Info z Sądu Odwoławczego z 05.12.2017r. - sytuacja bez zmian, nadal nie ma terminu posiedzenia, ale przy okazji padła nazwa firmy ADVISERS (jeśli dobrze usłyszałem) jako strona sporu, czyli rozumiem, że firma o nazwie ADVISERS (firm o takiej nazwie jest sporo) reprezentuje HYPERION S.A. w sporze z zarządcą, który wnioskował o umorzenie sanacji. Jeśli chodziłoby o ADVISERS S.A. z W-wy przy Al. St. Zjednoczonych 65 - to miałem okazję poznać tą firmę - doradca z najwyższej pułki.
Zrozumcie do cholery, że zarządca ma rację. Hyperiona nie stać na sanację, ponieważ nie da rady już tego śmiecia, z którego piechocki wyciągnął co się da a teraz się nie ujawania w żadnej spółce NAPRAWIĆ. Zarządca nie widzi podstawy do naprawy. Poza tym pseudo pani prezes nie ujawnia a wręcz utrudnia pracę zwiazaną chociażby z przekazaniem dokumentacji zarządcy.
Zrozum prawo że spółka nie bez podstawy były nazywana przez analityków i ekonomistów kurą która będzie przynosiła złote jaja. Będzie jeśli zacznie podstawową działalność czyli będzie udostępniała światłowód innym podmiotom. Hyperion już był prześwietlany pod tym kątem przez różne służby. Jeśli chcesz potwierdzeń czytaj
Jeśli sąd przychyli się do sancjii wszyscy na tym zyskają od wierzycieli po akcjonariuszy. Sąd już raz przyznał hyperionowi rację i uchwalił sanacje potem ktoś chciał ją odwołać. Miejmy nadzieję że będzie happy and. Spółka będzie miałą rok na dokończenie ofery dla nowych klientów a pozyskane środki posłużą na spłatę zadłużenia bądź jego zrolowanie. Cała infrastruktura jest w ziemi zajeło to pare lat ale teraz będzie przynosiła krociowe zyski bez kolejnych nakładów.
dawno i nieprawda. Analitycy dobierani i jeśli pisali to co ap chce to byli i pracowali Jeśli się sprzeciwiali i nie poświadczali tego co ap chce wypad i tak to działa niestety. Zarządca też nie jest chorągiewką więc ap chciał zmiany itp itd
trzeba być realistą, ale uważam że drobni to plankton i tu gra chodzi o akcje grubych których jest ponad 90%, ff jest na poziomie 9,5% tj ~3mln akcji ale chciałby zauważyć że w grze nie zaparkowanych jest ok 1 mil który służy do sterowania kursem. Kurs spółki odzwierciedla obecne problemy spółki ale radzę zauważyć że spółka będąca w sanacji wyjdzie spokojnie na prostą a zadłużenie będzie pokrywane z bieżącej działalności które nie będzie generowała dodatkowych kosztów. Zatrudnienie w spółce jest minimalne cały biznes jest w ziemi który służy do dzierżawy do większych podmiotów, wystarczy prześledzić umowy. Nie mamy raportów nie wiemy jak to się przekłada na obecną sytuację. Uważam że raport półroczy będzie słaby aby w rocznym pokazać olbrzymi skok przychodów. Miejmy nadzieje że zarządca nie pokrzyżuje planów bo wystarczy tak niewiele aby wyjść na prostą z duzym zadłużeniem ale przy jego zrolowaniu spokojnie spłacanym.
Dletego grube ryby będą robić wszystko aby przywrócić sanację! Porządek z obligami, następnie dogadanie się z wierzycielami! Posiedzenie pewnikiem czeka w czasie na zielone światło i na to aby czarno na białym były podstawy do przywrócenia! Należy pamiętać o dotacji UE 65mln i wykryte machloje poprzednika który ma kasiorę stąd hipoteki! To, że terminu nie ma jeszcze to dobrze, można domniemywać, że puzle są układane, a i sama sieć w międzyczasie będzie zarabiać! No i grube ryby nie lubią tracić!
Poprzednika mylicie się on rozdawał karty, które otrzymał do rozdania ap i mp GŁÓWNIE TEN pierwszy wszystkim znany. Poprzednik to tylko figurant do reprezentacji
Im dłużej w sanacji tym lepiej niech rozprawa będzie za pół roku hehe choć nie wiadomo co robi zarządca sądowy w tym czasie, bo konflikt jest nie mały. A spółka gdy tylko powróci do sancji będzie mogła wykopać go chociażby dlatego że nie podał raportu a to jego obiązek czy chce tego czy nie. No chyba że jest dobry tylko w braniu pieniędzy i najlepiej sprzedaniu całego biznesu za przysłowiową złotówkę
Być może masz racje choć nie wiem jak to ma się do obecnej sytuacji, z pewnością zarządca odpowiada za ten stan rzeczy więc jest sytuacja łagodząca, na chwile obecną najważniejsza jest podtrzymana sanacja.
Jak narazie sanacja hypka została umorzona niestety, a czy będzie podtrzymana to zależy od Sądu! Jedyny pozytyw to sanacja mss! Mam nadzieję, że faktycznie puzle układają się i będzie przywrócenie! Faktycznie głowni udziałowcy, a szczególnie p prezes jak Baton pisał mogą okazać się klasycznymi słupami i za przysłowiową złotówkę pójdą światłowody za długi! Oby nie! Ja jakbym mógł cofnąć czas to nie pchałbym kapitału w tą spółkę, ale cóż pozostało pozytywne myślenie!
Sanacja to jedno a raport to drugie. Zarzad odgrazal sie ze raport opublikuje. Zobaczymy. Co do sanacji, to nikt nie chce sie zajac sprawa. Standard przy takich tematach.
A moim zdaniem to dobrze, że nie publikują raportu przed decyzją Sądu, bo jak już będzie wiadomo co dalej z sanacją, to nawet kiepski (czytaj: spodziewany) raport nie będzie miał negatywnego wpływu na kurs, bo moim zdaniem szanse na dogadanie się z wierzycielami i konkretne przepływy gotówkowe w przyszłości będą wtedy b.wysokie.
Mimo braku zmian na stanowiskach ministrów, powołanie Morawieckiego to lepsza perspektywa dla światłowodu, Orange sprzedaje nieruchomości i inwestuje w światłowody, na rynku postępuje konsolidacja. F. dostał 2,5 roku czyli zapewne tyle ile odsiedział. Pytanie czy wezmą wszystko do jednego wora pod logiem Exatela, czy oddadzą Orangowi, czy Polsatowi. W mojej ocenie wystawianie w tej chwili zleceń S poniżej 1 złoty za akcję to głupota, niezależnie od tego kiedy się otworzy.
Tyle tylko ze przy zawieszonej spolce wyniki nie moga wplynac na kurs akcji, wiec Twoj argument jest slaby niestety. Powod braku raportu zapewne wynika z nieudostepnienia dokumentow zarzadcy, bo on nie ma zadnego interesu w braku publikacji raportu - za cos takiego sa zarzuty z ustawy o rachunkowosci. Ergo - brak raportu to wylaczna wina zarzadu spolki, ktory i tak pojdzie siedziec, wiec dodatkowy zarzut z ust. rach. jest im obojetny. Jedyne pytanie to kto polozy lape na swiatlowodzie ale to sa juz zakulisowe rozgrywki, o ktorych nigdy sie nie dowiemy.
Dosłownie,zostało już kilka dni na pokazanie raportów.Potem gpw wykluczy spółkę z giełdy.Pytanie,na jak długo? W sądzie też jakoś dziwnie sprawa się ślimaczy,mimo że jest priorytetowa.Tak czy inaczej trzeba czekac.
A calatrava capital też w zawieszeniu za brak raportu.Przypadek? Nie dziwi was trochę że zażalenie już dawno przekazane,miałobyc rozpatrzone poza kolejnością.Mija tyle czasu ,a tu brak nawet wyznaczonego terminu rozprawy.Coś jest na rzeczy .
Trzepia ich na lewo i prawo i probuja cos znalezc, a ze nie moga to trzymaja. Ja tam mysle ze za brak raportu odpowiada zarzadca i zarzad solidarnie. Mnie sie wydaje ale moge sie mylic ze zarzad i zarzadca sie dobrze znaja i ze z tym brakiem raportu to ustawka zeby sie po taniosci obkupic akcjami. Przerzucanie sie odpowiedzialnoscia jako zaslona dymna. Zwlekaja z raportem bo czekaja na poprawe wyniku albo byc moze negocjuja sprzedaz z Orange lub z Polsatem albo z Tmobile, a moze z ta firma co Tupolewa remontowala. Kto ich tam wie. Jesli beda czekac do zmiany wladzy to moze 6 lat zajac a jak odblokuja cena moze dojsc do 20-30 zlotych za akcje. W sumie to bylby niezly interes :)
Problem z raportem polega na tym jak wycenić aktywo w postaci światłowodu (udziały w MSS) - przy odrobinie kreatywności można je wycenić > 500 mln.zł. (metodą zdyskontowanych przyszłych przepływów).
E tam. To zaden problem. Raczej problem jest w tym ze masz wszystko czarno na bialym. A ze wisi to pewnie i dlatego zeby wiekszosciowi nie mogli uciec z majatkiem przez gielde do raju. Moze zarzadca dostal propozycje nie do odrzucenia? My tu jeztesmy sola ziemi, paprochem. Albo na fali zarobimy i to nie malo albo umoczymy. Wysokie ryzyko trzeba sie ustawiac na wysoka stope zwrotu. Nie ma co za frajer oddawac.
Ja nie oddam za frajer. Kupilem bo wiem ze jest to mega niedoszacowany walor i jestem w stanie dlugo czekac. A im dluzej to tym wieksza zamierzam uzyskac stope zwrotu teraz to jest 1,2 zlotego za 3 miesiace 2 zlote za 6 miesiecy 3 zlote za 3 lata 10 zlotych. A czy sprzedam na rynku czy poza... to mnie nie interesuje. Moge czekac dlugo. W razie czego przekaze dzieciom albo wnukom. One sprzedadza po 200 zlotych za akcje.
Też mi się wydaje że zarządca i zarząd mogą się znać.Może być tak że raporty są już zrobione i czekają na odpowiednią chwilę.Zakulisowe negocjacje trwają.