Twierdzę że idzie chyba powolutku krach na giełdzie. Widać spory odpływ kapitalu z maluchów. Zaczątek kłopotów. Do końca tygodnia 1,9x pln z perspektywą negatywną do 1,80. Tam może odbicie zdechłego kota i dalsze pogłębianie spadków. Nowe historyczne minima w zasięgu ręki. SZKODA BO NIE MAM KASY NA ZAKUPY :-/
Na tej spółce jest bardzo, bardzo dużo ryzyk. Ceny surowców, kursy walut, legislacje w poszczególnych krajach... To ruletka. Od początku 2017 roku np. w Polsce do listy surowców, za które wprowadzono rozszerzoną odpowiedzialność wprowadzono srebro i platynę (przy zmianie ustawy o VAT). Surowce są wysoko i nie wiadomo czy zdrożeją. Akcjonariat nadal jest rozproszony i brakuje chyba przejrzystości w strukturze grupy. Część spółek jest konsolidowanych, część nie. Kapitał własny wzrósł bardziej niż wartość zysku netto przez jakieś dziwne ruchy wewnątrz grupy. Do tego z WIG80 odpływa kapitał, a EMT to spółka dziś wyceniana pozornie tanio, ale tylko pozornie, bo ryzyk tu co nie miara. Dla fundów lepiej kupić tanią ABCDatę z wysoką dywidendą, niż tygiel niepewności z kiepską strukturą akcjonariatu.
Ja kupuję, bo wycena uwzględnia wiele ryzyk. Dyskonto jest uczciwe.
Co do cen surowców to ryzyko jest bardzo niskie bo jak ceny surowców lecą w dól to w dół leci też cena skupu katalizatorów, płytek drukowanych więc jedno w drugie wchodzi no chyba że mamy taka sytuacje jak teraz ze katalizatory poszły w górę a ceny surowców z nich uzyskiwanych nie bardzo. Ryzyko walutowe jest to prawda ale nie jest wysokie tylko na średnim poziomie z tego względu, że w razie np. taka spólka zarobi w niemczech 1 mln euro to wiadomo jak wypłaci dywidendę elementalowi to lepiej żeby euro stało wysoko np. po 4,5zł bo tedy to jest 4,5 mln zł inaczej sytuacja wyglada przy 3,5 wtedy to jest 3,5 mln zł. Ja powiem jedno ja w to wszedłem długoterminowo bo branża jest przyszłościowa a jest to moja 11 spółka w portfelu więc ryzyko jest rozłożone( każda spółka ma inny udział np. najwiekszą pozycją u mnie w portfelu stanowiącą 22% portfela jest ETF na Wig20 tylko ja to kupowałem w 2016 roku kiedy wszyscy już wszyscy mówili że na wig20 to dalej bitwa pod grunwaldem a później to już chrzest polski)
Ja mam tylko dwie spółki, a EMT to 55% portfela. Dzisiaj bardzo dobre info o zakupach zarządu. I to porządnych zakupach, a nie jakiśtam drobniakach. Altus ma nosa do inwestycji i to dla mnie kolejny plus. Jeśli będzie chciał sprzedać EMT to nie za taką cenę. Większość fundów ostatnio zwiększyła stan posiadania (według raportu półrocznego). Jeśli nie wydarzy się krach to będzie tutaj ciekawie.
Zgadza się, że na tej spółce jest wiele ryzyk. Problem w tym, że żadne z wymienionych nie pojawiło się w ostatnim czasie - taka jest po prostu specyfika branży surowcowej i każdy to wiedział. Nie uzasadnia to w związku z tym spadku kursu o blisko 50% w kilka miesięcy i notowania firmy na 0,75 P/BV. Jedynym istotnym czynnikiem w ostatnim czasie były tak naprawdę głównie gorsze wyniki finansowe. Jednak obecny kurs nie wycenia ich pogorszenia o realny procent, ale wycenia jakąś totalną katastrofę (moim zdaniem kurs uwzględnia już pojawienie się przejściowych strat). Z 3 zł na 2 zł kurs spadł zaledwie w dwa miesiące i zostaje już tylko 1 zł do tego, żeby spółka była groszówką ;) Elemental jednak cały czas ma bardzo wysoki zysk i niskie zadłużenie, co moim zdaniem sprawia, że katastrofy są tutaj zupełnie nieprawdopodobne.. Wiele znacznie lepiej wycenianych spółek na GPW ma gorszą sytuację zarówno finansową, bilansową, jak również perspektywy.
Równocześnie ta sama firma, której kurs spada o 50% bezproblemowo emituje na kilka lat obligacje za 40 mln zł po stopie wibor+2,7%. I bez problemu te obligacje ktoś kupił. Jaka jest w tym więc logika? Według mnie nie ma żadnej, więc powód musi być inny.
U altusa Elemental też stanowi dużą pozycje jest na 3 miejscu z udziałem 6,5% i to pomimo dużych spadków ceny, ja myślę że będzie okey a jeśli się inwestuje to trzeba zawsze się liczyć z ryzykami zawsze były i być będą tylko trzeba zawsze oceniać czy ryzyko jest warte swojej ceny sam prezes i jego to chyba żona kupili pakiety po 150tyś akcji( oni też napewno nie mają zamiaru stracić 600tyś zł) więc trzeba spokojnie czekać wzrosty najczęściej przychodzą kiedy wszyscy już zwątpią że mogą one przyjść. Ja się spadków w ameryce nie obawiam bo wiadomo że jak tam walnie to i u nas tylko że jeśli miałoby to spadać z tych wycen to spadki na naszej giełdzie byłyby zdecydowanie mniejsze niż w USA u nas nie jest drogo wig20 porusza w strefie określmy to normalności fakt mwig40 tam jest wykupienie ale na wig80 to jest taniocha i myśle jak tam w końcu kapitał napłynie to i elemental skorzysta a kiedy to będzie tego nikt nie wie. Jest okazja na maluchach żeby tanio pokupić( pościskać wydatki) to trzeba korzystać a nie płakać bo jak będzie drogo to fakt akcje twoje będą wysoko ale nie będzie czego kupywać. A co do ALTUSA to uważam, że to dobry fundusz fakt opłaty po 4% rocznie, ale u nas w Polsce to normalka na zachodzie po 1,5% a w USA po 1% więc w tej materii to przepaść. A i jeszcze jedno ja uważam, że obecność 5 funduszy powyżej 5% według nowego akcjonariatu też jest pozytywne z tego względu, że one będą naciskały na dywidendę w 2019 roku będą chciały coś mieć z tego biznesu więc ja to też pozytywnie odbieram a już sobie tak liczyłem czysto teoretycznie niech zarobią z 40gr na akcje to ok 60 mln zł to niech fundusze przegłosują żeby od 30% do połowy wypłacić to by było ok 12- 20gr na akcję więc stopa dywidendy może być naprawdę wysoka wobec obecnej wyceny a spółka nadal miałaby kasę na rozwój co jest pożądane także z tego względu, że jak spółka się rozwija tzn rozwija swój biznes to później można liczyć na wyższe zyski a co za tym idzie wyższą dywidendę w przyszłości.