Pozytywne info w mojej ocenie, Aviva chce mieć reprezentanta w radzie nadzorczej aby mieć większy wpływ na zarząd znaczy jak mi się wydaje chcą dokładnie wiedzieć co się dzieje w spółce i tanio skóry nie sprzedadzą. Kolejne pozytywne info to sprzedaż detaliczna, która rośnie, co zapewne będzie miał przełożenie na sprzedaż Tarczyńskiego.
Po datach z projektów na WZA można sądzić , że skup chcą zrealizować przed raportem rocznym. W zeszłym roku był opublikowany 10 marca po nim była propozycja dywidendy. O ile przypominam sobie skup Sokołowa to decydującą rolę odegrały fundusze nie wiem jak się zachowają w przypadku Tarczyńskiego i jaki jest ich interes. Niemniej jednak ważny jest free float to 38,51 % czyli 4370000 akcji. Osobiście przy Sokołowie nie odpowiadałem na wezwanie i będzie tak i tym razem. Cena wezwania jest za niska tym bardziej że traktowałem to jako inwestycję długoterminową . Można wyliczyć , że cena powinna być wyższa i to dużo , po 10,5 skupią razem z 10 % po osiągnięciu 90 %. Czekam na dalszy bieg zdarzeń. Reszta zależy od nas.
Jedna uwaga...głowny akcjonariusz wg tego co deklarował w info...ma ok. 48%, czylu stosunkowo niewiele..i aby wykupić 90%..to nawet cena 15 zl podejrzewam niewiele da. Poza tym istotne tu są wyniki społki. Ta spolka kwartalnie już nie bedzie zarabiać 1-3mln..ostatni kwartal..to ponad 9 mln..a sądze ze spólka może wejść nawet na naście mln. kwartalnie..i wlasciciele o tym wiedzą..bo są na tyle zdeterminowani że wzieli kredyt na wezwanie.
Nie wiem czy zauwazyliscie ale planowane jest rowniez Nwza w styczniu 2018 na ktorym ma byc podjeta uchwala o de facto wspolfinansowaniu tego skupu przez sama spolke i dla mnie osobiscie to jest skandal bo de facto wiekszosciowy akcjonariusz wykupi mniejszosciowych za pieniadze samej spolki Jezeli fundusz i reszta mniejszosciowych sie na to zgodza to utrace juz reszte wiary w inwestycje gieldowe Az zaluje ze nie moge byc na tym walnym ktore bedzie bardziej istotne niz to drugie walne
Nie wnikałem w technikalia wezwania ale nie wiem czy jest możliwe i dopuszczalne aby wezwanie odbyło się za pieniądze spółki..wydaje się to nieprawdopodobne..z tego co mi wiadomo główny akcjonariusz czyli Tarczyńscy chcą wziąć kredyt pod to..pieniądze należy do spółki a akcjonariusz musi swoimi środkami dysponować, nie wiem czy dobrze to zinterpretowałeś..
Zgadza sie Tarczynscy chca wziac kredyt ale wedlug mnie z propozycji tresci uchwaly na Nwza w styczniu wynika ze wspoldluznikiem lub poreczycielem tego kredytu ma byc spolka Tarczynski co jak dla mnie jest skandalem A do tego jest sprawozdanie zarzadu ktory twierdzi ze to jest ok bo w interesie spolki jest wycofanie sie z gieldy. Jak dla mnie jest to przekret bo jest oczywistym ze jak to w Polsce bywa kredyt wezma Tarczynscy ale splacac to juz go bedzie spolka Tarczynski. Moim zdaniem jest to ewidentne dzialanie na korzysc wiekszosciowego akcjonariusza i jak pisalem wyzej zaluje ze niebedzie mnie na tym walnym.
Nic tylko jechać na walne, mam nadzieje że OFE tanio skóry nie sprzedadzą, w końcu to za ich pieniądze czyli pośrednio Nasze spółka w końcu dobrze działa..oraz oczywiście akcjonariuszy indywidualnych.. a teraz poniekąd za środki wypracowane dzięki akcjonariuszom miałby być wykup po śmiesznej cenie! Niedoczekanie!
Gdyby ta spółka była coś warta, to fundusze i insiderzy by kupowali jak była poniżej 10zł. A tak na prawdę przez kilka ostatnich lat była kompletna miernota na tym papierze. Teraz to po prostu przepychanka, żeby dostać więcej na miernej inwestycji i miernej spółce. Całe szczęście, że Tarczyńscy w końcu się ulitowali i ogłosili wezwanie - będzie sposób, żeby wyjść na tym miernym i kompletnie niepłynnym papierze. Aż się dziwię, że tak słabo fundusze wygrzały teraz pod wezwanie. Widocznie boją się, że jak za bardzo podgrzeją to wszyscy rzucą się do sprzedawania. Bo to wezwanie wcale pewne moim zdaniem nie jest.
Ta spółka to perełka . Tarczyński zobaczył okazję, lub sam do tego doprowadził wlewając swoje akcje na sprzedaż dla przestraszonych inwestorów. I tym sposobem spuścił taka spółkę do wartości 10, 50 zł . A teraz zamierza skupić po tej cenie i wyjść , jak mu się uda . Spółka generuje zysk ,że może za własne pieniądze z zysku w ciągu 5 lat całkowicie wykupić całe udziały . I tu go boli ten zysk którym się musi podzielić. Bierze kredyt na skup i z zysku spłaci ten kredyt. To świadczy tylko o pewności co do zysku jaki będzie generować ta spółka. Myślę ze wszystkiego nie powiedział. może sztucznie w pierwszym kwartale 2018 roku zaniżać zysk aby przestraszyć drobnicę. Jak mu się nie uda skupić to da sobie spokój i spółka poszybuje przynajmniej na 15 zł. Patrzycie na zys i dywidendę . Jak wypłaci z zysku za 2017 rok przy tej cenie będzie to 10% . I tu jest ból w właściciela. Boje się tylko o fundusze, bo oni nie dbają o czyjeś kasę. Ale drobnica ma sporo i jak nie sprzeda do musi sporo zapłacić , aby sam wziąć pieniądze z zysku w następnych latach. Myślę ,ze to uczyni i zapłaci sporo aby mieć te zyski tylko dla siebie.
Takich cwaniaków w 2018 i 2019 roku będzie jeszcze więcej. Przy takich zyskach spółek do wyceny warto zabrać kasę i uciekać z giełdy . Na 2019 rok obstawiam skup np. Elementu i Polwex . Nich mi ktoś znajdzie taka inwestycje aby w ciągu 5 lat z kredytu spłacić ten kredyt i mieć inwestycje. jak ktoś znajdzie to ja wchodzę w ciemno.
ani.. nie zgodzę się..racja..spółka miała przeciętne wyniki. ..do ostatniego kwartału teraz sytuacja diemetralnie się zmienia..główny akcjonariusz. ma dość malo akcji..(poniżej 50%) i jest bardzo jak widać zdeterminowany..skoro chce skoro skoro zrobić wezwanie z kredytu..a akcjonariat jest dość swiadomy wartości spółki, wyceny malych spolek są niskie,co nie znaczy że wkrótce to nie zacznie się zmieniać, propozycja..10.50 ..bardzo wstępna..żeby ludzi przyzwyczaić...że jak niby podniosą na 13-14..to hoho..jacy hojni..dla osób świadomych wartości i niskiej wyceny, wyceny to zadna propozycja od stycznia prawdopodobnie społka wraca na ciągłe bo obroty znacznie wzrosly..co do wykresu..fakt meczący trend boczny od debiutu praktycznie...ale jak wybije okolice szczytu..czyli 13.00 - 13.50..wtedy oporów nie ma...sky is the limit..a fundamenty pod wzrost są ogromne