Klasyczna reakcja..wzrost...niezaspokojony popyt po 11.50...zostało chyba z 12tys...na sprzedaży akcji w arkuszu nie wiele..powinno dalej rosnąć..paradoksalnie ta informacja o wezwaniu przysłuży się bo będzie wieksze zainteresowanie spólką...
Mam pewne myśli odnośnie tego wezwania: - po pierwsze po tej cenie jak każdy z Was tu piszących nie odda swoich akcji, a tym bardziej fundusze nie odpowiedzą na te wezwanie. No właśnie to po co jest te wezwanie po takiej cenie - aby tylko sondować rynek - moim zdaniem chyba nie. Jakby chcieli sondować to zwrócili by się do funduszy po jakiej cenie byli by skłonni oddać akcje poprzez wezwanie. Do czego zmierzam ; a więc ponad jedna czwarta wszystkich akcji jest w rękach drobnych i tu ja doszukuje się podstępu aby jakąś część tych akcji od nas wyciągnąć po jak najniższej cenie. No ale jak: cena z wezwania nas zagotowała, ale jak cena np. jak teraz podskoczy do góry, to część z tych bardziej zawiedzionych sprzeda bo pomyśli że to i tak lepiej o 5% niż w wezwaniu - a w kolejnych dniach cena znowu może podskoczyć i znajdą się kolejni którzy oddadzą bo będą np. już na plusie. Może wzywającym nie chodzi tym razem o wszystkie akcje.
Oczywiście, że może to być psychologiczna zagrywka żeby wydrzeć od drobnych trochę akcji, ale biorąc pod uwagę że wzięli na to kredyt znaczy że fundamentalnie spółka stoi rewelacyjnie... aż boję się ekstrapolować zyski na 4kwartał... wyższe przychody zdecydowanie bo okres świąteczny..cena surowca niższa.. niż w III kwartale... no i wezwanie sprytnie kończy się zdaję się przed podaniem wyników rocznych..
Autor: rak7[83.11.104.*] 2017-12-15 13:35 Opublikowano przy kursie: 11,51 zł , zmiana od tamtej pory: 5,13%
No ale jak: cena z wezwania nas zagotowała, ale jak cena np. jak teraz podskoczy do góry, to część z tych bardziej zawiedzionych sprzeda bo pomyśli że to i tak lepiej o 5% niż w wezwaniu - a w kolejnych dniach cena znowu może podskoczyć i znajdą się kolejni którzy oddadzą bo będą np. już na plusie. Może wzywającym nie chodzi tym razem o wszystkie akcje. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Czy to co napisałem wcześniej - nie sprawdza się - ktoś bardzo pomału podbiera akcje - a kurs idzie do góry. Jak na razie dużo ich zebrał - a cena z wezwania daleko w tyle.
Myślę że właściciele wiedzą żeby wezwanie powiodło się - jaka musi być cena. Kredyt który wzięli odpowiada cenie przy 15 zł - myślę też że mają swoje wolne środki - przecież do tego wezwania się przygotowywali - np. co roku była wypłacana dywidenda a mają pakiet akcji 40%.
Tak, sam o tym kiedyś też pisałem. Jednak liczba akcji do wykupienia to 7 mln a nie 6 jak w wezwaniu. Też zakładam, że dołożą z własnych środków. Z dyw przytulili jakieś 4 mln netto w 2 ostatnie lata. 7*13,5=94,5 mln.
Autor: ~Kabanos [37.47.13.*]2017-12-29 21:08 Tak, sam o tym kiedyś też pisałem. Jednak liczba akcji do wykupienia to 7 mln a nie 6 jak w wezwaniu. Też zakładam, że dołożą z własnych środków. Z dyw przytulili jakieś 4 mln netto w 2 ostatnie lata. 7*13,5=94,5 mln. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Jednak masz rację - 13,5 też jest dobrą ceną - plus tak jak piszesz dywidenda - też myślę że ją biorą pod uwagę do wezwania ( może być w 2018 maksymalnie duża i wypłacona wcześnie). Ale jeszcze zobaczymy jak inne fundusze tu rozegrają - bo z wbk może być już dogadane. Osobiście myślę że temat w pierwszej połowie roku powinien być rozwiązany???
Szczerze mówiąc 13,5 czy 14,5 nie robią na mnie wrażenia. To była by może sensowna cena jakby nie było przełomowego III kwartału, ponieważ uważam że na stałe spółka wchodzi w inny zakres wyników. Stad też decyzja spółki o wezwaniu. Zresztą takie były wyceny biur maklerskich z ostatnich lat, nawet nieco wyżej 15-17 zł. Teraz pomyślcie jaka powinna być wycena spółki, jeśli przez dwa kolejne kwartały będą podobne wyniki a przypominam że wyceny małych spółek po ostatnim roku są bardzo niskie jak też nastroje na gpw. Można sobie wyobrazić zysk społki np. na 40mln i C/Z 15.. Każdy umie liczyć i łatwo policzyć wycenę, .. czego nie można wykluczyć za 2/3 kwartały. Zatem w mojej ocenie cena 15 zł, nie spowoduje żeby skupili 90%. Jakby mieli 70-80% akcji teraz byłoby im łatwiej. Myślę że oni to skalkulowali i liczą bardziej na powiększenie udziałów, bo zawsze znajdą się tacy co oddadzą, oczywiście zakłądając cenę ok. 15zł. Spółka wchodzi na ciągłe, pojawią się nowi gracze, niech tylko jakieś biuro zaaktualizuje wycenę, która na tą chwile nie ma prawa być niższa niż dobrych dwadzieścia kilka złotych. W raportach praktycznie wszyscy chwalą ostatnie wyniki Tarczyńskiego... Tylko że gracz musi mieć liczbę, jakby się pojawiła liczba, spółka może wystrzelić.