• W telegraficznym skrócie Autor: ~Gallileo [178.42.28.*]
    Cisza na forum to ja może w międzyczasie przypomnę w telegraficznym skrócie:

2007 rok spółka Masters w której B. posiada jedynie 16% realizuje projekt budowy dwóch apartamentowców w Krynicy, dodatkowo posiada już sieć sklepów obuwniczych, ktore nabyła od rodziny B. za zdaje się około 15 czy 20 mln złotych, dodatkowo w kasie znajduje się 25 milionów czystej gotówki z emisji, na ktorą zrzucali się wszyscy akcjonariusze - czytaj: głównie drobni (około 84% tej kwoty). Rok później spółka łączy się w wyniku złodziejskiego połaczenia z Wikaną, która to niby jest warta kilka razy więcej niż nasz Masters z całym majątkiem, który wymieniłem, czyli wychodzi już grubo ponad 120-150 mln złotych. W międzyczasie połączona spółka przez kilka zarabia na nieruchomosciach i butach po kilka milionów złotych rocznie. W międzyczasie dostaje dofinanowanie z UE na budowę biogazowni w Piaskach 9mln złotych+4mln na drugą w Werbkowicach (ta druga chyba nigdy nie została dokończona). Społka emituje obligacje za 40mln złotych, za które nabywa około 10 nieruchomości ze sklepami Komfort (jedną z nich sprzedaje właśnie za 8mln złotych). Spółka podpisuje umowę na budowę centrum logistycznego w specjalnej strefie ekonomicznej dla niemieckiej firmy produkujacej silniki (centrum nigdy nie powstało). Mija pare lat, a kolejne Asy B. "wykazują się" swoimi umiejętnościami zarządczymi na fotelu prezesa Wikany.

2017 Według wartości księgowej spółka jest warta 47mln, kapitalizacja 20mln... noż kuźwa żart.
    Nowynamastersie pisze, że Wikana powinna dziś kosztować 26zł. Ja się z tym nie zgadzam z dwóch powodów. Po pierwsze wycena Wikany podczas połaczenia z Mastersem była przeszacowana co najmniej o połowę. Międzyinnymi dlatego starałem sie to zablokować. Po drugie w miedzyczasie spółką zarządzali dyletanci i figuranci, którzy o zarzadzaniu na tym poziomie nie mają zielonego pojęcia i roztrwonili część majątku. Jednak ceny od 6 do 10zł są jak najbardziej uzasadnione (biznesradar porównujac do innych spółek z branży wycenia dziś Wikanę w oparciu o ostatnie wyniki na 5.54 zł, wyniki w 2017 będa dużo lepsze). To co się ostatnio dzieje to moim zdaniem nic innego jak przygotowanie gruntu pod tanie wezwanie i wierzę że na wezwaniu, na które w zasadzie nikt nie odpowie się skończy. Jeśli za tym pójdzie emisja trzeba ją zablokować.

Jak się Panu Panie B. wydaje się, że przejmiesz Pan spółkę w zasadzie za darmo (czyli w cenach od 1.00 do 2.00) bez żadnego pisknięcia drobnych akcjonariuszy to się Pan grubo mylisz. Dobre czasy cwaniaków i hohsztaplerów się zmieniły. To nie przejdzie.
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: ~kjeki [94.254.240.*]
    Dobrze napisane, najgorsze w tym wszystkin jest to ze zamiast rozwijać firme Buchajski woli kombinować zeby wydymać innych, ja myśle ze Buchajski wie ze wezwanie nie przejdzie bo ostatnio probował zrobic na sanwilu zero odzewu, myśle ze szykuje nową emisje w okolicy 1zł,
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: ~Gallileo [178.42.44.*]
    Dla mnie choć tego nie wykluczam to nie jest takie oczywiste. Jest jeszcze opcja że bedzie wezwanie, ale nie dla B. a dla kogoś kogo B. ma juz dogadanego na sprzedaż części spółki? Czas pokaże, pozostaje czekać i obserwować sytuację.
    Najgorsze jest to ze Buchajski ma nas wszystkich za głupich baranów
    i że nie wyciąga wnioskow z przeszlości i nie uczy się na błędach
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: bankier55 [77.65.88.*]
    Troszkę źle to przedstawiasz. Trzeba znać tło tych ruchów a nie tylko widzieć obrazy. Biznes kluczy różnymi ścieżkami i nie jest to bynajmniej prosta droga jaką podążają zwykle małe interesy typu sklepik spożywczy. Wielu ludzi na tym forum nie powinno się wypowiadać o rzeczach o których nie mają pojęcia. Dotyczy się to przede wszystkim naganiaczy na spadki, jak i krzykaczy typu " widły, korba i odjazd". Obie grupy nie mają racji. Najpierw musi odbyć się przejęcie tanich akcji od grupy drobnych ciułaczy (bo to nie są nawet drobni inwestorzy). Dopiero potem nastąpi w spółce modernizacja know how. To tak ogólnie. Kto mądry i cierpliwy, przeczeka z akcjami okres prania mózgów przez różnych naganiaczy. Z pewnością jest to ostatni czas na zakup niedowartosciowanych akcji za 20 % WK. Najstarsze prawo giełdy mówi: Kupuj kiedy krew się leje, sprzedawaj kiedy jest już euforia==Wikana jest celowo zaniżana co każdy widzi z nas,,,,,,i ilu z nas to wytrzyma bo krew lej się ,,,,,amen
    Oczywiście że to tylko uproszczony obraz, ale tak w telgraficznym skrócie wyglada moja percepcja ostatnich 10 lat spolki i poczynań B. oraz wizja tego co może być przed nami. Podobnie jak wielu innych, którzy pamiętają początki Wikany na gieldzie nie mam za grosz zaufania do B. i patrzę na wszystko co sie dzieje z dużą podejrzliwością, ale też poczuciem że trzeba byc przygotowanym na najgorsze by moc w porę zareagować.

Piszesz przejęcie tanich akcji. Jeśli B. chce przejmować tanie akcje to powinien już wiedzieć, że na poziomach 1złotych to mu sie nie uda. Jaki ostatnio był obrót? Szkoda gadać. Ludzie już wolą trzymać swoje akcje na rachunku i o nich zapomniec niż oddac po takich cenach. Zdecdyowana wiekzosc akcjonariuszy Wikany to ci ktorzy kupowali w latach 2007-2009 w cenach powyzej 10zl. Wielu nie usrednialo w ogóle bojac się ze tylko poglebią straty. Znam osobiście conajmniej kilka osób ktorzy mają srednią powyzej 20zł. Po zlotowce nie oddadzą chocby lata sie tu krew strumieniami. B. powinien to wiedzieć
    oczywiście ,kiedyś mówiłem iż moim zdaniem będzie emisja po 1zł lub niżej lecz po cóz to pisanie ot by podzielić się info== nie mamy wpływu na decyzje pana B ,,raz straciłem na 4 media ,,choć mogłem oddać za psi grosz==3 czy cztery lata w klapy bo kupowałem pierwsze pakiety po 32 gr
    A ja uwazam ze warto dyskutowac wymieniac sie spostrzezeniami, wyciagac z tego wnioski i probowac reagowac broniac swoich interesow gdy jest cos nie halo a nie byc tylko baranani o ktorych wspominal kjeki i ktorych mozna bezkarnie doic. Ps. Milego resetu
    Tylko co te twoje madrosci maja do faktow ktore tu magą wystapić skoro akcje cudem spadły do 20% wartosci ksiegowej i nagle wodz sobie zrobi emisje na drugie tyle akcji po tej cenie czyli 20%wk wiec czy cierpliwi zarobią? nie, wszyscy oprocz wodza w tym przyp Buchajskiego bedą w plecy
    wartość księgowa a giełdowa to jak słoń i mrówka ==wszyscy o tym wiemy a teraz jadę zresetować się ot 3 godz na basenie ==z pozdr dla wszystkich
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: ~Gallileo [178.42.45.*]
    tak sobie myślę...gdyby miała być emisja tak jak sadzicie to po co ta blokada na 1,10? przeciez gdyby nie ona pojawialyby się zlecenia i mogliby sypac duzo wyzej niż te 1,03-1,10 i większych ilościach, ale jak widac im wcale nie zalezy na sypaniu nawet po 1,03 (puszczają po kilka, kilkadziesiat sztuk)
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: ~kjeki [94.254.161.*]
    Bo przecież Buchaj to uczciwy człowiek i moze zeby nie robić hałasu chce zrobic emisje w przedziale 1,2-1,5:)
    :) drugiego takiego uczciwego ze swiecą szukac
    no jakos ciagle nie pasuje mi ta ewentualna emisja, gdyby chciał zrobić emisję po 1,20-1,50 to po co to zwalanie na aktualnych poziomach
  • Re: W telegraficznym skrócie Autor: ~kjeki [94.254.161.*]
    Zeby napisać ze on nie robi emisji na minimalnym kursie akcji tylko wyżej :) przy połączeniu wikany i mastersa tez był zapis ze wikana została wyceniona na dwa razy z haczkiem wiecej niz masters ale wowczas napisano ze fuzja jest 2/1 z korzyścia dla drobnych, wtedy to nawet mi się łezka zakreciła w oku jaki ten Buchaj to dobry szlachetny człowiek:)
    a jeszcze inni, drobni wbijają mu szpilki... to nie ludzie... to wilki
[x]
WIKANA 0,65% 7,70 2026-05-13 14:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.