• Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~adamstadspadam [89.76.226.*]
    W zeszłym tygodniu to było w gazecie. wklejam w skrócie. pierwsza instancja podobno unieważniła te uchwały dotyczące zbycia Kutnowskiej i premii dla zarządu ale to trzeba jeszcze potwierdzić. Powinno być coś na stronie miasta w zakładce interpelacje radnych.

Spółka Data Techno Park, w której udziały oprócz prywatnego przedsiębiorcy ma Uniwersytet Medyczny i wrocławski samorząd boryka się z poważnymi problemami. Mnożą się pozwy o unieważnienia podejmowanych uchwał dotyczących np. zatwierdzenia sprawozdania finansowego, zgody na sprzedaż zabytkowej willi i premii dla zarządu.
    W grudniu 2013r, po przyznaniu spółce dotacji, pakiet udziałów należący do Uniwersytetu Medycznego w niejasnych okolicznościach trafił w ręce prywatnego przedsiębiorcy. To właśnie w tej sprawie Prokuratura Regionalna w Katowicach nadzoruje śledztwo, które prowadzi ABW. Dotąd przesłuchano już 80 świadków i zlecono wykonanie dwóch wycen udziałów w spółce, które – jak nas informuje prokuratura – są już kompletne i nie wymagają uzupełnienia, ale śledztwo przedłużono do połowy grudnia.
    Spółka ma też sprawy cywilne w sądach. Jeden pozew złożyła katowicka prokuratura, która uznała, że jest podstawa do unieważnienia uchwał przez które prywatny przedsiębiorca stał się większościowym udziałowcem spółki. Drugi pozew złożył wrocławski magistrat, który domaga się unieważnienia aż 14 uchwał, które przyjęto w ubiegłym roku. 
    Uchwały dotyczą m.in. zatwierdzenia sprawozdania finansowego, udzielenia absolutorium członkom zarządu i rady oraz zbycia części majątku spółki. Urzędnicy sprzeciwiają się także przyznaniu premii zarządowi.
    - W ocenie gminy Wrocław uchwały te zostały podjęte w sprzeczności z umową spółki oraz dobrymi obyczajami i godziły przez to w interesy spółki – powiedział ...
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~asdf [94.254.151.*]
    Adam to akurat wydaje mi sie odgrzewanie starych kotletow. Zreszta niech wezma w pis du ten caly zlom razem z tymi poreczeniami kredytow i wyplaca odszkodowanie spolce. 100 razy bym byl za takim rozwiazaniem. Mam nadzieje ze wyplacie odszkodowania tak samo liczyliby wartosc tego zlomu.
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~marcel [83.10.84.*]
    Szybko wstałeś,no jestem ciekaw co to sie będzie działo dzisiaj-będzie Sajgon ?
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~asdf [94.254.147.*]
    Od pewnego czasu w ogole nie spie:)

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony dramatyczne wyniki plus brak infa o sprzedazy kontraktu. Z drugiej jednak cos tam sie dzialo w 2Q. Nie jest tak zle jak to wygladalo.
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~asdf [94.254.148.*]
    A propos dtp to juz bylo CBA, ABW teraz prokuratura.... to od 2015 chyba roku takie nekanie. A jak popatrzysz na to z boku to zaloze sie ze ktos tam czegos nie dostal np jakiejs katedry albo temu podobnej nagrody i robi szum.
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~ppppp [37.47.188.*]
    Dokladnie, w Q2 to się dopiero działo
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~ppp [185.49.30.*]
    asdf szkoda zdrowia - brak snu jest szkodliwy ;)

"Mam mieszane uczucia. Z jednej strony dramatyczne wyniki plus brak infa o sprzedazy kontraktu. Z drugiej jednak cos tam sie dzialo w 2Q. Nie jest tak zle jak to wygladalo."

I tu jest to na co większość z Was powinna zwrócić uwagę. Przedstawiony raport pokazuje wyniki finansowe do dnia 30.06.2017 roku.
    Jest bardzo ładnie napisany. Jest w nim ładna wzmianka o tym, że nie był on weryfikowany przez niezależnego biegłego (nie ma wymogu, ale...). Wiele problemów zaczęło się już w tamtym okresie, ale kumulacja nastąpiła w 3q. Patrząc na raport i na sytuację od środka to można założyć, że wiele rzeczy zostało mądrze zepchniętych na przyszły okres. Jak każdy z nas wie - takie możliwości istnieją. Wyniki za 3q to będzie już katastrofa.
    MG może mówić i opowiadać co chce, ale trupa nie wskrzesi. Nie mam żadnej jego akcji i nie chce mieć. Jedynie chcę odzyskać należne mojej rodzinie pieniądze (UoP). Pomimo egzekucji komorniczej od sierpnia jest to niewykonalne - brak jakichkolwiek przepływów na kontach. Podobnie jak zapewnianie składane przez MG do komornika - także okazały się bez pokrycia.

Nowy miesiąc się zaczyna, nową zabawą czas zacząć - wjazd na hipotekę oraz zajęcie i licytacja sprzętu.

P.S. Dla wielkich optymistów - mało mnie obchodzi wycena tej spółki na giełdzie. Udzielam się, żeby mniej doświadczeni inwestorzy mieli pełną wiedzę na temat kostki. Decyzja oczywiście należy do nich, a przyszłości nikt z nas nie jest w stanie przewidzieć. Na dzień dzisiejszy (koniec września) ta firma to bankrut.

• Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~matta [176.109.165.*]
    ojejku, będzie Sajgon
    to straszne, ciekawe że najbardziej o tym krzyczą ci co akcji nie mają hehe
  • Re: Miasto i prokuratura pozwały Data Techno Park Autor: ~ppp [185.49.30.*]
    -asdf to raczej nie jest odgrzewanie starych kotletów a jedynie pokaz jak szybko działają instytucje państwowe.
    W naszym kraju potrzeba jest kilku lat żeby wyjaśnić jakąś sprawę.
    Spójrz na to inaczej:
    1. Prokuratura zakończyła śledztwo i skierowała sprawę do sądu. Mamy kolejną odsłonę sytuacji. Skoro sprawa została skierowana na drogę postępowania sądowego to znaczy, że były do tego podstawy. Oczywiście to sąd orzeknie czy zasadnie.

2. Innym problemem DTP jest to, że miasto, jako udziałowiec, zainteresowało się tą spółką. Zaskarżyło do sądu 14 uchwał. Dwie z nich zostały przez sąd pierwszej instancji wygrane, ale została wniesiona apelacja. Jedna dotyczyła zgdoy na sprzedaż Kutnowskiej, a druga na wypłatę premii dla Członków Zarządu.

Ta druga sprawa raczej kończy temat sprzedaży nieruchomości w wyznaczonym w umowie przedwstępnej czasie. Zanim zapadnie prawomocny wyrok w tej sprawi minie sporo czasu. Żaden inwestor nie kupi nieruchomości z tak niejasną sytuacją prawną. Do tego MG zapomniał wspomnieć, że w momencie kiedy banki wydawały zgody na zmianę zabezpieczenia była zupełnie inna sytuacja w firmie - nie były prowadzone postępowania egzekucyjne wobec firmy. W chwili obecnej te postępowania trwają. Banki nie są już takie skory do zejścia z zabezpieczenia. Nikt rozsądny nie kupi nieruchomości obciążonej ryzykiem unieważnienia uchwały wyrażającej zgodę na jej zbycie. Miejmy tylko nadzieję, że MG uda się uratować zwrot zadatku w pełnej wysokości a nie w podwójnej.
    Jak nie to 4,3 mln do wypłaty dla potencjanego nabywcy.
[x]
CUBEITG -1,52% 0,20 2019-05-06 11:20:25
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.