokojnie ale za to widać to w raporcie

Nie pokazuję zysku z zaciągniętego kredytu zysku a są takie raporty

• Re: Wartość firmy Autor: ~ja [62.134.204.*]
    Nie chodzi o czelność, chodzi o pieniądze. Może np zbić cenę i skupić resztę akcji. Jest zarobiony. Czy mógłby chodzić spokojnie po ziemi? A dlaczego nie. Zarobił, poprawił dobrobyt swój i swojej rodziny. To podejrzewam jest dla niego ważniejsze niż akcjonariat. Jak najbardziej mógłby czuć sie kontent i bez skupułów chodzić po ziemi :). Ale oczywiście życzę wzrostów ja już prawie całkowicie wyszedłem ze spółeczki.
  • Re: Wartość firmy Autor: ~Analityk [188.146.32.*]
    A ja dzisiaj sobralem dzięki
  • Re: Wartość firmy Autor: ~Analityk [188.146.38.*]
    Wiemy że Ty byś tak zrobił ! i pewnie większość prezesów ale nie wrzucaj wszystkich do jednego worka

Cieszy fakt że sprzedales jeszcze,e trochę akcji trzeba zebrać ale już raczej zbyt dużo nie zostało w obrocie lepiej teraz wyzbierac niż płacić 100% więcej :-)
  • Re: Wartość firmy Autor: ~ja [62.134.204.*]
    Nie wrzucam wszystkich do jednego worka. Nasuwa mi się jednak pytanie jakie akcje podjął prezes w ostatnim czasie, żeby przekonać akcjonariat, że Maxipizza jest poważną firmą.
    Myślę, że raport mówi wszystko ale mało kto się w niego zagłębił widać, że ciężką pracą jest podnoszona wartość firmy która ma szansę zadziałać jak kula śnieżna

link 

ta tabelka mówi wszystko

Przychody 2009r. 2,9 mln zł Przychody 2017r. 10,6 mln zł wzrost o o blisko 300%
    Zysk Netto 2009r. 3 tyś zł Zysk netto w 2017r. 325 tyś zł wzrost o ponad 1000%

Trzeba też pamiętać że rentowność wzrosła od 3 kwartału kiedy to Zarząd poinformował o lekkiej podwyżce cen dlatego można założyć dużą poprawę w I i II kwartale 2018r. gdzie baza jest bardzo niska 44 tyś zł netto zarobku w pierwszym półroczu.

jeśli przyjmiemy wynik z II półrocza 2017r. i przeniesiemy go na I półrocze 2018r. to mamy szansę osiągnąć 600 tyś zysku netto w 2018r. a czy wtedy spółka dalej będzie wyceniana na obecnym poziomie ?

Oczywiście pomijam fakt że teraz mamy 11 lokali a kto wie ile będzie za rok czy 3 lata

Maxipizza jest specyficzną spółką nie na wszystkich Akcjonariuszy ktoś kto lubi skakać ryzykować to nie jest miejsce dla niego ktoś kto chce inwestować długoterminowo i lubi mocne fundamenty to warto tej spółce się przyjrzeć

jaki kurs może być jak będzie 20 lokali a przy większym zysku spółka będzie wstanie przejąć jakąś z działających już sieci kto wie

• Analiza z forum parkietu Autor: ~Inwestor [195.182.52.*]
    SPRAWOZDANIE FINANSOWE

patrząc na każdy wskaźnik mamy poprawę względem 4Q2016 vs 4Q2017

link

Przychody ze sprzedaży 3 098 +28.65% r/r
    Zysk operacyjny (EBIT) 143 +342.37% r/r
    Zysk przed opodatkowaniem 140 +337.29% r/r
    Zysk netto 83 +188.30% r/r
    Aktywa razem 3 280 +12.29% r/r
    Kapitał własny 2 363 +13.12% r/r

Patrząc cały rok 2016 vs 2017

link

Przychody ze sprzedaży: wzrost o 19.32% r/r
    Zysk ze sprzedaży: wzrost o 164.20% r/r
    Zysk operacyjny (EBIT): wzrost o 129.05% r/r
    Zysk przed opodatkowaniem: wzrost o 117.84% r/r
    Zysk netto: wzrost o 125.69% r/r

link do raportu : link

I półrocze 2017 r. zysk netto 44 tyś zł
    II półrocze 2017 r. zysk netto 281 tyś zł

razem 325 tyś zł co przy obecnej wycenie dalej C/Z = 10

Rentowność poprawiła się w 3 kwartale : W III kwartale 2017 r emitent dokonał niewielkich podwyżek cen na oferowane potrawy.
    Podnoszenie cen jest niezbędne ze względu na rosnące koszty działalności, jednak musi być
    realizowane z dużą ostrożnością ze względu na istotną wrażliwość konsumentów na wzrost ceny
    oferowanych dań.

Przychody przekroczyły 10,6 mln zł to już fajny wynik jak na małą spółkę która od 3 lat zaczyna dobrze się rozwijać

Jak ta niewielka podwyżka cen wpłynie na wyniki w I półroczu i trzeba pamiętać że pracuje jeden lokal więcej jest już 11 lokali

jeśli spółce uda się wypracowywać wyniki podobne jak w drugim półroczu czyli średnio 150 tyś netto to Wskaźniki nam się przy obecnej wycenie poprawia diametralnie

dla wyniku 600 tyś netto w roku wycena 6-7 mln zł czyli C/Z 10-12 czytaj cena 1,2-1,5 zł jest bardzo realna czyli szansa na 100-150% wzrostu kursu

Dodatkowo nie można zapominać, że lokali powinno przybywać i dzisiaj jest 11 a jakie wyniki będą jak będzie lokali
    20 czy 30 ??

Decyzję każdy podejmuje indywidualnie ale ja uważam, że cena tych akcji jeszcze nie raz zadziwi i będzie doceniana na dużo wyższych poziomach

Pierwszy mocny punkt do przekroczenia to 0,80 potem 1 zł później w mojej ocenie będzie 1,2- 1,5 zł tak to widzę a jeśli wyniki będą coraz lepsze to kurs będzie systematycznie rósł w górę
    -----------------------------------------------------------------
    MXP 2018 cel 2 zł za akcje
    link
[x]
MAXIPIZZA 15,38% 0,45 2025-10-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.