Rex bredzi głupoty. Myli pojęcia. Fundusz (kapitał) własny to różnica pomiędzy aktywami a zobowiązaniami firmy i ta wielkość cały czas jest zmienna. Natomiast kapitał założycielski jest prawie nie do ruszenia. Już pisałem po co mogą go zmniejszyć zasilając kapitał zapasowy. Dotychczas na kapitale zapasowym figurowało ok. 5 mln. zł. On w pierwszej kolejności służy pokrywaniu strat. A te z lat ubiegłych wciąż figurują. Skup akcji własnych nie można sfinansować kapitałem założycielskim, ale zapasowym już tak. Można też oczywiście zwiększyć zobowiązania np kredytem tylko po co? Po stronie aktywów może już być zgromadzona gotówka na ten cel. United nie pamiętam czy kiedykolwiek wypłaciło dywidendę. Dywidenda nie jest atrakcyjna podatkowo, bowiem od zysków zatrzymanych trzeba zapłacić podatek a potem jeszcze raz od zysków kapitałowych. Przy skupie akcji własnych jest lepiej i często jest to gratyfikacja będąca zamiennikiem dywidendy. Poniedziałek może być neutralny na giełdzie. Teraz ważne co się stanie z iAlbatros. Bardziej mnie ciekawi na jaką nową nazwę spółki chcą się zdecydować. Czemu w projektach uchwał tego nie podali?