• Nowy komunikat Autor: ~Player [145.239.80.*]
    Udostępnili nowy raport link mam nadzieję, że będzie dobrze.
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~adg [37.47.35.*]
    ratują firmę?
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Max [188.147.230.*]
    Dobre informacje. W poniedziałek plus, ale pytanie tylko jaki duży :-). Jest co odrabiać
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Przemek [90.149.11.*]
    Cały majątek przenoszą do Briju 1920 ktorej właścicielem jest Briju Solo Investment z siedzibą w Luksemburgu... Jak myślicie jaki ma to wpływ na spłatę podatku?
    Raczej tak
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Przemek [90.149.11.*]
    Raczej tak... ale co to zmienia bo nie rozumiem co dają takie roszady wewnątrz grupy.. Ktoś potrafi to wyjaśnić?
  • Nowy komunikat Autor: ~gross [37.248.156.*]
    Firma ma pełne zabezpieczenie finansowe i jest to oczywiste!
    Z minus 10 na 0. W poniedziałek widzę niezły wzrost :-)
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~as [89.71.123.*]
    No.Po takim info to 6 na spokojnie.
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~playmaker [188.146.103.*]
    Gwoli ścisłości z minus 15 na plus 2,67 , ewidentne przesilenie
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Sanchez [31.0.121.*]
    Podziwiam optymizm niektórych. Właściwie wygląda to na szukanie pozytywów przez osoby które już są w placy i myślały, że najgorsze mają za sobą. Niestety - wydaje się, że jest zupełnie odwrotnie.

Po publikacji Pulsu Biznesu, chyba każdy mający odrobinę zdrowego oleju w głowie rozumiał, że Briju ma coś za uszami. Czemu dostawcy decydowali się dostarczać kruszec Briju taniej niż cena obowiązująca na rynku ? Można się jedynie domyślać, że handel był obarczony pewnym ryzykiem, które Briju brało na siebie. Konkurencja wprost nie powiedziała w czym rzecz, ale dawała chyba jasno do zrozumienia, że nie podejmują współpracy ze zgłaszajacymi się takimi dostawcami, bo dla nich ryzyko jest zbyt duże.

Puls Biznesu nawet jeśli opisał nieprawdę - to trzeba przyznać, że opisana przez nich historia była bardzo spójna. Co gorsza, realizują się powoli wszystkie elementy układanki, więc wygląda na to, że ktoś zaczął mierzyć wysokość czubka tej góry lodowej. Póki co delikatnie - za 2012 rok. Wyszło 7,7 mln podatku ... a przypomnę tylko, że BRIJU na czysto zarobiło wtedy 3,5 mln. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kolejne lata będą również weryfikowane, ale znamy sposób postepowania Urzędu Skarbowego. Sprawy przedawniają się po 5 latach, więc póki co przerobili 2012 domagając się podatku z odsetkami.

Komunikaty które BRIJU rzuca, mające na celu uspokojenie inwestorów chyba już nie działają. Po publikacji Pulsu Biznesu ponoć złożyli sprawę do sądu o czym informowali w raporcie. Czy ktoś wie, jaki jest finał tego postępowania skoro to spółka miała rację ? 

Czy ktokolwiek jeszcze ma wątpliwości w jakim celu właściciele próbowali opchnąć znaczny pakiet akcji jakoś na początku roku ?

Czy ktokolwiek zna spółkę która zmieniła nazwę i odwróciła złe demony od siebie ? (Takie sztuczki to chyba tylko u Magdy Gessler w Kuchennych Rewolucjach :-) )

Czy ktokolwiek w pełni orientuje się w zależnościach pomiędzy spółkami i przepływami finansowymi pomiędzy spółkami ? Czy tak powinien wyglądać przejrzysty dla inwestorów biznes ?

Nie chciałbym zbyt pesymistycznie podchodzić do całej sprawy, ale jeśli rzeczywiście spółka ma coś za uszami, a wygląda na to, że ma, to weryfikacja kolejnych lat przez Urząd Skarbowy może przynieść spółce sporo złego PR i kłopotów finansowych.
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~jan [188.146.234.*]
    Ale się napisałeś .
    Musiało być warto tak ciężko pracować w wolny dzień.
    Zaczyna się nagonka w drugą stronę , skierowana da tych ze słabymi nerwami!
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Sanchez [31.0.126.*]
    Napisałem tylko swoje przemyślenia. Chyba jak każdy na tym forum. Szkoda pisać jakieś głupoty w stylu "jaką macie średnią?", "pociąg zaraz odjedzie", czy "no to wypadł trup z szafy".

Podsumowałem ostatni rok i nie mogę powiedzieć że jakąś wielką przyjemność z tego miałem. Sam zainwestowałem kilka razy w przeszłości w BRIJU. Zdarzyło się zarobić - zdarzyło się również stracić. Obecnie jestem bez papieru, ale ponieważ wiele dni poświęciłem na rozkminienie powiązań między spółkami, ciągle jakoś (chyba przez sentyment i ciekawość ) obserwuję ich komunikaty oraz tematy z prasy biznesowej które ich dotyczą. Kupował nie będę, bo zbyt wiele zagadek w firmie, a samymi świeczkami nie zamierzam się podpierać, bo nie one grają w tej firmie pierwsze skrzypce.

W sumie chciałem jedynie zwrócić uwagę tych którzy w ciagu tego roku wielokrotnie mieli z BRIJU dni, kiedy wydawało się, że gorzej być nie może. A potem było gorzej. Przedstawiłem argumenty, czemu tym razem moim zdaniem nie będzie inaczej.

Każdy sam podejmuje decyzje i każdy sam decyduje o swoich inwestycjach. Wydaje się, że mają sprawnie działający biznes, sklepy, towar. Tylko co z tego, skoro sklepy w pierwszych 3 kwartałach przyniosły stratę, ceny złota lecą, dolar leci, kruszec można kupić coraz taniej, a tu jeszcze Urząd Skarbowy otwiera nowy front walki. W obecnych czasach, kiedy władza mocno stawia na walkę z wyłudzeniami VAT ... ryzyko poważnych problemów które mogą dopiero do BRIJU zawitać jest naprawdę znaczące.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [213.143.60.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~Cog [94.254.137.*]
    Sanchez dużo racji piszesz, ale zawsze jest druga strona medalu. Zazwyczaj to co wydaje się prawdopodobne jest dyskontowane zanim się zrealizuje. Dlatego kurs spadał przez pół roku mimo braku aż tak złych informacji. Teraz też info, że spółka jest czysta może wyjść dopiero jak kurs będzie ok 10zł. I to może być pora na sprzedaż, tak jak w piątek był dzień na kupno. :)
    Podsumowując, jeśli coś prawie pewne, to bezpieczniejsze jest inwestowanie kontrariańskie. Idąc tym tropem, na szczęście w tej spółce ciężko znaleźć pozytywy :D. Ja tu nie twierdzę, że nie będzie gorzej, ale też nie uważam, że przecena 93% jest zbyt mała.
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~max [194.114.62.*]
    Cog, zgadzam sie w 100% :-)
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~jaśko [188.146.42.*]
    Teraz jest sanchez wcześniej nazywał się petermey.

• Re: Nowy komunikat Autor: ~sanchez [31.0.120.*]
    Sanchez od zawsze był Sanchez.
  • Re: Nowy komunikat Autor: ~max [194.114.62.*]
    to co Pany, czas robić 2 kółko :-)
[x]
ITMTRADE 7,67% 0,15 2022-10-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.