• Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    http://www.korporacyjnie.pl/uchwala-o-podziale-zysku-spolki/

Potrzebuję zgromadzić parę osób podzielających potrzebę działań jak poniżej:
    http://lexplay.pl/artykul/Prawo-Spolek/Prawo-do-zysku-wypracowanego-przez-spolke-z-ograniczona-odpowiedzialnoscia
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~No [78.10.204.*]
    A gdzie to porozumienie facebooka....dobrze że masz chęci oby na tym się nie skoñczyło....buczki wyjatkowo pazerne scwane typki tutaj nawet te ich malutkie sklepiki swiadcza o ich naturze sklepikarzy...gdyby poszli drogą rtv euro agd z rozmachem i przestrzenią inne by byly zyski a cena za akcje pewnie kilkaset zl..no coż chytrej natury i pseudo cwanej natury nie zmienisz ...tutaj dobrze ktos dal przyklad miedzy 10 a 5 zl zysku....cala prawda o buczkach
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Kompletnie nie chcę wchodzić komuś w drogę.
    Dlatego swoje plany ograniczam do do jednego prawa. Formalnie nie potrzebuje nikogo do wsparcia, ale raz, że w grupie raźniej a dwa to podział kosztów prawniczych, bo nie chcę tego przecierać sam.

Tu będzie łatwiej niż w przypadku PZU.
    Zestawienie kapitału zatrzymanego, obrotów i liczby salonów jest miażdżące.
    Jako antyteza jest dominująca rola większościowego udziałowca, który poprzez głosowanie może decydować o całości zysku wypracowanego z zaledwie połowy kapitału. Nie do utrzymania w świetle nadrzędnego nakazu stosowania reguły sprawiedliwości społecznej.

Ja ciebie całkiem rozumiem też mam akcję około 20000 i przyznaję ci rację Mieszkam bardzo daleko Lubelszczyzna a więc jakiekolwiek wyprawy to dla mnie spore utrudnienia No myślę że na tyle drobnych ktoś się znajdzie i wreszcie postawi opór dla bezczelnych działań zarządu Komputronika
    Rzeczywiście sprawa jest raczej do wygrania no i wtedy wzrost kosztów przegranego
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~mroczneśredniowiecz [80.52.228.*]
    Super odpowiedź!
    To właśnie na takich "mieszkających daleko" żerują Buczki.
    Ty się z tym godzisz, a inni nie.

Przypinam kotylion i ruszam w tany!
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~mały [83.22.255.*]
    Samo prawo spółek notowanych na GPW powinno regulować kwestię dywidend np. w taki sposób: "jeżeli nie istnieją wyraźne przesłanki przemawiające za zatrzymaniem całości zysku za rok obrotowy (tu wymienione przykłady) co najmniej 50% wypracowanego zysku powinno być przeznaczone do podziału pomiędzy akcjonariuszy". Skończył by się wtedy czas hucznych debiutów i powolnych spadków spółek które nie do końca grają fair z tymi którzy zdecydowali się wesprzeć finansowo ich biznes po wejściu na GPW. Kasa zebrana na debiucie to kredyt zaufania który potem powinien być regularnie spłacany. Inaczej nigdy nie pozbędziemy się przymiotnika "bananowa" w odniesieniu do naszej GPW.
    Dnia 2017-09-08 o godz. 18:03 ~mały napisał(a):
    > Samo prawo spółek notowanych na GPW powinno regulować kwestię dywidend np. w taki sposób: "jeżeli nie istnieją wyraźne przesłanki przemawiające za zatrzymaniem całości zysku za rok obrotowy (tu wymienione przykłady) co najmniej 50% wypracowanego zysku powinno być przeznaczone do podziału pomiędzy akcjonariuszy". Skończył by się wtedy czas hucznych debiutów i powolnych spadków spółek które nie do końca grają fair z tymi którzy zdecydowali się wesprzeć finansowo ich biznes po wejściu na GPW. Kasa zebrana na debiucie to kredyt zaufania który potem powinien być regularnie spłacany. Inaczej nigdy nie pozbędziemy się przymiotnika "bananowa" w odniesieniu do naszej GPW.

Proponuje założyć wątek pt "Naprawa prawa handlowego RP", ale wcześniej kupić słowników parę.

Nie chcę wchodzić w takie dyskusje. Interesuje mnie kontakt z kimś, kto myśli równie prosto jak ja, i nie ma oporów przed działaniem.

Całej reszcie SERDECZNIE DZIĘKUJE Z GÓRY ZA MILCZENIE.
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: linquist [178.235.41.*]
    Ja sie przylaczam do pozwu, mam niewiele akcji ale nikt za nas tego nie zrobi.
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~Prawda [31.0.71.*]
    Hej po urlopie się odezwę pomysł dobry
  • Pozew o podział zysku - brawo ! Autor: linquist [178.235.41.*]
    Przynajmniej jedna osoba musi się zarejestrować na walne i zagłosować przeciw podziałowi zysku. No a potem każde wsparcie (finansowe ☺) się liczy. po średniowieczu co było, oświecenie czy odrodzenie ?☺
  • Re: Pozew o podział zysku - brawo ! Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Bardzo Wam chłopaki dziękuję!

Dwie osoby chętne do współdziałania to więcej niż spodziewałem się znaleźć.
    Rejestracja akcji na walne, protest do Uchwały o podziale zysku oraz żądanie zaprotokołowania tego protestu może być wykonane przez każdego z nas i nawet lepiej żeby tak było. Wspólne działanie nastąpi już na etapie procesowym.
    Działamy?

Po mnie tylko Odrodzenie! :)
  • Re: Pozew o podział zysku - brawo ! Autor: linquist [178.235.41.*]
    Technicznie proszę inicjatora o założenie skrzynki pocztowej na której będzie można dogadać szczegóły.

Jeżeli chodzi o walne to może pojechać tylko jedna osoba z upoważnieniem do prawa głosu od reszty. Ale upoważnienie musi mieć podstawę w zarejestrowaniu się w biurze maklerskim na walne. Oznacza to koszt ok 40PLN (przerabiałem to na HAWE ) Wiec jeśli wystarczy do pozwu jeden protest możemy zaoszczędzić tą kwotę na dalsze postępowanie sądowe. Niemniej zgadzam się że im większa reprezentacja na walne tym lepiej.
  • Re: Pozew o podział zysku - brawo ! Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Dnia 2017-09-09 o godz. 14:32 linquist napisał(a):
    > Technicznie proszę inicjatora o założenie skrzynki pocztowej na której będzie można dogadać szczegóły.
    >
    > Jeżeli chodzi o walne to może pojechać tylko jedna osoba z upoważnieniem do prawa głosu od reszty. Ale upoważnienie musi mieć podstawę w zarejestrowaniu się w biurze maklerskim na walne. Oznacza to koszt ok 40PLN (przerabiałem to na HAWE ) Wiec jeśli wystarczy do pozwu jeden protest możemy zaoszczędzić tą kwotę na dalsze postępowanie sądowe. Niemniej zgadzam się że im większa reprezentacja na walne tym lepiej.

Ogarnę to i zaproponuje formułę kontaktu, która nie będzie budziła wątpliwości co do wiarygodności stron.
    Masz stały nick linquist, więc Ty będziesz weryfikatorem naszej tożsamości na wstępnym etapie.
    A w jaki sposób, to podam później.
    Pozdro i miłego weekendu.

Rośnie odzew i bardzo się cieszę.
    Chciałbym aby sprawa była jak najprostsza od samego początku. Moim celem jest uchylenie uchwały o podziale zysku w formie zaproponowanej przez Zarząd. Tylko to i nic więcej. Jeśli ze wspólnego działania wyłoni się jakiś nowy pomysł, będzie to nowa inicjatywa.
    Myśląc o krokach prawnych podjętych w celu uchylenia Uchwały, chcę podkreślić, że mogą je uruchomić tylko ci akcjonariusze, którzy taki protest zgłosili i zaprotokołowali na Walnym. Dlatego jest wskazane, aby każdy kto podziela moje zdanie wybrał się na to WZW i zagłosował zgodnie ze swoim przekonaniem. To bardzo pomoże w dalszej drodze prawnej.
    Można to zrobić także poprzez pełnomocnika, jeśli ktoś ma daleko do miejsca WZW.
  • A teraz coś zupełnie z innej beczki. Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Ponieważ bardzo lubię Monty Pythona i w ogóle komedie sytuacyjne, to z niecierpliwością czekam na reakcję Ewy/Ewana na tę inicjatywę.
  • Re: A teraz coś zupełnie z innej beczki. Autor: ~Kramer [83.26.238.*]
    do kolegi mroczneśredniowiecze
    ja myślałem o tym samym.
    napisz na mail porozumienie.komputronik@interia.pl

• Re: A teraz coś zupełnie z innej beczki. Autor: ~Sss [188.146.163.*]
    Ile jest tych maili?
  • Re: A teraz coś zupełnie z innej beczki. Autor: marcin22222 [159.205.154.*]
    Wchodzę w to .
  • Dzięki za wsparcie. Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Powtarzam, bo wątki stają się pogmatwane

Rośnie odzew i bardzo się cieszę.
    Chciałbym aby sprawa była jak najprostsza od samego początku. Moim celem jest uchylenie uchwały o podziale zysku w formie zaproponowanej przez Zarząd. Tylko to i nic więcej. Jeśli ze wspólnego działania wyłoni się jakiś nowy pomysł, będzie to nowa inicjatywa.
    Myśląc o krokach prawnych podjętych w celu uchylenia Uchwały, chcę podkreślić, że mogą je uruchomić tylko ci akcjonariusze, którzy taki protest zgłosili i zaprotokołowali na Walnym. Dlatego jest wskazane, aby każdy kto podziela moje zdanie wybrał się na to WZW i zagłosował zgodnie ze swoim przekonaniem. To bardzo pomoże w dalszej drodze prawnej.
    Można to zrobić także poprzez pełnomocnika, jeśli ktoś ma daleko do miejsca WZW.
    Ta inicjatywa jest zbyt mała na Porozumienie Akcjonariuszy, ale za całkowicie naturalne uważam, że osoby z tego Porozumienia włączą się w ten jednolity nurt głosowania i protokołowania protestów.
    To wydatnie obniżyłoby koszty procesowe i napędziło sprawy we właściwą stronę.
  • Re: Dzięki za wsparcie. Autor: linquist [89.25.242.*]
    Wysłałem na skrzynkę instrukcję do głosowania dla pełnomocnika jaka obowiązywała na walne HAWE

Powiedziałem a to powiem i b. Dziś zarejestruję się na walne. Pełnomocnictwo musi w oryginale posiadać osoba która pojedzie na walne.

Przekalkulowałem i uważam że jednak warto zgłosić się na walne i dać pełnomocnictwo koledze mrocznesredniowiecze. Jeśli będzie nas na walnym garstka, może prezes będzie chciał nas przekupić i odkupi po cichu akcje po 20 za sztukę żeby jednak do postępowania sądowego nie doszło. Warto to przemyśleć dla tych którzy się wahają czy rejestrować się na walne. :))))

• Re: Dzięki za wsparcie. Autor: ~mroczneśredniowiecz [89.163.148.*]
    Dnia 2017-09-11 o godz. 07:37 linquist napisał(a):
    > Przekalkulowałem i uważam że jednak warto zgłosić się na walne i dać pełnomocnictwo koledze mrocznesredniowiecze. Jeśli będzie nas na walnym garstka, może prezes będzie chciał nas przekupić i odkupi po cichu akcje po 20 za sztukę żeby jednak do postępowania sądowego nie doszło. Warto to przemyśleć dla tych którzy się wahają czy rejestrować się na walne. :))))
    >

Musimy pilnować czystości intencji procesowej. Wystąpić z pozwem mogą tylko te osoby, które czują, że naruszone zostały dobre obyczaje przy podziale zysku. Tu nie ma miejsca na zagrania spekulacyjne. Tylko żal i rozczarowanie postępowaniem Zarządu i brak akceptacji dla naruszania dobrych obyczajów. Tylko takie osoby mogą stworzyć wspólny front, bo są jednomyślne w ocenie i mają ten sam cel w postaci uchylenia wspomnianej Uchwały.

Co do spraw technicznych - jeśli Linquist popiera tok myślenia jak wyżej i się z nim identyfikuje, to prośba do niego:
    - załóż na jednym z darmowych portali robocze konto mailowe z pełnym przeglądem nagłówków SMTP.

To Ty zweryfikujesz nas później po IP.

• Re: Dzięki za wsparcie. Autor: linquist [89.25.242.*]
    Żeby za bardzo nie kombinować

frederik.linquist@wp.pl

mam to konto od kilku lat, nazwa jest zgodna z profilem na FB który założyłem w związku z porozumieniem komputronik.

proszę o kontakt na ten adres
  • Re: Impuls wzrostowy. Casus PZU Autor: ~ben [78.11.25.*]
    Jestem za .30k akcji. Daj znać
    Oki, skoro nie kombinujemy, to robimy tak:

1. Udostępniam adres pocztowy "kom@rad.pl" każdemu, kto ma akcje Komputronika spełniające warunki rejestracji na WZ i spełnia warunki opisane w poprzenim moim poście, czyli:

Wystąpić z pozwem mogą tylko te osoby, które czują, że naruszone zostały dobre obyczaje przy podziale zysku. Tu nie ma miejsca na zagrania spekulacyjne. Tylko żal i rozczarowanie postępowaniem Zarządu i brak akceptacji dla naruszania dobrych obyczajów. Tylko takie osoby mogą stworzyć wspólny front, bo są jednomyślne w ocenie i mają ten sam cel w postaci uchylenia wspomnianej Uchwały.

2. Każdy zainteresowany osiągnięciem celu musi zarejestrować swoje akcje na WZ i pojechać osobiscie na to WZ albo przesłać potwierdzenie z DM wraz z pełnomocnictwem celowym osobie, która w naszym imieniu podejmie trud wycieczki na WZ i głosowania.

3. Treść pełnomocnictwa zostanie rozesłana po ustaleniu grona osób udzielających pełnomocnictwa i osoby, która będzie pełnomocnikiem.

Pozdrawiam i czekam na maile. O postępach będę informował, ale pamiętajcie, że czasu jest niewiele.
    Na koncie jest silny filtr antyspamowy, więc jeśli macie wybór to wysyłajcie maile z porządnych serwerów.
[x]
KOMPUTRON -3,76% 5,89 2026-05-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.