• Pecunia erectus Autor: ~yodyod [77.113.35.*]
    Tyle w temacie. Piękny przyrost. Piękny raport. No i nowa jakość. Opis do raportu. Cieszy mnie to i czuję w sobie moc diabelską
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~yodyod [77.113.35.*]
    Widać inwestor z 1000 akcji wypłoszył wszystkich że spółki to popisze sam ze sobą. III Kwartał jak to wyglądało. 17 mln przychodów versus 13,7 rok wcześniej. Na poziomie operacyjnym mamy 9,3 mln versus 6,5 mln wcześniej. Mówimy o zyskach bo po kursie niektórzy mogą mieć wrażenie że mówimy o stratach. I teraz netto - tu było wiadomo że będzie mały plus z kursu EUR/PLN. Wiadomo dla tych co wiedzą co spółka robi i gdzie. Zapomniałem takich jest kilku. No więc netto 7,8 mln versus 4,6 mln takie bagatela +70% i dlatego spółka chce skupować akcje bo jutro jakiś becwal znowu pokaże swoje 222 akcje po 64 na podaży a gawiedź ucieknie w popłochu. Jedno co wymaga odpowiedzi to kwestia należności. Kochajmy się jak bracia a liczmy się jak...
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~hmur [81.190.231.*]
    Wyniki świetne. Wyjasniła się cena zakupu OAN. Wyszło 2,3 mln, więc ok. Kwestia należności rzeczywiście do wyjaśnienia z zarządem, jeśli by jakiś czat inwestorski zorganizowali.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Mysliciel [94.254.229.*]
    Nie mam slow na zachowanie kursu. Ktos wychodzi
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~hmur [81.190.231.*]
    trzeba czekać na uchwałę o skupie akcji. Mają 18 mln do wykorzystania na skup. Jeśli będą chcieli wrócimy w okolice 120 zł, chyba że poza rynkiem od kogoś pakiet przejmą, bo do końca marca zebrać z rynku za 18 mln w cenie do 120 zł się nie da.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Dżony [89.68.12.*]
    Niestety ale sytuacja z należnościami powoduje, że te piękne wyniki to jak malowanie trawy na zielono - to jest olbrzymi problem i wymaga wyjaśnienia. Jakoś się na to nie zanosi - wydaje się, że od strony firmy nikomu na tym nie zależy.
    Tutaj też nawet się o tym nie zająknął prezes https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20171114/cloud-technologies-podtrzymuje-plany-przejscia-na-rynek-glowny-gpw
    Tak sobie myślę, że gdyby to była kwestia prosta (możliwa???) do rozwiązania, to temat nie byłby tak konsekwentnie unikany.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~panda [77.253.86.*]
    Ale o co chodzi dokładnie? Tutaj zawsze należności były opłacane duzo póxniej. Ze względu na skalę wzrost ich jest coraz wiekszy.

Należności z tytułu dostaw i usług nie są oprocentowane i mają zazwyczaj termin płatności nie przekraczający 60 dni. Wyjątkiem są sieci afiliacyjne, w stosunku do których termin płatności faktur może przekroczyć 180 dni, z uwagi na czasochłonny proces rozliczenia usług zrealizowanych przez Grupę w danym okresie rozliczeniowym. Na dzień 30 września 2017 roku nie stwierdzono należności z tytułu dostaw i usług, które należałoby uznać za nieściągalne i w związku z tym objąć odpisem aktualizującym. Grupa zamierza poddać analizie należności o okresie przeterminowania powyżej 360 dni w trakcie IV kwartału 2017 roku, jak również aktywnie monitorować spłatę należności od sieci afiliacyjnych.

Oczywiście, ze pewnie niektóre będą niesciagalne i będa korekty, ale nie dostrzegam jakiegoś bardzo poważnego minusa, no chyba ze uważacie iż RN działa na niekorzysc spółki poprzez zawieranie lipnych transakcji w celu polepszania wyników. Ale tego nie sprawdzimy. Natomiast sprawa z kursem akcji, ktoś na chama wychodzi. Uważam, ze robi to specjalnie bo spokojnie by sprzedawał po 100 i miał lepszy zysk. Dlaczego tak się dzieje, przekonamy się kiedyś tam. komunikacja ze spółki jest tragiczna, chocby z kwestią przejscia na GPW. Ale też widać rozwój. Sam raport w takiej wersji, to też spore wyzwanie dla spółki któ©a inne wczesniej musiała przygotowac.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~terry [81.190.231.*]
    problem w tym, jak znacznie wzrosły należności r/r. Pytanie czy zarząd zechce wyjaśnić tę kwestię.
    A bierzesz pod uwagę jak znacznie wzrosły przychody? Jeżeli wzrost przychodów masz o kilkadziesiąt baniek, a wszystkie firmy płacą im od pół do roku później to jak należności mają nie rosnąć?
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~terry [81.190.231.*]
    wzrost należności 11 mln, wzrost przychodów 18 mln ? co o tym sądzisz?
    No i to jest dużo według Ciebie? Jak już chcesz być tak dokładny to musisz prześledzić wszystkie raporty i wyliczyć jaką cześć przychodów rocznych stanowią należności co do których jest ryzyko nieściągalności. I tyle. Możesz też napisać do spółki, może odpiszą. Zapewne patrzysz na to bo kurs stoi w miejscu dziś i słaba była sesja. to nie ma z tym nic wspólnego.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~gościuzwallstreet [83.6.194.*]
    Panda ma dużo racji w tym co piszę, ale znając życie należności są raczej ze strony domów mediowych/agencji interaktywnych. Sieci afiliacyjne płacą z reguły do 3 m-cy (przynajmniej za 90% kampanii), a ich udział w zyskach Cloud jest pewnie znikomy. Tak czy inaczej taka jest specyfika branży, należnościami bym się nie przejmował. Inna sprawa, że przy takim ich udziale powinni usprawnić proces windykacji zobowiązań. Przy tej skali działania 3-4 mln należności to standard.

Martwi mnie natomiast fakt, że firma przez tyle miesięcy nie może przedstawić prospektu emisyjnego. Mówi się o tym od dawna i nic. Skupu akcji też nie widać, widać natomiast, że ktoś wychodzi i to nie wiedzieć czemu na niskich poziomach. Kurs mógłby ładnie odbić, ale ilekroć idzie w górę jest pałowany. I jeszcze te ukryciaki pakietowane po 20, 50, 100 sztuk. Już sypiący mógłby się odsłonić czym sypie i ile jeszcze mu zostało :)
    Skup dopiero będzie uchwalony, to jak ma być? :) inna kwestia członkowie RN mogliby kupić tak kazdy po 100K złotych i zaraz by sie unormowało. A prospekt mozliwe, ze złozą, w końcu widać w nowym stylu raport.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~panda [31.11.214.*]
    Natomiast mnie zastanawia co innego. Przychody. Nie ma wzrostu ich w obecnym roku, tak jakby ten poziom około 17 mln był górną granicą mozliwości spółki, co nie napawa optymizmem ba przyszłość. Ale sporo odpowie kolejny raport gdy dane mobilne poprawią wynik i pozwolą osiągać skokowy wzrost przychodów. Jeżeli tego nie będzie to nie ma co liczyć na jakieś spektakularne wzrosty,
    Zobaczymy jak dziś zachowa się kurs. Może wreszcie będzie odmiana? Do tej pory system był prosty. Jeżeli jest sztuczne wysokie otwarcie jedną akcją, to jest minus. Jak otwierają nisko z rana to potem ktoś zbiera. Dzisiaj się szykuje dystrybucja, ale moze wreszcie bedzie odmiana. :)
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~gosciuzwallstreet [94.254.160.*]
    Ile może trwać ta dystrybucja :) do sypania też widzę 1 chętny. Akcje muszą mu się skończyć w końcu
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~terry [81.190.229.*]
    może ta uchwała o skupie ma właśnie służyć pozamiataniu tego co ktoś ładuje w rynek. To by dobrze świadczyło o zarządzie i chęci obrony kursu.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~ja [91.231.93.*]
    jest duży wzrost przetwarzanych profili, jest nowa umowa z domem mediowym. To wszystko w trakcie 3Q i nie zdążyło jeszcze zapracować. Prawda taka, że szukamy dziury w całym bo kurs stoi. Przejście na GPW (myślę, że coraz bliżej) oraz skup sprawią, że przestaniemy stękać. Póki co ktoś wychodzi po bardzo niskiej cenie, widać że na gwałt potrzebuje gotówki. Każde sypanie jednak kiedyś się kończy, a po wejściu na gpw zainteresują się nami fundy.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Gniot [94.254.165.*]
    Gniot to gniot. Tak jak pisałem wcześniej. Kto ma kupiwać i pod co ? Pod sponsorowane artykuły czy pod pseudo wizję wejścia na gpw ?
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~panda [159.205.57.*]
    No na pewno nie Ty. Bo nie masz tylu kasy zeby zgarniać w umówionych transakcjach tysiac akcji. :D Nie mecz sie tak i sprzedaj, a jak sprzedałeś to nie jecz tyle. :)
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Gniot [94.254.165.*]
    No sprzedałbym ,ale arkusz po stronie kupna jest tak ubogi ,że nie ma komu tego wcisnąć.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~gościuzwallstreet [83.31.170.*]
    Na kupnie też jest ukryciak. Spokojnie łyknie Twoje akcje na poziomie 63-64.

Ja tam trzymam, wyjść zawsze można.
    A dziś nie ma ukryciaka. Tutaj to jest według mnie specjalne działanie aby jak najniżej był kurs. Strach mysleć do ilu mogą zrzucić, jak brakuje popytu.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~gosciuzwallstreet [94.254.129.*]
    Przy takich niskich obrotach może i na 1 pln lecieć. Nie ma to większego znaczenia. Firma traci dziesiątki mln pln kapitalizacji przy obrotach, które może zrobić paru leszczy.
    nie przesadzaj. Złotówki tu nie bedzie. :) ale zarzad mógłby kupić akcje, chyba ze im to na reke bo wiecej akcji zgarna w ramach skupu akcji. I cos mi sie zdaje ze to na tym polega. Spółka skupi akcje tanio, sprzeda komus. Obie strony zadowolone, my poszkodowani bo nic nie wiemy.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Gniot [165.225.84.*]
    kupią ,ale po 1zł. Po co mają przepłacać ?
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Mysliciel [94.254.227.*]
    Gdzie to sie zatrzyma 1zl? 45zl? Masakruja mnie tutaj, kompletnie nie rozumiem sytuacji z kursem.
    Zawsze można sprzedać i przeczekać burzę. Takie spadki sugerują coś złego. Moją teorię przedstawiłem. Jeżeli się spełni to mogą tak zdołować ze nam witki opadną.
    Panda, a nie bierzesz pod uwagę tego ,że oni chcą nabyc 920tys akcji za 18mln, co daje 20zł za sztukę. Przecież nie będą przepłacać. Może teraz sztucznie pałują kurs ,że by potem zebrać. ewidentnie 61zł było wyłamane. Wsparcie teraz mamy na 40zł.
    Od kogo? Z rynku nigdy tego nie zbiorą. TFI Altus już widzę jak im oddaje z 50% stratą. Gdyby chcieli sami sobie sprzedać, bo też można to bądź poważny chciałbyś mniej kasy czy więcej? Jeżeli to jest spisek to musi być nisko aby potem zebrać z rynku do 120 ile się da, ale za nisko też nie moze być, bo sie włączy TFI i pozbiera wszystko. Jezeli to nie spisek a handel drobnych to dwa tygodnie i się uspokoi. Tak samo wytłumacz mi. Ktoś wie ze za dwa tygodnie sprzeda wszystko co ma bo będzie ogromny popyt. Nie poczekałby? A tutaj na kazdym poziomie ukryciak. Co dziwne, często ten ukryciak jest znany, bo ktoś dokładnie tyle akcji kupuje lub sprzedaje. Jakiś cel w tym jest, dowiemy sie na koncu.
    Na początku sam pisałeś ,że fund sypie. Musisz wiedzieć to ,że fundy też często topia kasę i mają to głęboko w d ,bo to nie są ich pieniadze. A może jest trup w szafie ? Myślisz ,że ktoś żongluje sam ze sobą zniżając kurs akcji ? Do póki nie pojawi się prawdziwy popyt będzie się tak zabawiał ?
    Bo sypał fund, ale kurcze powinno juz mu sie skonczyc. a tutaj dalej pełno akcji ma. No chyba ze to jeszce jedno TFI sypie.
    A ja czuje ze na 20zł polecimy. celowo to robią pod skup. Czekają kto wyżyga pakiety i tyle w temacie.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~ja [91.231.93.*]
    ciężko coś sensownego napisać. W zasadzie powodów do spadku nie ma. Cóż na spółkach bez płynności niestety tak to może wyglądać. Na szczęście jak się odwróci to też będzie szybko szło do góry niby bez powodów.

Nie ma co szukać dziury w całym i spisków, tak po prostu czasami bywa. Zarządowi to też nie pasuje więc będzie skup za chwilę i to powinno wrócić kurs na jego właściwe miejsce.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~gosciuzwallstreet [83.144.124.*]
    Ja tam czekam i się nie przejmuję. Chyba trzeba przeczekać to zawirowanie i tyle. Jak spadnie mocniej może dokupię, ale nie wiem czy jest sens pchać dodatkową kasę jak już dość sporo gotówki zainwestowałem. Grunt, że ta kasa nie jest mi potrzebna, może sobie leżeć w akcjach rok czy dwa. Już ponad rok i tak trzymam tą spółkę tylko dokupując od czasu do czasu za jakieś wolne środki.

Żałuje tylko, że jak było 120+ to nie puściłem i nie zrealizowałem zysków. Dokupienie sporego pakietu akcji po 106 (powyżej mojej średniej w portfelu) też było złym pomysłem. Teraz średnią mam ok 97 pln i pozostaje tylko czekać. W nieskończoność spadać nie może.
    ostatnio cos i damiru milczy, a on miał powyzej tysiaka akcji. Niby nieduzo, ale przy takim rynku to spora podaż. W ogóle te miesiace sa bezndziejne i leci wszystko.
    A dziś już inaczej przebiega sesja i nagle jest kupno. Nie mogło być wcześniej? Tutaj jakiś spisek ktoś odpitala. Się dogadali i mieszają kursem.
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~Bow [178.235.234.*]
    Jedno jest pewne. Panowie idziemy na dno !
    Dzięki za pewnika. :)
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~panda [159.205.241.*]
    Byłbym wdzięczny gdybyś takie teksty o dnie pisał codziennie. Co napisałeś to myk plus 6 na kursie. :)
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~yodyod [31.0.67.*]
    Dziś w końcu ktoś doszedł do wniosku, że trzeba sprawdzić co tam na podaży leży. Czas najwyższy
  • Re: Pecunia erectus Autor: ~panda [159.205.177.*]
    nikt nie doszedł do wniosku, to są wszystko umówione transakcje.
[x]
CLOUD -0,29% 68,40 2026-03-26 09:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.