• raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~Anal [37.47.100.*]
    Coś tu się cyferki liczydła nie trzymajo:

1. dług netto na koniec września to 18.3 długo + 24.9 krótkie - 2.3 gotowizna = 40.9 melona. Wg kovolika dług netto to 34.8. Czyli ktoś ze skarpety dołożył do bilansu 6 melona złociszy. Lubie to.

2. Kovolik na koniec grudnia 2017 wyczarował 27.8 melona gotówki w kasie. Stawiam, że to gwiazdor albo ahniołek przyniesie. Myśle, że obaj - gwiazdor z ahniołkiem i królikiem wielkanocnym obejmą tę emisję i stąd będzie ta kasa.

3. I teraz najlepsze. Krem della pasta. Kowolik prognozuje, że drogi CHEMOŚ prze...przy tę kasę w ciągu następnych 3 lat. Z 27.8 melna na koniec 2017 zostanie ledwo 1.7 melona w 2020 roku. I w to jestem w stanie uwierzyć!

Cóż, nawet jak się kupi raport za 20-30 tysi to nie ma gwarancji, że nie wyjdzie k..pa.

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~freedog [83.9.17.*]
    Dnia 2017-12-23 o godz. 20:17 ~Anal napisał(a):
    > Coś tu się cyferki liczydła nie trzymajo:
    >
    > 1. dług netto na koniec września to 18.3 długo + 24.9 krótkie - 2.3 gotowizna = 40.9 melona. Wg kovolika dług netto to 34.8. Czyli ktoś ze skarpety dołożył do bilansu 6 melona złociszy. Lubie to.

Nie ze skarpety tylko spłacą 6 baniek ze sprzedaży MD proeco
    >
    > 2. Kovolik na koniec grudnia 2017 wyczarował 27.8 melona gotówki w kasie. Stawiam, że to gwiazdor albo ahniołek przyniesie. Myśle, że obaj - gwiazdor z ahniołkiem i królikiem wielkanocnym obejmą tę emisję i stąd będzie ta kasa.

Ponad 17 baniek jest w moneii + 3,2 zostanie ze sprzedaży MD proeco + około 2 baniek jest w kasie i objęli emisję obligów za 5 baniek dla SALAMACA INVESTMENTS Sp. z o.o.- mniej więcej się zgadza
    >
    > 3. I teraz najlepsze. Krem della pasta. Kowolik prognozuje, że drogi CHEMOŚ prze...przy tę kasę w ciągu następnych 3 lat. Z 27.8 melna na koniec 2017 zostanie ledwo 1.7 melona w 2020 roku. I w to jestem w stanie uwierzyć!

będą musieli spłacić ten dług o którym napisałeś w punkcie 1 więc co w tym dziwnego?
    >
    > Cóż, nawet jak się kupi raport za 20-30 tysi to nie ma gwarancji, że nie wyjdzie k..pa.
    >

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~anal [46.134.173.*]
    A jak to działa? Bo chyba nie kumam. Skoro w monea jest 17 baniek gotówki jak piszesz, a to jest spółka w 100% zależna od CHEMOSIA to w sprawozdaniu skonsolidowanym powinniśmy zobaczyć nie mniej niż 17 baniek. A jest 2! Kto zajumał 15 baniek?

Tej legendy o 17 bankach w monei to nawet w raporcie Kovolika nie ma. W jego raporcie ani raz nie pada nazwa monea - to raczej swiadczy o tym, ze to zgnile jablko jest i niedlugo zacznie fermentowac.

06.04.2016 16:50 CHEMOSERVIS-DWORY SA Zawarcie przez Emitenta i Jednostkę Zależną znaczącej umowy Raport bieżący 24/2016 
    Zarząd Chemoservis-Dwory S.A. (Emitent) informuje, iż w dniu 6 kwietnia 2016 roku pomiędzy Emitentem 
    i Jednostką Zależną MONEA XII Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zawarta została umowa pożyczki, na kwotę 16,5 mln zł (słownie: szesnaście milionów pięćset tysięcy złotych), z terminem zwrotu do dnia 15 marca 2019 roku. Przekazanie kapitału pożyczki odbędzie się w dwóch transzach, w terminach do dnia 7 kwietnia oraz 10 czerwca br. Oprocentowanie pożyczki zostało ustalone w wysokości 8% w skali roku, odsetki płatne będą za okresy trzymiesięczne. 
    Zawarta umowa nie zawiera innych specyficznych warunków odbiegających od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów, jak również nie zawiera postanowień dotyczących kar umownych. 
    Kryterium znaczącej umowy wynika z przekroczenia 10% wartości kapitałów własnych Chemoservis-Dwory S.A. Podstawa prawna: §5 ust. 1 pkt 3 oraz §9 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19.02.2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Tekst jednolity Dz. U. z dnia 28.01.2014 r. poz. 133). 
    Więcej na: biznes.pap.pl kom espi zdz Depesza pochodzi z biznes.pap.pl z 06.04.2016 16:50
    W styczniu 2017 roku Spółka CHEMOSERVIS-DWORY S.A. objęła emisję obligacji serii A Spółki SALAMACA INVESTMENTS Sp. z o.o. w ilości 50 tys. sztuk po cenie jednostkowej 100 zł każda, za ogólną kwotę 5.000.000 zł. Obligacje są oprocentowane 8% w skali roku, wypłata odsetek wraz z wykupem obligacji ma nastąpić jednorazowo w dniu 26 lipca 2018 roku. Dodatkowo w dniu 23 maja 2017 roku Spółka CHEMOSERVIS-DWORY S.A. objęła emisję obligacji serii B Spółki SALAMNCA INVESTMENTS Sp. z o.o. w ilości 7,5 tys. szt. po cenie jednostkowej 100 zł każda, za kwotę w wysokości 750.000 zł, wpłaconej w marcu 2017 roku - I transza płatności w wysokości 250 tys. zł, i w maju pozostałe 500 tys. zł. Obligacje są oprocentowane 8% w skali roku, wypłata odsetek wraz z wykupem obligacji ma nastąpić jednorazowo w dniu 16 listopada 2018 roku. W lipcu 2017 roku została objęta emisja obligacji serii F Spółki SALAMACA INVESTMENTS Sp. z o.o. w ilości 20 tys. sztuk po cenie jednostkowej 100 zł każda, za ogólną kwotę 2.000.000,00 zł. Również w lipcu 2017 roku została objęta emisja obligacji serii G Spółki SALAMACA INVESTMENTS Sp. z o.o. w ilości 7,5 tys. sztuk po cenie jednostkowej 100 zł każda, za kwotę w wysokości 750.000,00 zł. Dodatkowo we wrześniu 2017 roku została objęta emisja obligacji serii H Spółki SALAMACA INVESTMENTS Sp. z o.o. w ilości 1,75 tys. sztuk po cenie jednostkowej 100 zł każda, za ogólną kwotę 175.000,00 zł. Obligacje serii F, G, H oprocentowane są w wysokości 8% w skali roku, z wyznaczonym dniem wykupu i wypłaty odsetek na 16 listopada 2018 roku.

raport str. 89
    https://www.bankier.pl/static/att/emitent/2017-11/QS3_2017_201711240220235825.pdf

Na stronie 88 macie informacje o bilansie Monea - "Na dzień bilansowy suma bilansowa wynosiła 17.198 tys. zł"

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~admi81 [46.45.109.*]
    napisz proszę co wg. Ciebie to oznacza na kolejne 2-3 miesiące...
    Dziękuję.
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~Anal [159.205.196.*]
    Z tej papki informacyjnej wynika tylko tyle ze z chemosia kasa wychodzi na lewo i prawo w niewiadomym celu. Salamanca, monea to takie świnki skarbonki to któruch Chemoś wkłada kasę. Ale ile tam tej kasy naprawdę jest zobaczymy dopiero jak te świnki potraktujemy młotkiem.
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~zzz [94.254.157.*]
    Dla tego wszyscy czekamy co z tego wyniknie.
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~anal1 [178.235.40.*]
    Myślę, ze wytłumaczenie dla poziomu gotówki pod koniec 2017 jest następujące:

Analityk przyjął cykl konwersji gotówki podobny jak CHS miał w 2016 r. (to dotyczy dni, ile trwa spieniężanie zapasów, należności handlowych i zobowiązań handlowych)

W moim obliczeń wynika, ze cash conversion cycle to 40 dni.

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~anal1 [178.235.40.*]
    Tak w ogole, to zalozenia Kovolika do modelu sa bardzo konserwatywne. Rozmawialem niedawno z CHS. Oni zakladaja sredni wzrost przychodów nawet na poziomie 10% (Kovolik: 7,5% do 2021E roku).

Tak wiec jego prognozy na pewno nie sa z kosmosu.
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~Maryna [94.254.128.*]
    Dzwonilam do przedstawiciela Monea i Salamanca na Wyspach Dziewiczego Kakao i mi powiedział, że przychody CHS muszą rosnąć 20% rocznie przez następne 10 lat, żeby odrobić te kasę która w ramach 40 dniowego cyklu rotacji gotówki wpłynęła do nich na konto.

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~uwalony [37.47.39.*]
    to jaka wycena anal?
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~anal [46.239.143.*]
    Prosze bardzo:

Liczymy jak Kovolik zawodowiec:

EBITDA za 2017: 9mln
    mnożymy to przez 7
    Wychodzi 36mln
    odejmujemy prawdziwy dług na koniec września: 41mln
    ============
    Wychodzi 22mln - i tyle jest warta ta firma w bardzo pozytywnym scenariuszu
    dzielimy przez 25mln akcji i wychodzi nam cena 0,88 zl / akcje - czyli potencjał do zjazdu kursu jakieś 40-50%.

Jakby nikt tego nie ciągnął za uszy to taka byłaby cena. Ale widać, że komuś zależy.

• Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~freedog [78.10.207.*]
    zapomniałeś o:
    9 mln za MD Proeco
    17 mln w Monea
    9 mln obligi dla Salamanca

+ Twoje 22 mln
    Wychodzi 57 mln czyli 2.3 na akcję - potencjał wzrostu 50% - na razie
    I jak widać kurs powoli tam zmierza.
  • Re: raport Kovolik i rekomendacja - co ja biore? Autor: ~Anal1234 [188.146.101.*]
    Nie ma sie tu co podniecac. Gotowka pod koniec 2017 jest roznica miedzy strona pasywa i aktywow i glownie efektem zalozen odnosnie kapitalu obrotego. Na wycene CHS nie ma wplywu (przedzej dlug netto pod koniec 9M/17). A spadek cashu w kolejnych latach to efekt splaty zobowiazan finansowych.
[x]
CHEMOS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.