po pierwsze; gdzie Ty widzisz te pozytywy, po drugie; po co zmieniasz nick co post skoro i tak widać Twoje IP, po trzecie; jak nie masz nic sensownego do powiedzenia to nie spam
Parodia, trochę gorsze wyniki i z 14pln zjazd do niebawem wysokości minionej dywidendy 1,7zlotego... w 16' tak mocno przewartościowane, czy tez może... przypadek? Albo może komuś bardzo zależy na niskiej cenie :) Zgodzę się, że rynek z terminalami ma wciąż duży potencjał i na PeP głównie bym tu stawiał, ale nie widać tu żadnego rozwoju i właściwie działają tylko na południu kraju, a nawet południowy-wschód bym powiedział, to gdzie oni chcą wykorzystać ten potencjał, nawet wobec rozszerzającego się rynku (według zapowiedzi wzrost do 2mln do 2020roku). Miejsce na podium ale 66tys terminali w stosunku do 0,5mln to spora różnica (a marzy im się miejsce lidera). Marketing też kiepski, googlowałem i googlowałem na temat terminali i ani jednej reklamy PePu czy NeoTu nie zobaczyłem, także nie mam pojęcia jak chcą nabywać klientów, bo jeżeli przez same nieudolne i przepłacone przejęcia to powodzenia życzę. Mają warunki i technologię, ale co z tego... szkoda, że nie potrafią tego wykorzystać. Lepiej na FB wrzucać pierdoły jak to fajnie żyje się ich pracownikom i jaki fajny z nich zespół i robić dopłaty do wakacji, a teraz jeszcze pakiet motywacyjny, który pewnie i tak tylko prezesi wezmą bo ze stale spadającą ceną akcji i tak nikt tego nie będzie chciał.
Reasumując: ciężko dostrzec tutaj pozytywy. Można mieć co najwyżej nadzieje, że będzie lepiej i czekać z zakupem na odpowiedni moment.
a teraz tak szczerze przyznawać się kto wyprzedaje? bo jeden Pan na pewno skupuje, pytanie tylko czy pogrywa sam ze sobą, czy leszcze miekkną (choć Ci to już pewnie dawno zwiali)
P.S taka ciekawostka, niedługo za pomocą karty będzie można płacić też kryptowalutą (bitcoiny etc.), choć w Polsce to jeszcze pewnie długa droga do tego i wątpię, aby był z tego jakiś wielki boom (chyba, że na forex).
30 października stało sobie dość spore jak na OPTEAM zlecenie sprzedaży ok. 1500szt po 5.03zł. Więc dokupiłem, potem dałem kontrolnie następne zlecenie kupna 1 akcji po PKC i to moje samotne zlecenie kupna po PKC stało niezrównoważone przez kilkanaście minut. Akurat odbywało się NWZA. Wynika stąd, że paktycznie do +30%, a więc do 5.03*1.3 = 6.4zł nie było otwartego żadnego zlecenia sprzedaży bez limitu wolumenu. Na kilka dni ten drobny ruch z małym PKC wstrzymał zbijanie kursu.
Można zastanawiać się więc, czy akcja zdołowywania kursu nie była już zaplanowana dużo wcześniej. Było przecież do przewidzenia, już nawet w chwili wypłaty dywidendy, że zgodnie z nową perspektywą unijną stare środki na dofinansowania skończą na pewien okres, i będzie przerwa zanim zostanie uruchomiona nowa transza. Tak czy inaczej, jeśli ktoś zagrywa sam ze sobą to powinien uważać, aby mu ktoś inny nie zabrał zabawek po okazyjnej cenie.
Ogólnie to jest na rynku jeszcze coś takiego jak OPteam Poland sp. z o.o spółka o kapitale fińskim, która zajmuje się pośrednictwem pracy i nie cieszy się zbyt dobrą reputacją.
Wiele osób może mieć mylne wrażenie szukając zatrudnienia, więc nie dziwie się, że mają problemy skoro ktoś inny im opinie psuje niemalże pod tą samą nazwą. Dziwie się natomiast dlaczego jakoś tego nie rozwiążą. Klienci tym bardziej wpisując w wyszukiwarkę "opteam opinie", założę się, że w większości tego nie klasyfikują i zwyczajnie szukają innego wspólnika po przeczytaniu całej fali narzekań. Każdy szanujący się przedsiębiorca wie, że bez odpowiedniego wizerunku nikt nie będzie traktował go poważnie. Dział marketingu pewnie nawet nie powstał skoro nikt nie analizuje ruchu w sieci. Pisałem też różne meile na które nikt nigdy nie udzielił mi odpowiedzi, a chociaż coś w stylu "nie jesteśmy zainteresowani, pocałuj nas w dupę" byłoby lepsze niż nic. Jeżeli potencjalnych klientów traktują w ten sam sposób to jestem ciekaw jak długo jeszcze potrwa ta impreza.
Zarząd to chyba gruchę wali, albo z wakacji za benefit jeszcze nie powracali (fizycznie w biurze, a myślami gdzie indziej).
Gdybyście szukali lepszego prezesa to polecam się na przyszłość
Ostra jazda jak widać, nie widać z kolei końca ;) Aż podkusiło by wejść, ale tendencja spadkowa potrwa jeszcze pewnie ze trzy miesiące, albo i dłużej.
Coś tam się dzieje szukają specjalisty od rynku DACH - Niemiec (D), Austrii (A) oraz Szwajcarii (CH). https://www.pracuj.pl/poznaj-pracodawce/opteam-sa,20000557
Chociaż wpierw lepiej gdyby skupili się na rozszerzeniu działalności na terenie kraju, tymczasem odnoszę wrażenie, że oni samą Tajęciną żyją, a w innych regionach przecież też jest wielu utalentowanych specjalistów. Potem dopiero można myśleć o dalszych zleceniach.