Wodospad ? Śmiech mnie ogarnia jak takie teksty czytam. Tylko kto mialby niby ten wodospad wywołać się pytam??? Jak prawie wszystkie akcje zaparkowane na „znajomych” szefa a resztę ma sam szef. Leszcz już dawno narobił w majty i puścił papier na stracie. Sami sobie wykupią akcje za pieniądze kapitału zapasowego które wpłyną z tytułu zmniejszenia kapitału zakładowego (urealnienia wartości nominalnej akcji). A jak będą płacić sami sobie za akcje to im drożej za akcje tym lepiej, ludzie myślcie. Pięknie to zorganizowali.
To sb zobacz na arkusz jak można małym zleceniem powiedzmy 50k akcji strzepać kurs :> jakoś chętnych nie widać do zakupu a tak super jest Twoim zdaniem. Kupuj to może podbijesz jak tak super jest. I zarobisz dużo. Poniedziałek zweryfikuje pozdro i powodzenia życze
A widziałeś długą kolejkę kupujących którzy zabijali się po akcje w piątek ? Myślisz że po takim infie w pon bd zie zabijać ? W tej informacji niema nic dobrego. Zmniejszają fundusz własny i przenoszą pieniądze na fundusz zapasowy który mogą dowolnie rozdysponować. Po nominale 0,44 za 1mln wyemitować mogą sobie 2272727 akcji , czyli łącznie bd 12 633 852 mln akcji przy czym duzi bd miec lacznie 5 204 460 akcji odpowiadajace 41% ogółu, gdyby skupili 3 mln akcji po dajmy 1 pln na ktory tak czekasz i licząc ze oni nie zmniejszyli by swojego posiadania akcji wzrośli by do 39% w akcjonariacie liczba akcji wynosila by 7 361 125. spolka jest wyceniana na 5 mln aktualnie, nie uważasz że bardziej opłaca się wlozyc pare mln i kupić pare akcji niż skupowac z rynku za 3 mln po tak wysokiej cenie jak 1 pln ? za 1 akcje dajmy po cenie 0,44 mamy cene wk 2,19. Naturalnie troche się rozwodni kapitał w zależności od ilości nowych akcji. Uważam że taniej zwiekszą swoje zaangażowanie poprzez emisje jak po skup a ty jak uważasz ?
Po pierwsze nie ma mowy na dziś o nowej emisji, po drugie primo naturalnie, że opłaca im się skupić drogo np 3 mln akcji o których piszesz, z tego prostego powodu, że zapłacą sami sobie ...bo powtarzam, tutaj leszcza już nie ma.
podaj obliczenia że opłaca się kupić i "drogo" to ile jest dla cb ? No nie wiem ile akcji mają poza oficjalnymi ale to wróżenie z fusów... Gdyby zrobili skup tych przykładowych 3 mln akcji to sami by sprzedali okolo 1 mln akcji i zostali na tym samym udziale % a Tu chyba nie o to chodzi by od sb samych kupowac... Twoim tokiem myślenia może niech dywidende wypłaca z tych mln które uwolnia to wyjdzie ponad sporo ponad 1 pln na akcje.... a nie uwazasz że takie rzeczy sie robi jak sie ma wiecej % udzialu ?
Tak zrobimy poczekamy i zobaczymy :) z iag mam nadzieje że sie uda tylko to potrwa, ciekawe kiedy odwieszą bo by się kupiło parę akcji. Na united ogromnie to znowu nie wpłynie bo za dużo tych akcji to nie mają znowu chyba że dokupią jak odwiesza ale to znowu wróżenie :)
Rex bredzi głupoty. Myli pojęcia. Fundusz (kapitał) własny to różnica pomiędzy aktywami a zobowiązaniami firmy i ta wielkość cały czas jest zmienna. Natomiast kapitał założycielski jest prawie nie do ruszenia. Już pisałem po co mogą go zmniejszyć zasilając kapitał zapasowy. Dotychczas na kapitale zapasowym figurowało ok. 5 mln. zł. On w pierwszej kolejności służy pokrywaniu strat. A te z lat ubiegłych wciąż figurują. Skup akcji własnych nie można sfinansować kapitałem założycielskim, ale zapasowym już tak. Można też oczywiście zwiększyć zobowiązania np kredytem tylko po co? Po stronie aktywów może już być zgromadzona gotówka na ten cel. United nie pamiętam czy kiedykolwiek wypłaciło dywidendę. Dywidenda nie jest atrakcyjna podatkowo, bowiem od zysków zatrzymanych trzeba zapłacić podatek a potem jeszcze raz od zysków kapitałowych. Przy skupie akcji własnych jest lepiej i często jest to gratyfikacja będąca zamiennikiem dywidendy. Poniedziałek może być neutralny na giełdzie. Teraz ważne co się stanie z iAlbatros. Bardziej mnie ciekawi na jaką nową nazwę spółki chcą się zdecydować. Czemu w projektach uchwał tego nie podali?