Wkleiłem link bo od jakiegoś czasu chodzą plotki że Newag wraz PFR ma przejąć PESE. Coś może byc na rzeczy skoro Jakubas szuka gotówki. Pytanie czy to dobre rozwiązanie dla Newagu. Krótkoterminowo pewnie tak gdyż : 1. Przejęcie prawie w całości rynku polskiego (z liczącej się konkurencji ezt zostanie tylko Stadler 2. Niewpuszczenie na rynek polski (pewnie na jakiś czas też europejski) mega silnej konkurencji z Chin 3. Przejęcie know how dotyczącego tramwajów Istotna wadą są toksyczne kontrakty Pesy np dla DB które za kilka lat mogą wygenerować spore straty Na razie to tylko moje luźne rozważania ...ale podobno w każdej plotce jest coś z prawdy. Pozdrawiam i życzę bogatych prezentów na Mikołaja. Może i Newag się postara ;)
@ToMike, załóżmy, że masz rację. To jak ma się zrealizować ów scenariusz? Emisja akcji z PP czy inaczej? Gdyby miała być emisja to faktycznie kasa z Netii może temu posłużyć. A to widziałeś? https://kurierkolejowy.eu/aktualnosci/31325/najbogatszy-czech-kupil-Škoda-transportation.html
@diana uważaj, bo Cię obśmieją Ty "analfabetko ekonomiczna", żart... co się dzieje z kursem Netii, każdy widzi. A wskaźniki do Newagu podobne, C/Z powyżej 30... Ale to wszystko może być blaga.
Fundamentalnie prawdopodobny jest powrót kursu pod ostatnie maksima 17,8-18,1 pod wyniki za IVQ2017 i 1Q2018. Natomiast jeżeli ruch ten nie przyspieszy jakiś wiekszy gracz to grudzień może nie być jeszcze najlepszy ze względu na to że kurs w 2017 był ogólnie spadkowy co może ooznaczać że do 22 grudnia mogą wychodzić inwestorzy w celu obniżenia podatku od zysków kapitałowych. Natomiast nie jestem w stanie okreslić czy jesteśmy w stanie osiągnąć Twoje 20 zł. Sentyment do SWIG80 w końcu się poprawił. To będzie istotne wsparcie kursu jeżeli nic się nie zmieni. Pewnie oczekiwałaś bardziej bezpośredniej informacji co do kursu...ale tak to nie działa ;). Powodzenia w inwetycjach !!!
Przeciez to byl żart. Ale tez zwrocenie uwagi na pewien fakt, ktory warto podkreslac. Otoz zauwazyles bardzo slusznie pozytywna infornacje, a jest to kolejna z serii dobrych informacji. Dzisiaj tez bylo info dotyczace opcji w Opolu. A i tak lipa. Zapewne ktos to bedzie uzasadnial KIO, chociaz Mazowsze po otwarciu ofert nie bylo powaznie rozwazane jako sukces. Czyli bez spiskowej teorii dziejow ale patrzac na otoczenie i wykres, im lepiej, tym gorzej.
Dobry żart idiotow wart. Może krótki wspomnień czar z wątku założonego przez żartownisia przed niespełna miesiącem a noszącym tytuł: "17 listopada następna rozprawa w KIO dot. przetargu na 71 EZT dla KM" Nie chcę tu uprawiać polityki, ale jak wszyscy wiedzą, w ostatnim okresie nasze notowania , w Niemczech i we Francji mocno spadły - a to oni mają klucz dla naszych producentów taboru w dostępie do rynku europejskiego. Dla niezorientowanych przypomnę, że organem założycielskim KM i Metra jest miasto Warszawa z prezydentem z PO. Podobną sytuację mieliśmy w przetargu na tabor dla ŁKA w Łodzi, gdzie administruje prezydent z PO - wiemy jaki był finał. Myślę, że pryncypia narodowe zwyciężą, a rząd nie prześpi sprawy - przecież chodzi tu o 5 mld PLN = praca dla 5000 pracowników przez 2 lata.
Ps. W moim przekonaniu Newag ma realne szanse na zamówienia z K M i Metra.
Pozostałych zdań wolę nie komentować, bo nie wiadomo czy śmiać się czy też płakać (że śmiechu)
Z ciekawości zajrzałem do rzeczonego tekstu, a tam same "słodycze". Brednia goni brednię i brednią pogania. Geniusz wydedukował, pardon coś przeanalizował. Czekał jednak aż Newag złoży odwołanie, on napisze o braku swych wątpliwości, że ten się zdecyduje. Brawo dla nieodkrytego geniusza. Co za przenikliwy i analityczny umysł. Nadaje się do zasilenia szeregów ujowej zmiany. W każdym razie czułby się raźniej, jak pośród równych sobie. O tym jestem przekonany czytając takie zdanie jak to: ..."Różnica ofert to bagatela tylko 520 mln PLN ( 150 mln $ )." Ta błahostka to "tylko" 520 milionów złotych. Zmienia to postać rzeczy, bo osobnik podpisujący się nickiem "Obserwator" w praktyce dysponując drobnymi czyli rzeczoną bagatelną kwotą mógłby wykupić znakomitą większość udziałów w Newagu. O co więc kruszy kopię? Podejrzewam, że nie zna znaczenia słowa którego używa. Jestem w związku z tym pewien, że nie rozumie pozostałych mechanizmów otoczenia w którym się znalazł. Uzasadnia zatem to jego udział w towarzystwie wzajemnej adoracji, a snującego rozliczne podejrzliwe i sPiSkowe tezy, będące w rzeczywistości jedynie wynikiem rozkwitu bujnej, niczym nie poskromionej wyobraźni swawolnego Dyzia. Próbowałem zrozumieć (mając odrobinę wyrozumiałości dla talentu pisarskiego rzeczonego Dyzia) "co autor miał na myśli?" smarując te brednie. Może miał na myśli Newag dla którego 520 mln to głupstwo? Zajrzałem do ostatnich wyników finansowych Newagu , bo myślałem, że coś pominąłem, czegoś nie zauważyłem, może chociaż EBIT czy nawet EBITDA za ostatni rok jest na rzeczonym poziomie? Niestety nie. Ni w ząb nie mogę zatem zrozumieć dla kogo te ponad pół miliarda to drobiazg. Zrozumiałem więcej czytając dalej te wypociny. Kolejne zdania dały prawdziwy obraz o czytanym tekście i jego autorze. Czcza paplanina to eufemizm. W rzeczywistości powinienem to nazwać wprost. Darowałem sobie, bo mnie rozbawił po pachy następujący tekst: "Podobna sytuacja występuje w przetargu na tabor dla Metra Warszawskiego (45 pociągów). Oferta Newagu 2,2 mld PLN - jest o 30 % droższa od pozostałych - Stadlera, CAF i Alstomu.Różnica jest olbrzymia bo ok. 500 mln PLN ." Naprawdę można się ze śmiechu pokładać. Ni z gruchy, ni z pietruchy kilka zdań dalej różnica staje się "olbrzymia", choć kwota jest o całe 20 mln PLN mniejsza. Stawia też autor tych pierdół "odważne tezy". Jedna z nich to sPiSek jakiejś zagranicy, która rzekomo "będąc w zmowie chce "uwalić" polskich producentów taboru - potencjalnych konkurentów w UE i na rynku wschodnim. Przewlekłość w homologacji pociągów w Niemczech i Włoszech są tego dowodem." Z radości jaką mi sprawił dałem mu nawet "lajka" Po chwili czytając dalej dowiedziałem się, że "...w ostatnim okresie nasze notowania , w Niemczech i we Francji mocno spadły - a to oni mają klucz dla naszych producentów taboru w dostępie do rynku europejskiego." Zawsze sądziłem, że dobry właściciel firmy mieć powinien wszystkie "klucze" potrzebne do własnego rozwoju. Zapachniało stwierdzeniami o "Polsce w ruinie" i "Wstawaniu z kolan", a przy okazji dowiedziałem się kto buchnął klucze Newagowi aby ten nie mógł się dalej rozwijać. Już nie tylko mityczne "tłuste misie", "słupy", "ścierwa" , "białe kołnierzyki" etc. są winne "niedoszacowaniu" akcji NWG. Dorzucono już do tego grona, jeśli nie Niemców i Francuzów to przynajmniej jakiś przedstawicieli tych krajów. Analityk od siedmiu boleści w ten przenikliwy sposób nie tylko postawił tezę, ale i ją udowodnił wieszcząc ..."są tego dowodem." Dalej jest równie zabawnie, gdzie popisywał się swą indolencją pisząc brednie o organach założycielskich KM czy ŁKA. " Dla niezorientowanych przypomnę, że organem założycielskim KM i Metra jest miasto Warszawa z prezydentem z PO. Podobną sytuację mieliśmy w przetargu na tabor dla ŁKA w Łodzi, gdzie administruje prezydent z PO - wiemy jaki był finał." I tak oto uświadomił nas wolnomyśliciel o tym kto jest kim w naszym państwie i kto jest organem założycielskim KM i ŁKA. A ja biedny żyłem w zupełnie innym przekonaniu, że to są koleje samorządowe, którego organem założycielskim i przedstawicielem jest marszałek województwa. Ale, co ja wiem, gdzie ja byłem jak pisano nową kartę polskiej historii? " Sie nie znam."
Tak znana jest mi ta informacja. Skoda też była na liście Chińczyków. Czytałem na PB o tym że stosunki między Pesą a PFR ...gwałtownie się pogorszyły, co można przeczytac między słowami że trwaja rozmowy między właścicielami Pesy a Chińczykami. Dlatego być może powstał alians PFR - Newag. Jak to sie skończy?Cięzko orzec. Pewne jest tylko tyle że wiosna może być gorąca na polskim rynku taborowym
Nie odnosi się do oczywistych zasad giełdowych, wyceny wyników (duuuużo lepsze) lub przyszłości (IV kwartał dostarczył wielu bardzo ważnych zdarzeń), bo na NEWAGU nie ma miejsca na dyskontowanie wyników i przyszłości.
Na pewno pierwszy przestrzegałeś gdy było ze 3x WK gdy cena chodziła w okolicach 25zł? Pamiętam, ze był taki czas i na pewno założyłeś wtedy z 10 tematów o "spompowaniu przez spekułę", przestrzegając przed zakupami na podst. tych twoich... wskaźników ...:)))) Nawet taki rekin AF jak ja widzi, jak tania jest wycena. Zrób jedyną wiarygodną rzecz – poproś o analizę kogoś, kto się tym zajmuje i podpisze nazwiskiem. Jeśli stwierdzi na przestrzeni tych kilku lat jakieś totalne aberracje, to może uwierzę, ze tu od 3 lat dzien w dzień trwa manipulacja. Pokaż te piękne zyski i rentowności bo póki co, wszystkie Twoje wypociny, to tylko wypociny anonima, bez nazwiska o kilku nickach.
Pierwsza linia walki z wrogiem - zabić śmiechem, zniszczyć wiarygodność, podważyć argumenty, ukierunkować dyskusję na tematy zastępcze i wymyślone - np. adresy IP Sam to zaproponowałeś. Nie ma tu ani jednej osoby, której nie pomawiałes o różne IP itp. a okazało się, ze sam tak funkcjonujesz, mimo niejednokrotnego przyłapania, hipokryto. Już mój 1szy wpis na tym forum spotkał się z zarzutem, czy aby dla kogos nie pracuje dlatego, ze pukałem się w czoło gdy zakładałeś tematy (po co >?) o niesprzedawaniu akcji na samym początku wodospadu ! :) Trzeba było wtedy spuścić. Miałbyś dziś więcej włosów i nieco lepszą perspektywę :)
A tak, równie dobrze można zakładać, że jesteś z "nimi". Co chwila wyskakujesz z projekcjami cenowymi. Praktycznie żadna się nie sprawdza, więc spokojnie można w ten sposób łapać drobnych po nie właściwej stronie Rynku. Bardzo proste ... Jeśli tak jest - truchlej, bo czeka Cię ósmy krąg piekieł Dantego Alighieri. Teraz poproszę lajka :)
Żeby było ciut poważnie; wiedza kiedy akcji NIE kupować i umiejętność REALIZACJI STRAT , to są w mojej ocenie Heraklesowe Słupy funkcjonowania na Rynku. Nie ma ważniejszych rzeczy. Cała reszta jest dobra, ale dla anali, dziennikarzy, eunuchów i może tej zabawnej drużyny Ryszarda Petru :))
"Tu ma być marazm do czasu decyzji o wybranej opcji strategicznej...."
Ale chyba podano, iż nie wiadomo, czy w ogóle zostanie zrealizowana jakakolwiek opcja??? Czy ja źle rozumiem, czy Ty znowu rozmawiasz z duchami? Tylko do jesieni ub. roku, podawałeś chyba ze 10 terminów do kiedy miał być marazm i zaniżanie przed odpałem ....wiec nihil novi, poza rekwizytami. Mówię Ci - w końcu trafisz. Odyseuszowi udało się po 10 latach..
Pisałem już uprzejmie. Jesli KNF ustali, ze sam Muamar Kadaffi zza grobu miesza na tym walorze, to i tak nie zatrze to wrazenia, ze przy okazji swojej misji wypisujesz tu tak przerazajaca ilość absurdów, ze nikt tego nigdy nie pozbiera.
Nic szczegolnego, po prostu jak na moje oko, zbyt duzo roznych zbiegow okolicznosci sie dzieje (by wspomniec oczywisty przyklad z tytulu i PFR), by myslec ze Newag ominie jakies zamieszanie. A pakietowki ktore chodza (tak jak dzisiaj 106k) na tym papierze nie biora sie z nikad.
Oczywiscie nie mowie ze cokolwiek by to bylo bedzie to dobre dla mniejszosciowych.
Faktycznie, znowu wypociny AS-a. Znowu uaktywnia się, jak kurs spada albo stoi chociaż informacje ze spolki i rynku dobre. No i dlaczego mnie to nie dziwi. Jak AS sie uaktywnia, zaraz idą wyraznie umówione pakietówki. Jakis straszny wazniak ten AS ;)